Keresés

Részletes keresés

L.Myke Creative Commons License 2011.09.20 0 0 5293
Előzmény: Krisztin77 (5292)
Krisztin77 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 5292

Sziasztok!

 

Milyen tanfolyam lesz és hol? Valami elérhetőséged van? Engem érdekelne...

elefada Creative Commons License 2011.09.19 0 0 5291

Köszi!

Ne add fel, fog ez menni, segítünk.

Előzmény: anya3 (5288)
elefada Creative Commons License 2011.09.19 0 0 5290

már semmi gond...

Előzmény: genziana (5289)
genziana Creative Commons License 2011.09.18 0 0 5289

Elefada!

Minden rendeben a kis állatkával?

anya3 Creative Commons License 2011.09.16 0 0 5288

Köszönöm a válaszodat.

Gratulálok a kecskéidhez és a gyönyőrű sajtokhoz én még csak álmodozom, hogy egyszer sikerül eddig eljutnom.

 

Előzmény: elefada (5286)
elefada Creative Commons License 2011.09.16 0 0 5287

Fagyasztott tejbe már nem tudsz életet lehelni, nem alkalmas sajtkészítésre.

Három napos tej már határeset, de kecskéböl még működik a sajt, ennél régebbi már csak túrónak jó.

 

Előzmény: S.Ajtony (5273)
elefada Creative Commons License 2011.09.16 0 0 5286

CHY-MAX Plus folyékony tejoltó:1,7-2ml/ 10l tej.

Tehát 4l:0,7-0,8ml

Előzmény: anya3 (5284)
anya3 Creative Commons License 2011.09.16 0 0 5285

Nem tudom miért nem jelenik meg az utolsó mondat, szóval jön valaki a 2011. okt. 7-én idnuló sajtkészitő tanfolyamra ?

anya3 Creative Commons License 2011.09.16 0 0 5284

Sziasztok!

 

Sajtot szeretnék késziteni, próbálkoztam már eddig hagyományos módon / só, ecet/

 

Tegnap viszont megkaptamó innen: http://www.equus.hu/shop/?p=productsList&iCategory=199&sName=Sajkészítés-házilag-csomag-1.

a sajtkészités kellékeit, de nem tudom, hogy a tejoltóból mennyi kell kb. 4-5 l tejhez

 

Előre is köszönöm a segítséget.

 

Közületek jön valaki Csermajorba az okt.-ben induló sajtkészitő tanfolyamra ?

 

 

 

Üdv. mindenkinek: Anya3 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.14 0 0 5283

Nem azt mondtam, hogy nincs, csak ritka. Legalábbis felénk nincs egy sem. Ha valami baja van az állatnak, akkor kezdhetem én kitotózni, mert az állatorvos csak a vitamininjekciót meg a féreghajtót tudja. (Kísértetiesen hasonlít ahhoz, ahogyan az állami kórházakban engem látnak el. :D)

Előzmény: genziana (5280)
genziana Creative Commons License 2011.09.14 0 0 5282

Ma reggel felvágtam a füstöltet......szendvicsbe csomagoltam a gyereknek..

Hát olyan rohadtul finom lett....

genziana Creative Commons License 2011.09.14 0 0 5281

Szia!

Annyira én sem értek hozzá, de szerintem a 4-5 napos tej már annyira be van "érve", hogy nem tuti belőle sajtot készíteni...de vannak itt nagy tudású sajtosok, akik értenek hozzá, ha visszajönnek, tuti, hogy írnak ....

 

Előzmény: S.Ajtony (5273)
genziana Creative Commons License 2011.09.14 0 0 5280

Bocsi, de ezt cáfolom, én ismerek olyan állatorvost, aki ért a tehénhez is meg a kecskéhez is....

Előzmény: Törölt nick (5279)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.13 0 0 5279

Ilyen nekem is volt, bár a mienknél csak szivárgott az egyik legjobb kecskénk tőgyéből oldalt, ahol fejtem, és mindig lucskos lett a kezem. Nem jó, mert nem túl higiénikus, vigyázni kell, nehogy belecsöppenjen a tejbe. Két év alatt némileg javult, bár lehet, hogy még mindig szivárog kicsi. Nem tudom, az orvos mit tudna vele kezdeni, talán egy felsebzés-összeforrás megoldaná, de kétlem, hogy volna benne gyakorlata. A hazai állatorvosok ritkán értenek is a szarvasmarhához.

Előzmény: Krisztin77 (5278)
Krisztin77 Creative Commons License 2011.09.11 0 0 5278


sziasztok!

 

SOS újra segítség kellene!!! Mogyorónál fejéskor észre vettük, hogy a tőgyéből nem csak a kellő helyen jön a tej. Bocsi másképp nem tudom megfogalmazni, de olyan mintha a tőgy oldala ki lenne repedve vagy ilyesmi. Ahogy megnyomom ott is spriccel a tej... Mit tegyek szerintetek? forduljak orvoshoz? Mi lehet ez???

Kriszkrosz1 Creative Commons License 2011.09.10 0 0 5277

Köszi! Nem kritika képp kérdeztem ám, csak infó gyűjtés céljából, szeretnék én is érlelni, eddig még csak folpackban pihiztettem sajtot legtovább három hétig. Szereztem egy kicsi borhűtőt, így most már szeretném megpróbálni a csupaszon érlelgetést is...

Írtad, hogy 2-3 órát pihenteted a kultúrázott tejet. Olvastam itt, hogy van aki szintén eddig, van aki csak fél óráig pihenteti oltás előtt. Esetleg próbáltad már így is úgy is? Ha igen, tapasztalatod szerint mi a különbség? Ha még nem unod a kérdéseimet...

 

Előzmény: szafe2 (5275)
szafe2 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 5276

nekem a 3-3,5 napos tejbol is teljesen jo a sajt, igaz en felmelegitem 65-70 fokra, kihuteni meg ugy szoktam, hogy hozzaontom az 1/3 mennyisegu tehentejet, ami 5 fokos es a gazda mar termizalta 1x. ami igy kihul 35-40°c-ra, egy kicsit hagyom meg hulni utanna beoltom a sajtkulturaval es lefedem 2-3 orara.

Előzmény: S.Ajtony (5273)
szafe2 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 5275

igen valoszinuleg tejpenesz, elvileg sos vizes mosogatassal el lehet tuntetni, engem mondjuk annyira nem zavar. (valahol meg azt is olvastam, hogy iz-alakito hatasa is van)

Előzmény: Kriszkrosz1 (5271)
S.Ajtony Creative Commons License 2011.09.08 0 0 5273

Kedves Kollégák!

Csupán azt szeretném megkérdezni, hogy véleményetek szerint lefagyaszthatom-e a tejet, mivel jelenleg csak egy kecskét fejek és mire a megfelelő mennyiség összegyűlik, a tej már nem igazán alkalmas a sajtkészítésre (vagy valamit nem jól csinálok). Ha friss a tej, a sajt is jó. Négy-öt napos tejből a sajt megy a kukába...

Kriszkrosz1 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 5271

a képen a sajt tetején az tejpenész? Ha igen, azt rajta lehet hagyni - nem kell mosogatni?

Előzmény: szafe2 (5269)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 5270

Köszönöm szépen a választ közben chn 22-t rendeltem (sürgettek itthon, szeretnének már sajtot látni és oltóm sincs már), de tavasszal ki fogom próbálni a danicát is bíztatásodra... Guszta nagyon a sajtod!!! Én eddig még csak gomolyákat készítettem, meg túrót, krémsajt szerűséget, joghurtot. A legöregebb gomolyám 3 hetes volt... Ha megjön a cucc, talán túl merek lépni a gomolyán. Szép hetet!

Előzmény: szafe2 (5269)
szafe2 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 5269

udv

 

szerintem teljesen jo a Flora Danica, en ilyen sajtokat tudok "gyartani belolle". a 2 hetes mar egy "eleg jo minosegu gauda jellegu" es allagu, igaz en 2/3-1/3 aranyu kecsketej-tehentej keverekbol csinalom.

telen amikor majd nem lesz kecsketejem, csinalom csak tehentejbol. egy kis camping hutoben erlelem 12-15 fokon. 80-90% paratartalman, naponta forgatom es szelloztetem.

 

ilyen a frissen keszult, soleben aztatas utan 1 naposan.

 

2 hetesen

 

kozelrol

Előzmény: Kriszkrosz1 (5266)
Anobium Creative Commons License 2011.09.07 0 0 5268

 

hoppá... most sikerült a beillesztés.  :-)

Anobium Creative Commons License 2011.09.07 0 0 5267

Sziasztok!

 

Egy ideje újra próbáltam sajtot készíteni, és azt hiszem, most már általában hasonlóak a sajtok. Végülis meg vagyunk elégedve mind az ízzel, mind az állaggal. Persze még mindíg van egy két dolog amit szeretnék elérni, ezért is írtam. Biztos tudtok adni jó ötleteket...

Nagy segítség volt számomra az, hogy az alvadékot nem késsel vágom, hanem kézzel "darabolom". Ezzel a módszerrel és az utómelegítéssel sikerült elérnem, hogy nagyon kevés savó marad az alvadékban, így hamar kicsöpög. 2-3 nap múlva már szépen "bekérgesedik", és belül nem túl kemény.

Általában ha bekérgesedett, folpakkba tekerem és beteszem a hűtőbe. kb 2 hét alatt szokott elfogyni és az utolsó falatok is szerintem finomak. 

Maga a sajt egyébként egy picit száraz. Ezen szeretnék még egy kicsit változtatni.

 

Tehát a kérdésem : Hogyan tudok egy kicsit "krémesebb" sajtot készíteni?

 

Egyébként a sajt a hűtőben töltött idő alatt(folpakkban) érlelődik még?

 

A válaszokat előre is köszönöm.

 

A kép az éppen hűtőbe került 4 napos sajtom....

Kriszkrosz1 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 5266

Sziasztok! Ha jár erre valaki, kérem segítsen dönteni - szeretnék sajtkkultúrát rendelni a CHN-22 és a Flora Danica között vacilálok. Van vkinek tapasztalata? Kecsketejhez venném. A flora danica-ról azt találtam, hogy camamberthez is használható - nem tudom igaz-e? A CHN-22-nél ezt nem írták...

Másik kérésem kérdésem (lentebb már írtam, de nem jött még válasz) - grillsajt készítésének van vmi módja technikája - amit leírnátok esetleg, vagy az alapgomolya jó hozzá - s ha igen, akkor a grillezéshez kemény legyen, vagy az nem fontos? Kell préselni hozzá a sajtot? Köszönöm, ha vki ráérne válaszolni...! Szép napot!

genziana Creative Commons License 2011.08.28 0 0 5265

Semmi különös, csak már érzem, hogy egy kicsit sok volt mindenből. Valószínű ez a nagy meleg sem tett jót, napközben van egy csomó dolgom, éjjel egyszerűen képtelen vagyok aludni, jár az agyam mindenen....

Az is idegesít, hogy két hete volt az ami a férejm munkahelyén volt, amit meséltem, és még semmi papírja nincs.. Mondtam neki, hogy ha ilyen kis gyávamatyi, majd én feljelentem a tisztelt főnökét...máskor akkora a szája, mint a bécsi kapu, ilyenkor meg kussol. Hát mert azt nem lehet, de igenis lehet, majd hétfőn felhívom azt a majmot, és megmondom neki, tutira meglesz minden....

Előzmény: Törölt nick (5264)
genziana Creative Commons License 2011.08.27 0 0 5263

Huh de elegem van mindenből:(

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.26 0 0 5262

A mai az sikerült. Nem egyszerű így precíziós mérleg nélkül eltalálni, és az oltóm is 3 éves :S

Előzmény: Törölt nick (5260)
genziana Creative Commons License 2011.08.26 0 0 5259

Az alvadék? Hát ehhez nem tudok mit szólni, még nem volt olyanom, hogy az alvadék lett volna olyan, csak a késztermék... amúgy ha a készetrméket egy kicsit hagytad volna, és felvágod, úgyis láttad volna, hogy milyen a belseje, lehet, hogy nem kelllett volna kidobni...

 

Nekem is van "kávétejszínes" kecském, de imádom.. van aki az ilyeneket lecseréli.. elvileg lehet, hogy szülés után, már többet produkál.

Tejelés.. hát ez érdekes, van aki erre esküszik, van aki arra...én egy időben, még az elején nagyon alpesiket akartam, ehhez képest elég jól kifehérítettem. A törzsbakom is szánen, és hát érdekes lenne, ha alpesi gyerekeket csinálna...van aki azt mondja hogy a hosszú fülüek jó tejelők...., van egy alpesi anyám akkora tőgye van, hogy csak na.. le is ad egy fazéknyi tejet, de van egy szánen anyám, akinek alig kis valami nőtt, de az alig kis valamiből is lead egy fazéknyit.. ezt kiszámolni nem lehet.. esetleg ha tudsz legyen több fajtád, aztán meglátod, hogy melyik a jobb...

Előzmény: Krisztin77 (5258)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!