Keresés

Részletes keresés

KalásziM Creative Commons License 2008.08.21 0 0 3029

  Tanulság : fűtsél fával !

 

 kémény akkor is kell, annak jónak kell lenni - a kéményseprődíjat akkor is fizeted, de legalább a fűtésből nem zárnak ki !

 Nekem volt egy cserépkályhám, annak a kéményét mindenévben  " ellenőrízték"  - magyarul egy aláírást kértek és elmentek.

 Magam tisztítottam.

 Még az első tisztításnál gondoskodott a mester, hogy többet ne vegyem igénybe a szolgáltatását  - jól összekente a falat a kormos kezével  , a frissen festettet !

 

 Akkor még kormosak voltak a kéményseprők  - ma már 'öltönyben' járnak.

 Nem tisztítanak csak ellenőriznek !!

Előzmény: Tojglius (3028)
Tojglius Creative Commons License 2008.08.21 0 0 3028
Hello

na itthon, szoval megnéztem: a kémény luk kb 5centire van a plafontól... és ha átviszem a plafon "mellett" keresztbe a fürdőszobán, akkor azt azért nem lehet leverni főleg ha mondjuk nem egy hanem két bilinccsel rögzittetem fel! (téglaház :D) és persze nem a szoba közepén megy, hanem a plafon alatt mondjuk 10 centivel ahogy eddig is volt, csak nem a fal mentén...

(a fal mellett körbevivés van most, ezt kell megszüntetnem, mert igy 4 könyök van benne, és valszeg ezért is áll le néha a cirkó "piroslámpával"), csak ezt a kéményes ugy gondolta, hogy mit nekem áttenni az egész cirkót meg vezetékelést, bekötést, lés persze emiatt áttenni a klotyót stbstb... ezért lenne megoldás a plafononkeresztben átvitt cső!

ja, a dolog pikantériája: az itt hagyott papiron az volt, h 30 napunk van megcsinálni és ujrahivni őket, ha nem akkor utána eljárást inditanak... erre most jött egy ajánlott levél, hogy kezdeményezik az eljárást, tűzvédelmi meg épitési hatóság, merthgy mi átvettük a papirt, hogy leállitjuk mert életveszélyes....... úgyhogy holnap telefon megint, hogy ez meg mi a szar... szoban is azt mondták, h 30nap, megmutat, leokéz és ennyi...

erre most majd jönnek a tudomisén milyne hatoságok meg elzárják a gázt? nem is értem...

a koromajto megint érdekes lesz,,, remélem nem az lesz h berakatom aztán közli, hogy mégse jó...

T

Előzmény: Törölt nick (3026)
Tojglius Creative Commons License 2008.08.21 0 0 3025

Sziasztok!

 

kösz mindenkinek a segítséget!

Lejtős szakasz tuti nem lesz benne (és gázos), tehát pár bilincs, kicsi emelkedés, max 2méter egyenes szakasz... kéményluk a plafontól jó helyen van sztem... stbstb

 

bár ezt nem pontosan értem: "Az indító füstcsőszakasz magasságát ildomos a füstcsőcsonki méret háromszorosára hagyni, ez két könyöktől kötelező is"

sajna ez nekem kínai...

 

holnapra igért a "vállalat" is egy visszahívást attól a "mestertől" aki kinnt volt, remélem ő is rábólint szóban...

 

bélelve tuti nincs a kémény (remélem ebbe nem köt bele utólag), plusz eszembe jutott, hogy mi van, ha ez a kémény nem nálam kezdődik (lehet, hogy az alattam lévő lakás cirkója is ebbe van bekötve (3 szintes társasház, mi középen)... akkor minek a koromzsákajtó? Én berakatom, ha kell, de minek ha csak egy lukba tud onnét benézni az ember, de takaritani nem?

Mi van ha berakatom, kijön majd közli, hogy "ja ez mindenki kéménye" akkor így se jó... "béleld ki, épits piramist meg egyél sünt, akkor talán jó lesz..."

 

szép napot

T.

Előzmény: pjotrkolja (3021)
siokemeny Creative Commons License 2008.08.21 0 0 3024
T kolja!

Nem!
Előzmény: pjotrkolja (3023)
pjotrkolja Creative Commons License 2008.08.21 0 0 3023
T siokemeny!

10%-az nem csak füstcsatornánál van?
Előzmény: siokemeny (3022)
siokemeny Creative Commons License 2008.08.21 0 0 3022
Szasz Tojglius!


A koromzsákajtót a bekötés alatt, a kémény alján, jól hozzáférhető helyen kell berakni.

"ha egyszerűen keresztben áthúzatom a csövet a plafonon, így csak egy könyök lesz benne (ami vizszintbe fordítja a csövet) és gyakorlatilag egy 1,6méteres egyenes rész után egyből megy a kéménykürtőbe (najó mégegy kb 10-15fokos kanyarral)!" - igen, megcsinálhatod, de úgy, hogy a füstcső a kémény felé emelkedjen 10 %-ot.
Előzmény: Tojglius (3019)
pjotrkolja Creative Commons License 2008.08.21 0 0 3021
T Tojglius!

Az elgondolásod, jó ... magyarországon a megengedett maximális vízszintes füstcső kialakítás 2m lehet. Az indító füstcsőszakasz magasságát ildomos a füstcsőcsonki méret háromszorosára hagyni, ez két könyöktől kötelező is. Az 1,6 m-es vízszintes szakaszt menetes szárral és bilinccsel mindenképp rögzítsd a plafonhoz. A bekötés kialakításánál a plafontól mért minimális távolság legalább 25-30cm legyen.
Plusz érdemes a légellátás megfelelőségét is ellenőrizni.

kolja
Előzmény: Tojglius (3019)
Tojglius Creative Commons License 2008.08.21 0 0 3019

Sziasztok!

 

Egy kis ungárise kanosszajárás van nálunk!

x évvel ezelőtt az előző tulaj felújított mindent és bekötött egy kombicirkót, amit azóta a kéményseprő vállalat a matricák szerint legalább kétszer látott meg ugye engedélyezte is az üzembehelyezését gondolom!

társasházi lakás, kombi cirkó (lampart budafok gyártmány), a kémény sztem nem bélelt...

 

Én naív most kihívtam kéményseprőéket, hogy nézzék meg a kéményt, mert néha leáll a cirkó, mi van ha eldugult... erre közölte velem, hogy ez így full szabálytalan, azonnal csináltassam meg... (abba most inkább nem megyek bele, hogy akkor mostanáig ez miért nem zavarta őket)

 

Előírta a koromzsák ajtó felszerelését, valamint a szabályos füstkivezetést!

Előbbit rendben elfogadom (bár nem tudom, kell a gázos cirkóhoz ilyen?) ha kell megcsináltatom, bár, hogy a gáz milyen kormot termel nem tudom, de ehhez láma vagyok! -> itt mi a szabályos? hol kell lennie? (szerencsére tükör és szekrény mögött lesz mindenképpen)

 

Utóbbival viszont gondban vagyok!

Azt elhiszem, hogy a mostani bekötés nem optimális (talán nem is szabályos) és talán veszélyes is (ezért nézettem meg a cirkóssal és a kéményessel is), kb 3méter cső és 4db 90fokos könyök benne (a kéménykivezetés és a cirkó ellentétes falon, így a cső most végigfut a fal mellett)! (-> emiatt lehetnek a leállások piroslámpával, mert nem elég jó az áramlás?)

 

Mivel előírta a szabályos kivezetést, de nem árulta el, hogy ez mi (és előírást nem találtam sehol), ezért gondban vagyok!

Ő azt mondta szóban, hogy át kell szereltetni a kazánt a kémény melletti falra (ez ugye nem kevés költség lenne, mivel a klotyót is át kell akkor tenni), én viszont azon gondolkodom, hogy az szabályos-e, ha egyszerűen keresztben áthúzatom a csövet a plafonon, így csak egy könyök lesz benne (ami vizszintbe fordítja a csövet) és gyakorlatilag egy 1,6méteres egyenes rész után egyből megy a kéménykürtőbe (najó mégegy kb 10-15fokos kanyarral)!

 

Köszönettel a válaszokért

T.

 

 

argia Creative Commons License 2008.08.16 0 0 3016
 

Sziasztok,

 

Írtam egy másik topikba is, de ide is megírom a problémám, hátha tudtok segíteni:

Vásároltunk egy hatvanas években épült lakást a második kerületben, ahol bár társasházról van szó, elég elavult volt a fütés, egyetlen héra cserépkályha fűtötte az egész lakást, a melegvizet bojler csinálta. Két kéményünk van, az egyik közös, ebbe volt bekötve a boiler, tehát ebbe semmilyen cirkót nem lehetett tenni. A másik, a cserépkályhájé, saját. Le kellett bontatnunk a cserépkályhát, kibéleletettük a kályhát, és a kombi cirkó dupla -szívó, fúvó- csöve nem fért bele, csak a kifúvást tudtuk így megoldani. A beszívást a ház oldalfalán kivezetett csövön át terveztük. A kéményseprők meg is tervezték, megcsinálták. Most azonban a helyettes közös képviselő, aki eddig is kizárólag akadékoskodásból rengeteg problémát okozottt nekünk, azt pedzegeti, hogy ez engedélyköteles, mivel a ház osztatlan közös tulajdona a külső fal. Ennek ellenére a kéményseprők azt mondták, ez nem enegedélyköteles. Mi az igazság? Tudtok jelenleg érvényes jogszabályról? Joguk van visszaszedetni velünk az egész félmilliós fűtésrendszert?

 

köszi a válaszokat

kentaura Creative Commons License 2008.08.13 0 0 3015
Bocsánat, tényleg igazad van, csak a budapesti kéményseprők bélelésmániájától benéztem a dolgot. 120-as és 140-es van a sch-, illetve leier-ből és tényleg nem egészséges szűkíteni a füstcsövet, azaz csak külön méretezés alapján lehet csak.
Előzmény: siokemeny (3014)
siokemeny Creative Commons License 2008.08.13 0 0 3014
Szasz!

Én nem ajánlanám a cserépkályhát 130-asba bekötni, igencsak leszűkíted a 14x14 cm-es bekötőstucni keresztmetszetéhez képest a kémény keresztmetszetet (ami ugyebár nem megengedett). Sch..l-ben , és Lei..r-ben nincs is 130-as átmérő.

Ezt már valeyo-nak!
Ha kandallód lesz tudni kéne, hogy mekkora a füstcsöve (150-300-as füstcsőig lehet kapni kandallókat), és akkora keresztmetszetű kéményt kell építened. 30-35-ös falban csak szerelt kéményt, vagy Sch...l-t tudsz eltüntetni, a legkisebb falazott méretnek (14x14cm) is 38 centis a külmérete.
A 18-20 centi átmérőjű Sch...l Uni Plus kémény külmérete 36x36 cm, a 14-16 centisé pedig 32x32 cm.
Előzmény: kentaura (3010)
valeyo Creative Commons License 2008.08.12 0 0 3013

Köszönöm az infókat, ép. engedélyünk van!

Tudnál mondani valami m/árat a előreszerelt és az épített+bélelt kéményre mindkét esetben? Tudom hogy elég horror csak az a kérdés mennyire.

Előzmény: kentaura (3010)
kentaura Creative Commons License 2008.08.12 0 0 3012
Szia! Idén év elején is jártam már itt.
Előzmény: Törölt nick (3011)
kentaura Creative Commons License 2008.08.12 0 0 3010
A cserépkályhát be tudod kötni 130mm névleges átmérőjű koracél bélésű kéménybe, vagy 130-as belső méretű SCHIEDEL/LEIER, vagy valamilyen szerelt szigetelt 130/230-as kéménybe. Ha kandallót szeretnél, akkor annak minimum 180mm belső átmérőjű kémény kell, de a kialakításától, légbevezetés módjától függően lehet, hogy még nagyobb. A jelnlegi szabályozások szerint, (ha nem műemléki épületben, vagy müemléki környezetben vagy) a szerelt kéményt építési engedély nélkül, az építettet csak építési engedély alapján építheted meg.
Előzmény: valeyo (3009)
valeyo Creative Commons License 2008.08.12 0 0 3009

Üdv fórumozók!

 

Építkezünk és szeretnénk a nappaliba egy kis kandallót vagy cserépkályhát ami szép is és alkalomadtán tud fűteni is(fával). Mekkora a legkissebb kémény amit érdemes beépíteni/megépíttetni és még müködik is? Mik a lényeges előírások amit figyelembe kell vennem? Ja és nemutolsó sorban az anyagi része sem mindegy! A ház tetőcsúcsa 7,2m, a legkisebb méret alatt a keresztmetszetet gondoltam bele kéne passzintani egy 30-as falba esetleg egy kis kilógás kb 5cm még belefér. Létezik erre valami megoldás?

pjotrkolja Creative Commons License 2008.08.12 0 0 3007
T Zöldövezeti!

Nem mondom én, hanem így van.
Utólagos bélelésről és tüzelőberendezés cserére írtam amit írtam.
Az erre vonatkozó -bélelés szükségességét meghatározó, a kialakításról szóló - szabváy 1982-óta él.
Seperni és is sepertem. Amit pedig alaphangon tud készíteni minden kéményseprő az a kefefej, fibriszből (ami egyébként növényi szárított rost), de volt aki akár kaparóvasat, kézikefét, rugós kefefejet, rugós apparátot stb. is tudtak készíteni, de ezt ma már inkább erre specializálódott gyártók készítik.

Kell építeni ... nyilván ésszerűbb a "kell kialakítani" (vagyis mindegy, hogy újat építesz, vagy régit alakítasz át).

A flexi aluval kapcsolatban: olyan nincs, hogy csak így volt, már nem ... ma is van érvényes ÉME alu flexibilis béléscsőre, csak itt a kezem ügyében is van egy 2009.02.28-ig érvényes engedéllyel. Nyilván az engedély tartalmazza a beépíthetőség feltételeit, ami mellett a cső megfelelő lehet. A merev aluval sokkal nehezebb utólagosan bélelni mint a flexi acéllal, de mindenkép kevesebb bontással jár, márha van valami kis egyenetlenség, vakolatszűkűlet, rendes elhúzás stb. Árát tekinkve drágább, de egy pl.: 10 méteres DN130 kéménynél ez kb.: 10.000.- az acél flexi javára.

Nyilvánvalóan attól lehet jó egy kémény hogy nem bélelt, max nem "szabályos" a kialakítása mivel igazolható a kondenzáció a kürtőben!

pjotrkolja
Előzmény: Törölt nick (3003)
mammamija Creative Commons License 2008.08.12 0 0 3006
Köszi megkaptam:)
Nem értem ezt a virtuális világot:))- most egészen más az e-mail címed, mint amit két napja láttam.
Előzmény: reni25 (3005)
reni25 Creative Commons License 2008.08.12 0 0 3005

Küldtem freemail-ről! Remélem megkaptad

 

Előzmény: mammamija (3002)
mammamija Creative Commons License 2008.08.11 0 0 3002

Nem tudja. Naponta használja de fogalma nincs hogy regisztrált - hol lehet azt megnézni?

mammamija Creative Commons License 2008.08.11 0 0 3001
A barátnőm is freemailos - tőle megjött a levél..... a tiedet visszautasítja, hogy címzett ismeretlen.... nem kaptam meg.
Másik mél a lányomé, de az is vip-mailos.
msn-zni a lányom szokott megkérdezem....
Előzmény: reni25 (2999)
reni25 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 3000
Esetleg msn cím?
Előzmény: reni25 (2999)
reni25 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 2999
Akkor biztos, hogy a vipmaillal van gond. Nincs másik mail címed?
Előzmény: mammamija (2998)
mammamija Creative Commons License 2008.08.11 0 0 2998
Még mindig nem jött meg az email:(
Előzmény: reni25 (2996)
mammamija Creative Commons License 2008.08.11 0 0 2997
Nem kaptam még meg:(((
Előzmény: reni25 (2996)
reni25 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 2996

Elküldtem az emailt! Írj ha megkaptad!

Előzmény: mammamija (2985)
pjotrkolja Creative Commons License 2008.08.11 0 0 2995
T siokemeny!
Hamár net közelében vagy, akkor hallgasd az olimpiát ... méretezés, jegyzőkönyv, meg kimutatáskreálás közben én a magyar királyi rádió figyelem az eseményeket, ... elduruzsolgat itt mellettem, bár kissé bosszantóak az eredmények...

:(

kolja
Előzmény: pjotrkolja (2994)
pjotrkolja Creative Commons License 2008.08.11 0 0 2994
T Zöldövezeti!

Nem csak a merev falú alu de még a flexibilis alu vagy akár a flexi acél béléscsövek is rendelkeznek menfelelő engedéllyel. Persze szigorúan gáztüzelésű berendezésekhez. Igen, sok helyen van némi "összefonódás" szolgáltató és kivitelező, vagy gyártró között, bár ilyen megkülönböztetéshez akkor sincs joga senkinek. Nyilván a furán technológia adja a legkevesebb hibalahetőséget a béleés során, de gondos munkával jóval olcsóbban is meg lehet oldani a dolgot, megfelelő minőségben.

kolja
Előzmény: Törölt nick (2991)
siokemeny Creative Commons License 2008.08.11 0 0 2993
Nagyon jól tudom, hogy nincs minden rendben. Ezt már egyszer kielemeztük, hogy nem egységes a kéményseprő-ipari szolgáltatók állásfoglalása. A legnagyobb szolgáltató által lefedett területre nem is merek tanácsot osztogatni, mert érthetetlen módon ők máshogy értelmezik a dolgokat.

Egy kicsit off. Ugyanez van a Bankoknál. Most próbálunk hitelt intézni az épülő házunkra, és a szocpolt mindegyik banknál más feltételekkel lehet felvenni, ami elvileg központilag szabályozva van. Ott is az a sok majom szúrta el a dolgokat akik felvették, majd nem csináltak gyereket (nem is akartak), vittek egy igazolást, hogy nemzőképtelenek...

Minek a furanflex? Vésni már nem is lehet? Persze attól függ, hol van az elhúzás.

Tudom, hogy nem csak az autópályáknál van korrupció, de nincs mindenhol.

Nézném az olimpiát, ha nem kéne dolgoznom. Nézd Te!
Előzmény: Törölt nick (2991)
pjotrkolja Creative Commons License 2008.08.11 0 0 2992
T Zöldövezeti!

A bélelés szükségességét egy szabvány határozza meg, és le is tudja annyival, hogy:
"Ha a kéményben a káros mértékű lecsapódás nem kerülhető el, akor a lecsapódás korróziós hatásának ellenálló kivitelben kell építeni ..."
Nem tesz külömbséget új, régi, vegyes vagy gáztüzelő berendezés kéménye között.
Elég hőtechnikai méretezést láttam ahhoz, hogy azok alapján ki lehessen jelenteni hogy a falazott kémény esetén szinte minden esetben indokolttá válika a bélelés.

kolja

Előzmény: Törölt nick (2990)
siokemeny Creative Commons License 2008.08.11 0 0 2989
T mammamija!

Megmondom őszintén, így nem tudok utánaérdeklődni. Tudni kéne mekkora a kéményed (fel kell-e fúrni), mi van rákötve, milyen béléscsövet fogad el az ottani kéményseprő szolgáltató (mert van, ahol csak a savállót fogadják el, ami nonszensz mivel az alunak is van ÉMI által kiadott engedélye).
Előzmény: mammamija (2988)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!