A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
jelentem a szappanopera a vegehez ert, azaz megerkezett hozzam a volt kis angol betegunk :)
koszonhetoen SiD mester lelkiismeretes utanajarasanak fantasztikus lett, szinte SEMMI nyoma nincsen a korabbi hatalmas pofonnak, fantasztikus lett a gep !
megegyszer nagyon koszonom SiD, marha jo, szuper az Olympia geped es aranyosak a cicak is :) :)
Egyébként szívok vele, mert az adagoló rész valószínűleg még a büdös életbe nem volt szétszedve. Nekem meg muszáj volt, mert így nem lehet rendesen restaurálni.
Az adagoló tengelye annak rendje és módja szerint el is törött, hiába lett fújkálva csavarlazítóval, melegítve, stb. :-( Esztergáltatni kell egyet, már le is lett adva egy szakinak, mert ezt otthon én kevésbé tudom megoldani. Másik probléma az ezen a tengelyen lévő műanyag továbbítólapátkák, abból is eltört az alsó meg a középső. Mondjuk ez utóbbi azért, mert én voltam egy béna. Jövő héten megpróbálom az expolygont, és ha ott nem fogok kapni, kénytelen leszek rendesen összeragasztani. Szerencsére erős, vastag anyagból van, talán elég lesz neki egy erősebb ragasztás.
Háromvezetékeset akartam csináltatni, mert a szabályzó azt tudja kezelni, de mivel valószínűleg nem volt nekik teflonosból csak négyvezetékes, ezért ilyen lett. Az egyik vezeték nincs bekötve.
Szolnoki, szinte csak olvasó topictársunknak hatalmas köszönet, hogy nekem adta Krups XP4020asát a kidobás helyett, sok pót felsőszűrő tömítéssel egyetemben.
H_G, ha gondolod, egy hétvégére összehozhatnánk hisztérika karos gépedet, meg valami darálót (pl iber, vagy akár a tárcsások közül valamit SID műhelyéből), aztán kísérletileg, amolyan addig próbáljuk, amég jó nem lesz főződélutánra....
Kevesen kezdenek mindjárt egy karos géppel. Ezért javaslok kezdésnek olyan gépet, aminek jó használtként is az értéke, azaz ha lesz Pavoni, könnyen el tudod adni. Darálóból nézegess valami komolyat, az jó lesz a Pavoni mellé is. ;)
Azért az álmom vmilyen karos (úgymint a Pavoni) gép lenne, bár tudom, hogy nem egyszerű kv-t főzni vele. Persze nem tudom, hogy ilyen összegből ez mennyire reális.
Roxul ! A Kávékorzón vagy egy Gaggia Coffee Deluxe eladó.
Az angol ebay-en most ment el 158fontért egy Gaggia Classic: http://cgi.ebay.co.uk/gaggia-classic-espresso-coffee-machine-Burr-grinder_W0QQitemZ220338900189QQcmdZViewItemQQptZCoffee_Machines_Makers?hash=item220338900189&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1301%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318QQautorefreshZtrue
De van 169-ért új Baby: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=370139120976&ih=024&category=20671&_trksid=p4340.m185&_trkparms=algo%3DSI%26its%3DI%252BC%252BS%252BIA%26itu%3DUCC%252BCSP%252BUCI%252BSI%26otn%3D12%26ps%3D35
Jobog ! Ez a kávétartó asszem a darálódhoz: http://cgi.ebay.it/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220342174911&ih=012&category=12514&_trksid=p3286.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26its%3DK%252BD%26otn%3D3%26ps%3D5
Száműzött, de nem is hiszem, hogy ez lenne az ok, mert szerintem a török darálók tökéletes minőséget adnak. Megfullasztani simán meg tudom a Pavonit (ami ez esetben a kar rögzülését jelenti).
Én a Saeco őrlőtestes kézihajtányal, annak ellenére, hogy már 40 ricnis volt nem tudtam azt a minőséget produkálni mint most a Mazzer darálóval. Kiváncsi vagyok, hogy mit fog majd produkálni az IBI-s kézihajtány. Ha már megvettem a hozzávalókat egyszer összeszerelem.
"3. Tchibo Espresso Gusto Originale pl. kellően finomra őrölt, az más dolog, hogy nem biztos, hogy ízleni fog"
Nem fog!!! Ma nyitottam egyet, kíváncsiságból vettem. A gaggián átesett, crema nulla, gyakorlatilag olyan büdös lötty keletkezett, hogy már úton van a Duna felé...
Számomra emberi fogyasztásra alkalmatlan kategória. :-(
Minden további kísérletezés helyett vele, inkább kinyitottam a Pellinit. Két "ricnivel" durvább darálást igényel, mint a Palermo Aranya, úgyhogy harmadik nekifutásra sikerült lefőznöm a kapuccsinoként elfogyasztva marcipános étcsokis szaloncukorra hasonlító ízű, enyhén savanykás/nem zavaróan/ nedűt! :-)
SiD írta régebben, hogy lehet, hogy a kézi daráló nem tudja azt a szemcseminősget előállítani, mint a nagyobb elektromosak. Próbáltad már olyannal? Vagy az elektromos örlő száműzött vad nálad? :-)
Én ebbe a vakfuratba tettem bele egy Pt100-at, emit a Rhodiumnál (www.rhodium.hu) csináltattam hozzá. A hőelem (angolul TC) olcsóbb megoldás, de pontatlanabb.
Kihasználatlanul áll... Azért majd teszek vele még egy kísérletet, mielőtt lapos krómpalacsintává kalapálom és bevágom a recikláló-kukába (pedig de jólesne :))