Pörkölttel, gombával, hússal vagy paradicsomszósszal, vagy egyszerűen reszelt pecorino sajttal és vajjal is jól megy.
2,5 l víz
40 dkg polenta
10 dkg vaj
12 dkg reszelt pecorino sajt
A vizet 1,5 tk. sóval fel kell forralni. Amint felforr, mehet bele vékony sugárban a polenta, folyamatos keverés mellett. Csökkenteni kell a hőt alatta, és kb. 30 percig főzni, gyakran megkeverve, hogy ne ragadjon le. A polenta simának és lágynak fog látszani és kezd elválni a fazék oldalától, ha a fakanállal megkavarjuk. Ekkor bele kell keverni a vajat és a reszelt sajtot. Egy csipetni feketebors is mehet hozzá és azonnal tálalandó.
nekem van is például rögvest két vadonatúj szakácskönyvem, amit felajánlanék cserére, az egyik egy olasz ízek cÍmű, amit vettem valakinek, de aztán megse kapta meg, a másik pedig egy ünnepi ételek, amiből valamilyen márnememlékszemokból kifolyólag kettő van.
én meg arra gondoltam - ha a nagytekintélyű topikgazda is jóváhagyja -, hogy cserélhetnénk is szakácskönyveket, mert ugye az, hogy valakinek egy könyv nem jön be, még nem jelenti azt, hogy az a könyv...khm... na, hogy mondjam, szóval hogy nem jó. Másnak lehet, hogy pont olyan receptekre van szüksége.
Sziasztok! Most fedeztem fel ezt az új topikot. Nagyon klassz! Én nem sorolnám fel az egész gyűjteményemet (kb. 60 db) mert kicsit hosszú lenne a lista. Kb. 15 éve gyűlnek, de anyagi okok miatt nagyon megnézem mit veszek meg. Mára elég kritikus lettem, mert sikerült már többször melléfognom. Tapasztalataim szerint sok a fordítási hiba, mellényúlás. Az Alexandra kiadót pl. tiltó listára tettem a Kenyér és egyéb péksütemények című könyv után (ára: 6000 Huf) amiben katasztrófális hibákat találtam.
Nemrég került a gyűjteményembe Donna Hay Ízvarázs című gyönyörűsége, ahol pl. a sütőport a fordító végig felcserélte szárított élesztőre.
Arra gondoltam, hogy akinek ilyesféle tapasztalatai vannak, jó lenne ha közre adná, másoknak is hasznára lehet!
Szerintem csak próbálják összezavarni :). Illetve a könyvnek két kiadása volt: először (miután senki nem akarta kiadni), saját kőccségén ő maga adta ki, majd mikor nagy siker lett, a Murdoch Books akkor karolta fel és újra kiadták. Ezért van kétféle borítóval, illetve paperback, hardcover.
Review hamarosan :), tegnap este a Slater-könyvbe vetettem magam. Illetve vettem még két szakácskönyvet hétvégén :), az egyik Small bites (partikaja), a másik meg egy általános könyv, aztán elmerültem a Small bites-ban :).
Megjött sok könyvem az amazontól :), köztük két eddig még nem említett. Az egyik Nigel Slatertől a Kitchen Diaries, a másik Tessa Kirosról a Twelve. Mindkettő "naplószerű", NS napokra bontva írogatja a receptjeit, TK pedig hónapokra, ezek toszkán receptek. Naggyon guszta mindkét könyv :). És most láttam az amazonon, hogy Tessa Kirosnak készülőben van az új szakácskönyve is: Apples for Jam :).
Itt azt írják, nemrég megjelent faxsimile kiadásban, de a google nem találja máshol. Talán érdemes lenne írni egy e-mailt a blikk online-nak, hogy hol.
Köszönöm eredményességed közzétételét!:-))) Ominózus hely érdeklődés szintjén előjegyezve, alkalmasint bekukucs!
(79)-es hsz.-ed óta egyébként saját háztartásban szemrevételezhettem két hete a pélményi készítését, amit annak kifőzése után tejfölösen fogyasztottunk.
Olyannyira nyerő volt mindenkinél a családban, hogy ismétlése következik! (Szorgalmazásomra fiam, s barátnője volt a "kivitelező", mivel rutinos készítői.)
menjen a foti coraba, akinek 2 anyja van:) na ez csak vicc, de a foti cora azert az csak egy elszant retegnek valo, en meg, mint ez tudvalevo a konyhatrukkok topikbol, kaisersnel nagyobb meretu boltban ideges leszek:) meg draga az idom, hogy kiautozzak fotra akar, ahhoz a mi haztartasunk nem eleg nagyfogyaszto, de ez off:)
a fóti Corában is lehet ilyesmit kapni, külön kis üzlet van közel a bejárathoz, pelmenyi legalább négyféle volt, meg egyéb töltött, sütni való izékek:)
na akit erdekel, ma eljutottam az istvan utcaba, az ominozus hely 7. kerulet istvan utca 20. bejarat a hernad utca felol, arbat gasztronom, h-p 9-19, szo 9-nememlekszemmeddig, volt pelmenyi 2 fele most, es mindenfele orosz teruletrol szarmazo izgalom, halak is tobbek kozt, meg kekszek, meg konfeta, szoval aki tudja, hogy moszkva es leningrad tobb annal, mint az orosztanulniutalok celpontja, az siman talal itt kellemes meglepeteseket
Szasztok!
Örülök a topicknak. Érdeklődnék "Bornemisszaanná"-t
hol lehetne beszerezni és "Misztótfalusi:Szakáts mesterségnek
könyvetskéjé"-ről hallott-é már valaki?
Nekem is van könyvből 75kg receptújságból 23kg.
Majd ha gépelni is úgy tudok mint főzni akkor felrakom
a listát is.