A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Érdekes összeállítás. Néhány ponton azonban érthetetlen, nem világos az összefüggés. Ugye a táblázatban szerepel az összehasonlítás, az alján a hőmérsékletmérésekkel amit a karban mértek... Csakhogy a táblázat alapján éppen a Gaggiát kellne PID-el ellátni, de Gaggiára a GYAKORLATBAN mégsem kell, nem tesznek PID-et, míg a Silviát nagyon sokan PID-el látják el. Ennek nyomós oka kell legyen.
Az a megállapítás, hogy "kisméretű bojler, hőproblémái vannak", ez így nem helytálló. A hőproblémának bizonyos szinten éppen a nagyobb bojler lehet az oka..., nagyobb bojlerhez valóban más, komplexebb fűtési mód "illik"... A gőzkar valóban gyenge pontja a Gaggiának. Van még néhány észrevételem, délután beírom.
Írtam Expolygonéknak: Lux most nincs is, viszont Iberitalra a Chrom kivitelt említették. 30e + fa. Ez csak kinézetre más, mint a "nem chrom"? Asszem nekem a csicsa nem ér meg 3 ezerrel többet.
A Silvia szerintem csak a 110V-os zónákban 800W-os.
A Nancy-ben 1000W-os fűtőbetét volt. Most viszont 1200-as Brasilia betét van benne, gyorsabban be is melegszik vele. Mondjuk 30 perc helyett elég neki 20.
Tapasztalatból én is aláírom, hogy nem egy kategória a két gép.
Míg a Classic egy igazi háztartási gép, addig a Silvia már valahol félúton van a házartási és az ipari között, magában hordozva ennek az átmenetnek az összes pozitív és negatív tulajdonságát.
Persze. Abban teljesen jó volt. De nekem a gaggiával lerántott eszpresszó a saját gyártmányú tejhabbal ütötte. Na most ha hozzászoksz a jóhoz, elég nehez akarod lejebb adni. ;)
Kicsit izgatott a Silvia vs. Classic téma, és a neten található nevesebb fórumokról, oldalakról összeszedtem az előnyöket, hátrányokat. Hangsúlyoznám, ezek egyike sem az én agyszüleményem, hanem mások bejegyzései. Ezek alapján fej-fej mellet vannak, bár voltak olyanok akik Classicról álltak át Silviára és az utóbbira voksoltak, Ellenkező esetről nem olvastam. Nyilván itt egyik tényező, hogy 3 hónap utáni dolgokra az ember hajlamos nem nagyon emlékezni...
Szóval itt az összehasonlítás, az alján a hőmérsékletmérésekkel amit a karban mértek. Ez is igazolja a Silvia lassabb felfűtését. De ne feledjük, hogy a Gaggia 1400W-os a Silvia meg csak 800, és a bojlere 3x nagyobb...
Remélem látszik is majd a táblázat...
Megvan excelben és ki lehet egészíteni ha gondoljátok.
Ha valakit érdekel a bialetti mukkám eladó :) Nekem annyira nem jött, bár rossznak sem mondanám. Ez a mukka express kifejezetten kapucsínóhoz és tejekávéhoz készített változata.
Az enyém ráadásul a drágább elektromos változat, amit csak beküldesz a konektorba azt kész.
14.000.- magyar fizetőeszköz (ennyibe volt pontosan)
"Arabica beans have 22 chromosomes, adding to the complex taste. Robusta is the low-cost bean which grows only at low altitudes, usually on large, level cultivated fields. Robusta has 11 chromosomes, reducing the complexity of taste."
A Faemás részt egyszerűen mosószeres vízben alaposan megáztattam, majd (alaposan átsúroltam) Van egy erre a célra tartott fogkefém, azzal szoktam.
A talp és a felső részt átvittem a szüleimhez, ott van egy olyan cucc amivel kést lehet élzni, csak nagyobban. Ahhoz van rongykorong és alumíniumra paszta. Azzal alaposan átmentem rajta többször, és ilyen lett. Sajnos az idő vasfoga sok mélyebb karcolást is belevitt a testbe, így rendesen át kell csiszolni finommal, majd megismételni az egészet. Elméletileg a légynek seggen kell csúszni rajta ha kész lesz és rászáll. :-D