A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Bocsánat, SiD, nem akarok belekotyogni, de amit beillesztettél fotón, az szerintem nem OPV, nem a Gaggia Evolution OPV-je, és nem OPV szerepet betöltő szelep!!! Ez egyszerűen egy gőzcsapba beépített szelep, ún. Self-priming valve, tkp. a bojler feltöltéséért felelős, azt segíti, legalábbis akkor, ha működik (meghibásodás és szivárgási problémákról ld. alább!)
A Gaggia Evolution-nak van saját külön önálló OPV-je, közvetlenül a pumpa után. Megnevezése (megszokott OPV-"név") és cikkszáma: EF0062/01/A Valvola di sicurezza (Safety valve).
Amire Te utalsz, az nem más, mint egy EF0121/A cikkszámú termék, azaz Ass. Raccordo Autoadescante (Self-priming connection Ass.), melynek szerepe és részletes leírása itt található, illetve tölthető le a leírás PDF-ben: http://home.earthlink.net/~r_harmon/images/Gaggia%20Steam%20Valve%20With%20Self-Priming%20Valve%2001.pdf
Sőt, a meghibásodási okokat és elhárítását is közli a szerző.
Nem egy ilyen gépet szedtem szét, elég gyatra megoldás lenne, ha ilyen "OPV" lenne benne. Próbaképpen bemértem néhány EVO-ba haszbált OPV-t (Safety valve) is, a Gaggiáknál megszokott 9,5-10,5 bar közötti értékekre vannak beállítva, gyakorlatilag minden Gaggiához használt OPV-t erre az értékre lőnek be. Na pesrze a Classic-hoz használt masszív réz OPV-t ha akarja valaki, állítgathatja, de ezt (korábban már utaltam rá) nagy körültekintéssel kell tenni. Majd fogok fotókat betenni szétszedett OPV-ről is, ill. a beállítás módjáról is....
Ha valakit érdekel az EVO, annak átküldöm a részletes szerekezeti áttekintést.
Nekem is van egy kollégám, akibe (Ő állt), beletolatott egy másik, parkolóban. Majd a biztosító kihozta Őt is 30%-ban hibásnak. Indok: nem tett meg mindent, hogy elkerülje az ütközést..... LOL! vagyis rosszkor volt rossz helyen...De, hogy miként jött ki a 30%????????????? miért nem 27.5 vagy 22,22 vagy 16.8???
Ja, erről jut eszembe, hová lesz az olasz feeling, ahol minden picit mozog fel alá..ÉL...még gépek, autók esetében is, ezzel a fokra pontosan beállítom német precizitással, szögletes formájú digit kijelzőkkel???? Inkább ne....!!!!! :-)))
Megboldogult após is igy volt Fele-fele lett, mert mindketten tolattak, s ott van olyasmi, csak kellő körültekintés után, R-go te láttad tolat, ő látta tolatsz. Mindketten vétkes.
Ma reggel csapoltam Jaszytól kapott Rioba Goldból. Nagyon kellemes volt. Bár visszább kell vennem a tamperelést, de így is egy visszafogottan keserű, kicsit malátás jellegű, kellemesen lágy, harmonikus kávé volt (engem a Mokarabiara emlékeztetett). A testessége csak közepes, és nincs hosszantartó utóíze. De egy bármikor bevállalható kávé !
Ezt kiegyengetni csak melegen lehetne szerintem. Viszont amit írsz, az meggondalandó, mármint hogy nem okoz-e gondot az esztergályozásos szintbehozás. Lehet hogy cserélni kellene inkább azt az alkatrészt ?
OFF:Még jó hogy nem pirossuzukiskalaposbácsi volt!!! :-)) A kerek corolla egy fokkal jobb, bár ott is vannak elvarázsolt figurák, pl. nagybátyám! :-))) Meg mindegyiknél szal ez csak vicc volt!
Az EVO szelepére kíváncsi vagyok amúgy, ki is vezetem most próbára, mit csinál főzés közben! De más, kávéminőségre ható különbség nem nagyon lehet szerintem se. Mindamellett tökéletesen egyetértek az Adrew által leírtakkal is!
Meg peppino-val is, amit a használt dolgokról írt, bár megjegyzem, vett ő is használt darálót, amit nagyon szeretett! :-))))
De Blazenak is tök igaza van, mert amennyiből a végén kijött neki az egész, az még a "na ennyiért megreszkírozom" kategóriánál is jobb, igaz azt meg nem tudhatta előre, hogy olyen jól jár a pofonnal!
Mielőtt egyenesre esztergáltatod az alját kérlek gondold át, hogy ez nem fogja-e megváltoztatni a fesőszűrő-kar teteje távolságot? Ez attól függ, hogy a bojler felfogatása és a kart tartó idom felfogatása miként viszonyul egymáshoz. Lehet olyan megoldás is amikor egy ilyen esztergálás nem változtat az említett távolságon és lehet olyan is amikor a főzőfej fölemelkedik eredeti helyzetéből attól, hogy a tetejéből leesztergáltatsz két-három millimétert. Felfogatás mikéntjén múlik.
Ha netán ez utóbbi eset állna elő akkor nem leesztergálás, inkább valamiféle kiegyengetés(?) netán több csavarral való összehúzatás volna célszerű.
Evo-t még nem szedtem szét, de szerintem ott lesz a különbség, hogy az Evo OPV-je nem 9 bar körül nyit, hanem magasabban. Csak vészhelyzeteknék nyit ki, pl gép fullasztásnál. Néztétek az Evo visszafolyóágát egy normális 20-25s-es csapolás közben? Csordolgál vissza rajta víz, szép egybefüggő kis sugárban? Nem csak 1-1 csepp-re gondolok.
Gaggia Espresso / Coffee OPV:
Ez a szelep a gőzcsapba van építve a bojler tetején. A kisebb Gaggiákban ez a megoldás szokott lenni. Néha műanyagból van a szilikoncső oldali csonk, ami el szokott repedni. A fotón szereplő gépen, ha emlékeztek nekem kellett esztergáltatni ezt a réz csonkot a műanyag helyére, mert az szivárgott.
1. Elvileg az OPV szerepet betöltő szelep (elhelyezkedésétől függetlenül) ha 9-10 bar nyomásra szabályozza a kávépogácsára ható nyomást, akkor mindegy, hogy milyen minőségű. Elvileg. Az tény, hogy a Gaggia felsőkategóriás háztartási gépeibe (pl. Classic) a főzőfejhez csatlakozó OPV-t szereltek (a főzőfej alján, a 3-járatú szelep mellett van), amely állítható, beszabályozható (jóllehet ezt a beállítást csak szükség esetén és nagy körültekintéssel javasolják, indokolt esetben).
2. Az EVO és a Classic bojler-főzőfej együttese UGYANAZ (tehát a gép "hőtulajdonságai" azonosak)! Lényeges különbség csak abban van a két gép főzőfeje között, hogy az EVO rugósszelepes, míg a Classic 3-járatú mágneszelepes. Mivel a 3-járatú mágnesszelepnek a kávé minőségére nézve nincs sem közvetlen, sem közvetett hatása, nem hinném, hogy befolyásolná a minőségét. Elvileg a gyors nyomáselengedés, a könnyű tisztás-karbantartás és ideális esetben a száraz kávépogácsa a 3-járatú szelep "érdeme"...
3. Hogy mi lehet az EVO és a CLASSIC közötti különbség oka (a lefőzött kávét illetően), bevallom, fogalmam sincs. Kíváncsian várom a további tapasztalaidat Blaze! Ugyanezt tapasztaltam egyébk. a Gaggia Pure Espresso-ról való váltáskor, finomabb, árnyaltabb ízvilág jött elő a kávékból, látványos volt az OPV nyitása, érzékenysége. Pedig a Pure vs. Classic-nál vannak tényszerű műszaki különbségek, mert a Pure-ban egy belső fűtőszálas acélbojler van, nincs bronz főzőfeje, nincs benne 3-járatú mágnesszelep, teljesen más a termosztát elhelyezése és hőfokbeállítása, nagyon nagy a hiszterézse ("lusta" termosztát!), jóval kisebb a bojler űrtartalma etc.
4. Valószínűleg sok apró összetevő közrejátszása van a jobbb kávé hátterében... Ha rájön valaki, nem legyen rest megosztani. Én is kíváncsi vagyok, hogy a lefőzőtt kávé tekintetében miért/mitől jobb a Classic, mint pl. az EVO vagy a Pure... Most a külcsínt, a gyönyörű masszív és vastag inox házat stb-t ne számítsuk be, koncentáljunk a dolgok technikai oldalára:-))