Keresés

Részletes keresés

BAGOLYKA Creative Commons License 2004.07.16 0 0 2205

Sziasztok!

Bocsi, hogy beleszólok, de idő kolléganője vagyok és ő nem fejtett ki konkrétan mindent. Arról van szó, hogy nálunk hülye módon 3 hónap a felmondási idő. A kolléganőm kapott egy rendkívül jó álláslehetőséget, amit ő elfogadott. Ő csak max. 1 hónapot tud letölteni, mert az új helyén nem fognak rá 3 hónapot várni. Tehát nem arról van szó, hogy nem tölti le a felmondási időt, hanem, hogy csak egy részét. Ilyenkor mit lehet tenni?? Képtelenség ez a 3 hónap, nincs az a munkahely, mely 3 hónapot várna valakire. Egyébként 4 órában dolgozik és szerintem a távozása nem okozna különösebb anyagi veszteséget a cégnek, de sajnos a főnök ragaszkodik a 3 hónaphoz.

Előzmény: eksön_ (2202)
idő1 Creative Commons License 2004.07.16 0 0 2204

 

Köszi a választ. Nincs semmilyen kiskapu ?

eksön_ Creative Commons License 2004.07.16 0 0 2203
Az egészségpénztár és a nyugdíjpénztár nem átváltható. Vagy az egyiket fizeti a munkáltató vagy a másikat, de zt mindenkinek aki pénztártag. Ha egyik dolgozónak egyiket másiknak másikat fizeti, mert csak ott tagok, akkor egy harmadik dolgozónak, aki minkét helyen tag mindkettőt fieztnie kell.
Előzmény: Jozsó (2198)
eksön_ Creative Commons License 2004.07.16 0 0 2202

A felmondási időre járó bruttó bérednek megfelelő átalánykártérítést mindenképpen megkapja tőled, ha önként nem fizetsz, akkro bírósgon keresztül, és ezen felül minden kárát is megtérítetteheti, pl a te hirtelen pótlásod költségeit bérmunkával, ami milliókra rúghat, plusz az lemaradt hasznait a munkád kiesése miatt.

 

Szóval nem túl jó üzlet, azt javaslom, hogy töltsd le a felmondási idődet.

Előzmény: idő1 (2201)
idő1 Creative Commons License 2004.07.16 0 0 2201

Sziasztok !

Én mondtam fel és nem szeretném letölteni a felmondási időmet. Mit tehet a munkáltatóm ?

 

aagica Creative Commons License 2004.07.16 0 0 2200
1993. évi XCVI. törvény, 12§
Bemásolni nincs sok kedvem, mert hosszú, de ha nem férsz hozzá, elfaxolhatom az oldalt. (HVG TB különszámában benne van.)

"Akkor ez azt is jelenti, hogy ha létezik olyan a cégnél akinek fizetik az önkéntes nyugdíjpénztárát, és más valaki erről tudomást szerez, akkor elballag belép valahova, és utána jöhet vissza a bérelszámolásra verni az asztalt, hogy mostantól neki is fizessék?"
Igen. Merthogy jogsértő, ha nem. (Minimum 6 hónap munkaviszony esetén.)

Az, hogy választhatsz-e az egészségpénztár vagy a nyugdíjpénztár között, az a cégedtől függ. De a törvény mindképt pénztártipusra vonatkozik, tehát ha akár egy dolgozóét átvállalják, akkor a többinek is azonos támogatást kell nyújtaniuk.
Előzmény: Jozsó (2198)
zsanna Creative Commons License 2004.07.16 0 0 2199
Nekem is ez a véleményem. Csak aki eredetileg ezt felvetette, az beszélt "trükközésről". Én meg nem szeretem, ha valaki fél- vagy negyedinformációk alapján rögtön csalást, "trükközést" feltételez.
Előzmény: eksön_ (2197)
Jozsó Creative Commons License 2004.07.16 0 0 2198
Őszintén szólva egyébként ezt nem tudtam. Megtennéd, hogy bemásolod ide a vonatkozó jogszabályt? Vagy adsz egy linket, hogy hol találom?

Akkor ez azt is jelenti, hogy ha létezik olyan a cégnél akinek fizetik az önkéntes nyugdíjpénztárát, és más valaki erről tudomást szerez, akkor elballag belép valahova, és utána jöhet vissza a bérelszámolásra verni az asztalt, hogy mostantól neki is fizessék?

Vagy a másik, hogy elgondolkoztam, hogy inkább azt kérem, hogy ne önkéntes nyugdíjpénztárat fizessenek nekem, hanem inkább egészségpénztárat, én meg fizetném az önk. nyugdíjpénztár kötelező 1000 Ft-ját egyénileg. Akkor ezt nem is tehetném meg, hiszen másnak fizetik az nyugdíjpénztárat, akkor az enyimet is kötelező?
Előzmény: aagica (2188)
eksön_ Creative Commons License 2004.07.16 0 0 2197
Tökmindegy melyik pénztár tagja, oda fizetni kell. Ha egyiknek sem tagja, akkor meg nincs hova fizetni, ergo a köteleezttség lehetetlenül. Ebben seemi trükközési lehetőség nincs.
Előzmény: zsanna (2194)
eksön_ Creative Commons License 2004.07.16 0 0 2196
Szerintem meg az az ésszerű, ha simán megtiltják a céges mél és internet magáncélú használatát, és ha valaki mégis használja magára vessen. Így nincs ISo tanusításnál probléma, és a munkában a dolgozó a munkájával foglalkozik. Ha nálam valakit azon kapunk, hogy túl sok időt tölt a neten, vagy pl. freemail oldalra látogat, akkor repül és kész. A munkahely munkára való, akik nyolc órában dolgoznak, azok az idejüket dolgozzák ki. A kötetetlen munakidősökre természetesen más szabályok vonatkoznak, és a beosztás emelkedésével az internet magáncélú használata is megengedett bizonyos keretek között.
Előzmény: Beebite (2191)
munka.kerdes Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2195
Köszönöm észrevételeiteket. Nem állt szándékomban jogi útra terelni a dolgot, csak a véleményetekre voltam kívácsi. Ez egyébként is csak az utolsó nem egészen szép húzásuk volt. Szerencsére azért a dolgaimhoz hozzá jutottam.
Előzmény: Beebite (2191)
zsanna Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2194

"...lehet ugy trukkozni, hogy aki nincs benn az adott szolgaltato (penztar) tagjai kozott az utan nem kell?? ..."

 

Áruld már el, szerinted mi ebben a trükk? (Mármint hogy amennyiben tag, fizetni kell, ha nem tag, akkor nem kell.)

Előzmény: Gege.of.PeT (2193)
Gege.of.PeT Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2193

Koszonom az infot. en is ugy tudtam, hogy a kulonbozo penztari juttatasoknal minden dolgozonak kell fizetni. Ezek szerint viszont lehet ugy trukkozni, hogy aki nincs benn az adott szolgaltato (penztar) tagjai kozott az utan nem kell?? es mi van akkor ha a dolgozo magatol belep?

pontositsd ezt legyszives!!

Előzmény: aagica (2188)
Nannics Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2192

igen, lehetseges, hogy csak nagyzol a penzugyes - a parome. A mienket nem foglalkoztatja az ilyesmi, igy en elbol nem tudok az ilyen lehetosegrol.

 

Az iskolakezdesi tamogatas, az egy "adhato" tamogatas, ugye?

Előzmény: Szakbarbár (2180)
Beebite Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2191

Pont ezért problémás a céges mailfiók, pl. ISO tanusításkor ez egy külön kérdéskör, hogy ezt a problémát hogyan oldják meg. Én sok megoldást láttam már erre.

Pl. úgy szokták pl megoldani, hogy kinyomtatják és iktatják a céges leveleket.

Vagy megosztott mailmappába kell áthelyezni és onnnan archiválni a valóban céges leveleket.

EGyiksem túl profi megoldás, és persze ki is játszható, de a levéltitok védelme akkoris fennáll.

 

Mellesleg ez csakis ott komoly probléma, ahol a dolgozó 'hálózat' címen csak a céges mailrendszerhez fér hozzá, és otthon sincs netje.

De ilyen helyen általában úgy be van állítva a mailszerver is, hogy nem túl kényelmes magán levelezésre használni.

Minden más esetben sztem ésszerűbb akár egy freemailes magán fiókot tartani, és olyan céglégkör esetén webmail olvasgatni, és nem POP-ozni.

(Mellesleg a POP3-mal a gépére töltött magán levelei - melyek nem a céges cimére érkeztek, hanem pl egy freemailre- egyértelműen nem bonthatóak fel. Viszont, mivel a szgép a cég tulajdona, szabadon törölhetőek. (olvasás nélkül, pl outlook esetén az egész psd file)

Előzmény: eksön_ (2190)
eksön_ Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2190
A céges e-amil címre érkező levelek véleményem szerint a cég levéltitkai, mégha az az email cím egy adott dolgozóhoz tartozik is. Tudom, hogy nem ért egyet ezzel mindenki, de nonszensz lenne, ha a társaság a saját eszközei fölött nem gyakorolhatna teljes kontrollt.
Előzmény: Beebite (2186)
Jozsó Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2189
Akkor úgy mondom céges mobil sem jár mindenkinek meg szolgálati bmw. :-)
Előzmény: aagica (2188)
aagica Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2188
"Önkéntes nyugdíjpénztár sem jár mindenkinek pl."

Nono. Az áll az önkéntes pénztári törvényben, hogy a munkáltató amennyiben átvállalja dolgozói tagdíját, köteles azt MINDEN PÉNZTÁRTAG DOLGOZÓJA számára ugyanolyan összegben vagy mértékben nyújtani. Jó, ha valaki nem pénztártag, annak nem jár, de hát semmi oka, hogy ne lpjen be, csak előnye van.

A magánpénztári számlaegyenlegről: június 30-ig kell kiküldeni az előző évi egyenleget, ezért nem sieti el senki.

Előzmény: Jozsó (2187)
Jozsó Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2187
Nálunk van ilyen. Általánosságban ADSL előfizetéseket vett a cég a kollégáknak, de van egy páciens, akinél chello van. A UPC rendesen havonta küldi a számlát céges címre a fickó meg használja otthon. Árban, ha jól emléxem ugyanott van mintha egyéni előfizető lennél (adsl-re adtak vmi nevetségesség kategóriáját súroló kedvezményt).

A munkáltatónak semmilyen egyéb költsége nincsen (egyéb okból adómentes juttatás - ha jól emléxem a pontos megnevezésére) vele, viszont mivel nehezen igazolható, hogy az otthoni internet elérést nem használod magán célra az ÁFA nem igényelhető vissza. Persze nem kell minden dolgozóra kötni, nem is értem miért kellene? Önkéntes nyugdíjpénztár sem jár mindenkinek pl.

Ja, és persze neked sincs egyéb költséged vele. Apró gond lehet még, hogy nyilván valamekkora rablánccal kerül megkötésre a szerződés, és mi lesz akkor ha a lejárat előtt elhagyod a jelenlegi munkáltatódat. Mi belsőleg ezt úgy szabályoztuk le, hogy aláírattuknk a delikvensekkel egy papírt, amelyen vállalják, hogy ha így történne, akkor az adott ISP átírja rájuk a szerződést, és a továbbiakban, a rablánc végéig mint egyéni előfizető funkcionálnak.
Előzmény: Gege.of.PeT (2185)
Beebite Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2186

Az e-mail levélenek számit, és mint ilyen levéltitok, tehát elvielg nem olvashatják el. Ehhez jogod van, akár céges akár magán.

De gyakorlatilag ezzel a jogoddal nem fogsz tudni élni.

 

Az viszont igaz, hogy maszek dolgokat elvileg nem is tárolhattál volna rajta, tehát abból az alázatos pozicíóból indíts, hogy szeretnéd, ha esetleg ezeket rendezhetnéd, kiírhatnád, majd letörölhetnéd.

Én ha főnök lennék, ennek nem állnék útjában, mert adott esetben embertelenség. De nem jogszerűtlen.

 

Több helyről hallottam már olyat, hogy behívták a kollegát a főnökhöz, közölték, hogy el van bocsátva, felmondási idejére nem kell bejönni, és már a gépéhez sem mehet vissza/törölték az accountját. Ez (szintén adott esetben) érthető, ahol mondjuk komoly üzleti adatok, ipari titkok, céges adatbázisok érhetőek el egy gépről.

Nyilván volt már rá precedens, hogy valaki bosszút állt gyorsan.

Gege.of.PeT Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2185

sziasztok!

 

dolgozonettel kapcsolatban erdeklodom (amikor a munkaltato fizeti a munkavallalo internet elereset)

-nezegettem chellot, van vkinek tapasztalata? itt is ha kot a munkaltato szerzodest a szolgaltatoval akkor minden egyes dolgozojara kell mint pl nyugdijpenztar? vagy itt lehet egyenileg? milyen aron szamlazzak ilyenkor a chellot?

-a munkaltatonak ez utan kell vmit fizetni? vagy csak kifizeti helyettem es kesz? ezutan nekem akkor nem kell adoznom, ugye?

eksön_ Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2184
Hát azt azért megkérdezném, hogy a csomó személyes dolgod hogy került valaki más (azaz céged gépére)? Merthogy ott semmi keresnivalójuk.
Előzmény: munka.kerdes (2182)
Jozsó Creative Commons License 2004.07.15 0 0 2183
A "gép" alatt számítógépet értesz?
Ha igen, és nem a saját számítógépedről van szó (amit te vettél a saját pénzeden), hanem a cég gépéről, akkor miért ne lenne joguk a saját termelőeszközükkel azt csinálni amit akarnak?
Előzmény: munka.kerdes (2182)
munka.kerdes Creative Commons License 2004.07.14 0 0 2182
sziasztok új vagyok itt és egy kérdésem lenne.betegállomány alatt közölték velem,hogy megszüntetik a munkakörömet,mert hirtelen már nincs rá szükség.felajánlottak egy másik poziciót ami visszalépés lenne minden szempontból igy nem fogadtam el.egzenlöre még táppénzen vagyok,de időközben megtudtam,hogy a gépemet amit évekig használtam másnak adták oda, engem senki sem értesitett,hogy esetleg kivanok-e vmit elmenteni a dolgaimból.söt megtudtam azt is,hogy megtiltották,hogy bármilyen adathoz hozzájuthassak.ilyen van?jogában áll a munkáltatónak ezt megtenni??egy csomó személyes polgom van a gépen.esetleg joguk van hozzá,hogy belenézzenek??
Gege.of.PeT Creative Commons License 2004.07.14 0 0 2181
kiderült a "turpisság". cégem valamilyen oknál fogva kevesebbet utalt a nyugdijbiztositonak, aki jogosan csak a tenylegesen megkapott osszeget tuntette fel a kimutatasban. de azota mar rendeztek a dolgot. remelem is... nevetseges ami itt folyik, pedig hudekomoly cegnek hiszik magukat :(
Előzmény: Gege.of.PeT (2178)
Szakbarbár Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2180

Én azért tudom, mert szoktam ilyeneket kiállítani. De nálunk egyébként is mindenki tudja, hogy van ez a lehetőség.  Jobb tippem nincs, mint ismerősök, barátok, internet, innen lehet még információt szerezni.

Nem értem, miért titkolják nálatok ezt az ártalmatlan dolgot, nekik egy fillérjükbe sem kerül, csak kb. 30 másodpercbe, amíg kitöltik. Ha tudnám, mire gondolt a pénzügyesetek, elmesélném, de fogalmam sincs róla. Az sem kizárt, hogy nem tud semmit, csak azért mondta, mert felsőbbrendűnek érzi magát, ha ilyesmikkel dobálózhat.

Előzmény: Nannics (2179)
Nannics Creative Commons License 2004.07.13 0 0 2179

Az ilyen tipusu kedvezmenyekrol hogyan lehet ertesulni?

Csak mert a paromnal a penzugyes azt mondta, hogy van meg par ilyen kedvezmeny, de nem mondhatja el, mert a ceg vezetosege nem kedveli az ilyesmit.

 

Amugy nagyon koszonjuk ezt az infot!!!

Előzmény: Szakbarbár (2146)
Gege.of.PeT Creative Commons License 2004.07.12 0 0 2178

ok, akkor megyek es kerdezek. bar nem hiszem h ez lenne a gond, mivel elotte mindig stimmeltek ezek az adatok...

Előzmény: bmszsz (2177)
bmszsz Creative Commons License 2004.07.12 0 0 2177
azt is kérdezd meg, hogy a decemberi tagdíjadat mikor fizették be ( esetleg hány részletben), ugyanis a magánnyugdíjpénztárak csak a december 31-ig beérkezett befizetéseket könyvelik le december hónapra. amit utána fizettek be, azt majd a következő évhez teszik hozzá..( és mint tudjuk a munkáltatónak köv.hó 12-ig kell befizetni.)
Előzmény: eksön_ (2176)
eksön_ Creative Commons License 2004.07.12 0 0 2176
Elsősorban is kérdezd a munkáltatód. Neki a bevallásnak és a befizetésnek egyeznie kell, egyébként a főkönyvében a folyószámla nem fut ki. Ha nála a befizetés és bevallás egyezik, akkor a pénztár hibázott.
Előzmény: Gege.of.PeT (2175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!