A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A régi festett talpú modellek (még nem nyomásszabályzós) szoktak 150 körül menni az olasz ebay-en hol szép, hol kevésbé szép állapotban. Erre a posta kb 50, majd tömítések cseréje és már használható is. Ami H_G-nek van, az újabb és drágábban szokott elmenni.
Egy német fórumon láttam egy ilyen barkácsolt Gaggiát. Az ember egy hatalmas méretű készülékházba beszerelte a Gaggia belsőségeit, majd tett még mellé egy-egy kis acélbojlert, melyből az egyik a vizet melgítette elő, a másik meg külön csak a gőzölt. :)
Erre volt próbálkozás, a sokat említett tuningolt Faema Family-nél, hogy a bojler elé kötött az ember egy Krups thermoblokkot, de valamiért nem vált be. Már nem emlékszem, miért, de itt a topik, aki akarja elolvashatja:
Nem lenne hülyeség a bojler körül körbetekerni a szívóág vezetékét, máris lenne előmelegítés. De nem két módszer van: a Gaggia csak 100ml-je, de előmelegítve megy be a víz, illetve egy a másiknál nagyobb űrtartalmú bojler, amit és amiben a vizet abemenő hideg nem tud annyira lehűteni, hogy kritikus legyen a hőstabilitásra nézve ? Lehet jó mindkettő.
Nálam a Carimalina fűtése egyből bekapcsol a pumpa indíásakor, és ha túl van tömörítve illetve 40 sec fölött jönn le egy dupla...bizony már gőzöög a végén. Kikapcsolás után még 1 perc 20 mp-ig is emelkedik a hőmérséklet akár 125 C- ig.
És nem árt kicsit rázogatni is, mint a koktélt;-)) Egyébk. tényleg nagyon jó módszer ez a pohármércébe darálás. Nekem a "30 ml" = kb. 7 g, ill. a "60 ml" = kb. 14 g tetszik, kitűnően és egyszerűen, gyorsan lehet térfogatra adagolni, azonos minőségű kávékat készítve.
A dolog nekem mégsem tűnik annyira összetettnek mint írod. A Silviának is van főzőfeje, háromjáratú szelepe, csövecske meg minden éppúgy mint a Gaggiában. A Silviánál is van ezekben víz, nem csak a Gaggiában. Ettől függetlenül a bojler térfogatba ezeket nem szokták beszámítani.
"eleve a Gaggia bojlerbe már nem hideg víz megy be!" Ez lényeges különbségnek tűnik. A Silvia nem fűti elő a vizet a bojler számára, nem tudtam, hogy ezt a G megteszi.
Amit arról írsz, miként kellene korrekten vízhőfokot mérni mintha nyitott kapukat döngetne, mert az ábrán ott van, 60ml víz, 25sec, vagyis úgy ahogy Te is elvárod. Hogy a karban pontosan hol, pogácsa alatt vagy fölött, már szinte mindegy is ha mindkettőt ugyanúgy mérjük.
Amit a bojleren belül a főzőfej számára a a forróvíz vételezésről írsz, az teljesen általános, a Saecóm is ilyen és minden más bojleres gép, múltkor kitárgyaltuk.
Akkor a difi abban van, hogy mindenki mást mér. Én mindenkinek elhiszem, hogy gondos és pontos volt. Mégis legjobb lenne, ha egy személy mérné le mindkettőt és egyformán volna gondos, avagy egyformán tévedne mindkettőnél.
"ezt a 77+23 ml dolgot sehol sem láttam, még a Gaggia oldalon sem említik a bojler térfogatát. Ha ez igaz miért nem tud róla senki?"
Peppino, nem tudom hogy ki és miért nem említi, de egyet tudok: a Gaggia gyárnál van egy kapcsolatom, technikus és néhány dokumentációt átküldött. Célzottan méréseket folyattam le, ellenőriztem, hogy amit ő átküldött, azok helytállóak-e. Minden mérés tökéletesen egyezett! A Miramax vezetőjével aki a Gaggiát importálja és szervizt üzemeltet igen jó kapcsolatban vagyok (mivel kiderült, hogy jó évtizede az öccse a húgom osztálytársa volt gimiben), méréseket alkatrészszinten is el tudtam végezni, mindenhez hozzáférést biztosított.
Ezt a 77 ml + 23 ml = 100 ml "bojlerűrtartamat" is be fogom fotózni, és ugyanígy a hőmérsékletiu értékeket, a hőingadozást is. Engem kizárólag az érdekelt, hogy az adott géptípusban 30 ill. 60 ml kávé lefőzése esetén, az adott főzési idő alatt (tehát 25 sec.) mennyit változik a hőmérséklet a KÁVÉPOGÁCSA tetején mérve (a szonda az átfúrt szűrőn keresztűl a kávépogácsán át, annak tetejéig volt húzva).
Fotók jönnek, ahogy tudom, és hidd el, ha a nemtudoménhányan mondják is hogy 108 ml-es a bojler, ez sem helytálló... De majd hiszel a szemednek, mert be fogom fotózni, rendelkezésemre áll természetesen több Gaggia is, alkatrész-szinten is és igyekszem neketek dokumentálni:-))
Én is megvettem, és van benne azért sok érdekesség (történelem, termőföldek stb.), de az őrléssel, illetve az eszpresszókészítés kapcsolatos jókat kacagok :D Fenntartásokkal kell kezelni, ez tény, de eddig nem találtam még sajnos jobb kiadványt
Ja és Monyesznek a solis miatt, illetve a rancilio tulajoknak dagadhat a melle, mert azokat a nagyon jó gépek közé sorolta, a gaggiáról meg szót sem ejtett ;)
Az a baj, hogy túlságosan fertőzött vagyok, és minden érdekel ami a kávéhoz kötődik. Ki kell próbálnom, megvizsgálnom...stb. Ez má lassan beteges.... :)
A pennyből vásárolt Magico espresso egy kis részét összekevertem az általam pörkölt maradékkal....hmmm....fűszeresebb lett, javult mindkettő ize. Nézőpont kérdése, hogy a sajáttól lett jobb vagy pedig a magicotol a saját jobb?
Andrew7, ezt a 77+23 ml dolgot sehol sem láttam, még a Gaggia oldalon sem említik a bojler térfogatát. Ha ez igaz miért nem tud róla senki? Mondjuk nem néztem át az egész internetet, de itt van az egész egy DVD-n, majd átfuttatok rajta egy keresőt. :-P
Mondtam, hogy nem én találtam ki az ottani dolgokat, hanem fórumok írják. Le lehet csekkolni, azt írtam a gugliba, hogy: silvia gaggia classic.
Namármost ezek szerint nem emléxel, hogy nekem kézi darálóm van, ami alul gyakorlatilag egy pohár ! Egy időben csináltam amit itt írtál, de sok kávénál komoly rögösödés van, ezért változtattam. Most fele belemegy a szűrőbe, aztán WDT, kis tömörítés, aztán a másik fele megy bele, megint WDT, végleges tömörítés.