A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az ék alakútól azért ódzkodtam mert végiggondolva amikor ráteszed az őrleményre, "elvágja" azt, majd amikor megtekered, a pogácsa közepén kialakul egy arányában kevesebb őrleményt tartalmazó pont. Nem vettél észre problémát ezzel kapcsolatban? Nyitott karral lehetne ezt megfigyelni. Ha korábban indul meg a lefolyás középen, akkor igazam van.
szevasz! ez a kialakítás a széles keresztek miatt szerintem nem túl jó. ahogy ráteszed az őrleményre,egyből tömörít. nálam a v alakú van szegedről,igaz meg kellett políroztatnom a felületét. így már nem ragad rá a kávé.
Elnézést, ezt félreérthető módon írtam: "lejjebb engedem" = a krómozott elemet "lejjebb" engedem a fekete részbe, ha felém áll és kisebb számnál rögzítem, azaz a kosárba kevésbé lóg bele használat közben.
Más. Eddig sosem használtam disztribútort, csak parafadugóba szurkált fogpiszkálók szolgálták a célt, utána tömörítés előtt megforgattam párszor a tampert a pogácsán. Jól működött, de ha nem figyeltem kellőképpen, néha ez enyhén ferde tömörítéseket eredményezett. Most vettem ezt az OCD kópiát. Remekül működik, de azt tapasztalom, hogy állandóan fent ragad rajta az őrlemény, valahogy így. Ha lejjebb engedem akkor kevésbé, de mindig ragad rá valamennyi. Van esetleg erre valami spéci eljárás, törődjek bele, vagy esetleg létezik más kialakítású eszköz ami ezt nem produkálja? Szvsz ha a lejtős kialakítás nem csapna át hirtelen vízszintesbe, azaz nem volna benne törés, akkor ez nem történne, de olyan kialakítású disztribútort nem találtam, leszámítva az ék alakú változatot vagy a tűs megoldást.
ims 12/18g H24,5 kosárhoz korábban használtam 58,4mm-es mottát: minimálisan kisebb volt átmérőben, "felkente" az őrleményt a kosár/tamper oldalára. maga a tamper nagyon jó minőségű volt, kialakításra, anyagra.
váltottam hazai 58,5mm-re, egy fokkal jobb, de lehet legközelebb egy 58,6mm-est fogok rendelni. úgy érzem az lenne az ideális.
Én 58,6-ost használok, perem nélküli ( ridgeless ) IMS és VST Kosaraim vannak. Semmi problémám nincs vele. Viszont a gyári Gaggia kosárban ami peremes, szorul.
Tamper kérdés. Precíziós kosarakhoz mekkora tampert használtok? Csak én érzem úgy, hogy az 58.5 kicsit nagy? Ha nincs kávé a kosárban akkor tökéletes, mint kard a hüvelyébe, de kávéval együtt a tamper kicsit befeszül és baromi óvatosan kell kivenni a kosárból. Használ esetleg valaki olyat ami csak egy hajszállal kisebb, pl. IMS vagy Motta 58.4-est? Utóbbival szemezek egy ideje. Néztem mást is, de ezzel úgy látom nagyon speciális terepre tévedtem és nem egy jellemző méret. Érdekes, hogy pl. Tadamm tampert lehet rendelni 58.6 ~7 sőt 58.9-es méretekben is (Milyen kosárba fér az bele? ) de 58.4-esben nem.
Hasonlóval kezdtem én is, egy Gaggia Coffee Deluxe-al - ami teljesen olyan mint egy classic kivéve a háromjáratút - mert az nincs benne.
OPV beállítással - 9,5 barra belőve - pid nélkül is nagyon finom kávékat sikerült készítenem vele a közepesen sötét pörkölésű kvkból - szimplán jó kvét meg szinte mindig.
Határozottan nagy előrelépés volt, nekem egy nyomásfokozós Krups-ot váltott. Igaz tuningal erősen korlátozottak a lehetőségei de első gépnek tökéletes tud lenni. Amikor tuningoltatni szerettem volna, kiderült, hogy olyan szinten kompatibilis a classiccal, hogy szinte mindent meg lehet csinálni vele a rézbojlerezéstől a PID-ig. Most egyelőre pihenő pályán van de nem nyugdíjaztam, csak egy kis felújításra vár. Tapasztalatom szerint könnyebb innen indulva megtanulni a presszózást mint egyből beleugrani a mély vízbe. Persze ha hozzá tudsz jutni egy classichoz az egy jobb kiindulási pont lehet. Azonban az alatta lévő ligában is vannak jó gépek amiket ki lehet fogni...
Gondolom nem véletlenül nem annyiba kerül mint egy Gaggia Classic.
Nem ástam még bele magam teljes mélységben a karos gépek lelki világába, bár az itteni ajánlások alapján vettem a Graef őrlőnket, teljes megelégedésünkre.
Nem titok hogy kotyogósról szeretnénk váltani.
Ha van ráció ebben a gépben akkor szívesen venném meg első karosnak.
Nyűgős és körulményes a Karbantartása, és későbbiekben felújítása?
Gépészmérnök vagyok így ha kell kisebb alkatrészeket el is tudok készíteni hozzá.
A Classic párja konstrukcióra csak a Baby, de ez az Espresso szintén szerethető kis gép. Háromjáratú szelep nincs benne, de annak otthoni használatban nem nagy a jelentősége. A fej és a bojler a jó minőségűek. (Bár mint nyilván tudod, az alu-réz bojler korrózióra hajlamos, de az előnye több.)
Egy időben árultak Classicot (és Carezzát) a Saeco acélbojlerével is, de az más dizájn volt, nem ez a (jó értelemben) retró kocka.
Nekem olyan volt, hogy a normális 7-ről egyre lejjebb kellett menjek, hogy nem zubogjon át a pogácsán a víz. Végül már 1-esen sem őrölt espresso-t. Én is szétszedtem és nem találtam semmit. Összeraktam újra és onnantól megint tökéletesen működött. Rejtély.
Ahogy látom a nyomócsöveket látja az értékelő a legnagyobb hibának. Nem lehet azokat lecserélni valami nyomásálló élelmiszeripari csőre, és Awab bilincsre a préselt bilincseket?
Több okból sem ajánlanám a linkelt gépet. Termoblokk (thermocoil) rendszerű vízmelegítés bár gyors, de nem stabil, egyben van a daráló és a gép, így ha valamelyik bedöglik mindkettő kuka, ráadásul a darálót folyamatosan melegíti a bojler.
A Caffé35-nél felújított, újszerű, tuningolt gépek vannak, én inkább onnam vennék.
Hááát, nem tudom... nekem eszembe nem jutna bármelyiket is megvenni a ma kapható ipari hulladékok közül. És most nyilván nem egy Rocket R58 vagy társairól beszélek, hanem ilyen Sage és társairól.
Szerintem az új és a régi egyszerűen más kategória. Nem összemérhető. Mindegyiknek van előnye és hátránya, de nem lehet azt mondani, hogy ez vagy az jobb.
Ennyiért már lehet nézni valami oldschool cuccot, ami ugyan nem zsírúj, de jól megépített, megbízható egyed: tuningolt, PID-es GC-t, vagy Ranciliót (Nancy, Silvia), esetleg Faema Familyt + darálót. Érdemes nézelődni, tán a múlt héten volt (Jófogás) egy csudaszép, fekete, rézbojleres Faema Family + hozzá való, gyári daráló szett, valami megalázóan óccsóért (kb. 40E Ft).
Egy barátomnak szeretnék segíteni az igazi presszókávé irányába való elindulásban.
Nekem egy Ranchilio Silvia-m van egy Lux örlővel. Valami hasonló kategória kellene neki is. Most linkelte ezt a kombi gépet, én abszolúlt nem ismerem,hátha Ti!
A gép ok (ilyennel kezdtem én is), ha valóban megvolt a bojler csere akkor az ár sem vészes (a Classic-ok ugyanezzel a belsővel drágábban mennek de ott több a hely tuningnak). Egy pid ebbe is belefér később.
Graef 720 őrlés közben csattanás, mintha kavics került volna bele. Gyors szétszedtem, kavicsot nem találtam, az örlőmű élein nem találtam hibát nagyítóval sem. Megtisztítottam és azóta három fokozattal dúrvábbra kell állítsam a kívánt eredményért. Mi történhetett? És vajon most a szemcse méret egyforma-e? A kávé lefolyása nem egyértelműen rosszabb vagy jobb. Mi a véleményetek?