Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2011.06.13 0 0 50154

Ez egy gagyi oldal. Nem kellene mindenre harapni. Egy oldalon belűl nem tud azonos mértékegységben maradni és a bérfőzésnél írja a szezsadót. Ami tudvalavőleg nincs. Nem találtam hasznos információt.

Előzmény: deszegregator (50142)
Miklós1 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 50153

Ha ma van hétfő és 13.-a akkor a múlt hét péntek az 10.-e volt. Akkor három nap alatt megfordult a cefre a nagyobbik hordóban. Kicsit gyors erejedés:-)

Ha egy péntekkel korábban cefrézted akkor normális, bár a megforduláshoz (a bunda lesüllyed és tükrös folyadék felszín látszik) több idő kell általában.

Ha gyanakodunk, hogy nem erjedt ki a cefre először megkóstoljuk, ha édes akkor van mit erjeszteni, élesztőt teszünk bele.

Ha hideg ősz lenne, ajánlanám a melegebb helyet a hordónak, de most nincs ilyen veszély, árnyékban vagy hűvös pincében a legjobb erjeszteni, ugye nem a napra teszed a hordót?

Ha féltjük a levegőtől, akkor a lezárt hordót megborogatjuk, hogy keveredést idézzünk elő, ettől is néha újraindul a leállt erjedés.

Ha semmiképp nem indul újra az erjedés, a cefre íze pedig savanyú-keserű akkor bizony kierjedt lehet főzni, nem kell törődni vele mi van a kis hordóban, azt úgysem tudjuk megmagyarázni.

Előzmény: csiba00 (50150)
csiba00 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 50152

MEzőgazdasági boltban szoktam venni borélesztőta. Amióta csinálok pálinkát mindig ezt használom. Még soha nem volt ilyen "gondom". De igazából most is az a fura, hogy a kicsi hordó akkor még miért dolgozik mindig? Minden ugyan az a két hordóban...

Előzmény: Törölt nick (50151)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.13 0 0 50151

Milyen élesztővel oltottad be őket?

Előzmény: csiba00 (50150)
csiba00 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 50150

Sziasztok!

 

Az alábbi dologról szeretném kikérni a véleményeteket, mert kicsit aggaszt:

 

Múlt héten pénteken tettem föl két hordóba cseresznyét. Az egyik 70l-es, ebben van kb 55l cefre, a másik 35l-es, abba van kb 25l cefre. Mind a két hordóba teljesen azonos eljárással készült alapanyag került, mind a két hordót lepántolva zártam le, kotyogóra. Pénteken beoltottam élesztővel, szombatra már kotyogtak is rendesen. A bundát is rendesen tolta fel mind a két hordó. Viszont vasárnapra a nagy hordó leállt, a kotyogó azóta néma, és lényegében a cefre is megfordult benne. De a kicsi még ma is kotyog, még ma is visszanyomtam a bundát. Ez mitől lehet? Ugyan olyan gyümölcs, ugyan akkor szedve, lehet ekkora különbség?

nedüpal Creative Commons License 2011.06.13 0 0 50149

Jó lenne.......

Előzmény: vf1 (50148)
vf1 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 50148

Uborkapálinka???? -O

Előzmény: nedüpal (50147)
nedüpal Creative Commons License 2011.06.13 0 0 50147

Na, megyek meg nézem a meggyet,......és az uborkát

nedüpal Creative Commons License 2011.06.13 0 0 50146

Napos, jóreggelt!

vf1 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 50145

Pálinkás jóreggelt!

imkerei Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50144

A női nemi szervben tejsavbaktériumok élnek. A tejsavnak pedig kellemes savanykás íze van! :-)

Ha ott vajsavat érzel akkor gond van! Az a macska már döglött.....

Előzmény: gombászok (50082)
deszegregator Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50143

Miről van szó a vidékfejlesztési miniszterrel kapcsolatban, ha nem sajnálnád a klaviatúrát néhány mondat erejéig?

Előzmény: nabiti (50112)
deszegregator Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50142

Én már arra is gondoltam - a minden szentnek maga felé hajlik a keze elv alapján - hogy a látszólag nem egyértelmű törvényt mindenki a saját szája íze szerint magyarázza a NAV pedig szeretné belemagyarázni azt, ami valójában (remélhetőleg) nincs is úgy , (vagy ki tudja hogy is van)

http://www.palinkafozes.com/hirek/20101028_hazi-palinkafozes-desztillaloberendezeseket-buktatott-le-vp

 

".....Mint ismert, a változtatások nyomán lehető vált az adómentes házi párlatkészítés (pálinkafőzés) saját tulajdonú alapanyagból 86 liter 50 térfogatszázalékos éves mennyiségig. E mértékig a hatóságokhoz a főzést nem kell előre bejelenteni és száz literes űrtartalomig a lepárló készüléket sem kell engedélyeztetni."....

 

A NAV szóvivőjének a szavai, ugyanakkor nem találtam a neten egy qrva mondatot sem még, hogy engedélyeztetni kellene a saját célú főzőt! Ne higyjek a szóvívőnek?

Előzmény: nabiti (50112)
deszegregator Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50141

Nyírják csak a sok vérszopót, népnyúzót, kulákot, pénzeszsákot! Életemben nem adtam el egy cent pálinkát sem, szerencsére venni is keveset kell mostanában!:D

Előzmény: kisüsti66 (50139)
deszegregator Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50140

Ez már már hősies! Precedens értékű ítélet, és gyönyörűen kirajzolja, hogy birtokolhatsz nem vásárolt, nem hivatalosan előállított (hiszen akkor foglalhatták amikor...no, a múlt rendszerben) saját tulajdonú főzőt!!!

Előzmény: szilvakukc (50137)
kisüsti66 Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50139

Négyezer liter illegális pálinkát foglaltak le

Az ellenőrzéssel az adózatlan párlatokat akarják kiszorítani a kereskedelemből. Tovább »

forrás: Index.hu

Kariboy107 Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50138

Nagyon mutatós!

 

Ennyit még én is ki tudnék gazdálkodni egy hasonlóért.. :)

Előzmény: naerreiszunk (50036)
szilvakukc Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50137

Igazad van, csak lefoglalták, nem elkobozták. Nagy különbség.:DD

Hosszú történet, de azért gratulálhatsz. Állítólag én vagyok az első, aki a VPOP-től ilyen készüléket visszakap. Gondolom szívják a fogukat, majd úgy kell kitépni a kezükből:)))

Előzmény: Jahno (50131)
Kariboy107 Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50136

És még mindig keresek privátban MISKOLC környéki sporttársat, aki tudna nekem segíteni!

szilvakukc Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50135

A tv. x-dik §. y-dik bekezdését úgy kell értelmezni, hogy egy háztartásban csak egy lehet.

A bíróságon találkozunk.:DDD

dr. szilvakukc "ügyvédi iroda" :-)

Előzmény: nabiti (50132)
Kariboy107 Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50134

Köszönöm válaszod!

 

Nem is tudtam, hogy ott vannak ilyesmik, de akkor kedden felmérem a terepet! ;)

Előzmény: Repedtfazék (50089)
Kariboy107 Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50133

Hát ez a baj, hogy nem kerül azonnal cefrézésre, mert lefagyasztom míg mindegyik fajta le nem érik..

 

 

Előzmény: Geri87 (49968)
nabiti Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50132

A tv. szerint több is birtokolható !

 

dr. nabiti "ügyvédi iroda"  :-))

Előzmény: szilvakukc (50130)
Jahno Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50131

Hö, mi volt ez az elkobzós sztori?

Előzmény: szilvakukc (50130)
szilvakukc Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50130

Még mindég a birtokláson túlóráztok?!

Nekem nemsokára hivatalosan kettő lesz. Egy ugyebár birtokolható, egyet pedig nemsokára visszakapok a NAV-tól, amit valamikor régen elkoboztak(a bírósági végzés már jogerős). Most akkor mi van? Köteleznek rá, hogy adjam el az egyiket? Na erre adjon állsfoglalást egy jogi szakértő.:DD Valszeg jó pár évig el tudna vitatkozni rajta pár jó ügyvéd. HI-hi!

szilvakukc Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50129

Köszi, az nem valami sok. Azért leszedtem, mert elkezdtek a szemek penészedni.

Előzmény: Miklós1 (50090)
szilvakukc Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50128

Miért lenne jobb???

Előzmény: vf1 (50084)
talajmente Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50127

Hát igen, sokat kell még tanulnom... pláne, hogy tegnap belenyaltunk a banánba és kiderült, hogy a szaga ellenére nem is volna olyan borzalmas - legalábbis rendesen higítva semmiképp - csak az a fura mellékes kozmaíz ne lenne. Habár majd azt mondom, hogy barrique és kész. :)

 

Igen, időközben olvastam, hogy a vegyipar szilikonolajat használ habzásmentesítésre. Nem lesz gáz az étolajból a párlatban??

 

Azon gondolkodtam, hogy mechanikus módszerekkel nem lehetne vajon a habzást megakadályozni? Például valami rácsot tenni a cefre tetejére??

 

Ami a magozást illeti, arra volt egy-két jó tippünk, de aztán nagy sóhajjal nekiálltunk szemenként kimagozni a cuccot. Egyébként utólag belegondolva nem is volt vészes: a szár felőli oldallal átellenes végén beszúrni az evőpálcika tompábbik végét... olyan, mint kötni, átlagosan 3 másodpercenként egy mag. :D Mondjuk kötni sem tudok, horgolni egy kicsikét.

 

Az egyszer biztos, hogy most le fogom szűrni a cefrét lepárlás előtt, ha addig élek is. Annak ellenére, hogy a botmixer csodákra képes...

Előzmény: Miklós1 (50126)
Miklós1 Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50126

A hordókat 70-80%-ig töltjük, normál cefrénél ez elég, ahogyan te is tapasztaltad ez előtt.

A nem normális cefrékre nincs adat, akkora hordóből fog kifutni, amekkorát veszel. Mi lesz a habzós cefre? Előre nem tudjuk megmondani, csak utólag tudjuk meg, ki mivel járt így. Meggyről hallottam, hogy habzott de ott 5000l-es tartályból,  elöntötte a helyiséget, Szilvakukcnak ringló robbant fel, ha jól emlékszem.

Kicsit összefügg azzal, hogy főzés közben is habzik-e, mert ott is ugyanezeket a gyümölcsöket lehet hallani: meggy, cseresznye, bodza, földieper...

Habzásgátló (főzés estére) egy kanál étolaj a cefre tetejére, (ki kéne próbálni erjedés alatti cefrehabzás ellen is) nem tudom, hogyan működik, de használ. Léteznek kifinomultabb habzásgátló olajok is de ennek nem olvastam utána.

A leégés ellen én is alkalmazom a cseresznye cefre szűrését. A magok és héjak szőlőprésben pogácsává préselve, csak a levet főzöm, nem habzik, nem lesz aromaszegény (a héjban nincs már ilyenkor aroma) a prés nem töri a magot.

 

Előzmény: talajmente (50122)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.06.12 0 0 50125

ribizli, bodza...

Előzmény: talajmente (50122)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!