Keresés

Részletes keresés

Elm Creative Commons License 2004.09.01 0 0 2301
Jo, de mi a "sajat hibad", ha meg munkakori leirasod sincs? Es ha van, fegyelmi vetsegen nehez kapni valakit, aki megfontoltan (gyk szarva mindenre) dolgozgat...
Persze esszel, de biztos lehet... de mind1.
Előzmény: greenwood (2300)
greenwood Creative Commons License 2004.09.01 0 0 2300

ha a saját hibám miatt kirúgnak, akkor nem jár a segély, ezért nem választhattam ezt a megoldást.

 

a betegállomány azért nem megoldás, mert csak időleges, tehát mondjuk egy hónap, és utána ugyanabba a helyzetbe kerülök, ami miatt el kell mennem.

 

most odaadtam a "papirt" a főnök titkárnőjének, simán lehülyézett. mindenki így tesz, aki nem tudja a hátteret, ami elég komoly, mondhatni életbe vágó (de ezt most hagyjuk, tényleg).

 

olyan jó, hogy írtatok.

Előzmény: Elm (2299)
Elm Creative Commons License 2004.09.01 0 0 2299
Es miert nem rugatod ki magad inkabb? Ha munkakori leirasod sincs, akkor nincs nagyon mire felelossegre vonjanak konkretan. Par hetet/honapot meg ellebecolsz ott, a leheto leglassabb munkavegzessel, addig is fizetnek penzt, aztan ha nem tetszik nekik a hozzaallasod, mondjanak fel ok neked. Persze, ahogy olvasom, mar a hatad kozepere se kivanod a helyet, de penzben lehet, hogy rosszabbul jarsz.

Tenyleg, ha valakit fegyelmivel rugnak ki, akkor jar a mnsegely ugy, mint sima munkaltatoi felmondasnal?
Előzmény: greenwood (2296)
Csokis Creative Commons License 2004.09.01 0 0 2298
És ha nem írsz semmit, csak a kördoki ír ki kimerültséggel (ami úgy néz ki, nem is lenne csalás) betegállományba? Bemenned nem kell, és a táppénz még mindig több, mint a munkanélküli segély.
Előzmény: greenwood (2296)
csotrog Creative Commons License 2004.08.31 0 0 2297
Egy teli kalappal - holnapra!!!!!!
Előzmény: greenwood (2296)
greenwood Creative Commons License 2004.08.31 0 0 2296

eleve közös megegyezésként fogom beadni, a kérdés az (kezdettől fogva), hogy elfogadják-e. tudom, hogy a mn. segélyhez csak így juthatok hozzá. de ez egy szemét hely. és egy szemét főnök. csak reménykedem, hogy esetleg hozzájárulnak a közös megegyezéshez. (bár a te általad írottak fényében egyre kisebb ez a remény).

 

majd holnap tudósítok, ha túlélem...

Előzmény: csotrog (2295)
csotrog Creative Commons License 2004.08.31 0 0 2295

Állj meg!

Ha Te mondasz fel, csak 3 hónap múlva kapsz munkanélküli ellátást!!!

 

A közös megegyezés valóban jó lenne ebben az esetben!

A felmondásodat próbáld meg úgy megírni, hogy  kéred a mv megszűnést km-el, ennek fejében az általuk kivánt felmondási időt ledolgozod.

Hátha akkor belemennek!!! (kötelezni senki sem kötelezheti őket  a kmf-ra!!!)

Előzmény: greenwood (2294)
greenwood Creative Commons License 2004.08.31 0 0 2294

köszönöm, hogy segítettél!

azért volt fontos ezt tudnom, mert nem hinném, h  a munkáltatóm elfogadná a k. m.-t, ha csak nem kötelező neki. szerencsétlen helyzetben vagyok, nem jókedvemben mennék/megyek el, nincs egyéb munkalehetőség a láthatáron (sőt azon túl se).

 

ez egyébként a munkahelyemen meglehetősen szubjektív kérdés; az elődömet, aki lopott, és simán (rendkívüli felmondással) kellett volna kirugni, közös megegyezéssel bocsátották el. Szó szerint pofára megy az egész. Számomra a munkanélküli segély szempontjából lenne nagy szerepe a közös megegyezésnek - úgy gondolom, hogy holnap nehéz napom lesz. (az idegösszeroppanás szélén állok amúgy is).

 

Mellesleg nekem munkaköri leírásom se volt soha. Mindez egy állami munkahelyen (kórház) [most már nem félek leírni, úgyis mindegy:)]

Menekülnek az emberek erről a helyről, és nem véletlenül. (visszaélések, emberhez méltatlan bánásmód, stb.).

köszönöm

gw

 

Előzmény: csotrog (2292)
bozsi Creative Commons License 2004.08.31 0 0 2293
A munkaügyi központ számán kérj egy munkajogászt a telefonhoz és megmondja.
Előzmény: greenwood (2291)
csotrog Creative Commons License 2004.08.31 0 0 2292

A közös megegyezés - nevében is - kétoldalú. Mindkét fél egyetértése szükséges hozzá.

Természetesen mondhatja a munkáltatód, hogy nem fogadja el a közös megegyezést! 

Ebben az esetben rendes felmondással kell megszüntetned a munkaviszonyodat.

Amikor beadod írásban a felmondásodat, kérheted a közös megegyezést - legfeljebb nem fogadják el.... (Gondolom mihamarabb szeretnéd a megszűnést).

Válaszolhatják azt, hogy nem járulnak hozzá a közöshoz - akkor ketyeg a "rendes" megszűnés felmondási ideje.

Az ott töltött évek függvényében kell a felmondási időt számítani.

Indul 30 nappal - ha másképp nem egyeztetek anno meg.

Ilyen esetben le kell dolgozni a napokat, csak azután szűnik meg a munkaviszonyod.

Előzmény: greenwood (2291)
greenwood Creative Commons License 2004.08.31 0 0 2291

még egyszer megkérdezem, hátha valaki válaszol (sürgős lenne...)

ha közös megegyezéssel szeretném felbontani a munkaviszonyomat, van-e joga (bármilyen jogcímen) a munkáltatómnak ahhoz, hogy a közös megegyezést meghiúsítsa? holnapra kellene a válasz... előre is köszönöm. (végigböngésztem egy csomó forrást a google-ból, de erre az egyre nem találtam megoldást)

gw

greenwood Creative Commons License 2004.08.31 0 0 2290

sziasztok, elnézést, ha lerágott csont, de most nem tudok utánaolvasni...

kérdésem: közös megegyezéssel szeretnék elmenni a munkahelyemről. van-e a főnökömnek joga ezt megakadályozni (ha a munkakörömmel kapcs. okok miatt megyek el?)

ha pl. holnap beadom a kérvényt (?) a munkaviszony megszüntetésére, akkor milyen határidőt írjak rá? kell-e egyáltalán? (tehát h ettől az időponttól szeretném megszüntetni a mviszonyt). nyilván van felmondási idő, és azt rászámítják erre a határidőre...

szőke vagyok, beismerem, de most nagyon elkeseredett is, és nagyon szükségem lenne a válaszokra.

(remélem, az index nem rohad le megint.)

eksön_ Creative Commons License 2004.08.26 0 0 2289
Bocs, hogy beleszólok, a jogifórumon már adtam is erre a kérdésre választ, itt még annyit tennék hozzá, hogy természetesen csoportos leltárfelősségi nyilatkozat nem létezik. Fogalmilag kizárt.
Előzmény: Moll (2288)
Moll Creative Commons License 2004.08.26 0 0 2288

Kedves Szakbarbár!

 

A segítségedet szeretném kérni az alábbiakban.


A férjemmel leltárfelelősségi nyilatkozatot akar aláíratni a munkáltatója (ruházati nagyker raktárban dolgozik), mégpedig csoportos felelősséget. Konkrétan ez van a megállapodásban:

"Tudomásul veszem, hogy munkaköri feladatomnál fogva 2004. ... tól ..-ig terjedő leltáridőszakban, a Munka Törvénykönyvéről szóló - többször módosított - 1992. évi XXII. tv. 170-170/D par. szerint a.. alatt található leltári készletben keletkező leltárhiányért, mint a fentiekben megjelölt készletet kezelő személy, vétkességre tekintet nélkül a Munkáltatóval megkötött Leltárfelelősségi Megállapodás rendelkezései alapján a leltárhiány teljes összegéért 6 havi átlagkeresetem mértékéig és az ott meghatározott feltételekkel felelősséggel tartozom."

A férjem azért van megijedve, mert a cég nem a precizitásáról híres, és eddig minden leltárnál hiány volt az adminisztráció majdnem teljes hiánya, a nem leszabályozott leltárkezelés miatt.

Ugyan van ilyen a megállapodásban, hogy "A munkáltató és munkavállalók megállapodnak abban, hogya munkavállalók mentesülnek a leltárhiányért való felelősség alól, ha - a munkáltató nem biztosította a jelen megállapodásban szabályozott, a készlet biztonságos megőrzésére vonatkozón szabályokat. ...."

de a férjem szerint ezt kimagyarázhatnák, hogy csak két embernek járhat oda be (egyébként elvileg tényleg).

Még egy momentum: a férjem minimálbérre van bejelentve. Ha mégis valami gáz lenne, és ez a papír alá van írva (holnap reggelig kapott határidőt), a minimál hatszorosát vonhatják le, nem amit ténylegesen kap, ugye?

Ja, még egy: természetesen azt mondták, aki nem írja alá, az mehet Isten hírével.

messengerina Creative Commons License 2004.08.24 0 0 2287

Köszönöm Eksön.

A "perkálás"-ról: itt is a törvény szerint előírtak vonatkoznak akkor, ha jól tudom: először 3 ledolgozott év után jár 1 havi végkielégítés, stb. Hát akkor az ugrott, 5 és fél hónapja vagyok itt. De ez most mindegy.

A lényeg, hogy rendes felmondással 1 havi felmondási időm van a törvény szerint. Jó ezt tudni.

 

Rendkívüli felmondás: a külföldi központ mindenféle okokat állított/keresett egy magyar ügyvéd által fogalmazott levélben a főnököm hibáit bizonygatva. A főnököm szintén ügyvéd által válaszolt, de minden ponthoz tudott egy vonatkozó faxot, levelet, stb mellékelni amivel védi magát. Szóval meglátjuk. Holnap du. minden kiderül.

 

Előzmény: eksön_ (2286)
eksön_ Creative Commons License 2004.08.24 0 0 2286
Átszervezésre hivatkozva rendes felmondással mindkettőtöknek nyugodtan felmondhatnak, de persze akkor perkálni kell. A főnököd támadja meg azonnal a rendkívüli felmondást bíróságon, annyira kilóg a lóláb, hogy biztosan nyerni fog.
Előzmény: messengerina (2285)
messengerina Creative Commons License 2004.08.24 0 0 2285

Sziasztok!

 

Jól tudom? :

Egy angol cégcsoport mo-i képviseletén dolgozom. A cégcsoportot megvette a GE, ezt a képviseletet valószínűleg megszűntetik itt Mo-n, és a feladat elvégzése beolvad a magyar GE-be. Felmondhatnak most azzal a szöveggel, hogy a céget megvette a GE vagy át kell vegyen a GE (mint új tulaj) és majd x idő után ők mondanak fel?

A főnökömet holnap rúgják ki (képviseletvezető) valszeg rendkívüli felmondással (próbálták ügyvéddel bizonygatni, hogy alkalmatlan a cégvezetésre).

 

Minden apró infot köszönök.

 

üdv,

Messi

 

A guruló Creative Commons License 2004.08.22 0 0 2284

Sziasztok!

 

Tudtok-é nekem arról felhomályosítást adni, hogy a Közalkalmazotti Tanácsnak milyen jogai vannak a munkáltatóval szemben? (itt elsősorban az információ kérés a munkáltatótól munkajogi döntés előtt vagy utólag valamint a munkajogi döntésekbe /felmentésekbe/ való bevonás érdekel).

Előre is köszi!

 

Guruló

buzakek Creative Commons License 2004.08.20 0 0 2283

Sundae,

 

sajnos nem vagyok gyakorlo munkaugyes biro vagy jogasz, csak egy HR-es - viszont latom, hogy regen irtal. Munkaidokeretben dolgoztok? Mert ha igen, es mondjuk egy vagy akar kethaviban, a mi berszamfejtonk szerint nem baj, ha csak honap vegen toltod ki a jelenleti ivet, bar egy kicsit furcsa.

Szerintem egyebkent akkor is naponta kellene, hiszen maskulonben honnan tudnad, mennyi tulorad van?

 

Udv, BK

Előzmény: Sundae (2282)
Sundae Creative Commons License 2004.08.14 0 0 2282

A jelenlegi munkahelyemen nem vezetünk jelenléti ívet. Hónap végén írjuk alá a beosztásnyilvántartást, amit aztán a bérszámfejtő kap meg, és ez alapján kapjuk a fizetősünket.

 

Minden korábbi munkahelyemen naponta alá kellett írnunk a jelenlétit + beírni, hogy hánytól hányig dolgoztunk. Azt mondták ott, hogy ez a munkaügyi ellenőrzésekkor fontos, hogy látsszon, napról napra vezetik a dolgozók.

 

Ez utóbbi a szabályos vagy az előző is?  

Szakbarbár Creative Commons License 2004.08.12 0 0 2281

Ez egy Legfelsőbb Bíróságot megjárt ügy, illetve részletek belőle. Csak eseti döntés, tehát nem jogforrás, de amire hivatkozik benne, az a jogszabály, ezeket Te is fel tudod használni. 

BH1999. 87.

A keresőképtelenséget okozó betegség tartamára is megilleti a munkavállalót szabadság. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a táppénzes betegállomány ideje alatt a szabadság kötelezően kiadható, hanem azt, hogy a munkaviszony e címen történő szünetelése időtartamát a szabadság mértékének megállapításakor figyelembe kell venni [1992. évi XXII. törvény 130. § (2) bek. a) pont].

A felperes 1980 óta állt szállításvezetőként az alperes jogelődjével, majd 1991. január 1-je óta az alperessel munkaviszonyban.

Az alperes 1995. április 6-án rendelkezett a felperes évi rendes szabadsága felének, 15 napnak 1995. április 10. és május 2. között történő kiadásáról. A felperes 1995. április 13-án táppénzes betegállományba került, ami 1995. augusztus 30-ig tartott. A betegállományba vételéről a felperes az alperest másnap értesítette, majd az első táppénzes orvosi igazolását április 28-án az alperes munkaügyi osztályán leadta. A felperes bérkartonja alapján szerzett tudomást arról, hogy a keresőképtelensége ellenére a kiadott és megkezdett szabadságát elszámolták, és csak az azt követő időszakban biztosította az alperes először az 1995. évre még járó 7 nap betegszabadságát, majd folyósították a táppénzét a betegállománya végéig.

A felperes az eredménytelen egyeztetés után benyújtott keresetében az alperes jogellenes magatartása következtében elvesztett 13 nap szabadságának kiadására kérte kötelezni az alperest. Arra hivatkozott, hogy a szabadságát önhibáján kívül volt kénytelen megszakítani.

 

….

 

Mindkét fokon eljárt bíróság jogi álláspontja helytálló abban a tekintetben, hogy konkrét szabályozás hiányában is megilleti a munkavállalót a már megkezdett szabadságnak a táppénzes betegállomány miatt történő megszakítása és az így fennmaradt szabadságnapok utólagos igénybevétele, illetve megváltása. Következik ez a szabadság rendeltetéséből és az Mt. 4. §-ában szabályozott, a rendeltetésnek megfelelő joggyakorlás kötelezettségéből. A szabadság célja - amint arra a másodfokú bíróság is rámutatott - a munkaerő regenerálásának biztosítása. A táppénzes betegállományra a munkavállaló keresőképtelen betegsége miatt kerül sor, amikor a munkavállaló munkavégzésre nem képes. A szabadság egyébként a munkában töltött idő után jár. Azt, hogy kivételesen, a munkaviszony szünetelésének időtartamára mely esetekben jár szabadság, az Mt. a 130. §-ának (2) bekezdése tételesen sorolja fel. Tévesen hivatkozik az alperes e bekezdés a) pontjára, amely szerint keresőképtelenséget okozó betegség tartamára is jár szabadság. E jogszabály helytálló értelmezése ugyanis nem azt jelenti, hogy a táppénzes betegállomány ideje alatt a szabadság kötelezően kiadható, hanem azt, hogy az ilyen szünetelés időtartamát a szabadság mértékének megállapításakor is figyelembe kell venni. A szünetelés ideje tehát ebből a szempontból a munkaviszonyban töltött időnek minősül.

Az alperes ilyen körülmények között nem tett eleget a rendeltetésnek megfelelő joggyakorlás követelményének, mert a szabadságát a céljának megfelelően kihasználni nem tudó, beteg felperest a betegállománya bejelentése és igazolása ellenére úgy kezelte, mint aki a szabadságát tölti.

….

Előzmény: kockahasi (2280)
kockahasi Creative Commons License 2004.08.12 0 0 2280

 

GONDOLTAM, HOGY MEGVEZETNEK.

 

KÖSZI EKSÖN A VÁLASZT, ESETLEG TUDNÁL MONDANI VALAMI TÖRVÉNYT VAGY PARAGRAFUST, AHOL EZ LE VAGYON ÍRVA?

Előzmény: eksön_ (2278)
S.Zola Creative Commons License 2004.08.12 0 0 2279

Hali !

 

Arra lennék kíváncsi, hogy törvényes-e az, hogy a munkahelyemen a vasárnapi túlórát kizárólag pénzben fizetik ki, tehát a dolgozónak nincs választási lehetősége hogy pihenőnapot kérjen. Meg ha valaki nem tud jönni, mert más dolga van, akkor az a válasz, hogy keress magad helyett valakit, csak akkor mehetsz el, vagy( de ez ritkább ) hogy mákor jön be vasárnap.

Köszi !

eksön_ Creative Commons License 2004.08.12 0 0 2278
Nem bírálhatja felül. Attól a naptól amikortól táppénzen vagy nem számolhat el szabadságot.
Előzmény: kockahasi (2276)
gadrex Creative Commons License 2004.08.12 0 0 2277

Kedves Jogászok!

 

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy pedagógus közalkalmazottnak hány nap fizetett szabadság jár a "kényszerű" (nyári szünet, téli szünet, stb)-n kívül?

 

Valamint lenne egy olyan kérdésem is, hogy érvényes-e az a munkaszerződés amit a feleségem úgy kötött, hogy az aláírás napján már a feleségem volt, de a szerződésen még a régi adatai szerepeltek (régi név, szig szám, stb) mivel az új okmányai még nincsenek készen.

 

Köszönettel: Gábor

kockahasi Creative Commons License 2004.08.11 0 0 2276

 

 

Sziasztok jogászok!

 

 

 

Az lenne a kérdésem,

 

hogy szabadságom alatt eltörtem a lábam  és beküldtem a munkahelyemre a táppénz papírokat, de nem számolták el, mert szerintük a teljes keresetemet kapom ez idő alatt és igy nem jár a dupla ellátás. Persze nem dupla ellátásról álmodoztam, hanem arról, hogy szabadságom helyett törött lábbal kinlódoknék inkább betegállományban és a szabadságos napjaim pedig megmaradnak. Ez szerintetek nonszensz? :-)))))))))) 

 

Nem védi a szerencsétlen munkavállalót semmi erre vonatkozó szabály? Felülbírálhatja egy ügyintéző az orvos által kiadott hivatalos papírokat?

 

 köszönöm, ha valaki válszol...

Tantus Creative Commons License 2004.08.10 0 0 2275
Ezaz!!!!
Ezer köszönet!
Előzmény: Szakbarbár (2274)
Szakbarbár Creative Commons License 2004.08.09 0 0 2274
  1992. évi XXII. törvény

a Munka Törvénykönyvéről

153. § (1) A munkáltató köteles a munkavállalónak megtéríteni azt a költségét, amely a munkával kapcsolatos kötelezettségek teljesítése során a munkavállalónál szükségesen és indokoltan merült fel, továbbá a munkáltató érdekében felmerült egyéb szükséges költségeket, ha az utóbbihoz a munkáltató előzetesen hozzájárult.

(2) A munkába járással összefüggő költségeket külön jogszabály szerint kell megtéríteni.

 

78/1993. (V. 12.) Korm. rendelet

a munkába járással kapcsolatos
utazási költségtérítésről

2. § E rendelet alkalmazásában

a) munkába járásnak minősül a közigazgatási határon kívülről történő napi munkába járás és hétvégi hazautazás;

3. § (1) A munkáltató köteles a munkavállalónak megtéríteni a munkába járást szolgáló bérlettel vagy teljes árú menetjeggyel való elszámolás ellenében azok díjának

a) 86%-át, ha országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályon;

b) 80%-át, ha elővárosi vasúton, valamint helyközi díjszabással közlekedő helyi és távolsági autóbuszon

utazik.
Előzmény: Tantus (2273)
Tantus Creative Commons License 2004.08.09 0 0 2273
HELP!
ma volt egy nagy vitám a főnökömmel, döntőbíró kellene.
A helyzet a következő: főállású alkalmazott vagyok egy televíziós Kft-nél, másik városból járok dolgozni. Havi 12 ezer forintot buszozok el átlagban, a főnököm azt mondja, hogy nem jár semmiféle utazási támogatás, szerintem meg jár.
Tudja-é valaki a tutit???
Beebite Creative Commons License 2004.08.02 0 0 2272
Tudtommal viszont ez nem jogutódlás.
Előzmény: tt65 (2271)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!