Én is suliban tanultam és a mai napig múlatom vele az időmet téli estéken. Nagyon megnyugtat és levezeti a napi stresszt. Így nyáron meg kora ősszel a nagy munkanélkülésgnek köszönhetően kisgyerekek érdeklődését kötöm le vele nyári tábor jelleggel, egyenlőre ingyen és bérmentesen.
Az zsír! Emlékeim szerint pl. a klasszikus trappista érlelésnél (réges régen) 14-15 C fok volt az ideális. Ez jó a félkeményekre, de utánanézek, h a mai kultúrákkal most mi az ajánlás... Egy hét türelmet kérek.
Sima PVC cső mint pl. a szennyvíz lefolyós az nem optimális, mert oldódnak ki belőle káros poliaromás szénhidrogének meg ilyenek (ha jól eszmélek).........
Teljesen igazad van, ezt sosem értik meg fent a Parlamentben ökörködő politikusok (bármelyik tábor...), akik ilyen nehéz helyzetben hoznak....
Mi a kétkezi muka eredményéért, annak öröméért, a jó sajtért csináljuk, ők a mutyiért, lenyúlásért, stb. Tisztelet a kivételnek, a kivételesnek.
Nekünk ez van , menni kell, mert e nélkül aztán elpusztulunk, kész. Úgyhogy fel a fejjel, piros a parolim.(ez csak egy régi, bíztató családi mondásunk)
Igen, szárazon sóztam, bedörzsöltem körben a sajtokat és utána a hűtőben hagytam néhány napig, közben forgattam. (alatta volt egy lecsöpögúő savót felfogó tál, hogy ahűtő ne legyen tiszta savó... Amikor leszáradt, akkor csomagoltam.
Gyors savanyodás ellen, próbáld meg h jóval kevesebb kultúrát teszel bele, vagy nem előérleled a tejet, hanem közvetlenül az oltó előtt teszed bele a kultúrát. Segíthet az alacsonyabb hőmérséklet, de ilyet nyáron nem nagyon lehet kívánni. Én tegnap 30 fokos műhelyben 35 Cˇ-on alvasztottam.
esetleg még azt lehet h kicsit több oltót teszel bele így gyorsabb lesz az alvadás és az alvadék zsugorodása is, tehát kevesebb idő lesz a baciknak szaporodni, következésképp kevesebb sav termelődik. (talán, de olyan meleg van most, hogy nem biztosak ezek a praktikák sem. Normál esetben bejönnek.)
Örölj, hogy van kinek panaszkodni, itt lelkek ápolásával is foglalkozunk. Ha ki kell mondani, hát mondjad, mi bármikor szívesen meghallgatunk!
Pl. a sógornőm nem érti meg, hogy én miért nem járok a Tecskoba, mert utálom.....de ott mennyi mindent lehet kapni, milyen jó, hát vegyél sok tecsko gazdaságost..egyszer még úgy 3 éve voltam egy nagyváros nagy tecskojába, a verebek röpködtek odabent, a szalámikon, meg a helyben sült pizzán másztak a legyek, hát fújjjjjjj
Szerintem hasonlógondokkal küzdünk, kinek ha nem nekünk panaszkodnál, mások csak irigykednek de eszükbe se jut hogy ők amikor a másikoldalukra fordulnak mi már fejünk, etetünk, legeltetünk ha az idő úgy kívánja kaszálunk gyűjtögetünk hogy minnél kevesebbet kelljen pénzért venni. "Szeretjük de drága"; gondolom felétek is vannak ilyen és hasonló mondatok.
Én PVC csöveket használok fa korongokkal...ha jól emlékszem 20 as átmérőjűeket...a fa korongok nagyon frankók amikor még újak és megszívják magukat oszt beleszorulnak a formába..ezenfelül baromira utálom hogy átmegy a fa íze a sajtba állitólag csak szerintem,DDD dehát mindenkinek van valami dilije....úgyhogy én lefóliázom a korongot vagy kendőt használok hogy ne érintkezen a sajttal....DD
És ha szabad panaszkodni valahogy annyira kilátástalannak kezdem érezni ezt az állattartást és gazdaságosdit hogy el nem tudom mondani bennünek cseszegetnek minden szarságért a multikba meg patkány rohangála sorok között...lehet hogy megbüntetik de röhögve kifizeti aztán él tovább vigan dalolva.....én meg szopom a takarmányárakat minden napom egy túlélés és akkor még csesztetnek is orrba szájba....
pályázat,támogatás stb is persze csak annak van akinek alapból baromira sok pénze van...nem sírok nem nyafogok mert ettől függetlenül viszzük az egészet ahogy tudjuk csak totál elkeserítő a helyzet....
bocsánat a kifakadásomért de ez most kijött.....:-(
Az én kézzel szőtt szőnyegeimet is összehasonlítják az OBI-ssal. Aki megkérdezi miért drágább mint az, annak el sem érdemes magyarázni. Kitartás nekem is tele van a lakás gyapjú szőnyegekkel meg stb. majd rájönnek egyszer az emberek hogy nembiztos hogy az az olcsó amiből minden évbe másikat kell venni hanem az ami egy életre szól, sőt tovább.
Ja, és hát igen, édesanyám ilyeneket csinál, ráadásul elég szépen dolgozik. :) Gobelinezik is, és a képkeretező azt mondja, ilyen szép egyenletes öltésekkel és igényes munkával máshol nem találkozott még, pedig pár évtizede a szakmában van. (Gobelint nem adunk el, az ahhoz túl sokáig készül.) De Magyarországon sajnos ezeknek a kézimunkáknak nem nagyon van értéke, presztízse, unatkozó anyukák hobbijának tartják. Pedig pl. a frivolitás épp tízszer több idő és még többször nehezebb, mint pl. a sima horgolás, közben sokallják az árát, és horgolás-árfekvésre számítanak. Az átlag magyarnak egykutya. De ez elég off itt. :)
Én is magamnak készítem a sajtolókat. Ötlet: az ételhordó tetejéről körbe óvatosan vágd le aperemet és pont bele megy az edénybe, lepréselésre alkalmas a barkács szorító (amivel pl. össze szorítunk két dolgot), csak tekersz néha rajta egy kicsit amíg csöpög és már kész is van.
Sajnos ennek az éthordónak a teteje nem egyenes, hanem sávos, félcentis szintkülönbségekkel. :D Még gondolkodom, mit lehetne, miből lehetne kivágni. Esetleg műanyag virágalátét...
Az előző években nagyon finom félkemény sajtokat csináltam már, de azok csak a joghurtkultúra miatt sikerültek jól, most viszont ez a könnyítés nélkül akarom és kell is kikísérleteznem. Sajnos idén nincs 40 liter tej naponta, mint eddig, akkor bátrabban kísérletezhettem, hiszen egy-két (vagy tíz-húsz :D) liter kidobása még nem volt a világvége, ha elszúrtam valamit. Most viszont csak 3 anyát tartottunk meg, ebből egy elsőéves, alig tejel még, a másik meg beteg volt, azért csappant meg, a harmadiknak meg legelés alatt leszívják a megtartandó gyerekei a tejét, szóval az az idő holtidő. Nem túl kedvező felállás. Ez a gond abban, ha kevés állatom van, mert ha egy-kettővel van valami, akkor az már jelentős kiesés.
HA van teteje az ételhordó edényének, azt ügyesen körbevághatod a kellő méretre. De más Műa lap is jó, azért ne a legvékonyabb legyen, jó ha van tartása.
Na "apjuk" akkor Te elvagy látva rendesen munkával. De ahogy beáll a sajt és jó lesz, meglátod milyen kellemes időtöltés lesz a sajtkészítés. Édesanyád ilyen szépségeket csinál?? Hát Ő is tud valamit!!!
Itt én vagyok az "apjuk" a magam 23 évével, édesanyám egyedül nevel minket. :) Szóval a sajtolás mellett a barkács, a kecskék gondozása, a kert és a főzés is az enyém, mivel édesanyám a kecskéket legelteti és frivolitásozik, amit eladunk, ha úgy adódik. A sajt nálam nem őrület, hanem az élethez mindenképp szükséges dolog, mert vegetáriánusok vagyunk, és állati fehérjét szinte csak így viszünk be.
Amúgy szereztem már néhány műanyag éthordót, direkt erre, hogy majd kilyukasztgatom. Már csak elég kicsi fúrófej kell, meg valami pont beleillő korong, amivel leszoríthatom. :)
Nem kerülhet alá elvileg semmi és a viasz teljesen légmentesen rásímul, elzárja a levegőtől. "Tökön ízi" (nyugi) ahogy az ógörögök szokták volt mondani.. :-) Arra kell vigyázni, hogy száraz legyen a sajt felülete, mert ahol nedves, ott nem tapad rá ill elválik a viasz.
Pazar genziana sajtforma megoldása, látod? A leleményes sajtosok mindenre képesek...... Ha javasolhatok valamit, a lyukak ne legyegen nagyok,. mondjuk 1 mm-es fúrószáral pont jó lesz, de ha 2 mm az is baba. Babra munka, de a műanyagot jól viszi a fém fúrószár, lenne apjuknak is egy kis testhez álló, munka, fúrás.. :-) (hátha békél majd és ha ő is benne van a buliban tán jobban érdekli majd ill. elfogadja a sajtos "őrületedet"...)
Én egy tálba megolvasztottam mikroba, olyan tálat használj amit nem sajnálsz, mert utánna annak annyi, a viasz nem jön ki belőle...
Aztán fogtam egy olyan sajtot, ami már jó száraz volt, beledugtam (mind a tíz körmömre ráragadt, egy élvezet volt utánna azt vakargatnom), kivettem, pillanatok alatt megkötött, aztán a másik felét is.
Nálunk nem volt ideje megromlani a készítés után kb. 2 héttel ráugrottunk...
Van pár tíz kiló méhviaszunk csak úgy, mint már írtam, "jó lesz még valamire" alapon, azt tervezem használni. De addig is mosogatni kell, míg rászánom magam. :)
Félek attól, nem kerülhet valami a viasz alá, ami belülről kezdené el romlasztani a sajtot?