Erdélyi marhaszív: nagy, édes, sok lével, de rosszul tárolható. Kevés bogyót termel, de azok többnyire nagyok. De foghatsz belőle magot.
A fóti gerezdes meg szinte kivétel nélkül hatalmas terméseket hoz, de még nem kóstoltam, kedden fogom. Állítólag ez savasabb ízű - azt pedig nem tudom, mekkora üregek vannak benne (mint a nagy parikban szoktak lenni), de mindenesetre rafia helyett már bálamadzaggal kellett kötnöm, mert különben leszakadt volna a nagy súly alatt. Ez utóbbi úgy néz ki, hogy rendesen felkötözve szinte teljesen ellenáll a fitoftórának, meg egyéb betegség sem nagyon bántja.
Ez a fenti kettő amolyan régi magyar "nagyparadicsom", ami itthon olyan népszerű volt fél évszázaddal ezelőtt, vagy még régebben is.
A Marmande rendkívül betegségérzékeny, én nem szoktam vetni, minden elviszi, ami megérinti. Helyette inkább Korallt vetek (ZKI), ez kicsit kevésbé (igaz, mint előbb írtam, a fitoftórára ez is érzékeny), meg többet is terem nálam - ennek is csak a bálamadzag elég. Szerintem tégy egy próbát a Korallal, állítólag az egyik legjobb ízű paradicsom, és hazai nemesítés. Nagyüzemben és házi kertben is ideális, és jól tárolható. Szerintem ez kell neked.
A Manó arra jó, hogy minél korábban legyen pari, hetekkel előbb érik, mint általában a többi, de hatalmas termést nem lehet várni egy 40 centis jószágtól.
De kismillió paradicsomfajta van, ami megfelelhet, én is minden évben kipróbálok két-három új fajtát, aztán gyakran akad, amelyiket megtartom tovább is.
A Lugas F1-re szokták azt mondani, hogy "olyan igazi paradicsomíze van" - és valóban egyszerre édes és savas is -, persze ez nem igaz, mert az összesnek paradicsomíze van, ha ideálisak a körülmények. :) A Korall is finom, de idén tapasztalom, hogy "kissé" betegségérzékeny. Az ízetlenség amúgy lehet a termesztési körülményektől is, például a lombtrágyázás javíthatja az ízt.
Na, mostmár végképp nem tudom hogy mi a betegsége a paradicsomjaimnak...
Kinek mi a véleménye a boltokban megvásárolható ZKI, Garafarm vetőmagokról? Azért kérdezem, mert itt azt látom, hogy szinte senki nem foglalkozik ilyen magokkal.
Vetettem idén ZKI Kecskeméti 407-est, Marmande-t, Garafarm Mano-t. A kecskeméti fajtáról annyit, hogy viszonylag nagy szemek vannak rajta, de belül szinte nincs bele, csak ilyen szivacsos hús... Nekem olyan kéne ami viszonylag nagy szemű, és jó beles, ízes. Miben gondolkodjak?
Úgy emlékeztem, a Quadris inkább szőlőre, meg gyümölcsösökben jó, az Eclair-t meg elfelejtettem, pedig használtam már, és az uborkára is jó. Nem úgy, mint a Ridomil Gold Plus, amivel kénytelen leszek harmadszor is próbálkozni a paradicsomban. A boltos szerint ötször is lehet és nem tudott semmit javasolni, de a másik kettő sem, mert három helyen jártam.
Azért gondoltam töményebbre keverni a kontaktot, hogy ha a locsogó harmat föl is higítja, maradjon valami a szerből a növényen.
Az Eclair és a Quadris is fölszívódó szer amit használhatsz a paradicsomra meg az uborkára. A ÉVI-ét nem tudom fejből de azt hiszem 7 nap. Töményebben semmiképen attól nem javul a hatása. Én azt szoktam csinálni mikor 1-2 levélen megjelenik valami kórokozó akkor azokat a leveleket vagy az egész tövet eltávolítom és utána permetezek.
De fő hangsúlyt az érés előtti megelőző permetezésre kell tenni. A paradicsomvész általában eső utáni nagy melegben jelentkezik ezért ezt az időt kell figyelni, és persze az öntözés után mert ezek a kórokozók a talajban vannak és a fölszálló pára viszi rá a növényekre.
Nem lehet Amistar-t kapni, talán még a megyében sem. Ebben a hatalmas harmatban érnek valamit a kontakt szerek? Esetleg töményebben? Ridomil Golddal kétszer permeteztem a paradicsomot.(?)
Kb. 10 fajta paradicsomot ültettem, de egyik sem lett az igazi. Keresem azt a régi, erős ízű paradicsomot, ami nemcsak édes volt, de fűszeres, savanykás is és ha sokat ettem már csípte a nyelvem, a számat, de ugyanakkor volt benne egy kis édes íz. Ezek a mostaniak vagy csak édesek, vagy kicsit ízetlenek voltak. Segítenétek valami régi fajtával, aminek tényleg ilyen az íze?
Cserébe tudok küldeni feketét, óriás de Bareo sárgát, ami tényleg 4 m-re nőtt és iszonyatos mennyiség van rajta, eltenni kiváló. Indigó színűt. Ezek bár érdekesek és nagyon feldobnak egy paradicsom salátát nem olyan erős ízűek, mint amit én szeretnék.
Szándékosan keresztezett és F8-F9-re stabilizált göcsörtös krumpli levelű indeterminált törpe heirloom, sok fajta van már, nos fényképről nehéz valóban, de lehet egy Dwarf Rosella Purple.
Tudom, de ha valaki találkozott hasonlóval, adhat egy tippet, pláne, ha ilyen sok fajtája van. Akkor azt lehetőség szerint kipróbálom és összevetem, vajon tényleg az-e. A leírt tulajdonságok és a képek eleve kizárják a fellelhető paradicsomfajták igen nagy részét.
Például ilyen káposztalevelű paradicsomot én még soha ezelőtt nem láttam még képen sem. :)
Úgy emlékszem, hogy azt olvastam valahol, hogy 1600 féle, ahogy Te mondod magnemes, paradicsom magja lelhető fel a kereskedelemben.
Itt köztünk is van valaki, akinek 1200 fajtája van.
Nekem kb. 3 év alatt összejött 200 fajta. Szinte kizárt, hogy egy paradicsom alakú, és színű fajta, ha a használt neve nem egy tükörfordítás, beazonosítható legyen fénykép alapján.
Lőttem néhány képet paradicsomjaimról még gyorsan, addig, amíg látszik a lombozat és nem uralkodik el rajta a fitoftóra. Hátha valaki ráismer az itteniek közül, és meg tudja mondani, milyen fajta az a magnemes paradicsom, amit a piacon "holland koraiként" árult egy néni. A tulajdonsága, hogy bár folytonnövő, mégis zömök és merev szára van, a levelei kemények és közepesen nagyok, és nem nő magasabbra 1,6-1,7-nél szeptemberre. Könnyű kezelni, mert alig van vele zöldmunka: mindig csak a hajtáscsúcs közelében lévő hónaljsarjat kell kitörni, lentebb nemigen hoz újakat, mint általában a folytonnövők. A levele kelkáposzta-szerűen ragyás, barázdált. A fitoftórára kicsit kevésbé érzékeny, mint a Korall vagy a Lugas F1, még több zöld része marad, de azért szerintem ezt sem lehet már ilyen állapotban megmenteni. Szóval a képek:
A másik, amit lefotóztam, az a két fóti gerezdes óriáspari, de a fotókon nem igazán látszik, valójából mekkorák is. (És a zöld háttéren sem feltétlenül kivehető a növény, ez a hátránya, ha a telefon fényképezőjének nincs rendes bokeh-je.) Majd ha leszedem, akkor megmérem őket és lefotózom valami viszonyítási pont mellett. Mindenesetre az első képen a bal oldali tő melletti alacsonyabb karó olyan 1,7 m magas. Ha megnézitek, akkor balra mellettük van egy Perun sárga mini körte pari, ami már rég tiszta fitoftóra, de a fóti az tünetmentes, csak egy-egy sérülése van.
Érdemes lenne nagyítóval megnézni mind a paprikák, mind a paradicsomnövények leveleinek fonákját.
Szerintem atkásak lesznek elsősorban, aztán a paprikánál játszhat még némi vas vagy magnéziumhiány, de szimplán csak atka is. A parinál ilyen-olyan gombák, de le van rendesen gyengülve a szívogatástól, szóval az az alap.
Elnézést a sok kérdéseimért , de még valaki mondja meg legyen szíves, milyen betegségek, esetleg tápanyaghiányok nyomai vannak a képeken látható növényeimnek.
Van olyan is, hogy sárgatalpasság, az a túl nagy hőingadozás miatt alakul ki. Szerintem mégiscsak zöldtalpasságod van, egy idő után a zöld is sárgásra "érik" kínjában.
Köszi a választ, azonban a kocsány körül nem zöld a bogyó, hanem sárga. Ez ugyanúgy orvosolható mint a zöldtalpasság, káliummal? Kálium-nitrát oldat jó lesz rá?
Ezt a terméscsúcs foltosságot tapasztalom szinte mindegyik paradicsom tövemen. Mi lehet a probléma? Esetleg valamilyen tápanyaghiány, netán betegség? Hogyan tudnám ezt orvosolni minél hamarabb?
Az a két tő fóti gerezdes nálam is csak az alsó 2-3 szinten kötött, afölött üres termésszárak valami korcs kezdeménnyel. Ez viszont aligha fajtajelleg, inkább valami környezeti tényező, fiziológiai tünet. Lehet, hogy túl hideg volt, vagy túl változékony, vagy túl csapadékos. Jövőre nagyon odafigyelek a lombtrágyázásra, többet nem tehetek érte. (Mindenesetre a fóti pari így is jóformán többet terem súlyra, mint három másik Lugas F1 normálisan. Mi lesz itt, ha rendesen köt majd!)