Keresés

Részletes keresés

SiD- Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41364
Előzmény: SiD- (41363)
SiD- Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41363

A régi festett talpú modellek (még nem nyomásszabályzós) szoktak 150€ körül menni az olasz ebay-en hol szép, hol kevésbé szép állapotban. Erre a posta kb 50€, majd tömítések cseréje és már használható is. Ami H_G-nek van, az újabb és drágábban szokott elmenni.

Előzmény: pepppeee (41361)
monyesz Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41362
Hm, és ezzel hogyan mérsz a bojler belsejében vagy akárhol máshol ahol jó mérési pontot lehet találni ? Mert ez olyan érintős hőmérő,nem szondás.
Előzmény: portafi (41356)
pepppeee Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41361
SiD, HG: Mennyiért bizniszeltétek egymás közt anno a La Pavoni-t?

Érdekelne, hogy használtan, rendberakva kb mennyiért jönne ki egy olyan...
SiD- Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41360
SiD- Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41359
Egy német fórumon láttam egy ilyen barkácsolt Gaggiát. Az ember egy hatalmas méretű készülékházba beszerelte a Gaggia belsőségeit, majd tett még mellé egy-egy kis acélbojlert, melyből az egyik a vizet melgítette elő, a másik meg külön csak a gőzölt. :)
Előzmény: SiD- (41358)
SiD- Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41358

Erre volt próbálkozás, a sokat említett tuningolt Faema Family-nél, hogy a bojler elé kötött az ember egy Krups thermoblokkot, de valamiért nem vált be. Már nem emlékszem, miért, de itt a topik, aki akarja elolvashatja:

http://coffeesnobs.com.au/YaBB.pl?num=1130542649

Előzmény: monyesz (41354)
andrew7 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41357
Igen, Monyesz, én éppen erről beszélek... Mindjárt jönnek a fotók:-))
Előzmény: monyesz (41354)
portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41356
Szörfözésnél jól lehet használni, és nem drága 2990ft.
pepppeee Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41355
Aha, az Gaggia, egy régebbi Classic, vagy egy régebbi Espresso sztem, de ami folyik ki belőle az elég csúnya, az tuti :D:D:D
Előzmény: luigi- (41352)
monyesz Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41354
Nem lenne hülyeség a bojler körül körbetekerni a szívóág vezetékét, máris lenne előmelegítés.
De nem két módszer van: a Gaggia csak 100ml-je, de előmelegítve megy be a víz, illetve egy a másiknál nagyobb űrtartalmú bojler, amit és amiben a vizet abemenő hideg nem tud annyira lehűteni, hogy kritikus legyen a hőstabilitásra nézve ? Lehet jó mindkettő.
Előzmény: jobog (41348)
portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41353
Vén Resu!

Szeretném megkérdezni, hogy a PID esetében az SSR-t mindenképp hűtőbordára kell szerelni, vagy megfelel a hőelvezetésnek a készűlék háza is?

előre köszönöm válaszod
Előzmény: Vén Resu (41330)
luigi- Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41352

Ülj le egyes! :-D

 

Gaggián főzi az eszpresszókészítésnél a kávét, és azzal gőzől. Azt nem tudom pontosan, hogy milyenne, de hasonlít a Classicra!

Előzmény: weinmaker1 (41345)
portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41351
Nálam a Carimalina fűtése egyből bekapcsol a pumpa indíásakor, és ha túl van tömörítve illetve 40 sec fölött jönn le egy dupla...bizony már gőzöög a végén. Kikapcsolás után még 1 perc 20 mp-ig is emelkedik a hőmérséklet akár 125 C- ig.
Előzmény: Vén Resu (41330)
andrew7 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41350
És nem árt kicsit rázogatni is, mint a koktélt;-))
Egyébk. tényleg nagyon jó módszer ez a pohármércébe darálás. Nekem a "30 ml" = kb. 7 g, ill. a "60 ml" = kb. 14 g tetszik, kitűnően és egyszerűen, gyorsan lehet térfogatra adagolni, azonos minőségű kávékat készítve.
Előzmény: DJG (41331)
jobog Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41349

 

A Starbuskot meg a jó kávézók közé:-)))

 

Előzmény: weinmaker1 (41345)
jobog Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41348

andrew!

 

A dolog nekem mégsem tűnik annyira összetettnek mint írod. A Silviának is van főzőfeje, háromjáratú szelepe, csövecske meg minden éppúgy mint a Gaggiában. A Silviánál is van ezekben víz, nem csak a Gaggiában. Ettől függetlenül a bojler térfogatba ezeket nem szokták beszámítani. 

 

"eleve a Gaggia bojlerbe már nem hideg víz megy be!" Ez lényeges különbségnek tűnik. A Silvia nem fűti elő a vizet a bojler számára, nem tudtam, hogy ezt a G megteszi.

 

Amit arról írsz, miként kellene korrekten vízhőfokot mérni mintha nyitott kapukat döngetne, mert az ábrán ott van, 60ml víz, 25sec, vagyis úgy ahogy Te is elvárod. Hogy a karban pontosan hol, pogácsa alatt vagy fölött, már szinte mindegy is ha mindkettőt ugyanúgy mérjük.

 

Amit a bojleren belül a főzőfej számára a a forróvíz vételezésről írsz, az teljesen általános, a Saecóm is ilyen és minden más bojleres gép, múltkor kitárgyaltuk.

 

Akkor a difi abban van, hogy mindenki mást mér. Én mindenkinek elhiszem, hogy gondos és pontos volt. Mégis legjobb lenne, ha egy személy mérné le mindkettőt és egyformán volna gondos, avagy egyformán tévedne mindkettőnél.

 

Előzmény: andrew7 (41315)
andrew7 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41347
"ezt a 77+23 ml dolgot sehol sem láttam, még a Gaggia oldalon sem említik a bojler térfogatát. Ha ez igaz miért nem tud róla senki?"

Peppino, nem tudom hogy ki és miért nem említi, de egyet tudok: a Gaggia gyárnál van egy kapcsolatom, technikus és néhány dokumentációt átküldött. Célzottan méréseket folyattam le, ellenőriztem, hogy amit ő átküldött, azok helytállóak-e. Minden mérés tökéletesen egyezett!
A Miramax vezetőjével aki a Gaggiát importálja és szervizt üzemeltet igen jó kapcsolatban vagyok (mivel kiderült, hogy jó évtizede az öccse a húgom osztálytársa volt gimiben), méréseket alkatrészszinten is el tudtam végezni, mindenhez hozzáférést biztosított.

Ezt a 77 ml + 23 ml = 100 ml "bojlerűrtartamat" is be fogom fotózni, és ugyanígy a hőmérsékletiu értékeket, a hőingadozást is.
Engem kizárólag az érdekelt, hogy az adott géptípusban 30 ill. 60 ml kávé lefőzése esetén, az adott főzési idő alatt (tehát 25 sec.) mennyit változik a hőmérséklet a KÁVÉPOGÁCSA tetején mérve (a szonda az átfúrt szűrőn keresztűl a kávépogácsán át, annak tetejéig volt húzva).

Fotók jönnek, ahogy tudom, és hidd el, ha a nemtudoménhányan mondják is hogy 108 ml-es a bojler, ez sem helytálló... De majd hiszel a szemednek, mert be fogom fotózni, rendelkezésemre áll természetesen több Gaggia is, alkatrész-szinten is és igyekszem neketek dokumentálni:-))
Előzmény: peppino (41336)
pepppeee Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41346
Én is megvettem, és van benne azért sok érdekesség (történelem, termőföldek stb.), de az őrléssel, illetve az eszpresszókészítés kapcsolatos jókat kacagok :D
Fenntartásokkal kell kezelni, ez tény, de eddig nem találtam még sajnos jobb kiadványt
Előzmény: weinmaker1 (41340)
weinmaker1 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41345
Ja és Monyesznek a solis miatt, illetve a rancilio tulajoknak dagadhat a melle, mert azokat a nagyon jó gépek közé sorolta, a gaggiáról meg szót sem ejtett ;)
Előzmény: luigi- (41342)
weinmaker1 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41344
Az a baj, hogy túlságosan fertőzött vagyok, és minden érdekel ami a kávéhoz kötődik. Ki kell próbálnom, megvizsgálnom...stb. Ez má lassan beteges.... :)
Előzmény: luigi- (41342)
paljoc Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41343

Ma reggel teledaráltam a kétcsészés szűrőt és utána rögtön lenyúltam a babon keresztül az őrlőtárcsáig! /persze miután leállt! :-)/

Semmit nem melegedett fel sem a tárcsa, sem az őrleményt, tehát tökmindegy az a párszáz fordulattal nagyobb pörgés, legalább is otthon.

Hosszadalmasabb vendéglátásos darálásnál esetleg lehet jelentősége, hogy a tárcsa nagy mérete elvezeti a hőt, de otthon semmi!

luigi- Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41342
Én figyelmeztettem mindenkit, hogy csak akkor vegye ha van felesleges forintja rá, mert sok ujdonságot nem tud meg belőle! :-D
Előzmény: weinmaker1 (41340)
portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41341
A pennyből vásárolt Magico espresso egy kis részét összekevertem az általam pörkölt maradékkal....hmmm....fűszeresebb lett, javult mindkettő ize. Nézőpont kérdése, hogy a sajáttól lett jobb vagy pedig a magicotol a saját jobb?
Előzmény: SiD- (41303)
weinmaker1 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41340
Megvettem az ínyencek kézikönyve: kávé című könyvet. Van benne egy két érdekesség, de mint mindenhol van benne varázslat is.
H_G Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41339
Ebben a cikkben sok hiba van.
Előzmény: peppino (41338)
peppino Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41338
Előzmény: peppino (41336)
monyesz Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41337

Ha betöltöd a szükséges adagot és ledarálod az adagolóba, onnan maradéktalanul átkerül a karba, nem kell semennyit tartani az adgolóban.

Egyedül a garatban levő anyag amit esetleg piszkálni kell, de ez igaz a karba őrlősöknél is.

 

Bevallom nekem sem tetszik otthoni körülmények között az adagoló, de több az előnye mint a hátránya (SiD meggyőzőtt erről).

Előzmény: peppino (41333)
peppino Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41336

Andrew7, ezt a 77+23 ml dolgot sehol sem láttam, még a Gaggia oldalon sem említik a bojler térfogatát. Ha ez igaz miért nem tud róla senki? Mondjuk nem néztem át az egész internetet, de itt van az egész egy DVD-n, majd átfuttatok rajta egy keresőt. :-P


Mondtam, hogy nem én találtam ki az ottani dolgokat, hanem fórumok írják. Le lehet csekkolni, azt írtam a gugliba, hogy: silvia gaggia classic.

Előzmény: andrew7 (41315)
monyesz Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41335
Namármost ezek szerint nem emléxel, hogy nekem kézi darálóm van, ami alul gyakorlatilag egy pohár ! Egy időben csináltam amit itt írtál, de sok kávénál komoly rögösödés van, ezért változtattam. Most fele belemegy a szűrőbe, aztán WDT, kis tömörítés, aztán a másik fele megy bele, megint WDT, végleges tömörítés.
Előzmény: DJG (41331)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!