Ez egy gagyi oldal. Nem kellene mindenre harapni. Egy oldalon belűl nem tud azonos mértékegységben maradni és a bérfőzésnél írja a szezsadót. Ami tudvalavőleg nincs. Nem találtam hasznos információt.
Ha ma van hétfő és 13.-a akkor a múlt hét péntek az 10.-e volt. Akkor három nap alatt megfordult a cefre a nagyobbik hordóban. Kicsit gyors erejedés:-)
Ha egy péntekkel korábban cefrézted akkor normális, bár a megforduláshoz (a bunda lesüllyed és tükrös folyadék felszín látszik) több idő kell általában.
Ha gyanakodunk, hogy nem erjedt ki a cefre először megkóstoljuk, ha édes akkor van mit erjeszteni, élesztőt teszünk bele.
Ha hideg ősz lenne, ajánlanám a melegebb helyet a hordónak, de most nincs ilyen veszély, árnyékban vagy hűvös pincében a legjobb erjeszteni, ugye nem a napra teszed a hordót?
Ha féltjük a levegőtől, akkor a lezárt hordót megborogatjuk, hogy keveredést idézzünk elő, ettől is néha újraindul a leállt erjedés.
Ha semmiképp nem indul újra az erjedés, a cefre íze pedig savanyú-keserű akkor bizony kierjedt lehet főzni, nem kell törődni vele mi van a kis hordóban, azt úgysem tudjuk megmagyarázni.
MEzőgazdasági boltban szoktam venni borélesztőta. Amióta csinálok pálinkát mindig ezt használom. Még soha nem volt ilyen "gondom". De igazából most is az a fura, hogy a kicsi hordó akkor még miért dolgozik mindig? Minden ugyan az a két hordóban...
Az alábbi dologról szeretném kikérni a véleményeteket, mert kicsit aggaszt:
Múlt héten pénteken tettem föl két hordóba cseresznyét. Az egyik 70l-es, ebben van kb 55l cefre, a másik 35l-es, abba van kb 25l cefre. Mind a két hordóba teljesen azonos eljárással készült alapanyag került, mind a két hordót lepántolva zártam le, kotyogóra. Pénteken beoltottam élesztővel, szombatra már kotyogtak is rendesen. A bundát is rendesen tolta fel mind a két hordó. Viszont vasárnapra a nagy hordó leállt, a kotyogó azóta néma, és lényegében a cefre is megfordult benne. De a kicsi még ma is kotyog, még ma is visszanyomtam a bundát. Ez mitől lehet? Ugyan olyan gyümölcs, ugyan akkor szedve, lehet ekkora különbség?
Én már arra is gondoltam - a minden szentnek maga felé hajlik a keze elv alapján - hogy a látszólag nem egyértelmű törvényt mindenki a saját szája íze szerint magyarázza a NAV pedig szeretné belemagyarázni azt, ami valójában (remélhetőleg) nincs is úgy , (vagy ki tudja hogy is van)
".....Mint ismert, a változtatások nyomán lehető vált az adómentes házi párlatkészítés (pálinkafőzés) saját tulajdonú alapanyagból 86 liter 50 térfogatszázalékos éves mennyiségig. E mértékig a hatóságokhoz a főzést nem kell előre bejelenteni és száz literes űrtartalomig a lepárló készüléket sem kell engedélyeztetni."....
A NAV szóvivőjének a szavai, ugyanakkor nem találtam a neten egy qrva mondatot sem még, hogy engedélyeztetni kellene a saját célú főzőt! Ne higyjek a szóvívőnek?
Nyírják csak a sok vérszopót, népnyúzót, kulákot, pénzeszsákot! Életemben nem adtam el egy cent pálinkát sem, szerencsére venni is keveset kell mostanában!:D
Ez már már hősies! Precedens értékű ítélet, és gyönyörűen kirajzolja, hogy birtokolhatsz nem vásárolt, nem hivatalosan előállított (hiszen akkor foglalhatták amikor...no, a múlt rendszerben) saját tulajdonú főzőt!!!
Igazad van, csak lefoglalták, nem elkobozták. Nagy különbség.:DD
Hosszú történet, de azért gratulálhatsz. Állítólag én vagyok az első, aki a VPOP-től ilyen készüléket visszakap. Gondolom szívják a fogukat, majd úgy kell kitépni a kezükből:)))
Nekem nemsokára hivatalosan kettő lesz. Egy ugyebár birtokolható, egyet pedig nemsokára visszakapok a NAV-tól, amit valamikor régen elkoboztak(a bírósági végzés már jogerős). Most akkor mi van? Köteleznek rá, hogy adjam el az egyiket? Na erre adjon állsfoglalást egy jogi szakértő.:DD Valszeg jó pár évig el tudna vitatkozni rajta pár jó ügyvéd. HI-hi!
Hát igen, sokat kell még tanulnom... pláne, hogy tegnap belenyaltunk a banánba és kiderült, hogy a szaga ellenére nem is volna olyan borzalmas - legalábbis rendesen higítva semmiképp - csak az a fura mellékes kozmaíz ne lenne. Habár majd azt mondom, hogy barrique és kész. :)
Igen, időközben olvastam, hogy a vegyipar szilikonolajat használ habzásmentesítésre. Nem lesz gáz az étolajból a párlatban??
Azon gondolkodtam, hogy mechanikus módszerekkel nem lehetne vajon a habzást megakadályozni? Például valami rácsot tenni a cefre tetejére??
Ami a magozást illeti, arra volt egy-két jó tippünk, de aztán nagy sóhajjal nekiálltunk szemenként kimagozni a cuccot. Egyébként utólag belegondolva nem is volt vészes: a szár felőli oldallal átellenes végén beszúrni az evőpálcika tompábbik végét... olyan, mint kötni, átlagosan 3 másodpercenként egy mag. :D Mondjuk kötni sem tudok, horgolni egy kicsikét.
Az egyszer biztos, hogy most le fogom szűrni a cefrét lepárlás előtt, ha addig élek is. Annak ellenére, hogy a botmixer csodákra képes...
A hordókat 70-80%-ig töltjük, normál cefrénél ez elég, ahogyan te is tapasztaltad ez előtt.
A nem normális cefrékre nincs adat, akkora hordóből fog kifutni, amekkorát veszel. Mi lesz a habzós cefre? Előre nem tudjuk megmondani, csak utólag tudjuk meg, ki mivel járt így. Meggyről hallottam, hogy habzott de ott 5000l-es tartályból, elöntötte a helyiséget, Szilvakukcnak ringló robbant fel, ha jól emlékszem.
Kicsit összefügg azzal, hogy főzés közben is habzik-e, mert ott is ugyanezeket a gyümölcsöket lehet hallani: meggy, cseresznye, bodza, földieper...
Habzásgátló (főzés estére) egy kanál étolaj a cefre tetejére, (ki kéne próbálni erjedés alatti cefrehabzás ellen is) nem tudom, hogyan működik, de használ. Léteznek kifinomultabb habzásgátló olajok is de ennek nem olvastam utána.
A leégés ellen én is alkalmazom a cseresznye cefre szűrését. A magok és héjak szőlőprésben pogácsává préselve, csak a levet főzöm, nem habzik, nem lesz aromaszegény (a héjban nincs már ilyenkor aroma) a prés nem töri a magot.