A helyi Tésznek egyik időjárásmérő állomásán mérték a -30 fokot reggel 6-7 óra közt.
A hőmérő pontosságáért nem merném tűzbe tenni a kezem.
Én most megyek ki a birtokra több napos b@szogatás után, mert a nejem szerint minden elfagyott és nem lesz termésünk. Nálam is van minimun-maximun hőmérő a birtokon és az még békebeli higanyos én annak jobban hiszek mint ezeknek a modern digitális kínaiaknak.
Reméletőleg bő egy hét múlva már plusz fokok lesznek nappal, és éjjel is csak kissebb fagyok. Jó lenne addig kihasználni az időt, de a korai palántanevelés nekem sosem ment. Próbaképp vetettem 2 fajta retek, 2 fajta saláta és szegfű magot, de dőlnek ki szépen. Talán a negyed részük, ha megmarad.
Mivel magasan voltak szemezve, így 70 cm mélyre raktam őket és elég vizes volt a föld.
A nem mindig a téli lehűlés miatt pusztulnak el a rügyek, hanem a kiszáradás okozza a legnagyobb problémát a fiatal ültetésnél. Egy német szakértőt alkalmazott a Tész 7-8 évvel ezelőtt, akinek Kanadába is voltak ügyfelei, és ő a kanadai kísérleteire hivatkozva mondta ezt.
Megoldásként javasolta a Nu-Filmes permetezést, amely egy film réteget képez a fa körül és megakadályozza a rügyek kiszáradását a nagy hidegbe. Mivel nekem a 2,5 hektár körtém első évbe kifagyott, igaz a -11 fokos tavaszi fagy vitte el, de a következő évbe mikor újra telepítettem, alkalmaztam a technológiát és tavasszal szinte 100%-os volt az eredés.
Szegények. Rosszkor vannak rossz helyen. Kifogták (kifogtad), hogy az első telük éppen ilyen lett. Frissen ültetve fel se tudtak készülni a nagy télre.
Én azt tapasztaltam ki, hogy az őszibarackot jobb tavasszal ültetni.
Hányadikosok? Csarli tanító-bácsi mióta nevelgeti őket? Nem tudom, hogy az Early Red Free olasz honból származott-e, de több évben lepergett minden hajtórügye az erős tél után, ezért 12 éves korában kivágtam.
Milyen veszélyre gondolsz? Az alkoholra? Hát igen, egyértelműen a világ legkártékonyabb kábítószere.
Vagy a magban található ciánvegyületre? Azt meg, mint néhány hsz-sal lentebb (én is) írtam, drága pénzen árulják, komoly rákgyógyszer, B17 vitamin néven, megelőzésre és kezelésre.
Sík vidéken meg épületek közelsége segít egy kicsit. Főleg, ha több irányból vannak épületek. Vagy ha mondjuk örökzöldek fogják közre a fát. Vagy akár szélirányban lévő sűrű erdősáv, bozótos, elég magas sövény. (Az ilyen erős lehűlések többé-kevésbé szélcsenddel járnak, de azért rendszerint mégis van egy kis légmozgás, ami elviszi a talajhőt, ha tudja.)
Egyébként végül is nem akarok Én senkit jobb belátásra téríteni. Gyakorlatilag 45 éve benne vagyok a pálinka készítésben, 25 éve, évente főzök szilva és barackpálinkát is saját részemre. Én a gyümölcs szedésnél kiszedem a barackmagot és úgy erjesztem a cefrét és nem is fogok rajta változtatni.
Kedves pálinkafőző tudorok. A rézeleje valójában rézoxidclorid, ami a tisztázás során keletkezik. Ezt a magas savtartalom okozza ami meg marja a lepárló berendezés réz csöveit és az üstöt, ezt addig kell félre tenni még zavaros, ha letisztul már nincs benne nehéz fém. Semmi köze nincs a maghoz és a gyümölcs szedéséhez. Minden valamire való cefrefőző duplafalú üstöt használ, mivel csak a cefrét kell főzni. A pálinka végtermék.