Keresés

Részletes keresés

japipapi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31051

Szia!

A bőr, láb megy a komposztba, a fej össze törve megy a macskának, bél, gyomor megy a szárnyasoknak. Egyébként gratulálok, egyértelműen és érhetően fogalmaztál, reális.

Előzmény: Jency76 (31044)
japipapi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31050

.......... és nekem is! :-)))))

 

Előzmény: Deryan (31048)
Deryan Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31049

Kuka! - Háztartási szemét.

Előzmény: Jency76 (31044)
Deryan Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31048

Nekem is tetszik! :)

Előzmény: Törölt nick (31042)
Qman74 Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31047

Tőlem nem messze Alsótold-on van egy nyúltelep áll bio,nem tudom mennyibe lehet nekik egy állat felnevelése.

Egy ismerősöm kapott onnan származó nyulat,levágta levest akartak főzni de mondta,hogy úgy habzott a hús mintha mosogatót tettek volna bele,ki is dobták az egészet.

Előzmény: Qman74 (31046)
Qman74 Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31046

Mondjuk az evidens,hogy mindenki minnél olcsóbban akar húshoz jutni csak sokan nem látják mennyi munka van vele.

Nekem a mondain a fő állatom szoktak jönni galambászok hozzám ,próbálnak alkudozni-kupeckodni de ez sztem egészséges.

Úgy vagyok vele ha a minőséget nem akarja megfizetni akkor nem is adom oda pár ezer ft-ért inkább levágom.

Ezen fásult szemléletem miatt már nem egy nem kettő 94-95-96 pontos galambot is levágtunk.

Nekik hogyne tetszene olcsón megveszi a szép galambot és parádézik vele.

Qman74 Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31045

Nálam megy a kazánba.

Előzmény: Jency76 (31044)
Jency76 Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31044

Bravó!

 

Minden szavad kincs! 100%-ban egyetértek veled...

 

Amúgy te illetve a többiek hova teszitek a nyúzásból maradt "cuccot"?

 

 

Előzmény: tp329 (31041)
Qman74 Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31043

Gyerekek kár vitatkozni,már régebben is leírtam aki nyulat el-leadásra termel az hülye.

Akinek van helye az maguknak termeljen akinek meg nincs az egyen tesco-s csirkét.

Nálam is volt egy uriember,hogy kell neki nyúl de 1000ft ad érte db-ért.

Finoman megmutattam merre van a kapu és lehet távozni.Olyan ideges voltam hogy na,a feleségem csodálkozott is hogy minő finomann intéztem el.

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31042

ezt annyira szépen leírtad...

Előzmény: tp329 (31041)
tp329 Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31041

Nézzük másképpen:van egy 2,5 kg-os nyulad, az mai átvételi áron (450/kg, ha jól tudom) számolva szőrben-bőrben ér1125 forintot.Ha levágod, megnyúzod, marad kb. a fele, tehát az 1,25 kg ér 1125 Ft-ot így 900 Ft/kg jön ki!De ez az élő nyúlra vetített ár! Ehhez hozzá jön a nyúzás, eladásra előkészítés minden költsége a kézmosó víztől a hűtő fogyasztásáig, a vevőre telefonálásig, a te, vagy családtagod ideje amit ezzel tölt, minden költség és ugye mindezen költségek felett a magasabb feldolgozási szint elérésén némi hasznot is szeretnénk realizálni így a példabéli 1125 Ft-hoz még hozzáadunk pár tételt.
Nekem egy nyúllal vágáskor kb. 0,5 óra a teljes időráfordításom, ebben minden benne van. A vágási hely előkészítéstől a ketrechez mászkálásig, a konyha főparancsnokától :-) megfelelő számú és űrméretű edényzet igénylésétől kezdve a nem hasznosítható dolgok eltűntetésén keresztül a mérésig, csomagolásig minden. Még az is, hogy kiválasztom, éppen melyik nyulat vágom le.Szerintem nem túlzó, ha ezért a fél óráért kérek 500 Forintot (erre felé a legolcsóbb lapátolós ember is kér óránként 800-at). Példabéli nyúlunk így 1625 Forintos érteket képvisel kb. önköltségen. Haszonként úgy gondolom, elkérünk még fél óra feketén lapátolós bért, így nyúlunk értéke 2025 Foritnra nő! Ez 1620 Ft/kg, persze egyszerűbb összeadogatások helyett a 900 Ft-os alap árat felszorozni. Tapasztalatom szerint ez a szorzó jellemzően az 1,5-2 között mozog. Ebben tudod figyelembe venni a helyi piac sajátosságait, jövőbeni terveidet stb. stb.Én úgy gondolom, hogy az 1,2-1,3 szorzó durván az önköltség. Aki ennyiért adja el, az mondjuk, nem dolgozott vele ingyen. De akkor minek eladni, hogy utána ezen a pénzen szerintem gyengébb minőségű csirkét vagy sertés vegyen?
A szemléleted sajnos nagyon elterjedt, de nem vezet sehova. Egy termék árát alapvetően nem a vevő pénztárcája határozza meg. Egy termék annyiba kerül, amennyiért mindent felszámítva elő tudod állítani, ha ennyiért nem tudod eladni, akkor gazdasági öngyilkosság csak az árat csökkentve vevőhöz jutni. Vagy a költségeidet kell csökkenteni, vagy más terméket előállítani vagy más vevőkört megcélozni, vagy mindezt együtt. De bármilyen szociális érzékenységből csak az árat csökkenteni badarság.Gondold végig, ha a fenti nyulat odaadod 1200/kg-ért, mert átérzed a nehéz helyzetüket és nem vagy lehúzós stb.  akkor a vevőd elkönyveli, hogy ez ugyan olyan (már elnézést!) "szar" , mint a T. Csirke, hiszen ugyan annyiba kerül + te finaszírozod egyéb jövedelmedből az ő segélyezését! Rövid időn belül rájössz, hogy nagyon nem éri meg ezt csinálni és abbahagyod, vevőd mehet csirkét venni! Tettél valamit érte? Szeritnem valójában nem viszont jól kiszúrtál magaddal. Mi van, ha úgy adod, hogy neked megérje? A vevőd az árban is érezni fogja, hogy nem T. csirkét eszik, vagy nem vásárol, vagy spórol rá és megbecsüli, amit kap. Te nem hagyod abba, hiszen eredményes vagy. Idővel, a megtermelt haszonból segíthetsz rászorulónak, pl. Karácsonyra adsz neki egy ingyen nyulat! stb. stb.Bár egyik hsz-edben Te is ellene voltál a csirke-nyúl összehasonlításnak, utána mégis előhoztad a sertést. Ez megint egy bevett szokás, amikor nincs más érv, de ettől még sületlenség. Amikor hűtőt mész venni, akkor megnézed előtte, hogy a TV-k mennyibe kerülnek? Azután azon morfondírozol, hogy a 120 l-es hűtő ára megéri e, mikor az 54 centis TV annyi amennyi? Mindegyik háztartási gép, mégsem hallottam még ilyenről, de élelmiszernél ez már napi gyakorlat.
Még valami, ha te kicsiben értékesítőtől vásárolsz nyulat, nem hinném, hogy lenne olyan, aki ne mutatná meg az állományát, tehát tudod, hogy honnan, kitől, mit veszel! De próbálj megnézni egy csirke vagy pulykatelepet, ahol épületenként több tízezer egyed nevelődik (már járványügyi szempontból se igen engednek be). Egyetlen multinál sem tudod biztosan, honnan került oda az a hús. Elég az elmúlt évek átcsomagolási botrányaira gondolni, nem tudom, működik e még, de a fagyasztott félsertés utaztatása az únióban is évek óta jó buli.Az élelmiszer árak még mindig nagyon alacsonyak, önmagukhoz képest, nehogy elkezdjük hasonlítgatni! :-))) 100 éve pár mázsa búzáért a részesaratók heteket dolgoztak és az valóban az Életüket jelentette! Ma 5-6000 Ft/q a búza ára. Egy feketén lapátoló egy nap többet keres!Nem feltétlenül az akkori arányokat kell visszahozni, hiszen sok minden megváltozott, de műholdvevőre ne azért fussa, mert ocsó a hús!Társadalmi, szociális stb. problémák megoldását megint csak nem (vagy nem csak) az élelmiszer előállítóktól kellene várni pláne nem velük finanszíroztatni! Legtöbbször tévútra visz, ha a nagy tortából csak egy pici szeletet nézünk!

(szerintem)

Előzmény: Öreg?halász (30997)
ha3fis Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31040

Szia!

Reggel granulált takarmánykeveréket (direkt nem "táp"-nak írom), este árpa-zab keveréket, néha kevés morzsolt/ csöves kukoricát, almát, répát, réti szénát és vizet kapnak. A vízbe az egyik hétvégén almaecetet, a másik hétvégén Jolovitot teszek. Minden reggel takarítok, ha több "cucc" van a ketrecben - hiába rácsos a hátsó rész - akkor este is. Heti egyszer fertőtlenítem a padozatot. Sikerült szereznem egy bikali ketrecet is, abba kerülnek a süldők választás után vágásig.

Kicsit átalakítottam az állományt az "újrakezdés" óta, most 4 anyám (egy keverék, egy Pannon fehér, két Hycole) és két bakom (egy Pannon fehér, egy Hycole) van, kettessével próbálok fialtatni, hogy ha netán gond lenne, lehessen dajkásítani. 

Előzmény: japipapi (31027)
Öreg?halász Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31039

 Vitához megfelelő partner is kell ,ezért ,no koment!

Előzmény: Törölt nick (31021)
Palaga Bettina Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31038

Köszönöm, náluk már érdeklődtem, sajnos nincsen jelenleg eladó kisnyuszijuk. :(

Előzmény: japipapi (31037)
japipapi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31037

Szia. Bettina!

Én nem ismerek olyat, aki angórát tart, talán itt http://castorrexnyuszik.hupont.hu/12/angora-nyuszik érdeklődj. 

Előzmény: Palaga Bettina (31035)
japipapi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31036

Szia.

:-DDDDD Bevallom, én szerettem a kiskocsmákat, kockás terítős asztalokkal, hideg sörrel, sok egyszerű, tisztességes melóssal, tele. Ott volt  igaz a nép hangja. Nem a "késdobálókra" gondoltam, de egy korira oda is betértem, ott nagy volt a forgalom, frissebb volt a sör.  BM-es nyuggereket ismerek bőven (én nem voltam, de családomban van), köztük is van link, nem tagadom, de akit én ismerek tisztességes.

Előzmény: Deryan (31034)
Palaga Bettina Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31035

Igazán más téma, mint amiről beszéltek, de angóra nyuszikat keresek. Tudtok esetleg egy jó tenyésztőt? A dabasi kiállításon lesz egy, de elég nehéz oda eljutni... 

Deryan Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31034

A kertünk egy lakótelephez közel van. Nem túl drága. Belügyes, kedvezményesen nyugdíjazott deli öregek törzshelye, akik otthon nem tudnak magukkal mit kezdeni. A fizikai, barkácsoló munkát legfeljebb lenézik. - Tisztelet a kivételnek, mert olyan is van. - Kiöltöznek és ott múlatják a napot. Van ocsó kocsma is a plebsznek, ott a koldult százasért is árulnak. - Csunyán, tiszteletlenül írtam, mert nem szeretem az efféle ivóhelyeket, ahol a részegeket folyamatosan négykézlábas állapotig is tovább kiszolgálják.

 

Na ezek egyike másika megvenné az 1500 Ft-os nyulat pálinkáért is cserébe.

Előzmény: japipapi (31029)
Deryan Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31033

Szia!

 

A sertés fejet valaha én is szerettem. Mióta nyulazunk sertés, csirke csak a férjem étrendjén van. 

 

Azelőtt imádtam a far-hátat. Mindig úgy főztem/sütöttem, hogy nekünk is jusson. - A kutyák a nyulak, patkányok, egerek miatt mindent főzve kapnak.

Előzmény: japipapi (31028)
japipapi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31032

Ne féljünk! Van a fejükön bőven vaj! Mutass nekem egy ilyen jellegű pert! Inkább az láttam eddig, hogy ők vannak szinte folyamatosan büntetve az átvéresik miatt! És így is megéri nekik szar termékek forgalmazása.

Előzmény: Öreg?halász (31018)
japipapi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31031

Teljesen igazad van! 

"különbség van a bolti csirke és a házi nyúl között" sőt, még a bolti csirke és a házi csire között is jelentős minőségi különbség van, (de így van bárminél), így az árában is ki kell hogy kifejeződjön. 

Előzmény: Törölt nick (31011)
japipapi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31030

Azért ebben nincs egészen igazad. Magyarországon nincs nagy igény a nyúl húsra. Aki szereti, megtermeli illetve esetenként kurrens kajaként igen is, megveszi 1800,-Ft/kg csemegét! Mondom az én példám: nagyon szeretem a pacalt, pláne velővel! Ma rohadt drága mind, de egy évben egyszer, azért megveszem a 2 kg anyagot. Sajnos nem tudok marha pacalt termelni, mit csináljak? Ne egyek? Az "átkosban" csak pult alatt lehetett szerezni, (nekem volt kapcsolatom a vágó hídnál, nem volt gond) és ha jól emlékszem, az utolsó ár 70,-Ft/kg volt! Sertés hús igaz van, szerintem (bevételemhez képest) irdatlan ár és igen is egyértelműen sz@r minőség! Nem küllemre, az oké, hanem bel tartalomra! 1 kg csodaszép oldalas, sütve, nem éri el a fél kg-ot! Az otthon termelt hús, és nem tápos, multikkal össze sem hasonlítani! Tudom, nem mindenki teheti meg, hogy állatot tart konyhájára, de én azért dolgozok itthon (nem kocsmázok), hogy legalább amit eszek jó is legyen. Mióta saját termelésemből eszek nincs patika költségem, orvos engem látott évek óta.  Szóval nekem van bátorságom, igen is a multik által forgalmazott hústermékek a saját termelésűek képest SZAR!

Előzmény: Öreg?halász (31005)
japipapi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31029

:-D Igazad van alapjában, de nyugdíjast nem látok kocsmában. Az is igaz, lakóhelyem körül, nincs is kocsma, vagy bezárt, vagy elegáns, piszkos drága valamik lettek. Piacon van egy talpon álló, de melyik nyugdíjas tudja megvenni a 350,-Ft-os, 4 dl ! korsót?

Előzmény: Deryan (31004)
japipapi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31028

Szia!

Igazad van. Én a sertés fejjel jártam így. Szinte meg van nyúzva, semmi toka, semmi fül, pusztán egy kis pofa hús, egy negyednyi orr és egy nagydarab csont, mindez 3-400,-Ft. Így, már én sem veszem meg.   Régen vettem csirke lábat, nem csak a kutyának, én is szerettem, de 350,-Ft-ot nem adok érte.

Előzmény: Deryan (31026)
japipapi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31027

Szia!

Igen, ha tápozod, annélkül biztosan nem. Tapasztalatom szerint a táp rontja a hús minőségét, jelentősen! Értékesítés esetén sem tápoznék, persze lehet, de ez mát etikai kérdés.

Előzmény: ha3fis (31025)
Deryan Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31026

A múlti nagyban vásárol. A termelő a mennyiség és a folyamatos átvétel miatt a folyamatos, biztos haszonért kénytelen elfogadni az alacsony átvételi árat is. A múlti aztán úgy játszhat az áraival, ahogyan ezt széles áruválasztéka és piacpolitikája lehetővé teszi.

 

Egy konkrét példával is szeretnék élni. Egy alkalommal far-hátat vettem a Pennyben. Szépen gusztusosan tálcára csomagolva, szögletes darabkákra vagdosva. Hiányzott a nyaki és a felénk "püspökfalat"-nak nevezett farvég (amiben a baromfi farktollai voltak), a tüdők is ki voltak szedve és az egész meg volt nyúzva. Levesbe ezek nélkül a részek nélkül értéktelen hulladék az egész, amit a kutyának sem vennék meg. Ez alkalommal épp neki vettem főzni, mert elfelejtettem, hogy aznap már nem volt ennivalója.

 

Tény, hogy megnéztem az interneten, hogy ki a beszálítója ennek a hulladéknak. Egy magyar cég volt. A nevére már nem emlékszem. A szemem is felakadt, amikor megláttam micsoda baromfitermékei vannak. Volt ott minden ami finomság baromfiból  csak elképzelhető. Többek között az általam vásárolt termék is, melynek nagykereskedelmi ára: 180 Ft volt. Ezt a Pennyben 350-ért kaptam meg.

 

A sarki boltban akkoriban ömlesztve és csonkítatlanul 205 Ft volt.

 

Mi nem adunk el nyulat. Kivételes esetekben évente 2-3 alkalom előfordul, amikor olyan vevőnk van, akit nem akarunk üres kézzel elküldeni, megbántani. Termény fejében szoktunk egy pár nyulat adni vagy a baráti körben ajándékba.

 

Előzmény: Öreg?halász (31005)
ha3fis Creative Commons License 2013.11.28 0 0 31025

Élősúlyban 8-9 hetesen ~2 kg. Konyhakészen ezt a súlyt kb. 15-19 hetesen éri el. Saját mérések alapján.

Előzmény: mileskij (31010)
Sárvári Attila11 Creative Commons License 2013.11.27 0 0 31024

sziasztok!szerintem nem kell annyit takaritani mert az sem jó.mi mély almon tartjuk őket és nincsen ilyen gond hetente és kéthetente takaritunk.inkáb az itatot kell fertötleniteni szerintem.

Előzmény: Deryan (30963)
Palaga Bettina Creative Commons License 2013.11.27 0 0 31023

Köszönöm a választ!

Most ástam bele magam jobban, és jöttem rá, hogy saját magam is be tudom oltani a nyuszkóimat, és valójában általában a 20 adag kifizettetése miatt olyan drága állatorvosnál az oltás... :) továbbá most tervezek új nyuszikat, és szeretnék biztosra menni az egészségükkel kapcsolatban. :)

Előzmény: tp329 (31022)
tp329 Creative Commons License 2013.11.27 0 0 31022

Állatorvos.

Vagy tőle közvetlenül vagy ír receptet és utána állatpatika.

Mely trópusi országban lakozol, hogy így télvíz idején jött rád a vásárolhatnék? (többszörös idézőjeleket tessék odaképzelni)

Székesfővárosunkban konkrétabb helymeghatározással is tudok szolgálni!

 

Előzmény: Palaga Bettina (31019)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!