A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szívesen átvenném személyesen, de 250 km van köztünk. Így marad a posta. Az őrlőt pedig az expolygon-nál fogom venni. Ha már itt tartunk: érdemes adagolósat venni, vagy tökéletesen megfelel a "fapados" is?
Egyébként Ti vagytok az "okai", hogy nem elégszem már meg a Saeco + tégla megoldással! Amióta ide járok, és Titeket olvaslak (és amióta Monyesz társaságában randiztam a Faema E61 + Manuel párossal) azóta vannak igényeim. Ez természetesen nem baj, mert egy jól elkészített, finom kávé igazi örömöt tud jelenteni. És ha még ezt saját magam is csinálom, az meg már bódottág. :)
"Nekem kifejezetten undorító a Silvia puritánsága meg azok a szar billenőkapcsolók. 2008-ban ez gáz."
Na, ez az! Van aki ezért választja, van aki ezt utálja benne:-)) Pl. van, aki azért nem szereti a Gaggia Baby Classicot, mert azon "korszerű" nyomógombos/érintőgombos kapcsoló van, és nem billenőkapcsoló, mint pl. a Gaggia Classic-on. Tegnap leírtam a véleményem a rocker switch-ről, a masszív billenőkapcsolókról: a Gaggia Classicon is az van, szerintem gyönyörű, masszív, szinte elpusztíthatatlan, nem hibásodik meg. Aztán ott van a puritánság-téma: nekem a Rancilio Silvia, a Gaggia Classic és az Isomac Venus pontosan a puritánság, megbízhatóság, áttekinthetőség miatt (is) tetszik...
ha vigyazol ra *vizkotelenites, tisztitas* akkor melled ;)
Iberital-t expolygonnal tudsz legolcsobban venni, nem tudom SiD postazza-e a gepet vagy szemelyesen veszed at de tole nincsen messze az expolygon ha szemelyesen mennel ;) :)
Hamarosan az is meglesz. Azt mindenképpen újonnan fogom venni, de ha tudsz egy jó vételt, azért szólj ám! :)
Sokat agyaltam, hogy megvegyem-e, de az előbb említett indokok miatt én is úgy gondolom, hogy ez volt a jó döntés. Kíváncsi vagyok, hogy tényleg mellém temetik-e majd? :)
1. Az ebay-es QM nagyon lutri. Vagy szerencsém lenne vele, vagy nem. Ha egyáltalán én vinném el... 2. Nancy-nél SiD személye a garancia. 3. A Rancilio egy Iberital őrlővel elég jó páros. :)
"Egyébként ha a kávézókban mindig rosszabb az espresso, mint egy jól elkészített otthoni, akkor honnan tudja az ember, hogy mi a cél?"
Azért a mindig nem igaz. Másrészről otthon sem mindig csúcs vagy hibátlan, de otthon tudsz próbálkozni, 1x aztán sikerül és onnantól tudod, hogy milyen magasra van téve a mérce.
"vagy attól még, h kb 25ms alatt kb 30ml kávé jön le (és jó a kávé) nem garancia arra, hogy jó is legyen a kávé?" Éppenséggel vannak olyan keverékek, amik jobb ízt adnak lassabb lefőzés mellett.
De általánosságban, az arányszabály szerint lejött kávé el kell hogy érjen egy jó minőséget. Aminél persze lehet jobbat is csinálni belőle.
"Az mit jelent egyébként, hogy egy felsőkategóriásabb kávéfőzővel könnyű elrontani a kávét (korzon írják)? Nehéz úgy belőni a darálást meg a tamperolást, hogy pont 25 másodperc alatt főjön le, ellentétben egy olcsóbbhoz képest, vagy mi?"
Ezt nem értem...
"monyesz: de most az hogy a silvia-nál ezt kiemelik azt jelenti, hogy mondjuk a többihez képest csinálja ezt (gaggia meg hasonlóak), vagy hogy azoknál ugyan jobb a hőtartása, de olyan szinten ahol van, már lehetne jobb?"
Nyilván nem egy alsó kategórisá főzőhöz képest, a saját kategóriájában. Minden géphez társítható valami, a Gaggia hisztizik pl. a darálással kapcsolatban.
"Az mit jelent egyébként, hogy egy felsőkategóriásabb kávéfőzővel könnyű elrontani a kávét"
A gyakorlatban: a Silviánál figyelni kell a hőmérsékletre, a Classicnál pedig figyelni kell a darálásra. Választás kérdése ki melyiket tekinti önmaga számára könnyebbnek, ezért van aki a RS-sel fog jól járni, más a GC-kal.
"mi az a kapcsolóóra?" Ami kint van a folyosón, és a lakás elektromos hálózatát kapcsolja + áramfogyasztás mérőóra.:-))
Tréfát félretéve azt értjük alatta, hogy van ezerötért bármelyik alap villanyszerelési eszközöket áruló áruházban konnektorba dugható, programozható időzítő aljzat. Beledugod a gép hálózati dugóját, beállítod úgy, hogy a fölkelés előtt fél órával kapcsolja be a gépet, és mire kitámolyogsz a konyhába bemelegedett gép vár.
"Egyébként ha a kávézókban mindig rosszabb az espresso, mint egy jól elkészített otthoni, akkor honnan tudja az ember, hogy mi a cél?"
A problémák szintjében is vannak különbségek. Van aki az egyébként tizenmilliós luxus kategóriás autója hangrendszerét, motorját, karosszériáját is tuningolja, átalakítja, mert valami mást akar látni mint amit a gyári nyújt.
Ennek az embernek az autós problémája nem azonos azzal, amikor egy kisnyugdíjas nem tud benzint vásárolni a huszonötéves Trabijába.
Szerintem blaze és peppino egyaránt jól járt a maga választásával annak ellenére is, hogy azok ennyire eltérőek. Az egyéni választás kérdése, hogy ki miként rangsorol a szempontok között, és mindkettő teljesen ésszerű rangsor.
Az is fölmerült, ért-e a Rancilio szett 200 rongyot, vagy egy Gaggia Classic 90-et amikor 40-ért is jót lehet vásárolni. Szerintem vannak gépek amikre Tokiótól Rejkjavikig, Sidneytől Moszkváig senki nem mondja, hogy hülyeség volt bolti új állapotában megvásárolni. A Rancilio Silvia, Gaggia Classic föltétlenül ilyenek mi több a korrekt vételként ismert cuccok közül a legismertebbek között vannak.
~41000 hozzászólásba nehéz beleolvasni. Szerintem aki ért hozzá, annak 1 perc a választ bepötyögni, 41000 hozzászólást meg pár évig olvasgathatnék. De megértem, ha ez gond, szóval bocs, és még1szer köszi az eddigi válaszokat.
"Ezeket a hőstabilitás dolgokat - már bocs - de egy hétköznapi kávézó sosem fogja megtapasztalni"
Általában ez igaz, hacsak extém hőingadozás nincs. De kávéja válogatja!!! Vannak nagyon-nagyon "hőérzékeny" kávékeverékek, ahol az alacsony/abb hőmérsékletet a kávé keserű/kesernyés vagy savanyú/savanykás ízzel jelzi... Egy jó minőségű, megbízható eszpresszógép PID nélkül is képes KELL legyen a fellelhető kávék legalább 95%-ból kitűnő kávét készíteni...
Egyetértek. Nekem is ajánlottak Gaggia Classicot használtan, mégis az új mellett döntöttem. E témában ugyanúgy gondolkodtam mint te, ugyanezek az érveim az új gép/használt gép témában... Persze, lehet néhány kivétel, amikor azt mondom, hogy egy jól átnézett és felújított gép (ha az ár/érték arány is előnyös) adott esetben bevállalható.
monyesz: de most az hogy a silvia-nál ezt kiemelik azt jelenti, hogy mondjuk a többihez képest csinálja ezt (gaggia meg hasonlóak), vagy hogy azoknál ugyan jobb a hőtartása, de olyan szinten ahol van, már lehetne jobb?
peppino: mi az a kapcsolóóra?
Az mit jelent egyébként, hogy egy felsőkategóriásabb kávéfőzővel könnyű elrontani a kávét (korzon írják)? Nehéz úgy belőni a darálást meg a tamperolást, hogy pont 25 másodperc alatt főjön le, ellentétben egy olcsóbbhoz képest, vagy mi? vagy attól még, h kb 25ms alatt kb 30ml kávé jön le (és jó a kávé) nem garancia arra, hogy jó is legyen a kávé?
Egyébként ha a kávézókban mindig rosszabb az espresso, mint egy jól elkészített otthoni, akkor honnan tudja az ember, hogy mi a cél?
Kipróbálta a bialetti mukkát egészen durvára darált molinari oroval is, de úgysem az igazi. Most vagy a molinari nem fekszik neki, vagy ez kifejezetten tejeskávé, és kapu készítésére lett kihegyezve, bár még a nejem is megjegyezte, hogy sokkal finomabb ha lefőzök neki egy eszpresszót amit ő bekever tejjel.
Szal lehet, hogy ez vakvágány volt, és hamarosan megy piacra. Persze az is benne van, hogy túlságosan elkényeztetett a sok jó kávé :)
A lefőtt kávén már a víz hőmérsékletének 1-2 fokos változása is érződik. Ld a PID, ahol ilyesmivel lehet eljátszani, mit ad egy kávé magából, ha 1-2 fokkal változik a hőfok. Tehát jelentősége van a hőstabilitásnak !
Amiből még akár jól is kijöhetsz. R-go... összességében ténleg ez az a mentalitás, ami idálisnak mondható jelen szituban. Zwak úr után szabadon, meglátni a pozitív jelet. ~ : D