Keresés

Részletes keresés

Claribola Creative Commons License 2021.01.25 0 0 181958

Sziasztok!

 

Kis presszógépet keresek, a Lelit Anna pides változatát néztem ki, és az erre fordítható keret is körülbelül itt merül ki. Ti ajánlanátok ezt a gépet? Valahol olvastam, hogy állítani kell rajta az OPV-t utólag, de az nem jár a garancia elvesztésével?

 

Ennyiért van-e más, ennél jobb gép vagy csak használtan? Az AVX Tb1 illetve Db1-ről van valakinek tapasztalata?

 

Ti mit vennének ennyiért?

 

köszönöm

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.25 0 0 181957

Szia! Elképzelhető. Kaptam azonban jó tippet, s talán a piacon, a régi holmik között találok (találnék) 1 kávéfőzőt. Üdv.!

Előzmény: ogrEicsab (181954)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.24 0 1 181956

Szia! Köszönöm kedvességedet. Jó az ötlet. Üdv.: A.

Előzmény: H_G (181955)
H_G Creative Commons License 2021.01.24 -6 3 181955

Ez egy nagyon ritka tárgy (én sosem láttam még fényképen sem, nemhogy élőben, 50+ év alatt), a manapság még fórumozók létszáma pedig erősen limitált. Ezen az undokoskodás nem segít.

 

Ha az 1966-os évben biztos vagy, esetleg átnézhetnél akkori lapokat egy könyvtárban, talán volt reklámja, amiből kiderülne a gyártó cég kiléte.

 

Előzmény: Törölt nick (181953)
ogrEicsab Creative Commons License 2021.01.24 -1 5 181954

Valószínűleg senki nem tudja a választ...

Előzmény: Törölt nick (181953)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.24 -6 7 181953

Közel 1 hónap alatt nem kaptam választ. No mindegy.

Előzmény: Törölt nick (181789)
Claribola Creative Commons License 2021.01.23 0 0 181952

Köszönöm!

Előzmény: Katoczi (181948)
Giuseeppe Creative Commons License 2021.01.23 0 0 181951

Ebben együtt szerepel az Eureka Mignon Manuale (odaát Notte néven fut), és a Baratza Sette 30:

 

https://www.youtube.com/watch?v=lKICb-VTdnk

 

Az őrlés hangjait 5 és fél perc környékén lehet meghallgatni.

Előzmény: Katoczi (181950)
Katoczi Creative Commons License 2021.01.23 -1 0 181950

Jó kérdés. A Graef (702, de a 800 is hasonló állítólag), Sette és a Fred is visít mint a malac. 

Előzmény: H_G (181949)
H_G Creative Commons License 2021.01.23 0 0 181949

A hangerejük még számíthat, arról tudsz valamit mondani?

 

Előzmény: Katoczi (181948)
Katoczi Creative Commons License 2021.01.23 -1 0 181948

Az Eureka-t nem ismerem, a többi kb egykutya, ami az őrlemény minőségét illeti. Az őrlemény finomságot a Fred-en fokozatmentesen állíthatod, szemben a Graef-el, ez jól jön néha ha épp 2 fokozat közé esik az optimális őrlési finomság, de ha gyakran váltasz kávét, akkor nehezebb visszatalálni a régi beállításra (vagy ragasztasz rá saját skálát). A Settéből a 270 volt nálam átmenetileg, a "0" közeli retenciót nem tudta (bár vsz ebből hozható ki utólag egyedül), a 30-as esetében ráadásul ha jól tudom a finom állítás sincs. Könnyen kezelhető, tartósságáról nincs információm. Szerintem vedd amelyik jobban tetszik/belefér, őrlemény minőségben nagy különbség nincs köztük.

Előzmény: Claribola (181947)
Claribola Creative Commons License 2021.01.23 0 0 181947

Sziasztok!

 

Belépő kategóriás őrlő vásárlásán gondolkozom, és olvasva sok tesztet és véleményt még mindig nem tudok dönteni. A véleményetekre lennék kíváncsi. Amiket néztem: Lelit Fred, Eureka Mignon Manuale, Graef 800, illetve Baratza Sette 30. Eszpresszót készítek itthon, naponta kétszer. Van ebben az árkategóriában jelentős különbség a fenti modellek között? Nemcsak az őrlemény minőségének tekintetében kérdezem, hanem minőség/tartósság szempontból is. Vagy keressek drágább gápet használtan? Köszönöm a segítságet!

ZC Creative Commons License 2021.01.22 0 0 181946

Belülről így néz ki az Espresso, szerintem a Babynél semmivel se rosszabb!

 

Előzmény: occseb (181930)
Epsilon Creative Commons License 2021.01.22 0 0 181945

Én Pal's Coffee Tech disztribútort használok, annak a közepén nincs bumpszli. Három tekerés jobbra, egy vissza, és tökéletesen sima a pogácsa. Pár szemcse marad csak a disztribútoron. tökéletes.

Előzmény: Freedom of mind (181937)
Oldskin Creative Commons License 2021.01.22 0 0 181944

Sziasztok,

próbálta már valaki ezt az új Lidl kávét? 

 

 

Vajon a korábbi kolumbiai kávé, csak új csomagolásban, vagy más?
(A Segafredo Origini-re hajaz az elnevezés - de ott nincs Kolumbia, csak Peru, Costa Rica és Brazil, ha jól emlékszem. 

 

Ez volt régebben, ami nagyon ízlett, de mostanában már nem láttam:

yeahhh Creative Commons License 2021.01.21 0 2 181943

A - szerintem - legjobb ilyen eszközzel (Pal's Coffee Tech) is ez a tapasztalatom, a szeánsz végén a négy "penge" alatti bordában marad őrlemény. Ecsettel leseprem :)

Előzmény: Freedom of mind (181940)
bömbiatti Creative Commons License 2021.01.21 0 0 181942

nyitott karom nincs,nem tudom.  én most is használom előtte a fogpiszkálós pezsgős dugómat. lehet be kell majd egy ilyen kart szerezni. igazából annál derülnének ki a bakik.

Előzmény: Freedom of mind (181940)
sztereofan Creative Commons License 2021.01.21 0 0 181941

időnként mosd le az alsó részt enyhe mosószeres vízzel,

ettől függetlenül mikroszálas törlőkendővel is töröld át,

azt lehet gyakrabban is.

Előzmény: Freedom of mind (181937)
Freedom of mind Creative Commons License 2021.01.21 -1 0 181940

Az ék alakútól azért ódzkodtam mert végiggondolva amikor ráteszed az őrleményre, "elvágja" azt, majd amikor megtekered, a pogácsa közepén kialakul egy arányában kevesebb őrleményt tartalmazó pont. Nem vettél észre problémát ezzel kapcsolatban? Nyitott karral lehetne ezt megfigyelni. Ha korábban indul meg a lefolyás középen, akkor igazam van.

Előzmény: bömbiatti (181939)
bömbiatti Creative Commons License 2021.01.21 0 0 181939

szevasz! ez a kialakítás a széles keresztek miatt szerintem nem túl jó. ahogy ráteszed az őrleményre,egyből tömörít. nálam a v alakú van szegedről,igaz meg kellett políroztatnom a felületét. így már nem ragad rá a kávé.

Előzmény: Freedom of mind (181938)
Freedom of mind Creative Commons License 2021.01.21 -1 0 181938

Elnézést, ezt félreérthető módon írtam: "lejjebb engedem" = a krómozott elemet "lejjebb" engedem a fekete részbe, ha felém áll és kisebb számnál rögzítem, azaz a kosárba kevésbé lóg bele használat közben.

Előzmény: Freedom of mind (181937)
Freedom of mind Creative Commons License 2021.01.21 -1 0 181937

Köszi, akkor még próbálom szokni ezt az 58.5-öst.

Más. Eddig sosem használtam disztribútort, csak parafadugóba szurkált fogpiszkálók szolgálták a célt, utána tömörítés előtt megforgattam párszor a tampert a pogácsán. Jól működött, de ha nem figyeltem kellőképpen, néha ez enyhén ferde tömörítéseket eredményezett. Most vettem ezt az OCD kópiát. Remekül működik, de azt tapasztalom, hogy állandóan fent ragad rajta az őrlemény, valahogy így. Ha lejjebb engedem akkor kevésbé, de mindig ragad rá valamennyi. Van esetleg erre valami spéci eljárás, törődjek bele, vagy esetleg létezik más kialakítású eszköz ami ezt nem produkálja?
Szvsz ha a lejtős kialakítás nem csapna át hirtelen vízszintesbe, azaz nem volna benne törés, akkor ez nem történne, de olyan kialakítású disztribútort nem találtam, leszámítva az ék alakú változatot vagy a tűs megoldást.

Paragon 1985 Creative Commons License 2021.01.21 0 0 181936

Nálam pont ez a helyzet. 12-18as IMS kosárban az 58.55-ös Lelit tampert használok, de 58.6-os jobb lenne. De imádom a piros lelit tampert :)

Előzmény: sztereofan (181935)
sztereofan Creative Commons License 2021.01.21 0 0 181935

ims 12/18g H24,5 kosárhoz korábban használtam 58,4mm-es mottát: minimálisan kisebb volt átmérőben, "felkente" az őrleményt a kosár/tamper oldalára. maga a tamper nagyon jó minőségű volt, kialakításra, anyagra.

 

váltottam hazai 58,5mm-re, egy fokkal jobb, de lehet legközelebb egy 58,6mm-est fogok rendelni. úgy érzem az lenne az ideális.

 

Előzmény: Freedom of mind (181933)
ogrEicsab Creative Commons License 2021.01.21 0 0 181934

Én 58,6-ost használok, perem nélküli ( ridgeless ) IMS és VST Kosaraim vannak. Semmi problémám nincs vele. Viszont a gyári Gaggia kosárban ami peremes, szorul.

Előzmény: Freedom of mind (181933)
Freedom of mind Creative Commons License 2021.01.20 0 0 181933

Tamper kérdés. Precíziós kosarakhoz mekkora tampert használtok? Csak én érzem úgy, hogy az 58.5 kicsit nagy? Ha nincs kávé a kosárban akkor tökéletes, mint kard a hüvelyébe, de kávéval együtt a tamper kicsit befeszül és baromi óvatosan kell kivenni a kosárból. Használ esetleg valaki olyat ami csak egy hajszállal kisebb, pl. IMS vagy Motta 58.4-est? Utóbbival szemezek egy ideje. Néztem mást is, de ezzel úgy látom nagyon speciális terepre tévedtem és nem egy jellemző méret. Érdekes, hogy pl. Tadamm tampert lehet rendelni 58.6 ~7 sőt 58.9-es méretekben is (Milyen kosárba fér az bele? ) de 58.4-esben nem.

crondore Creative Commons License 2021.01.20 0 1 181932

Hasonlóval kezdtem én is, egy Gaggia Coffee Deluxe-al - ami teljesen olyan mint egy classic kivéve a háromjáratút - mert az nincs benne.

OPV beállítással - 9,5 barra belőve - pid nélkül is nagyon finom kávékat sikerült készítenem vele a közepesen sötét pörkölésű kvkból - szimplán jó kvét meg szinte mindig.

Határozottan nagy előrelépés volt, nekem egy nyomásfokozós Krups-ot váltott. Igaz tuningal erősen korlátozottak a lehetőségei de első gépnek tökéletes tud lenni. Amikor tuningoltatni szerettem volna, kiderült, hogy olyan szinten kompatibilis a classiccal, hogy szinte mindent meg lehet csinálni vele a rézbojlerezéstől a PID-ig. Most egyelőre pihenő pályán van de nem nyugdíjaztam, csak egy kis felújításra vár. Tapasztalatom szerint könnyebb innen indulva megtanulni a presszózást mint egyből beleugrani a mély vízbe. Persze ha hozzá tudsz jutni egy classichoz az egy jobb kiindulási pont lehet. Azonban az alatta lévő ligában is vannak jó gépek amiket ki lehet fogni... 

Előzmény: occseb (181930)
horinori2 Creative Commons License 2021.01.20 0 0 181931

Akkor rejtély marad. De a lényeg, hogy neked is jó lett. /Mindig piszkál a "miért", de hát ez van. Tán egyszer rájövünk./

Előzmény: Nibiru (181925)
occseb Creative Commons License 2021.01.20 0 0 181930

Köszi!

 

Gondolom nem véletlenül nem annyiba kerül mint egy Gaggia Classic.

 Nem ástam még bele magam teljes mélységben a karos gépek lelki világába, bár az itteni ajánlások alapján vettem a Graef őrlőnket, teljes megelégedésünkre.

Nem titok hogy kotyogósról szeretnénk váltani.

Ha van ráció ebben a gépben akkor szívesen venném meg első karosnak.

Nyűgős és körulményes a Karbantartása, és későbbiekben felújítása?

Gépészmérnök vagyok így ha kell kisebb alkatrészeket el is tudok készíteni hozzá.

Előzmény: H_G (181929)
H_G Creative Commons License 2021.01.20 0 0 181929

Mármint Espressot, persze.

 

Előzmény: H_G (181928)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!