A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Gaggia Baby bojler tetején van egy testkábel csatlakozó ami egyben rögzíti a szárazbekapcsolásvédelmi diódát is. Nos, a hőmérő érzékelő pálcát ide szépen be lehet dugni, és máris rögzitve van. A szellőzőnyilások valamelyikén meg ki lehet vezetni a készülékházból. Aztán ha fém a ház akkor meg a mágneses rögzítés is megoldotta a felszerelést.
Vámolják, meg még ugye amcsi 120V-os készülékek, tehát kell venni hozzájuk átalakítót. Amelyiknek van cserélhető alaktrésze (szűrő), annál később azt is be kell szerezni valahogy.
Minden esetben figyelni kell a hőfokra, még jól beállított PID esetében is!
Bojlerünk ha akarjuk ha nem, sajátmaga a szörfözik. És nekünk csak a csapolás meginditását kell kiválasztaní.
Fixen felszerelt hőmérőm szolgál meglepetésekkel. Hiába tartod be a pontos időt a felmelegedére, van amikor magasabb az érték mint amenyit szeretnék, máskor meg nem. És egy csapolás befejezése után 2.vagy 3ik bekapcsolásnál pláne folszalad.
Szóval, az a hőmérő nagyon jó szolgálatott tesz, és nem is drága.
Külömböző hőmérsékletek vannak.
az éppen bekapcsolt fűtés
a kikapcsolási pillanat
a hőtehetetlenség kivárása, ami az én Gaggiámnál 40 mp
A próbacsapolás amiről itt már korábban többen is írtak, egy nagyon jó mutató.
A Gaggiámnál fűtésfentartás esetében 10 mp-re kapcsol be a fűtés. Próbacsapoláskor ha gőzt nyom ki, 1-2 mp pumpaműködés és azonnali karfölhelyezés is KVcsapolás
Ha nem nyom ki gőzt, 3-4 mp gőzgombal indított fűtés+5-10 mp hőtehetetlenségi idő kivárása után kar föl és pumpa be.
Bármit tehetünk föl a gépre, legyen az állítható termosztát vagy akár PID, minden esetben oda kell figyelní.
tulajdonképpen a hőmérő nem is annyira fontos hozzá. 25dkg kávéval és az emberi érzékszervek segítségével beállítható bármilyen kávégép, csak tudni kell, hogy mire kell figyelni.
Már én is spekuláltam a szabályozható termosztáton. Expolygonnál van egyféle, a réz vízterítőblokkos cég katalógusában meg mintha egymilliófélét láttam volna. Az érzékelő fej elhelyezésével ügyeskedni kell, de ezzel a feladattal mindenki szembesül aki PID-et épít a gépébe, és általában meg szokták tudni oldani. Azután mérni és kalibrálni, ez sem lehet akadály, pl. SiD is rendelkezék erre alkalmas hőmérővel, de Te is mérted ugyebár a gépedet, akkor ezt is be tudod kalibrálni. Szóval legkevésbé sem tűnik lehetetlen dolognak, inkább egyszerűen és olcsón megoldható kérdésnek látszik. Legnagyobb gond még inkább a potméter esztétikus elhelyezése lehet a készülékházon. Én leginkább a gép hátára szerelném, hogy ne is látszódjon, nem naponta piszkálandó kezelőszerv.
Azt nekem mondta a szervizes. DE! Ez itt sajnos Magyarország, itt még előfordul(hat)nak ilyenek.
Egyébként szerint azt mondta, hogy ők csak alkatrészt biztosítanak, illetve javítanak LP-t, de a garanciát nem ők állják. Vagyis, le kell lemeccselned a külföldi bolttal (ahol vetted a kvgépet), hogy garanciális javítást kérsz!
Mondjuk nekem is sántít ez egy kicsit, de egyelőre ennyit tudtam meg, majd megpróbálok még utánanézni máshol is.
Nem tudom, nálunk forgalmazzák e hivatalosan a La Pavonit. Ha igen, akkor őket kell majd erről megkérdezni.
Egyébként az ilyen "eu-s" garancia máshol is probléma, egyes svájci óráknál már hallottam ebből adódó problémáról. Ráadásul ott un. "világgarancia" van, ami elvileg bárhol érvényes kellene, hogy legyen, aztán valamiért mégsem.
Cumpika, ennek nagyon örülök! A Gaggiához az LM egycsészés szűrő és a 41 mm tamper tényleg egy nagyon jó kombináció! Írod, hogy a kettes LM és a Gaggia eredeti szűrő között nem érzel különbséget. Igen, SzáSa topiktársunk készített róla nagyon-nagyon jó felvételeket (sőt, összehasonlító képsorozatot) és én is kísérletezgettem egy időben, talán 1-2 mm különbség volt a crema mennyiségét illőten a Marzocco-szűrő javára, de nem volt látványos és drámai külünbség a két kétcsészés szűrőt használva (mármint Gaggia és Marzocco kétcsészés). Ami tagadhatatlanul jó: az az egycsészés Marzocco szűrő, de tegyük hozzá, rengeteg előnye van a Marzocco kétcsészésnek is, hiszen szabályozza a tömörítés lehetőségét, bizonyos szinten túl nem lehet 57 mm-es tamperral mélyebbre tömöríteni, így konstans lesz a tömörítés.
Az Expolygonos Gaggia kar nagyon szép, nekem sokkal jobban tetszik mint az erdeti. Érdemes matt nyéllel kérned, ez az, amibe bele van építve a karzáró gomb is. A matt nyelű szűrőtartó karon nem látszanak meg a szennyeződések, könnyebben tisztítható.
KILI piros 80/20-as kávé? Bővebben tudsz írni róla valamit? Szemes, milyen kiszerelésben kapható, milyen árban? Ízvilág, crema?
Tökéletes,gyakorlatilag mindig egyformán szuper eszpresszót készítek vele. LM egy csészés szűrővel 41 mm tamperral. Érdekes,hogy a kettes LM és a Gaggi eredeti szűrő között nem érzrk különbséget.
Rendeltem egy komplett kart is az Expolygontól így nem kell a szűrőket meg a kifolyót cserélgetni.
Új kedvencem a KILI kávé. a piros 80/20-as. A Rezső téren lehet kapni.
SiD, tényleg, van vmi ötleted, adott esetben hogyan célszerű és hogyan lehet kiszámítható módon (rendszeresen) megemelni a vízhőfokot +3-5 °C-al? Na jó, megfelelő thermosztát nélkül?:-))
Na ezért vagyunk ennyire frissek szellemileg is.:-)
A kávé és a tea véd az időskori szellemi leépülés ellen
Az életünk derekán elfogyasztott kávé csökkentheti az időskori szellemi leépülés és az Alzheimer-kór kockázatát. Erre a közvetkeztetésre jutottak finn kutatók a CAIDE (Cardiovascular Risk Factors, Aging and Dementia) vizsgálat adatainak elemzése során.