A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
De bizony, kis lapos Neodímium mágnesek. Az SSR az előlap mögött van, a főzőfej alatti részen. Van gyárilag egy üres tőcsavar ott, meg fúrni kell egy másikat. Hűtőborda nem kell, elég ha a kasznira teszed.
Jobog, ez fel sem merült bennem! Sőt, örülök, hogy érdekel Téged a téma, azért is fotóztam be. Másrészt ha vannak tárgyi tévedések, úgymint a Gaggia bojlerjének űrtartalma vagy teljesítménye etc. ami a táblázatban is itt a mai napon bekerült (ez se a táblázat készítőjének a "hibája", hanem sok téves adat van fenn a neten!!!), akkor jó ha legjobb tudásom szerint kijavítom... Én örülnék többek között a legjobban, ha itt a legkülönbözőbb gépek fűtési megoldásairól stb-ről láthatnék érdekes fotókat magyarázatokkal. Mindig örülök, ha valaki lefotózza és dokumantálja azt, amit észrevett vagy megtanult...
Megjegyzem, már említettem, hogy én mielőtt a Gaggia Classicot megvásároltam, agyba-főbe vizsgálgattam a Silviát, mert Silvia-Venus-Gaggia közül akartam választani. Mindenik gép nagyon teszik, de engem a Gaggia műszaki megoldásai győztek meg, az összetett okokról, igényeimről itt már korábban is írtam.
De minek az USA-ból? Itthon is kapni minden ilyesmit, és nem hiszem, hogy feltétlenül drágább lenne. Annak idején Vén Resuval beszéltünk róla, meg néztünk alkatrészeket, már nem emlékszem a pontos árakra, de akkor is.
Maga a vastagfalú bojlertest hőtehetetlenség következtében a termosztát kikapcsolása után 40 mp múlva éri el a csúcshőmérsékletet. ebből következik,hogy nem mindegy mikor indítjuk el a csapolást! Napi 20 csapolást végzek és minden csapolás előtt egy kicsit,kb 1 mp-re beínditom a pumpát...szinte minden nap 1-2 alkalommal előfordul, hogy a Gaggia túlfűtötte magát.
Másrészt a víz "előfűtését" ennél kicsivel komolyabb módon képzeltem el, mondjuk ha az a cső ahol bemegy a víz kétszer körültekeredne a főzőfejben-bojlerben amolyan csigavonal szerűen. (Nyilván az meg más jellegű gondokat jelentene a fej hűtésével.)
Itt alig van másról szó mint, hogy a víz átmegy egy elég vastag fémházon ahhoz, hogy egyáltalán be tudjon jutni a bojlerbe. Ezt minden más főzőben is meg kell tennie, és a Silvia bojler fala is elég vastag ahhoz, hogy valamennyit melegítsen, +még azon is van általában egy becsavart csőcsonk amire jó nagy hollanderrel szorítják rá a bejövő víz vezetékét, ezek réz alkatrészek...szóval ettől még nem tekintjük a bejövő vizet előfűtöttnek szerintem.
Mindettől príma gép, nem kötekedés kedvéért forszírozom a témát, csak szeretném érteni melyik műszaki megoldás miért jó, avagy nem jó.