Talán majd egyszer én is eljutok oda...már évek óta mindig elhatározzuk, hogy elmegyünk, Hortobágy, Debrecen...de ugye az állatok miatt nem nagyon tudunk messze mozogni, mert azért hozzám az az ország másik fele... rengeteg dolog van még kishazánkban ahol életemben nem jártam..majd talán egyszer...:)
Sziasztok.Új belépőként szeretnék kérdezni.Tehéntejből készítettem sajtot,naturt,és ízesítettet.Igyekeztem betartani az itt tanultakat,szerintem sikerült is /vettem oltót,azzal csináltam/.
A sózást próbáltam sóoldatban,közvetlen sózással,ízre mindegyik jó lett/legalább családom szerint/.
Kérdésem az lenne,ha vége a sózásnak,a sajt természetesen nedves:itt nem vagyok biztos a további lépésben:meg kell törölni?Szárítani?Hol?Hány fokon?Mikor tehetem hűtőbe,és mibe "csomagoljam"?Ha érlelem,és nincs pincém,jó ha a hűtőt kb.10 Cfokra állítom,és ott tartom?
Válaszotokat,segítségeteket előre köszönöm:mamasajt
Az előttem szóló a tejtemékgyártó és sajtkészitő tanfolyamot linkelte be, először én is ezt kaptam meg email-ben, egy kicsit meg is ijedtem, mert ez időben és árban is elég sok, de van egy 30 órás sajtkészitő tanfolyam is, a helyszín ugyanaz. /2011.okt.7-8-9/
Sajnos nekem sincs közel, én 200 km-re lakom Csermajortól, a szállás a kollégiumban megoldható.
Megkérdezhetem, te hol laksz ?
Beillesztem neked a tematikát.
30 ÓRÁS HÁZI SAJTKÉSZÍTÉS TANFOLYAM INDUL
A FELNŐTTKÉPZŐ TANFOLYAM, ELSŐSORBAN SAJÁT TERMELÉSŰ TEJ HÁZTÁJI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TÖRTÉNŐ FELDOLGOZÁSÁT ISMERTETI MEG AZ ÉRDEKLŐDŐKKEL.
A képzés helyszíne: A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központjának Ujhelyi Imre Élelmiszeripari Szakképző Tagintézménye, Csermajor
A képzés időtartama: 30 óra Elmélet aránya: 40% (12 óra)Gyakorlat aránya: 60% (18 óra)
Tervezett időpont: 2011. október 7-8-9.
A képzés díja 30.000 Ft.
A tanfolyam tematikája Elmélet:
1.A tehéntej, juhtej és a kecsketej összetétele, tulajdonságai és táplálkozás élettani szerepe. A tejtermékek szerepe a falusi vendéglátásban. 2. A nyerstej tárolásának és kezelésének higiéniai szabályai. A tej kiválogatása az egyes tejtermékek gyártásához. 3. A nyerstej hőkezelése, előkészítése a termékgyártáshoz. (Színtenyészetek) 4. Savanyított tej-és tejszínkészítmények előállítása egyszerű eszközökkel, háztáji kis műhelyekben ( aludttej, kefir, joghurt, tejföl) 5. Tehéntúró és juhtúró gyártása. 6. A házi sajtkészítés alapjai: - a tej alvasztása, az alvadék felvágása, sajtolása, utómelegítése és formázása. 7. A sajtok préselése, sózása, érlelése és tárolása. 8. Friss sajt készítése. 9. Lágysajt készítése. 10. Röglyukas félkeménysajt készítése. 11. Erjedési lyukas félkeménysajt készítése. 12. A savó hasznosítási lehetőségei.(orda készítés). Sajtkészítmények.(körözött túró)
A tanfolyam zárása, értékelése. A tanfolyam elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt, érdeklődést kelt fel. Ellenőrző foglalkozás nincs. Záróvizsga nincs. A tanfolyam elvégzése képesítést nem ad, de előkészít további szakmai képzésre.
Nagy számú jelentkezés esetén újabb tanfolyamot indítunk.
További információkért érdeklődni lehet az iskola titkárságán telefonon 06-99 370-918 vagy e-mailben: horvath.bea@porpaczy.hu
A csatolt jelentkezési lapot, kérjük intézményünkbe
(Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központja,
9431 Fertőd, J. Haydn u. 2.)
beküldeni szíveskedjék.
Az iskola igény esetén biztosít szállást a kollégiumban. 1.300+18% ÁFA +315,-Ft mosatási költség
Horváth Miklósné 06/ 96-242-022 fogadja szállásigényüket.
Köszönöm az infót. Sajnos ez nekem a több száz kilóméter távolság miatt nem elérhető :-(( Sokat kerestem már, de semmit nem találok a környékünkön (kelet Mo.) pedig van a városunkban élelmiszer ipari suli is, mezőgazdasági suli is, Agrár Egyetem is... de még csak hasonló képzés sincs. Bezzeg a milliós Uniós marhaságok...
Szépek! Friss képek várhatók a honalpodon? Érdekelnek mostani sajtok, kecskék. :) Lassan készen lesz az enyém is és ott majd mutatom az idei sajtokat. :)
Nem azt mondtam, hogy nincs, csak ritka. Legalábbis felénk nincs egy sem. Ha valami baja van az állatnak, akkor kezdhetem én kitotózni, mert az állatorvos csak a vitamininjekciót meg a féreghajtót tudja. (Kísértetiesen hasonlít ahhoz, ahogyan az állami kórházakban engem látnak el. :D)
Annyira én sem értek hozzá, de szerintem a 4-5 napos tej már annyira be van "érve", hogy nem tuti belőle sajtot készíteni...de vannak itt nagy tudású sajtosok, akik értenek hozzá, ha visszajönnek, tuti, hogy írnak ....
Ilyen nekem is volt, bár a mienknél csak szivárgott az egyik legjobb kecskénk tőgyéből oldalt, ahol fejtem, és mindig lucskos lett a kezem. Nem jó, mert nem túl higiénikus, vigyázni kell, nehogy belecsöppenjen a tejbe. Két év alatt némileg javult, bár lehet, hogy még mindig szivárog kicsi. Nem tudom, az orvos mit tudna vele kezdeni, talán egy felsebzés-összeforrás megoldaná, de kétlem, hogy volna benne gyakorlata. A hazai állatorvosok ritkán értenek is a szarvasmarhához.
SOS újra segítség kellene!!! Mogyorónál fejéskor észre vettük, hogy a tőgyéből nem csak a kellő helyen jön a tej. Bocsi másképp nem tudom megfogalmazni, de olyan mintha a tőgy oldala ki lenne repedve vagy ilyesmi. Ahogy megnyomom ott is spriccel a tej... Mit tegyek szerintetek? forduljak orvoshoz? Mi lehet ez???
Köszi! Nem kritika képp kérdeztem ám, csak infó gyűjtés céljából, szeretnék én is érlelni, eddig még csak folpackban pihiztettem sajtot legtovább három hétig. Szereztem egy kicsi borhűtőt, így most már szeretném megpróbálni a csupaszon érlelgetést is...
Írtad, hogy 2-3 órát pihenteted a kultúrázott tejet. Olvastam itt, hogy van aki szintén eddig, van aki csak fél óráig pihenteti oltás előtt. Esetleg próbáltad már így is úgy is? Ha igen, tapasztalatod szerint mi a különbség? Ha még nem unod a kérdéseimet...
nekem a 3-3,5 napos tejbol is teljesen jo a sajt, igaz en felmelegitem 65-70 fokra, kihuteni meg ugy szoktam, hogy hozzaontom az 1/3 mennyisegu tehentejet, ami 5 fokos es a gazda mar termizalta 1x. ami igy kihul 35-40°c-ra, egy kicsit hagyom meg hulni utanna beoltom a sajtkulturaval es lefedem 2-3 orara.
igen valoszinuleg tejpenesz, elvileg sos vizes mosogatassal el lehet tuntetni, engem mondjuk annyira nem zavar. (valahol meg azt is olvastam, hogy iz-alakito hatasa is van)
Csupán azt szeretném megkérdezni, hogy véleményetek szerint lefagyaszthatom-e a tejet, mivel jelenleg csak egy kecskét fejek és mire a megfelelő mennyiség összegyűlik, a tej már nem igazán alkalmas a sajtkészítésre (vagy valamit nem jól csinálok). Ha friss a tej, a sajt is jó. Négy-öt napos tejből a sajt megy a kukába...
Köszönöm szépen a választ közben chn 22-t rendeltem (sürgettek itthon, szeretnének már sajtot látni és oltóm sincs már), de tavasszal ki fogom próbálni a danicát is bíztatásodra... Guszta nagyon a sajtod!!! Én eddig még csak gomolyákat készítettem, meg túrót, krémsajt szerűséget, joghurtot. A legöregebb gomolyám 3 hetes volt... Ha megjön a cucc, talán túl merek lépni a gomolyán. Szép hetet!
szerintem teljesen jo a Flora Danica, en ilyen sajtokat tudok "gyartani belolle". a 2 hetes mar egy "eleg jo minosegu gauda jellegu" es allagu, igaz en 2/3-1/3 aranyu kecsketej-tehentej keverekbol csinalom.
telen amikor majd nem lesz kecsketejem, csinalom csak tehentejbol. egy kis camping hutoben erlelem 12-15 fokon. 80-90% paratartalman, naponta forgatom es szelloztetem.
ilyen a frissen keszult, soleben aztatas utan 1 naposan.