Nagyon szépen köszi, hogy reagáltál! De, érés előtt, írod rézzel /cuprokszát/ permetezzünk és akkor mit eszünk: rezet! Hát.... nem tudom én érrés előt, a réz nehezen bomlik le ill. nincs már ideje még a meggynél se már
Ismét itt a gyümi szezon, és idén úgy döntöttem saját magam főznék. De főzőt vennem kell sajnos.
Kérdésem az volna, hogy megfelel egy réz duplafalú 30l-es pálinkafőző ala nature, vagy vannak még egyébb fontos eszközök-kellékek is amiket be kellene szereznem egy jó minőségű végtermékhez.
Próbáltam keresni, de nem igazán találtam erről infót, ezért elnézést ha volt már.
A "szakértők" a kénsavat (aku sav) és foszforsavat javasolják, de mindig a bórkősav és citromsav mellett döntenek a félősebb érdeklődők. Még midig kisebb a kár mint ha semmit nem alkalmaznának, csak nem elégséges a pH hatásos csökkentésére.
A moniliáról: egyre nehezebb eset! Egyre agreszívebben támad! A rohadék nagyon szereti a cukrot!
30 éves gyakorlati tapasztalatom van, több saját telepítés többek között cseresznyében és meggyben, családi ellátásra igyekeztem minél kevesebbszer permetezni. Hát mit mondjak: egyre rosszabbul sikerült!
Többek között növényvédő szakmérnök is vagyok.
Első, és legfontosabb a szellős korona, ritka térállás, gyümölcsmúmiák eltávolítása(fertőzési gócok)
A kémiai növényvédelem alapja a helyes agrotechnika.
Vannak érzékeny fázisok, amit ha kihagyunk, szinte 0 az esély a termésre, különösen, ha a virágzás is párás, esős időben van.
- legfontosabb a réz tartalmú szerek használata, rügypattanáskor erős lemosó, majd fehérbimbós állapotban ismételve.
- virágbapermetezés 1X, de inkább 2X szerves hatóanyagokkal(csak méhkímélővel!!) Minden csonthéjasnál fontos, de a meggynél nagyon látványos, ha elmarad: mintha leforázták volna. Amelyik fa egyszer ilyen állapotba kerül, az menthetetlen.
- érés előtt újra réz (Cuproxat nem perzsel!)
- cseresznyelégy elleni védekezés zsendülés kezdetén, gombaölővel kombinálva. Nem csak a" kukacosodás" megelőzése a cél, a rágások helyén bemegy a monilia.
No és ha ezután érés környékén esik (márpedig gyakran szokott), reped a gyümölcs, ha nem irtottuk ki a gombát, van mit zabálnia.
Szerintem nem lehet kiirtani. Nagyüzemi módon, rendszeres vegyszer alkalmazással vissza lehet szorítani, de akkor meg mit is eszünk??
Biztos fajtakérdés is! Én pl. a rövid szárú fajtákat (pl. a Van) száműztem, nem szellőzik.
Gyerekkoromban (50-60-as évek) nem rohadt a cseri, igaz nem is permetezték! Hagyományos fajták voltak, szellős térállás, legfőbb ellensége a rigó(seregély) volt, no meg a szomszéd gyerekek.
Itt nem esett eső sz.sz.b. mégis csupa molinia a cseresznye, de meggyen is látszik, pedig 5ször prmeteztem jó szerekkel. A termelő embert az ág is huzza.
A vargányákat annyira nem szeretem, bár megeszem. Piruló galócára, óriás pöfetegre várok, és még egy kis rókagomba se lenne rossz. Ínséges időkben pedig őzláb is jó. A májusi perszke meg a kukmagomba kimaradt nekem az idén, sajna.
A pálinkagyümölccsel pedig, sajna, "válogatós" vagyok. Jobb szeretem magam szedni, mert csak a hibátlan és friss gyümölcsöt cefrézem.
.. nem "rántást" készítünk, pálinkát főzünk !! :-)))
/ vki egyszer meséljen róla, hogyan működik a "keverős gép": ott állsz és folyamatosan kevergeted, vagy csak néha-néha ( de, akkor mikor) és közben nem ég oda ?
Teljesen az üst alján "söpör" végig a keverő, (mert pont az az 1-2 cm a lényeg, ami ott "ül") ?
Én speciel leginkább a száraz, illatos fehérbort szeretem kortyolgatni egy jó kis kakukfüves (vadon nő a házunk mellett) gombaraguhoz. De hát kinek a pap, kinek a papné, aztán olyan is van, akinek a lánya kellene!
Igaza van deszegregátor-nak: a szakirodalom szerint a változékony tinoru (és még emlékeztem szerint a gyapjas tintagomba is) gátolja az alkohol lebomlását, így alkoholmérgezést okozhat. Persze, mint minden más, ez is "egyénfüggő"!
Deszegregátor-bevallása szerint- sem ismeri még, hogy milyen a gomba okozta alkoholmérgezés. Én is ismerek olyan "alkoholt kedvelő"-t, aki megeszi a disznógombát(itt így hívják a változékony tinorut) és biztos, hogy megissza rá a szokásost, kutya baja.