Ebben majd más biztosan tud segíteni, de hátha érdekel: lehet kapni füst-eszenciát is, ami kicsit egészségesebb a füstölésnél, és csak be kell kenni. :) (Én nem próbáltam.)
Ezért is írtam,az ország másik fele, osztrák határ megye...:)
Mi már áttértünk a napi egy fejésre, aztán majd mikor már így is nagyon megy az apasztás, a kétnapira.. aztán már nem fogunk, tavaly is saját maguk leálltak egész jól.. ha úgy látod nem boldogulnak az apasztással, vagy nem jó a tőgyük akkor leinfúziózni a tőgyüket, azt te is meg tudod csinálni...csak bele kell nyomni a tőgyébe, ellötykölni benne, oszt kalap-kabát jó napot...:)
Szép város is Debrecen. Érdemes megnézni. Ti merre laktok?
Nálam is nagyon apasztanak a lányok, pedig egy kivételével még most fedeztettük fel őket. Szerintetek lehet, hogy esetleg a költözködés tett be nekik? A hétvégén hoztuk haza őket a legelőről, mert vissza kellett költöznünk. Tényleg! Szerintetek meddig fejjem, míg teljesen el nem apaszt?
Én úgy szoktam csinálni, hogy egy tányérra teszek papírtörlőt, de jó minőségűt, és arra rárakom...minden nap megfordítom, és a papírtörlőt is kicserélem....aztán szépen leszárad, és amikor elkezd egy kicsit "kérgesedni" akkor vagy becsomagolom JÓ SZOROSAN folpakkba, szinte légmentesen..ha nem akkor gyenge sólébe átmosogatom aztán megint vissza a tányérra, és ezt ismételgetni kell. Amúgy az én hűtőmet 14 fokra állítottam be...de szerintem ha marad ez az idő, akkor már kiteszem őket a nyárikonyhába az asztalra, már nincs olyan meleg...próbálkozz, hogy neked melyik a jobb megoldás..
Talán majd egyszer én is eljutok oda...már évek óta mindig elhatározzuk, hogy elmegyünk, Hortobágy, Debrecen...de ugye az állatok miatt nem nagyon tudunk messze mozogni, mert azért hozzám az az ország másik fele... rengeteg dolog van még kishazánkban ahol életemben nem jártam..majd talán egyszer...:)
Sziasztok.Új belépőként szeretnék kérdezni.Tehéntejből készítettem sajtot,naturt,és ízesítettet.Igyekeztem betartani az itt tanultakat,szerintem sikerült is /vettem oltót,azzal csináltam/.
A sózást próbáltam sóoldatban,közvetlen sózással,ízre mindegyik jó lett/legalább családom szerint/.
Kérdésem az lenne,ha vége a sózásnak,a sajt természetesen nedves:itt nem vagyok biztos a további lépésben:meg kell törölni?Szárítani?Hol?Hány fokon?Mikor tehetem hűtőbe,és mibe "csomagoljam"?Ha érlelem,és nincs pincém,jó ha a hűtőt kb.10 Cfokra állítom,és ott tartom?
Válaszotokat,segítségeteket előre köszönöm:mamasajt
Az előttem szóló a tejtemékgyártó és sajtkészitő tanfolyamot linkelte be, először én is ezt kaptam meg email-ben, egy kicsit meg is ijedtem, mert ez időben és árban is elég sok, de van egy 30 órás sajtkészitő tanfolyam is, a helyszín ugyanaz. /2011.okt.7-8-9/
Sajnos nekem sincs közel, én 200 km-re lakom Csermajortól, a szállás a kollégiumban megoldható.
Megkérdezhetem, te hol laksz ?
Beillesztem neked a tematikát.
30 ÓRÁS HÁZI SAJTKÉSZÍTÉS TANFOLYAM INDUL
A FELNŐTTKÉPZŐ TANFOLYAM, ELSŐSORBAN SAJÁT TERMELÉSŰ TEJ HÁZTÁJI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TÖRTÉNŐ FELDOLGOZÁSÁT ISMERTETI MEG AZ ÉRDEKLŐDŐKKEL.
A képzés helyszíne: A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központjának Ujhelyi Imre Élelmiszeripari Szakképző Tagintézménye, Csermajor
A képzés időtartama: 30 óra Elmélet aránya: 40% (12 óra)Gyakorlat aránya: 60% (18 óra)
Tervezett időpont: 2011. október 7-8-9.
A képzés díja 30.000 Ft.
A tanfolyam tematikája Elmélet:
1.A tehéntej, juhtej és a kecsketej összetétele, tulajdonságai és táplálkozás élettani szerepe. A tejtermékek szerepe a falusi vendéglátásban. 2. A nyerstej tárolásának és kezelésének higiéniai szabályai. A tej kiválogatása az egyes tejtermékek gyártásához. 3. A nyerstej hőkezelése, előkészítése a termékgyártáshoz. (Színtenyészetek) 4. Savanyított tej-és tejszínkészítmények előállítása egyszerű eszközökkel, háztáji kis műhelyekben ( aludttej, kefir, joghurt, tejföl) 5. Tehéntúró és juhtúró gyártása. 6. A házi sajtkészítés alapjai: - a tej alvasztása, az alvadék felvágása, sajtolása, utómelegítése és formázása. 7. A sajtok préselése, sózása, érlelése és tárolása. 8. Friss sajt készítése. 9. Lágysajt készítése. 10. Röglyukas félkeménysajt készítése. 11. Erjedési lyukas félkeménysajt készítése. 12. A savó hasznosítási lehetőségei.(orda készítés). Sajtkészítmények.(körözött túró)
A tanfolyam zárása, értékelése. A tanfolyam elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt, érdeklődést kelt fel. Ellenőrző foglalkozás nincs. Záróvizsga nincs. A tanfolyam elvégzése képesítést nem ad, de előkészít további szakmai képzésre.
Nagy számú jelentkezés esetén újabb tanfolyamot indítunk.
További információkért érdeklődni lehet az iskola titkárságán telefonon 06-99 370-918 vagy e-mailben: horvath.bea@porpaczy.hu
A csatolt jelentkezési lapot, kérjük intézményünkbe
(Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központja,
9431 Fertőd, J. Haydn u. 2.)
beküldeni szíveskedjék.
Az iskola igény esetén biztosít szállást a kollégiumban. 1.300+18% ÁFA +315,-Ft mosatási költség
Horváth Miklósné 06/ 96-242-022 fogadja szállásigényüket.
Köszönöm az infót. Sajnos ez nekem a több száz kilóméter távolság miatt nem elérhető :-(( Sokat kerestem már, de semmit nem találok a környékünkön (kelet Mo.) pedig van a városunkban élelmiszer ipari suli is, mezőgazdasági suli is, Agrár Egyetem is... de még csak hasonló képzés sincs. Bezzeg a milliós Uniós marhaságok...
Szépek! Friss képek várhatók a honalpodon? Érdekelnek mostani sajtok, kecskék. :) Lassan készen lesz az enyém is és ott majd mutatom az idei sajtokat. :)
Nem azt mondtam, hogy nincs, csak ritka. Legalábbis felénk nincs egy sem. Ha valami baja van az állatnak, akkor kezdhetem én kitotózni, mert az állatorvos csak a vitamininjekciót meg a féreghajtót tudja. (Kísértetiesen hasonlít ahhoz, ahogyan az állami kórházakban engem látnak el. :D)
Annyira én sem értek hozzá, de szerintem a 4-5 napos tej már annyira be van "érve", hogy nem tuti belőle sajtot készíteni...de vannak itt nagy tudású sajtosok, akik értenek hozzá, ha visszajönnek, tuti, hogy írnak ....
Ilyen nekem is volt, bár a mienknél csak szivárgott az egyik legjobb kecskénk tőgyéből oldalt, ahol fejtem, és mindig lucskos lett a kezem. Nem jó, mert nem túl higiénikus, vigyázni kell, nehogy belecsöppenjen a tejbe. Két év alatt némileg javult, bár lehet, hogy még mindig szivárog kicsi. Nem tudom, az orvos mit tudna vele kezdeni, talán egy felsebzés-összeforrás megoldaná, de kétlem, hogy volna benne gyakorlata. A hazai állatorvosok ritkán értenek is a szarvasmarhához.
SOS újra segítség kellene!!! Mogyorónál fejéskor észre vettük, hogy a tőgyéből nem csak a kellő helyen jön a tej. Bocsi másképp nem tudom megfogalmazni, de olyan mintha a tőgy oldala ki lenne repedve vagy ilyesmi. Ahogy megnyomom ott is spriccel a tej... Mit tegyek szerintetek? forduljak orvoshoz? Mi lehet ez???
Köszi! Nem kritika képp kérdeztem ám, csak infó gyűjtés céljából, szeretnék én is érlelni, eddig még csak folpackban pihiztettem sajtot legtovább három hétig. Szereztem egy kicsi borhűtőt, így most már szeretném megpróbálni a csupaszon érlelgetést is...
Írtad, hogy 2-3 órát pihenteted a kultúrázott tejet. Olvastam itt, hogy van aki szintén eddig, van aki csak fél óráig pihenteti oltás előtt. Esetleg próbáltad már így is úgy is? Ha igen, tapasztalatod szerint mi a különbség? Ha még nem unod a kérdéseimet...