Keresés

Részletes keresés

imkerei Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50080

A tejcukor vagy másnéven laktóz színtelen kristályos anyag, ami elméletben erjeszthetetlen cukor.

Ha jól tudom csak a kefírgomba képes kihozni belőle némi alkoholt. Gond elméletben nem lehet vele, mert pl. sörök édesítésére használják. A Sörfőzős topic-ban is szokták ajánlani.

Problémát az okozhat, ha tejsavvá alakul valamelyik mikroba közreműködésével. Mert akkor elképesztő női nemiszerv "illata" lesz.....

Előzmény: zsuzska60 (50046)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50079

vf1 most írja az esszéjét...

Jó reggelt, akinek lehet, annak pálinkásat!

nedüpal Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50078

Pályinkás jóreggelt a tyukodi konzervgyárban

vf1 Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50077

Cseresznye, de bővebben majd reggel!

Előzmény: TINTUS (50076)
TINTUS Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50076

SZia

Mi az első gyümölcsöd? És hogy adott?

Előzmény: vf1 (50024)
Gautstafr Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50075

Erre még én sem látok nagy esélyt! De ha mégis, felttétlenül szólok! :)

Abban reménykedtem, hogy némi pénzért egymenetben  megoldom a pálinkafőzést. De így utólag vicces gondolot, látván az "ipari" berendezéseket amivel megoldják a cefre be, pálinka ki esetet.

Előzmény: deszegregator (50074)
deszegregator Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50074

Miért akarod megúszni a második lepárlást? Izgalmasabb mint az első.... Ha netán valami masinára akadnál amivel az első lepárlást meg lehet úszni feltétlenül szólj!:D

Előzmény: Gautstafr (50067)
Gautstafr Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50073

Köszönöm a válaszokat! Úgy érzem kezdőként nem fogok ezekre a vizekre evezni. Egyelőre!

Kérdezni lehet hogy fogok még! ;)

G

 

Előzmény: snapszmester (50072)
snapszmester Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50072

Deflegmáció

 

A lepárlóüstből távozó gőz alkoholkoncentrációja deflegmációval is növelhető. A deflegmáció a már előbbiekben ismertetett részleges cseppfolyósítás megfelelő alkalmazása. Az üst fölé szerelt deflegmátorok mérsékelt hűtésével elérhető, hogy a gőzelegyből csak a nagyobb forráspontú víz cseppfolyósodjék, és így a távozó gőz alkoholban gazdagabb legyen. A deflegmátor hűtése akkor megfelelő, ha a deflegmációs hőmérséklet kisebb a víz, de nagyobb az alkohol kondenzációs hőmérsékleténél. Ily módon elérhető, hogy az üstbe visszafolyó kondenzátum főleg vizet, míg a deflegmátorból kilépő gőz túlnyomórészt alkoholt tartalmazzon. A hagyományos kisüsti készülékeken deflegmációval növelik az alkoholkoncentrációt. Deflegmátorként Pistorius-tányért vagy csőköteges hűtőt használnak. Emellett deflegmáló hatású az üstre szerelt sisak és a megfelelően vezetett páracső is.

 

Nem találtam aroma csöenést, igaz erösödést sem. De mivel az aromák főleg az alkoholban vannak azt feltételezem hogy erősíti őket.

Előzmény: Gautstafr (50071)
Gautstafr Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50071

Valahol azt olvastam, hogy a deflegmátor az alkohol maximalizálását segíti, viszont semleges ízt eredményez a használata   . Akkor ez sem ökölszabály.

Előzmény: snapszmester (50070)
snapszmester Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50070

Miért lenne egyszerű az élet pálinka főzéssel?

Persze hogy bonyolítod, de egy deflegmátorral javítható a kihozatal és az aromákat is erősíti.

Előzmény: Gautstafr (50069)
Gautstafr Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50069

Igen ezt selytettem, de én mégis szeretném tudni! Egy bombasztikus szilvapálinkához hozzá tud adni valamit egy ilyen eszköz, vagy csak az életemet bonyolítom?

 

Előzmény: comad (50068)
comad Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50068

Hogy mit nyersz-vesztesz azt most hagyjuk, de nem, nem úszod meg a második lepárlást.

 

Előzmény: Gautstafr (50067)
Gautstafr Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50067

Szép jó estét Mindenkinek! Eligazítást szeretnék kérni lepárló ügyben!

Jól gondolom, hogy ha egy alembik típusú lepárlóra felteszek egy lencseformájú rektifikálót, attól még nem úszom meg a második lepárlást, ugye? (pálinka esetén)

Ha ez így van, akkor mit nyerek vagy mit bukok egy ilyen eszközzel? Nyerhetek időt vagy kihozatalt és ebből kifolyólag veszítenék az aromából? És ez törvényszerű? Mert az aroma nagyon fontos (sok egyéb mellett)! Vagy a jó házi pálinkához nem is kell ilyen úri huncutság?

G

zsuzska60 Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50066

szerintem jobban jársz a jobb minőségűvel

Előzmény: Baracilin (50061)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50065

köszi, jó ötlet!

Előzmény: golyós (50053)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50064

nem jó válasz

Előzmény: gombászok (50049)
naerreiszunk Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50063

A leeresztőcsap két funkciós.

3/4"-os golyóscsappal lehet leereszteni a híg dolgokat. Nekem szerintem minden ki fog folyni, mivel "darálok ill. turmixolok mindent.

Ha mégsem férne valami ki, akkor ott van 3 db szárnyas anya és azzal levehető a záró sapka és akkor a csővön (63 mm) kifolyik minden.

Mindent előre megtervezek, kiszámolok és csak utána állok neki megcsinálni.

Túl van a nyomáspróbán (két helyen kellett utólag a külső köpenyen heggeszteni), ill. a felfűtési idő felvételén és minden a méretezett adatokat hozza.

Kedden már szamócát csepegtet.

 

Előzmény: nabiti (50052)
talajmente Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50062

 

Hihi, hát ha már porászati bektinbontó, akkor esetleg ne a port hanem a folyadékot és használj fecskendőt hozzá. Pont hat forint a sarki gyógyszertárban, az 1ml-1g pedig elég jó közelítésnek tűnik. Vagy sima konyhai mérlegen mérd le, hogy a fél deci mennyi és következtess abból...

 

Persze a pici mérleget semmi sem pótolja... én growshopban vettem, sajnos nem magamnak. Az árára sem emlékszem, de nem volt vészes.

 

Egyébként ha már a gyógyszertárnál tartunk, kedvencem az infúziós szerelék, amin van egy méter steril szilikoncső, talán 120Ft-ért. Az ár verhetetlen. Maga a cucc használható kotyogónak és például paprikapalánták precíz öntözéséhez is.

Előzmény: barkócza (50057)
Baracilin Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50061

A penész gombócokatodaadták volna ~100 forintos áron,illata még nem volt rossz, de már fekete penészgombócok voltak:(

Láttam még 250-ért befőzni valót, ezek csak nyomottak voltak, ha lehet belőle alkudni 1 kis főzésre valót szeretnék beszerezni.

Előzmény: zsuzska60 (49992)
talajmente Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50060

Apró érdekességek innen-onnan rovatunkban ma:

 

- 27 kiló cseresznye az 3500 db., ezt két fő kb 5 Buffy epizód alatt tudja kimagozni. :)

 

- A banán nekem is borzalmas lett. Ráadásul az első adagot oda is égettem.

 

köműves Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50059

A régi főzőm belseje 6-ért odaadom ha kell!
a teteje le van vágva!

Előzmény: gombászok (50056)
nedüpal Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50058

De én nem is értem miért kell savazni, pont kénsavval?

Előzmény: Feriba51 (50033)
barkócza Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50057

Én is ezt használom, mindenképpen borászati (mint ez), és nem léipari pektinbontót érdemes használni, mert az utóbbi nem annyira tiszta, és nem is egészen erre való. (A fórumon tanultam. :) Az adagolás, sajnos, hasraütéses, mert az én 10-20-30 liter cefréimhez olyan kevés kell, hogy men tudom otthon kimérni. Igaz, már régóta szemezek egy 50mg-os felbontású digitális mérleggel, sokat segítene.

Előzmény: .:.:stalker:.:. (50028)
gombászok Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50056

Engem érdekelne 50 literes söröshordó 6000-ért, ha tudsz ennyiért, megköszönöm a címet. E-mail: repkaistvanne30@t-online.hu

Előzmény: naerreiszunk (50050)
Bucynus Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50055

Ok, azt hittem esetleg nem egyedi gyártású a palást.

A hengerelést, hegesztést meg tudom oldani, szomszédom karosszériás. :)

Hordó már van, akkor dolgozok tovább a saját palást kialakításán.

Előzmény: naerreiszunk (50050)
vf1 Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50054

Kb. 10 liter 30 fokos lett, most a finomítás indul.

Hp2 szerint karakteres ital lesz!

golyós Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50053

túl a szagláson, jól kimosod vízzel, majd gogyha lesz gyűjts benne moslékot, (akár meleget is), és tárold 1-2 hétig, majd mosd ki ujra. Szerintem utána bátran cefrézhetsz benne, feltéve ha ez a célod....   :-)

üdv.g.

Előzmény: zsuzska60 (50046)
nabiti Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50052

Az arányok nem "klasszikusak", de nagyon szép, "míves" munka !  Gratula !!

 

A leeresztő csapot nem szűkítetted el nagyon a végén ??

 

Pecamatyi is ilyen leeresztőset készít(tet).

Előzmény: naerreiszunk (50036)
nabiti Creative Commons License 2011.06.11 0 0 50051

Van közöttünk profi szakács vagy cukrász ??

 

... csak azért kérdezem,  mert az egyik ismerősömnek - miután leégett  2x a cefréje- azt javasolta egy szakács barátja, hogy fújja be azt üst alját olyan "szprével", amit ők is használnak a tepsik aljára (pl. tortalap) sütéskor. Most fogja kipróbálni, ezért előzetesen kérdezném: hallott-e vki erről a "kegyszerről", valóban megoldás-e ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!