Keresés

Részletes keresés

portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41394

A zárt szelvény csak föl lett polírozva meg lakkozva. Biztos jól mutat.

 

Előzmény: peppino (41388)
andrew7 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41393
"nem kötekedés kedvéért forszírozom a témát"

Jobog, ez fel sem merült bennem!
Sőt, örülök, hogy érdekel Téged a téma, azért is fotóztam be. Másrészt ha vannak tárgyi tévedések, úgymint a Gaggia bojlerjének űrtartalma vagy teljesítménye etc. ami a táblázatban is itt a mai napon bekerült (ez se a táblázat készítőjének a "hibája", hanem sok téves adat van fenn a neten!!!), akkor jó ha legjobb tudásom szerint kijavítom... Én örülnék többek között a legjobban, ha itt a legkülönbözőbb gépek fűtési megoldásairól stb-ről láthatnék érdekes fotókat magyarázatokkal. Mindig örülök, ha valaki lefotózza és dokumantálja azt, amit észrevett vagy megtanult...

Megjegyzem, már említettem, hogy én mielőtt a Gaggia Classicot megvásároltam, agyba-főbe vizsgálgattam a Silviát, mert Silvia-Venus-Gaggia közül akartam választani. Mindenik gép nagyon teszik, de engem a Gaggia műszaki megoldásai győztek meg, az összetett okokról, igényeimről itt már korábban is írtam.
Előzmény: jobog (41374)
paljoc Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41392

Az kicsit költséges mulatság lenne!!! :-))) Inkább majd jól nem kap mintákat, csak valami kis pamacsot!!!

Előzmény: _MrB_ (41389)
portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41391
És az SSR hová meg hogyan van beszerelve?
Előzmény: peppino (41388)
portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41390
Csak nem mágnesek?!
Előzmény: peppino (41388)
_MrB_ Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41389
Keress másikat, akinek úgy jó ~ ; )
Előzmény: paljoc (41387)
peppino Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41388

Kvíz:

 

Ez itten micsoda és miért, meg hogyan? :-)

 

 

 

1

 

Segítek:

 

A rögzítésre gondoltam...

paljoc Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41387

Majd ha egyszer erre jársz a vizsgáid után, nézz be! 10-ből nyolcszor megöntöm a rozettát! :-)))

Beszarás mikor a vendég megkapja és kérdi, jééé...nagyon klassz...ezt olyan sablonnal csináltad ugye???

Nem, így öntöm, nézd csak! :-))))

Csak az asszonnyal van megint a baj: az úgy már túl tejes, nem iszom meg!-mondja.

Én meg nem bírom megállítani a kezemet, ahogy jönnek a levélkék!!! :-))))

Előzmény: blaze73 (41386)
blaze73 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41386
na akkor ellen-pelda :)

amit en kaptam kave enciklopediat ott az otthoni eszpresszos resznel egy gaggia classis es la pavoni gep van fotozva folyamatosan :)
Előzmény: paljoc (41375)
_MrB_ Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41385
Hálám üldözni fog, bár lehet hétvégén rendbe teszem Krupsot is.
Előzmény: weinmaker1 (41372)
DJG Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41384
De minek az USA-ból? Itthon is kapni minden ilyesmit, és nem hiszem, hogy feltétlenül drágább lenne. Annak idején Vén Resuval beszéltünk róla, meg néztünk alkatrészeket, már nem emlékszem a pontos árakra, de akkor is.
Előzmény: jobog (41379)
zeg4 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41383

No, de tényleg!

Hova sorolható a QM termoblokk, ebben a gigászi küzdelemben.

Csak, hogy érdemes-e megtartani vagy dobjam fel a vaterára:-)))).

Előzmény: monyesz (41378)
portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41382

Jobog!

 

A PID-ért 22ezer 1 év garival sok?

portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41381

Ide ha bemész...hm...nem tudsz nem vásárolni.

http://webaruhaz.abako.hu/shop_artdet.php?shop_id=3056&cikk=5020-0345

 

a másik olcsóbb, de csak ez az 1 van nekik:

http://orfeusz.addel.hu/detailproduct.php?productid=407543

Előzmény: jobog (41380)
jobog Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41380

 

portafi!


Hőmérőcske beszerzési forrása mi?

 

Előzmény: portafi (41356)
jobog Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41379

 

DJG!

 

Nézegettem amit megadtál, nemigen értek hozzá, vagyis egy rendes kapcsrajz kellene nyáktervvel, mindennel. Olybá tűnik legegyszerűbb megvenni USA-ból.

 

Előzmény: DJG (41328)
monyesz Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41378
Sok hókusz-pókusz ! :)
Legjobb a QM termoblokk !
Előzmény: jobog (41374)
portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41377
Maga a vastagfalú bojlertest hőtehetetlenség következtében a termosztát kikapcsolása után 40 mp múlva éri el a csúcshőmérsékletet. ebből következik,hogy nem mindegy mikor indítjuk el a csapolást!
Napi 20 csapolást végzek és minden csapolás előtt egy kicsit,kb 1 mp-re beínditom a pumpát...szinte minden nap 1-2 alkalommal előfordul, hogy a Gaggia túlfűtötte magát.
Előzmény: jobog (41374)
weinmaker1 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41376
Uhhhh, kérek engedélyt meghunyászkodni :D
Előzmény: paljoc (41375)
paljoc Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41375
Hét azt, hogy azt találtad mondani, hogy a KÁVÉ című könyv nem ír semmit a Gaggiákról! :-)
Előzmény: weinmaker1 (41373)
jobog Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41374

 

Ezek nagyon jó képek.

 

Másrészt a víz "előfűtését" ennél kicsivel komolyabb módon képzeltem el, mondjuk ha az a cső ahol bemegy a víz kétszer körültekeredne a főzőfejben-bojlerben amolyan csigavonal szerűen. (Nyilván az meg más jellegű gondokat jelentene a fej hűtésével.)

 

Itt alig van másról szó mint, hogy a víz átmegy egy elég vastag fémházon ahhoz, hogy egyáltalán be tudjon jutni a bojlerbe. Ezt minden más főzőben is meg kell tennie, és a Silvia bojler fala is elég vastag ahhoz, hogy valamennyit melegítsen, +még azon is van általában egy becsavart csőcsonk amire jó nagy hollanderrel szorítják rá a bejövő víz vezetékét, ezek réz alkatrészek...szóval ettől még nem tekintjük a bejövő vizet előfűtöttnek szerintem.

 

Mindettől príma gép, nem kötekedés kedvéért forszírozom a témát, csak szeretném érteni melyik műszaki megoldás miért jó, avagy nem jó.

 

Előzmény: andrew7 (41365)
weinmaker1 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41373
Mijéééé? Ezt nem értem, mit követtem el? :)
Előzmény: luigi- (41352)
weinmaker1 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41372
MrB: Hogy szomjan ne halj a jövő hét elején küldök jópár podot, olyanokat is amikből kimaradtál: mokambo, néhány pascucci, buscaliogne, ha addig megjön a lambo podja akkor olyat is :)
Remélem nem bánod ;)
andrew7 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41371
És talán ami a "vitatott" szempontból lényeg:

a bojler és a főzőfej anyagából, struktúrájából, a fűtőtt felület nagyságából, a fűtőszálak teljesítményéből és elhelyezkedéséből, a melegített víz mennyiségéből, a vízvételezés helyéből, a termosztátok elhelyezkedéséből és igen kis hiszteréziséből ki-ki vonja le a következtetést arra vonatkozólag, hogy egy ilyen főzőfejet/kazánt tartalmazó (ún. Uni4514 bojler) Gaggia előírásszerűen, használat előtt bemelegítve, 60 ml kávét milyen vízhőmérsékleti stabilitással tud lefőzni... És ilyen teljesítményű fűtőszálak mellett milyen gyorsan fűti fel ismét a vizet...

Nekem gyártói dokumentáció, saját mérések és tapasztalat alapján semmi kétségem nincs afelől, hogy ezzel a fűtőrendszerrel szerelt gépek rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkezik - hőstabilitás szempontjából is. Úgy gondolom, a képek is önmagukért beszélnek.
Előzmény: andrew7 (41365)
portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41370
A Gaggia-nál viszont a testkábelt tartó acéllemez ás a bojlertest közé volt bedugva. Tökéletes volt a kontaktus , el sem tudott mozdulni onnan.
Előzmény: portafi (41369)
portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41369
A bojlertesten a termosztát mellé van rögzítve., ebből kifolyólag más értékeket mutat mint a víz hőfoka. Ez nem gond egyáltalán mert ez csak egy viszonyszám, de kiválóan alkalmas a szörfözésre. A Carimalinám termosztátja elromlott és most egy kis odafigyelésel ez tölti be a szerepét. Beállított min-max hőfoknál jelez.
Előzmény: monyesz (41362)
andrew7 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41368
Így van, jogos észrevétel!

Más: egyébk. a "többi luk" a főzőfejen, mármint ahová az OPV és háromjáratú szelep nyílásait berajzoltam, szóval a "maradék" 4 db luk nem más, mint a szelepeket rögzítő csavarok helye... Csak a gyengébbek kedvéért írtam ide:-))
Előzmény: _MrB_ (41367)
_MrB_ Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41367
100 ml mínusz a rézcső által kiszorított mennyiség, a teljes precizitás végett. ~ ; )
Előzmény: andrew7 (41365)
pepppeee Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41366
Jah, hát én is majd valami újabbat tervezek, ha tervezek, fontos hogy jól is nézzen ki...
Persze ez még csak a következő 1-2 év projektje, csak tájékozódom ebben is, hogy mennyiben jönne majd ki...
Kösz az infókat ;)
Előzmény: SiD- (41363)
andrew7 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41365
Itt van néhány részletes fotó, arról a témáról, amiről a (41347.) és (41315.) hozzászólásban írtam.

A képeken a következő látható:

1. Gaggia dupla, külső fűtőszőszálas (1360 W) aluminium bojler és krómozott bronz főzőfej arányok (egymás mellett)
2. Gaggia aluminium bojler és krómozott bronz főzőfej arányok (egymáson, ahogy a gépben is eredetileg vannak)
3. Bojler: 504 g (üresen)
4. Bojler: 581 g (vízzel teletöltve, a vízszint magasságát egy papirdarab jelzi)
5. Főzőfej: 934 g
6. Főzőfej: 958 g (vízzel teletöltve a főzőfejhez csatlakozó, a bojler tetejéig benyúló rézcső is, és a főzőfejben levő járatok is (OPV-hez és solenoid-hoz vezető járatok), a vízszint magasságát egy papirdarab jelzi (a járatok kifolyónyílását ragasztószalaggal zártam el).
7. A főzőfejre csatlakozó szelepek, tehát az OPV /kék/ és a háromjáratú szelep /piros/ (solenoid valve) helye.
8. A víz áramlása a főzőfejben és a bojlerben (hideg víz = kék, forró víz=piros)

Hozzáteszem, hogy a Gaggia Classic OPV-je rézből van, és közvetlenül a főzőfejre illeszkedik, tehát a beáramló víz előmelegítése már itt elkezdődik...

Ezek alapján a bojlerben 581-504 = 77 g (azaz 77 ml) víz van.
A főzőfejben (vízzel teletöltve a főzőfejhez csatlakozó, a bojler tetejéig benyúló rézcső, és a főzőfejben levő járatok is - OPV-hez és solenoid-hoz vezető járatok -) pedig 958-934 = 23 g ( azaz 23 ml) víz van, ez összesen 77 + 23= 100 ml

12345678
Előzmény: andrew7 (41347)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!