Nem azt mondtam, hogy nincs, csak ritka. Legalábbis felénk nincs egy sem. Ha valami baja van az állatnak, akkor kezdhetem én kitotózni, mert az állatorvos csak a vitamininjekciót meg a féreghajtót tudja. (Kísértetiesen hasonlít ahhoz, ahogyan az állami kórházakban engem látnak el. :D)
Annyira én sem értek hozzá, de szerintem a 4-5 napos tej már annyira be van "érve", hogy nem tuti belőle sajtot készíteni...de vannak itt nagy tudású sajtosok, akik értenek hozzá, ha visszajönnek, tuti, hogy írnak ....
Ilyen nekem is volt, bár a mienknél csak szivárgott az egyik legjobb kecskénk tőgyéből oldalt, ahol fejtem, és mindig lucskos lett a kezem. Nem jó, mert nem túl higiénikus, vigyázni kell, nehogy belecsöppenjen a tejbe. Két év alatt némileg javult, bár lehet, hogy még mindig szivárog kicsi. Nem tudom, az orvos mit tudna vele kezdeni, talán egy felsebzés-összeforrás megoldaná, de kétlem, hogy volna benne gyakorlata. A hazai állatorvosok ritkán értenek is a szarvasmarhához.
SOS újra segítség kellene!!! Mogyorónál fejéskor észre vettük, hogy a tőgyéből nem csak a kellő helyen jön a tej. Bocsi másképp nem tudom megfogalmazni, de olyan mintha a tőgy oldala ki lenne repedve vagy ilyesmi. Ahogy megnyomom ott is spriccel a tej... Mit tegyek szerintetek? forduljak orvoshoz? Mi lehet ez???
Köszi! Nem kritika képp kérdeztem ám, csak infó gyűjtés céljából, szeretnék én is érlelni, eddig még csak folpackban pihiztettem sajtot legtovább három hétig. Szereztem egy kicsi borhűtőt, így most már szeretném megpróbálni a csupaszon érlelgetést is...
Írtad, hogy 2-3 órát pihenteted a kultúrázott tejet. Olvastam itt, hogy van aki szintén eddig, van aki csak fél óráig pihenteti oltás előtt. Esetleg próbáltad már így is úgy is? Ha igen, tapasztalatod szerint mi a különbség? Ha még nem unod a kérdéseimet...
nekem a 3-3,5 napos tejbol is teljesen jo a sajt, igaz en felmelegitem 65-70 fokra, kihuteni meg ugy szoktam, hogy hozzaontom az 1/3 mennyisegu tehentejet, ami 5 fokos es a gazda mar termizalta 1x. ami igy kihul 35-40°c-ra, egy kicsit hagyom meg hulni utanna beoltom a sajtkulturaval es lefedem 2-3 orara.
igen valoszinuleg tejpenesz, elvileg sos vizes mosogatassal el lehet tuntetni, engem mondjuk annyira nem zavar. (valahol meg azt is olvastam, hogy iz-alakito hatasa is van)
Csupán azt szeretném megkérdezni, hogy véleményetek szerint lefagyaszthatom-e a tejet, mivel jelenleg csak egy kecskét fejek és mire a megfelelő mennyiség összegyűlik, a tej már nem igazán alkalmas a sajtkészítésre (vagy valamit nem jól csinálok). Ha friss a tej, a sajt is jó. Négy-öt napos tejből a sajt megy a kukába...
Köszönöm szépen a választ közben chn 22-t rendeltem (sürgettek itthon, szeretnének már sajtot látni és oltóm sincs már), de tavasszal ki fogom próbálni a danicát is bíztatásodra... Guszta nagyon a sajtod!!! Én eddig még csak gomolyákat készítettem, meg túrót, krémsajt szerűséget, joghurtot. A legöregebb gomolyám 3 hetes volt... Ha megjön a cucc, talán túl merek lépni a gomolyán. Szép hetet!
szerintem teljesen jo a Flora Danica, en ilyen sajtokat tudok "gyartani belolle". a 2 hetes mar egy "eleg jo minosegu gauda jellegu" es allagu, igaz en 2/3-1/3 aranyu kecsketej-tehentej keverekbol csinalom.
telen amikor majd nem lesz kecsketejem, csinalom csak tehentejbol. egy kis camping hutoben erlelem 12-15 fokon. 80-90% paratartalman, naponta forgatom es szelloztetem.
ilyen a frissen keszult, soleben aztatas utan 1 naposan.
Egy ideje újra próbáltam sajtot készíteni, és azt hiszem, most már általában hasonlóak a sajtok. Végülis meg vagyunk elégedve mind az ízzel, mind az állaggal. Persze még mindíg van egy két dolog amit szeretnék elérni, ezért is írtam. Biztos tudtok adni jó ötleteket...
Nagy segítség volt számomra az, hogy az alvadékot nem késsel vágom, hanem kézzel "darabolom". Ezzel a módszerrel és az utómelegítéssel sikerült elérnem, hogy nagyon kevés savó marad az alvadékban, így hamar kicsöpög. 2-3 nap múlva már szépen "bekérgesedik", és belül nem túl kemény.
Általában ha bekérgesedett, folpakkba tekerem és beteszem a hűtőbe. kb 2 hét alatt szokott elfogyni és az utolsó falatok is szerintem finomak.
Maga a sajt egyébként egy picit száraz. Ezen szeretnék még egy kicsit változtatni.
Tehát a kérdésem : Hogyan tudok egy kicsit "krémesebb" sajtot készíteni?
Egyébként a sajt a hűtőben töltött idő alatt(folpakkban) érlelődik még?
Sziasztok! Ha jár erre valaki, kérem segítsen dönteni - szeretnék sajtkkultúrát rendelni a CHN-22 és a Flora Danica között vacilálok. Van vkinek tapasztalata? Kecsketejhez venném. A flora danica-ról azt találtam, hogy camamberthez is használható - nem tudom igaz-e? A CHN-22-nél ezt nem írták...
Másik kérésem kérdésem (lentebb már írtam, de nem jött még válasz) - grillsajt készítésének van vmi módja technikája - amit leírnátok esetleg, vagy az alapgomolya jó hozzá - s ha igen, akkor a grillezéshez kemény legyen, vagy az nem fontos? Kell préselni hozzá a sajtot? Köszönöm, ha vki ráérne válaszolni...! Szép napot!
Semmi különös, csak már érzem, hogy egy kicsit sok volt mindenből. Valószínű ez a nagy meleg sem tett jót, napközben van egy csomó dolgom, éjjel egyszerűen képtelen vagyok aludni, jár az agyam mindenen....
Az is idegesít, hogy két hete volt az ami a férejm munkahelyén volt, amit meséltem, és még semmi papírja nincs.. Mondtam neki, hogy ha ilyen kis gyávamatyi, majd én feljelentem a tisztelt főnökét...máskor akkora a szája, mint a bécsi kapu, ilyenkor meg kussol. Hát mert azt nem lehet, de igenis lehet, majd hétfőn felhívom azt a majmot, és megmondom neki, tutira meglesz minden....
Az alvadék? Hát ehhez nem tudok mit szólni, még nem volt olyanom, hogy az alvadék lett volna olyan, csak a késztermék... amúgy ha a készetrméket egy kicsit hagytad volna, és felvágod, úgyis láttad volna, hogy milyen a belseje, lehet, hogy nem kelllett volna kidobni...
Nekem is van "kávétejszínes" kecském, de imádom.. van aki az ilyeneket lecseréli.. elvileg lehet, hogy szülés után, már többet produkál.
Tejelés.. hát ez érdekes, van aki erre esküszik, van aki arra...én egy időben, még az elején nagyon alpesiket akartam, ehhez képest elég jól kifehérítettem. A törzsbakom is szánen, és hát érdekes lenne, ha alpesi gyerekeket csinálna...van aki azt mondja hogy a hosszú fülüek jó tejelők...., van egy alpesi anyám akkora tőgye van, hogy csak na.. le is ad egy fazéknyi tejet, de van egy szánen anyám, akinek alig kis valami nőtt, de az alig kis valamiből is lead egy fazéknyit.. ezt kiszámolni nem lehet.. esetleg ha tudsz legyen több fajtád, aztán meglátod, hogy melyik a jobb...