Keresés

Részletes keresés

Geri87 Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49817

köszönöm a gyors választ.

 

még annyit, hogy véleményetek szerint a keverő lapátos vagy a duplafalú verzió a jobb-e?

Előzmény: zsuzska60 (49811)
nedüpal Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49816

Nagyon szépen köszi, hogy reagáltál!       De,   érés előtt, írod rézzel /cuprokszát/ permetezzünk és akkor mit eszünk: rezet! Hát.... nem tudom én érrés előt, a réz nehezen bomlik le ill. nincs már ideje még a meggynél se már

Előzmény: gombászok (49800)
vf1 Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49815

Pálinkás jónapot!

 

Fránya villám, belecsapott a netbe....

Kariboy107 Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49814

És nincs véletlenül itt valaki jelen B.A.Z megyéből? Netán Miskolcról?

Kariboy107 Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49813

Sziasztok!

 

Szerintetek egy söröshordó-főzőt mennyiből lehet összehozni? :)

zsuzska60 Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49812

szerintem megfelel!

Előzmény: Geri87 (49810)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49811

Két válasz:

jó és jó

Előzmény: snapszmester (49803)
Geri87 Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49810

Sziasztok.

Ismét itt a gyümi szezon, és idén úgy döntöttem saját magam főznék. De főzőt vennem kell sajnos.

Kérdésem az volna, hogy megfelel egy réz duplafalú 30l-es pálinkafőző ala nature, vagy vannak még egyébb fontos eszközök-kellékek is amiket be kellene szereznem egy jó minőségű végtermékhez.

Próbáltam keresni, de nem igazán találtam erről infót, ezért elnézést ha volt már.

barkócza Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49809

Há' mi'? Há' pálinkát!

Előzmény: szilvakukc (49807)
snapszmester Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49808

A többi részén nem terem meg a gomba.

Előzmény: szilvakukc (49807)
szilvakukc Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49807

Te, és mit csinálsz az őz többi részével?:DD

Előzmény: barkócza (49795)
snapszmester Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49806

Hogy miért nem tiltakozunk erélyesebben? Amíg a fát magatok alatt vágjátok....

Előzmény: snapszmester (49805)
snapszmester Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49805

A "szakértők" a kénsavat (aku sav) és foszforsavat javasolják, de mindig a bórkősav és citromsav mellett döntenek a félősebb érdeklődők. Még midig kisebb a kár mint ha semmit nem alkalmaznának, csak nem elégséges a pH hatásos csökkentésére.

Előzmény: Repedtfazék (49804)
Repedtfazék Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49804


Sziasztok!

 

Nem is olyan régen Valaki írta hogy citromsavval állítja be a cefre ph-ját.

 

Ezt találtam:

 

A cefre optimális erjedési pH-értéke 3,2 körül van. Kénsavval

 vagy speciális "kombisavakal" a pH-értéket megfelelőképpen csökkentjük, és ezzel a nemkívánatos

 tejsav-, vajsav-, és ecetsav-baktériumok fejlődését megakadályozzuk. Ezk a baktériumok cukorlebontást 

végeznek, és a cefre minőségromlását okozzák.  A cefre savazására a citromsav nem alkalmas, mert a

tejsavbaktériumok képesek annak lebontására.

snapszmester Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49803

Két kérdés!

Milyen pálinkám lett volna a bigaro cserkóból és milyen lesz a germeszdorfiból? :-))

Gasparius Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49802

Igen, tudom már mi a helyzet, duplafalú olajos lesz.

 

A gránitra rátapadt, de nem égett rá, tehát az ujjaimmal le tudom simogatni róla.

A gárnit mellett viszont leégett, a gránitlap alá is csak beszivárgott és feketére égett.

Most áztatom.

 

Marad tehát a bár nyitott, de duplafalú olajos megoldás.

 

Sürget a dolog, mert ma megyek Szomolyára cseresznyét szedni délután (közelben lakom)

50 liter cefrét meg kéne szedni, rázni, verni...

Előzmény: Törölt nick (49783)
kjanik Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49801

De jó kis tájékoztató, köszi.

Előzmény: gombászok (49800)
gombászok Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49800

A moniliáról: egyre nehezebb eset! Egyre agreszívebben támad! A rohadék nagyon szereti a cukrot!

30 éves gyakorlati tapasztalatom van, több saját telepítés többek között cseresznyében és meggyben, családi ellátásra igyekeztem minél kevesebbszer permetezni. Hát mit mondjak: egyre rosszabbul sikerült!

Többek között növényvédő szakmérnök is vagyok.

Első, és legfontosabb a szellős korona, ritka térállás, gyümölcsmúmiák eltávolítása(fertőzési gócok)

A kémiai növényvédelem alapja a helyes agrotechnika.

Vannak érzékeny fázisok, amit ha kihagyunk, szinte 0 az esély a termésre, különösen, ha a virágzás is párás, esős időben van.

- legfontosabb a réz tartalmú szerek használata, rügypattanáskor erős lemosó, majd fehérbimbós állapotban ismételve.

- virágbapermetezés 1X, de inkább 2X szerves hatóanyagokkal(csak méhkímélővel!!) Minden csonthéjasnál fontos, de a meggynél nagyon látványos, ha elmarad: mintha leforázták volna. Amelyik fa egyszer ilyen állapotba kerül, az menthetetlen.

- érés előtt újra réz (Cuproxat nem perzsel!)

- cseresznyelégy elleni védekezés zsendülés kezdetén, gombaölővel kombinálva. Nem csak a" kukacosodás" megelőzése a cél, a rágások helyén bemegy a monilia.

 

No és ha ezután érés környékén esik (márpedig gyakran szokott), reped a gyümölcs, ha nem irtottuk ki a gombát, van mit zabálnia.

Szerintem nem lehet kiirtani. Nagyüzemi módon, rendszeres vegyszer alkalmazással vissza lehet szorítani, de akkor meg mit is eszünk??

Biztos fajtakérdés is! Én pl. a rövid szárú fajtákat (pl. a Van) száműztem, nem szellőzik.

Gyerekkoromban (50-60-as évek) nem rohadt a cseri, igaz nem is permetezték! Hagyományos fajták voltak, szellős térállás, legfőbb ellensége a rigó(seregély) volt, no meg a szomszéd gyerekek.

Előzmény: nedüpal (49799)
nedüpal Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49799

Itt nem esett eső sz.sz.b. mégis csupa molinia a cseresznye, de meggyen is látszik, pedig 5ször prmeteztem jó szerekkel. A termelő embert az ág is huzza.

Előzmény: imkerei (49798)
imkerei Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49798

Mostanában annyi eső esett nálunk, hogy a cseresznye teljesen vízízű ráadásul már a romlás jelei is mutatkoznak rajta!

Szerintetek érdemes ebből cefrét készíteni?

Cseresznye cefrét még sohasem készítettem és nem is akarom valami rossz emlékkel kezdeni....

nedüpal Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49797

Monilia mentes jónapot!

barkócza Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49796

Kukmagomba. Szóval, kucsmagomba.

Előzmény: barkócza (49795)
barkócza Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49795

A vargányákat annyira nem szeretem, bár megeszem. Piruló galócára, óriás pöfetegre várok, és még egy kis rókagomba se lenne rossz. Ínséges időkben pedig őzláb is jó. A májusi perszke meg a kukmagomba kimaradt nekem az idén, sajna.

 

A pálinkagyümölccsel pedig, sajna, "válogatós" vagyok. Jobb szeretem magam szedni, mert csak a hibátlan és friss gyümölcsöt cefrézem.

Előzmény: gombászok (49790)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49794

Palik után szabadon:

"De hová tűnt vf1?, De hová tűnt vf1??"

imkerei Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49793

A Gyapjas tintagombához nyugodtan lehet alkoholt fogyasztani. Olyan alacsony a koprintartalma, hogy nem okoz tüneteket!

A Ráncos tintagomba az, amihez nem ajánlott, a Kerti tintagomba véleményes.

Nekem volt már tünetem Ráncos tintagomba és alkohol együttes fogyasztásával.

Fejfájással, erős szívdobogással.....

Szerencsére a gomba nem volt túl sok, az alkohol meg hát..... annyi volt amennyi! :-)

Előzmény: gombászok (49790)
rézműves1 Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49792

...pályinkás jó reggelt...

nabiti Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49791

.. nem "rántást" készítünk, pálinkát főzünk !!  :-)))

 

/ vki egyszer meséljen róla, hogyan működik a "keverős gép": ott állsz és folyamatosan kevergeted, vagy csak néha-néha ( de, akkor mikor) és közben nem ég oda ?

 

Teljesen az üst alján "söpör" végig a keverő, (mert pont az az 1-2 cm a lényeg, ami ott "ül") ?

Előzmény: kupeci (49778)
gombászok Creative Commons License 2011.06.07 0 0 49790

Mindenféle, ami csak jólesik!

Én speciel leginkább a száraz, illatos fehérbort szeretem kortyolgatni egy jó kis kakukfüves (vadon nő a házunk mellett) gombaraguhoz. De hát kinek a pap, kinek a papné, aztán olyan is van, akinek a lánya kellene!

Igaza van deszegregátor-nak: a szakirodalom szerint a változékony tinoru (és még emlékeztem szerint a gyapjas tintagomba is) gátolja az alkohol lebomlását, így alkoholmérgezést okozhat. Persze, mint minden más, ez is "egyénfüggő"!

Deszegregátor-bevallása szerint- sem ismeri még, hogy milyen a gomba okozta alkoholmérgezés. Én is ismerek olyan "alkoholt kedvelő"-t, aki megeszi a disznógombát(itt így hívják a változékony tinorut) és biztos, hogy megissza rá a szokásost, kutya baja.

 

Előzmény: Törölt nick (49782)
orient7 Creative Commons License 2011.06.06 0 0 49789

Gratulálok igazán szép  munka:)

Ilyet Hal andó nem tud készíteni :)))

.

 

 

Előzmény: Törölt nick (49724)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.06 0 0 49788

Én duplafalú vízfürdősnek hívom a slovén 30-omat

Előzmény: deszegregator (49785)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!