Nem nem árulhatja senki őstermelőivel csak egy csomóan ezt pont lesz...ják...DD...most mit mondjak nekik van igazuk?? a fene tudja.....bár nekem baromira nem éri meg idegeskedni hogy vajon mikor jön ellenörzés....
a másik sajtos "kolléga"...repülő sprintet nyomott a piacról az ellenörzés hírére.......azóta se jön....és őszintén nekem nem is hiányzik..DD
Én a helyedben biztosan várnék kicsit azzal a tőgyinfúzióval, annál is inkább, mert egyáltalán nem biztos, hogy ez tőgygyulladás. Lehet, hogy kapott egy ütést, amitől elpattant egy ér. Fejd külön, szerintem néhány nap alatt ez rendeződni fog, ha pedig nem, még mindig ráérsz infúziózni. Ez persze csak az én véleményem, lehet hogy az előttem íróknak lesz igazuk. Türelem!
A tőggyulladásos tejből inkább semmit ne csinálj, bár melegítéssel biztosan működne valami. Mindenesetre ne.
Próbáld meg kecskénként külön üvegbe tenni, hogy meglásd, melyiküknek gyulladt a tőgye. Azután ha megvan, akkor a két tőgyfelet is külön fejd, hogy meglásd, melyik fél gyulladt. Ha megvan minden, akkor tőgyinfúziót kell alkalmazni - egy fecskendőszerű cucc tartalmát kell fölnyomni a tőgynyíláson a kifejt tőgybe, majd jól elmasszírozni, pár nap múlva pedig ismételni a műveletet -, bővebben kérdezze állatorvosát. :) Ennek van élelmezésegészségügyi várakozási ideje, szóval a beteg kecske teját úgy 1-2 hétig (szertől is függ) nem lehet felhasználni.
Olyan probléma miatt fordulok hozzátok, hogy a lefejt kecsketejet a hűtőbe teszem, majd egy kis állás után csekély, néha éppenhogy csak látható pirosas, véleményem szerint véres réteg ül ki az aljára...
Rendesen kifejjük őket reggel és este is, és fejés közben semmi sem látszik a tejen. A tőgyben nincsenek csomók és semmi rendellenes nem tapasztalható.
Az utóbbi kb. egy hónapban jelentkezik csak ez a probléma, előtte semmi ilyesfajta gond nem volt, és nem is minden fejésnél ilyen, de legtöbbször sajnos igen..
Mi lehet ennek az oka? És mit lehet tenni ellene? Illetve ebből a tejből tudok sajtot csinálni, ha óvatosan leöntöm a tetejéről a tejet, úgy, hogy a véres réteg az üvegben maradjon?
1. még nincs sajtkészítéshez előírásoknak megfelelő helységem, és kb. 100 liter tejet napi szinten konyhában elég problémás feldolgozni (nem is szabályos)
2. ha fel is tudnám dolgozni, akkor sem tudnám értékesíteni, mert piacozni nem tudok, nem is akarok
3. amúgy nem is tudok sajtot készíteni, időm sincs rá, sőt annyira nem is érdekel a téma
4. 100 litert nem fogok a büdös életben 300 Ft/liter áron eladni, ennyit elsősorban azok vesznek akik tovább feldolgozzák, és nekik ennyiért éri meg
5. Az elrontott sajt nem az én károm.
6. 165 x 100 = 16500 Ft naponta, szorozd be 30-cal. Havi szinten közel fél milla. Szerinted megéri???
7. És elviszik mind, még kevés is.
8. Mindezt úgy, hogy jelenlegi takarmányköltségem közelíti a nullát, mert legelnek. Talán 15 kg abrak, ami a fejőálláson elfogy.
félkemény 4 hét után kettévégva, és kellemes lett.
friss, natúr
friss, fűszeres (snidling és pritaminpaprika. Érdekes, hogy még a paprika aroma is kiérződött, pedig a pritamin nem egy domináns paprika jellegű. Ezekhez a friss asajtokhoz célszerű erőteljesebb savanyító képességű kultúrát hasznáni, most ez a tapasztalatom. Az én ízlésemnek nem volt elég friss, elég savanykás, de ettől függetlenül jó volt.
NA, mögkérdöztem a kultúrákat. A szokésos Chr. Hansens kultúrák esetében, amit Ti is használtok, 12-14 °C az optimális érlelési hőmérséklet. Ezen 3 esetleg 4 hét kell a jó éretséghez.
Ami fontos még, hogy ezek jól működnek alacsonyabb hőmérsékleten is, tehát hűtőben 8-10 fokon is, csupán több idő kell az érésre sztem 5-6 hét.
Az én kísérleti félkemény sajtjaim, amiről nem rég tettem fel képeket 11 fokon értek 27 napot, mma megkóstoltuk, tök jók. Ízesek. Annyi, hogy egy kis fehérebb, szárazabb kérge maradt a száraz sózás miatt. + 3 hét és az is eltűnt volna.
A friss sajtok egy hétig voltak ugyanott, azok is jók, de az egyik sarzsnak lett egy kis kesernyés utóíze, vszínű az oltó túladagolás miatt, így azt meg fogjuk ismételni. Sanos nem mindig sikerül úgy ahogy szeretnénk, itt sem... Lehet h it a segédem hibázott, úgyhogy ismétlés a tudás anyja.. hoggy ki az apja, azt meg nen firtassuk. :-)
Ja és vannak olyan kultúrák is, aszem MTKI-nél, amik szagban, ízben gyorsabb érést mutatnak, állományban annyira nem gyorsítják a folyamatot, de már 3 hét után is teljesen érettnek tűnik a sajt, ún, "érlelő" kúltúrák, ha jól mondom. Persze, a normál sajtkultúra is érlelő, de ezek kicsit mások.
Dehogynem, kötelező feliratozni az előre csomaglt árut. Gyártó neve, gyártás helye, , termék megnevezése, termék tömege, gyártási idő és fogyaszhatósági határidő, engedélyszám (MGSZH). Ezek az előírt információk.
Ma beszéltem az állateü. hivatallal, nálunk külön helyiséget kérnek sajtra, csak azt nem értem akkor mit könnyítettek ebbe a kistermelői tv-be. Vagy ahány megye, annyi értelmezés? Őstermelőivel háztól se lehet árulni..
Pláne kecskét.....
Érdekes meghallják a kecske szót, és mintha azt mondtam volna, hogy tífusz...
Kikérem magamnak, hogy én a konyhámban nem tudom tisztán előállítani....
Hm...... szóval, van aki piacon árulhatja őstermelőivel,..........de én akkor sem?
Vagy csak én vagyok ennyire hülye, hogy mindent szabályosan csináljak?
Mindenkitől bocs, de megint úgy érzem, hogy ez egy szélmalom harc.....:(((
Képzeljétek, sikerült véletlenül szereznünk 200 Ft-ért széna kisbálákat! No de 400... két napon belül bálázzák és el kell hozni azonnal. Uh, durva lesz. Aztán rögtön jön az eső, és föl kell cipelni a padlásra, és azt sem tudom, hogy fog elférni... :DDD
Tavaly kellett vlna ilyen, kkor nem kellett volna annyi kecskét eladni.
50 mm esett... a múltkor 20, azelőtt 15, ilyesmik. mindig rövid idő alatt. ezért bírom a ezt a nagy meleget, mert még emellett sem fülled be semmi, meg nincs sár.
Azért maradjon benne egy kicsi eső ide dél-keletre is mert ide ritkán jut mostanába. Alig zöldell már a legelőm, a viharsaroknak már csak a neve az. Május eleje óta elszórtan ha 100ml esett sokat mondok.
Nyugat felől egy masszív eső tart felénk, most a Balatonnál tart. Remélem, jól meglocsol, mert én egyre inkább képtelen vagyok. :D (Bár itt a múltkor egy hétig durván esett az eső, és istenbiza, nem nedvesítette át a száraz homokot.)
Amúgy, ha valaki sajot árul pl. a piacon, és előre be van csomagolva kis darabok, nem kellene ungarise felirattal ellátni, magyarországon nem mindenki beszél dajcselandul, hogy csak olyan cimke legyen rajta, és az eladó is németül beszél, kegyetlen érthetetlen magyarral...
Olyan, hogy lejárat vagy ár?... ilyen aztán meg végképp nincs...
De bocsánat, ez csak az én véleményem nem mondtam senkinek, csak itt a fórumon mindenkinek..:)))