A gombatermesztés kicsit más műfaj, mint a növénytermesztés, ha nem steril körülmények között végzed az átszövetést, akkor minden fog azon a komposzton teremni csak csiperke nem.
Igaz, hogy nem tartozik az oltás-szemzés témakörhöz, de azért meg szeretném kérdezni, hogy nincs-e köztetek olyan, akinek nagyobb tapasztalata van a kétspórás csiperke (Agaricus bisporus) pincebeli termesztésében. Mivel a télen-nyáron viszonylag állandó hőmérsékletet tartó pincénk az oltóvesszők tárolásában kiválóan bevált, ezért arra gondoltam, hogy az egyik sarokban beállítok egy csiperke micéliummal átszőtt zsákot és hagyom teremni. Utána pedig nyáron a fűnyírásnál levágott fűaprólékot komposztálom és összekeverve a zsák tartalmával átszövetem azt is. Így egy reményeim szerint állandóan termő kis sarok fedezni fogja a család gombaszükségletét.
EZ ITT A REKLÁM HELYE és azt hiszem ezt meg is érdemled. Köszönöm, köszönjük a részletes tájékoztatódat és a gyönyörű képet táltos 6066-ról! Engedelmeddel a diófás sofőrnek (aki szintén kapott ebből a nagyszerű szőlőfajtádból) is továbbítom az információkat. Javaslatod alapján az elhozás napján a szőlővesszőket már elültettem és felcsirkéztem. De a "használati utasítást" hozzájuk külön megköszönöm.
Egy pillantást is vetettem elmenetelkor az utcátoknál lévő nagyszemű diófára és természetesen a "csodakörte fa" GPS koordinátáit is szeretném majd elkérni, bár valószínűleg csak február végén vagy március elején fogom meglátogatni oltóvesszők miatt.
Mivel az országban eddig nem sikerült azonosítani, így nagy szerényen magamról neveztem el.
A neve: Táltos 6066
Érése: Július 20.
Nem szereti a permetezést, nem kívánja.
A vesszők 4 éves korukban termést hoznak.
Nem lehet gyalog (karós) művelésbe fogni, mindenképp lugast kell képezni.
Magyarországon van két fajta, ami hasonlit rá: A Néró és (különösen) az Eszter, de mindkettő jóval későbbi érésű.
A vesszején lehet hagyni augusztus közepéig. Íze nem túl jellegzetes, de mézédes.
Nagyon szereti a napos helyet. A mustfoka ( jó évben, mint idén is) eléri a 22 fokot. A bora kitűnő, erős (13 mfok). A kész bort lehet házasítani (merlot, zweigwlt).
Egyenletesen és bőven terem, az idén 5 fürt volt 2 kg közelében.
Termését a 4.- 5. szemnél hozza. Rövidebbre metszésnél nem hoz fürtöt, csak hajtásokat. Szálvesszőt hagyva az 5. szemtől végig termést hoz, de ez nem jó a tőkének, ezért csak néhány szálvesszőt hagyok.
Most kell beásni, felkúpolni és megjelölni. Tavasszal addig nem kell kibontani a földkúpot, amig fagyveszély van. (gyakorlatilag május vége)
Szerintem ha ennyire félted őket, csak egyiken próbálkozzál oltással vagy szemzéssel. A beoltott alanyok nem igazán szoktak egy esetleges sikertelen oltás után elpusztulni, tehát később újra próbálkozhatsz vele.
Nagyon örülnék, ha tudnál nekem Italia szőlőről oltóvesszőt adni. Nálad beért? Én nagyon bízom benne, hogy beérne, mert van egy délre néző fehér delavár szőlőlugasunk, aminek a tövébe többször próbáltam már másféle szőlőket is ültetni. De az oda tűző nap miatt csak kevés eredt meg. Ezért gondolom azt, hogy tökéletes helyen van, reggeltől estig éri a nap, így bízok benne, hogyha az Italia-t sikerülne odaoltanom, be is tudna érni.
Tuti személy, tuti tapasztalat nincs. Még évtizedes oltási, szemzési, ültetési, kertészeti gyakorlattal, tapasztalattal is előfordulhat, hogy sikertelen vagy nem teljesen tuti lesz valami. Ezért a rizikót inkább neked kellene vállalnod. Sok fórumostól kaphatsz jó tanácsokat, de a nehezét, a gyakorlatot neked kell elvégezned. Én nyáron például sikeresen csíráztattam bolti almából és körtéből kiszedett magokat úgy, hogy egy napig vízben áztattam őket, azután kis műanyag edényben, alufóliával lefedve hűtőben tároltam egy hétig, majd utána kivéve egy-két hétig szobában tároltam. A sikeresen kicsírázott magokat óvatosan elültettem, locsoltam, amelyek többsége 40-80 centiméteresre is megnőtt azóta. A csíráztatásnál imkerei és tp329 javaslatait vettem elsősorban figyelembe. Tehát javasolnám, hogy kérdezz sokat, használd fel a kapott tanácsokat, de ne mástól várd el azt, hogy helyetted dolgozzon. Akkor hogyan szerzel tapasztalatot, ha másokkal végezteted el a munkát? Remélem, hogy nem bántottalak meg, hanem inkább elgondolkoztattalak. További sikeres kertészkedést kívánok.
A kertésznaplót én már kezdetek óta vezetem, hogy mikor mit és mire oltottam. De sajnos ez egyedül nem elég. Színes szigetelőszalagokkal is szoktam jelölni az oltásokat és szemzéseket.
Fájó szívvel tudatom, hogy sajnos már én sem emlékszem mindenre, hogy mit ígértél tavaszi benzinkutas szállítással. Benned reménykedtem. Másodszor azt hiszem szomolyai cseresznye oltóvesszőt ígértél, de az első ígéret már nem jut az eszembe. Remélem tavaszig azért előjön. És köszönöm az esetleges csodaringló vesszőt is, a diót már lemondtam.
Jó 10 éve, hogy egy nagyáruházban a zöldség-gyümölcs részlegben olyan szőlőt árultak, amelynél a fürtök egy-egy 10-15 centis vesszőn voltak. (Fehér, 30 mm hosszúkás bogyókkal, viszonylag sok maggal, íze nem kiemelkedő,de látványos.)
Csak annyi volt ráírva, hogy olasz import.
Vettem egy fürtöt, a vesszőt pedig egy pohár vízbe állítottam.
Ez Karácsony előtt volt.
Január végére az 1 szem kirügyezett, ekkor áttettem egy cserépbe földbe.
Egy év alatt 1 m 30 cm-re nőtt.
Akkor épp nem volt kertem, elajéndékoztam.
Később tudtam meg, hogy nem locsolták, ki sem ültették, elszáradt.
Ez a hosszú lé azért volt, hogy lehet, hogy mostanában is árulnak valahol ilyen import szőlőt, ha igen, ki lehet hajtatni.