A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"a nagy gép kevésbé háklis őrleményre, tömörítésre (sokkal toleránsabb)"
Ez biztos? - mert olvastam pont az ellenkező véleményt is... Akkor ezek szerint a vendéglátásban a "nagy gépeken" jobbnál jobb eszpresszót kellene látni... Nagy kérdés, hogy ha egy gép háklis az őrleményre, akkor az miért háklis (temészetesen nyomásfokozómentes karról van szó!). Egy normálisan beállított őrlemény esetén, ha friss a kávé (és az eszpresszó-kívánalmakat műszakilag teljesíti a gép), akkor nincs az a háklis gép, amelyik ne főzne jó kávét;-))
Tehát ha nagyon leegyszerűsítem: nincs háklis eszpresszógép, de annál több döglött kávé és rosszul beállított (vagy nem beállított) daráló van a vendéglátásban...
Kavekorzo-n van 2 szemes kávé hirdetés, ezeket kóstoltam meg, kíváncsi lennék a Ti véleményetekre is. Kávézóba akarok jó minőségű kávét, ehhez kérném segítségeteket.
Azt luigi megmondta már anno. Ezeknél csutkán rávágni a gőzt, s pikk-pakk kész a tejhab. Tény, gyakorolni kell, de utánna olyan tempóval lehet gőzölni, amit otthoni gép nemigen tud hozni.
Persze hogy nem, kivéve a gőzölést. Míg eddig bármely háztartási géppel nagyonjó (direkt nem írom, hogy tökéletes, mert leszedik a fejem) tejhabot tudtam (tudok) csinálni, a brasiliával csak forralt tejet sikerült. 3-5 másodperc alatt tűzforró lett a gőzőlőedény. A nagy gépnek eddig két nagy előnyét látom: -marha jól melegíti a csészét -szinte nem tudtam szar kávét főzni vele
A háztartási gépeknél (lásd gaggia) rendesen oda kell figyelni, hogy jó legyen ;) , magyarul a nagy gép kevésbé háklis őrleményre, tömörítésre (sokkal toleránsabb)
Szeretném megvédeni az Isomac Zafiro-t. (nem biztos, hogy rám szorul...) Én Vénus-t használok két es fél éve, nagyon szeretem, es ha felfelé tudok majd lépni, Zafiro-t, vagy hasonló kaliberű gépet választok. Otthoni hasz- nálatra (napi 3-4 főzés+vendégek...) szerintem abszolút elég, mivel nincs állandóan bekapcsolva, talán még előny is a kisebb kazán. DE: én nagyon ritkán csinálok capuccinót, és akkor is néha mechanikusan készitem a habot. Tehát espressó-ristrettó imádóknak bejöhet, mégiscsak E-61-es technika, és árban nem túl nagy lépcső (a Vénus kategóriához képest!). Üdvözlettel: toyotás
Ezek már végleg nem otthonra valók. Majdnek ekkora volt a brasilia klub amit használtam. Marha jó kávét főzött meg minden, de deportáltam, mert akkora volt mint egy tank. Ezeknek otthoni viszonylatban szerintem nincs létjogosultságuk, hacsak nem 200 négyzetméteres konyhába teszed be.
Nem mondom, hogy rossz, mert kalibrálható thermosztát van benne, egy csavarhúzóval bárki belőheti a neki szimpatikus hőfokot, de ha már E61, akkor legyen HX vagy dual bojler, hogy bármikor lehessen gőzölni, akár csapolás közben is.
Szóval egy ilyen "buta" E61-es gép az esztétikai élményen kívül nem igazán nyújt többet egy Silviánál.
A Saecokban is van ilyen szelep. A Coffe Gaggia-ban is. Én azt gondolom, hogy ez egy túlnyomásszelep. Ha gőzt fejleszt a gép tágulás van, amit ez a szelep enged vissza a tartályba. Legalábbis az előbb említett Gaggián így volt.
A Zafiro becsapós, akárcsak a Vibiemme Domobar (nem a Super), ugyanis az E61 mögött egy szimpla fél literes bojler van thermosztáttal vezérelve, szóval nem E61 HX, hanem csak single boiler, azaz a gőzöléshez ugyanúgy várni kell, míg felfűt, utána pedig megint várni, hogy visszahüljön kávékészítéshez.