Keresés

Részletes keresés

kkmd Creative Commons License 2008.07.29 0 0 1021

de akkor mióta szedtél gyógyszert? Hormon szintek be is álltak addigra?

 

Ebben az évben én azzal kezdtem, hogy nem nagyon bírtam a meleget, lehet, hogy ez már jelezte, hogy valami nem OK...

Előzmény: zsluzse (1020)
zsluzse Creative Commons License 2008.07.28 0 0 1020
Én napoztam vele, 1 hetet olaszban minden nap a tengerparton feküdtem,  csokin jöttem viszza. Nekem semmi bajom nem volt vele!
Előzmény: kkmd (1017)
zsluzse Creative Commons License 2008.07.28 0 0 1019
Rajta kívül még lesz 3 szobatársa! Már ha Vácra kerül és bentfekvősre! Ezt nem a leletek alapján állapítják meg, hogy mekkora adagot kap, hanem van elötte egy 3 napos bemérés, mondjuk: szerdán megy üres gyomorra 8-ra és kap egy kevés lötyit pár óra múlva, kb. 1-kor bemérik és utána hazamehet. Másnap megint bemegy 8-ra megmérik és hazamehet és péntek reggel ugyanez és akkor kiderül, hogy hogy reagál a szervezete a jódra, mennyit tud tárolni a pajzsmirigye és annak függvényében dől el, hogy mennyi adagot kap. Az adag nagysága függvényében pedig eldöntik, hogy meddig nem mehet emberek közé. Amíg bent van addig külön wc-t kell hazsnálni a nagy és a kisdologhoz és 3x le kell húzni. Vinni kell evőezközt amit bő vízzel el kell mosni és a ruháit is ha hazament külön kell kimosni. Van ott egy hátsó kijárat az udvarra és oda kimehet levegőzni ha nincs kint senki.Ha bent kell maradni 3 napot akkor is úgy kell hazamennie, hogy kocsival, mert tömegközlekedésre nem szállhat és még egy hétig nem mehet emberek közé. De azért akkor már kis időkre szabad hozzá menni, csak minnél távolabb kell tőle tartózkodni.
Előzmény: Szetka (1016)
zsluzse Creative Commons License 2008.07.28 0 0 1018
Most kérdeztem az elöbb a TSH-mat: 2,79 :D TÖK JÓ!!! (2 szem Letrox-al) ésa koleszterinem is visszaállt tényleg! De az mitől volt magas?
Előzmény: Saléva (1015)
kkmd Creative Commons License 2008.07.28 0 0 1017

 - nekem még aznap megjött a TSH eredménye, régebben csak másnap

 

- a túlműködésesek általában nem is bírják a meleget, a napot, de nem is ajánlott. Írtam anno a Solymosinak, és ő a nyak fehér kendővel való takarását javasolta a nyaralás ideje alatt (tengerpart). Az más kérdés, hogy nem is napoztam, mert nem akartam leégni, de míg lubickoltam, nem kötöttem be. Viszont városnézéshez kalapot tettem, meg galléros fehér inget.

 

(tegnap kifeküdtem light-osan napozgatni, de lehet, hogy nem kellett volna, mert mára már szorít a torkom, hogy ettől, vagy csak beképzelem, rejtély.

Előzmény: cirmos11 (1014)
Szetka Creative Commons License 2008.07.27 0 0 1016

Köszönöm szépen a válaszodat, Zsluzse!

 

75 éves az Anyukám, hát .... nem szívesen hagyom teljesen magára. Azt hittem, hogy egy pár percre megengedik a látogatást.   Ez így egyre rosszabbul hangzik.

 

Közben akkor senki sem néz rá? Ez egy fiatal, fitt páciensnél nem gond, de annál, akinek még ezeregy más baja is van???

 

Gondolom, hogy az adag függ a pajzsmirigy megnövekedett méretétől, és őneki elég nagy. (Most nincs nálam a lelet, pontos méretet nem tudom.)

Még bemérésre sem mehetünk, a januári kontrasztanyag miatt, ősszel kell visszatérni a témára, ez azt jelenti, hogy lassan kérhetem az időpontot az ambulanciára.

Mindegy, Solymosi dr-hoz mindenképp elviszem, és hátha ő más okosságot is tud mondani.

 

Előzmény: zsluzse (1013)
Saléva Creative Commons License 2008.07.26 0 0 1015

Szia Zsulzse!

 

A koleszterin visszaáll, nekem is magas lett. Viszont ha belegondolok én is szédültem az izotóp után. Nem azonnal, hanem néhány hónap múlva, voltam szemészeten is, mert azt gondoltam ez okozza. - 0.5 ös mindkét szemem, ez minimális úgyhogy lehet hogy nem is ettől szédültem , főleg hogy mostanában nem tapasztalom. Nem állandó szédülés volt hanem egy-két pillanatig tartó csak.

Előzmény: zsluzse (997)
cirmos11 Creative Commons License 2008.07.26 0 0 1014
Megpróbálom kiküszöbölni ezt a betegségtudatot, csak tudom magamról, hogy nem vagyok egy könnyű eset...Az alaptermészetem olyan, hogy nem tudom félválról venni a dolgokat, nem tudom megcsinálni, hogy egyik fülemen be a másikon ki, rágódós tipus vagyok nagyon, lehet, hogy ez is minden bajom alfája és omegája.
Köszi, hogy irtál :) Mikor lesz az ellenőrző kontroll?
Még van egy kérdésem, bár ez úgy mindenkihez, aki túlműködéses: Igaz, hogy nem szabad napozni???
Előzmény: kkmd (1006)
zsluzse Creative Commons License 2008.07.26 0 0 1013

Szia!

 

Nekem Vácon lőttek túl a célon és ott mindenkivel ezt csinálják, mert azt mondják, hogy inkább működjön alúl mint, hogy még egyszer kiújuljon a túlműködés. Azt hiszem én is be fogok menni az ÁEK-ba, mert idegesít, hogy senki nem foglalkozik a szédüléssemmel. Nekem meg már olyan gondolataim vannak, hogy mi van ha a hipofízisemmel van probléma.... Szóval már rémképeket látok...

Amikor megcsinálják az izotópos kezelést akkor nem szabad látogatni, mert sugároz. Ez egy öreg néni esetében elég érdekes lehet (bár nem tudom, hogy hány éves anyukád), mert péntek délután megkapja mindenki a maga adagját és mindenki hazamegy, az orvosok is meg a nővérek is, adnak egy számot ha gond lenne melyik ügyeletre kell telefonálni (persze ott a kórházon belül) és hétfőn amikor visszajönnek megnézik, hogy mennyire sugárzol még. Aki a kaját hozza az is köppenyt vesz fel, olyat mint a röntgenen, meg a takarító is. De ha csak kis adagot kell kapnia akkor haza is mehet vele, de azért tanácsos 3 napig nem érintkezni vele akkor is.

Ha még van kérdésed szívesen válaszolok, most ennyi jutott az eszembe.

Előzmény: Szetka (1012)
Szetka Creative Commons License 2008.07.25 0 0 1012

Elég az is.  :-)

 

Próbálnék minden lehetséges rizikófaktort kikerülni, bár biztos nem lehet, de, ha meg sem próbálom.....

 

Féltem Anyukámat, márciusban nagyon súlyos műtéten esett át, azóta is csak az orvosokat járjuk, és még bejött ez pajzsmirigy is.

Bár régóta tudtuk, hogy van, de látszólag nem okozott problémát, de aztán, mintegy mellékesen kiderült, hogy dehogynem....

 

Ő már nem akar sehová se menni (de nem hagyhatom annyiban), viszont így is szédül és gyenge, mi van, ha nála is túl lőnek a célon...?

 

Amúgy meg az ember habzsolja az információkat, tapasztalatokat.

 

Vácra küldenének, én az ÁEK-et szeretném, elvileg lehetne is, de azt írta itt valaki, hogy nagyon bunkók voltak.

 

Ha több napig kell bent lenni, akkor meg lehet látogatni egy-egy rövid időre, nem tudjátok???

 

Tele vagyok (vagyunk) dilemmával, de ez, ahogy itt látom, nem egyedüli.

 

 

 

 

Előzmény: zsluzse (1011)
zsluzse Creative Commons License 2008.07.25 0 0 1011
Szerintem eddig még senki nem beszélt szédülésről, csak én... :(
Előzmény: Szetka (1010)
Szetka Creative Commons License 2008.07.25 0 0 1010

Én néhány hete kérdeztem meg az egyik budapesti magánrendelő inétzetet, hogy mennyi idő alatt van TSH eredmény, 1 hetet mondtak, úgy, hogy fizetni kell érte.

 

Ez alapján teljesen hihető a 3 hét vidéken.

 

Anyukámnak szokták ellenőrizni a TSH-ját, azért kerestem magánt, mert mindig cirkusz van a vérvétellel, nem fizeti a TB 30 napon belül, ha pajzsmirigy-rendelésre megyünk, akkor az a kérés, hogy minél későbbi legyen, de azért még elkészüljön. A normál rendelőben, hol 1 hét után van eredmény, hol 3 nap, de volt már olyan is, hogy másnap megvolt. (Fentiek alapján a magánnal sem mentem volna semmire, persze van olyan is ahol 1 nap, de az nem a közelben van.)

 

Valami olyami gond van vele, hogy össze kell gyűjteni bizonyos mennyiségű pácienst, és csak megfelelő db-számú minta után indítják a szükséges vizsgálatot.

 

 

 

 

Egyébként:

 

Anyukámnak is jódizotópos kezelést javasoltak (írtam már korábban), de kiderült, hogy egy kicsit várni kell, mert január végén érfestése volt, és az ahhoz használt kontrasztanyagban jód van, és az még ki nem ürül teljesen (kb. 6 hó), addig nem lehet bemérni.

 

Olvastam az általatok javasolt konzilium.hu-n hogy dr. Solymosi azt is meg tudja mondani a  vizsgálat után (ha jól értettem), hogy mekkora adagra van szükség? Nem kellene bemérni?

 

Tervezem, hogy elmegyünk hozzá, de azért jó lenne már most tudni.

Egyébként e-mailben kérdeztem tőle 1-2 dolgot (ezt pont nem), és nagyon rendes volt, hamar válaszolt.

 

Köszönet nektek az elérhetőségéért.

 

Amúgy nem kicsit félünk, mert ez a kezelés utáni szédelgés, amiről írtok, nagyon nem jönne jól, mert szédülésből már mos is van elég.

 

 

 

Előzmény: cirmos11 (1005)
zsluzse Creative Commons License 2008.07.25 0 0 1009

Nekem megvastagodott a nyakam amikor még alulműködtem, de mióta megvolt az izotóp kezelésem az óta visszahúzódott.

Viszont az én kérdésemre még senki nem válaszolt! :(

Arra, hogy szédül-e valaki az alulműködésnél? Mert én rengeteget szédülök. Nem úgy, hogy elvesztem az egyensúlyomat, csak érzem, hogy szédülök.... és a dokik nem törődnek vele!!!!

Előzmény: kkmd (1007)
demjengi Creative Commons License 2008.07.25 0 0 1008

Nekem nem volt vastag, de biztosan helyrejön a kezeléstől.

Akkor képzelj el engem, akinek volt két szép barna szeme, és most napszemüveggel takargatom, olyan ronda düledt lett, csúnya ilyedt tekintet, bandzsa. Rettenetes. Ha ez nem jön helyre sírhatok. Szúrkoljatok nekem.

Egyébként amikor csak a túlműködés és alulműködésem volt, én nem is voltam kétségbeesve, még attól sem, ha esetleg életem végégig gyógyszert kell szednem rá.  Nem is igazán foglalkoztam vele, bár mindent bevettem és minden rendelésre elmentem. Nem éreztem tragédiának. Simán elviselhetőek voltak a tüneteim, még a fogyástól is csinosabb lettem. :-)

Most viszont nagyon  más a helyzet. Nem szeretek ronda lenni, és nem szeretnék megvakulni.

kkmd Creative Commons License 2008.07.25 0 0 1007

Sziasztok,

lenne még egy kérdésem: a nyakatok Nektek is megvastagodott? de ugye ez el fog múlni? Eddig viszonylag szép, karcsú nyakam volt még a túlsúlyom ellenére is, remélem visszamegy, ugye????

kkmd Creative Commons License 2008.07.25 0 0 1006

Azért csak kérdezz rá, hátha megjött...

 

Igaz nem nekem írtad, de lenne hozzáfűznivalóm a betegségtudattal kapcsolatban: még nincs eredményed, lehet, hogy valóban "csak" ideges vagy. De ha mégis a túlműködés lenne, akkor se érezd magad betegnek! Nekem is mostanában derült ki, eleinte teljesen odavoltam, most már dolgozom azon, hogy rendbejöjjek. Nemcsak a gyógyszerrel, hanem tudatosan. Most majd kiderül az ellenőrző kontrolon mennyire voltam ügyes. :-)))

A lelki dolgokra jöhet egy kis Xanax, ha nagyon gáz, de ezt  dokival kell végigbeszélni.

Előzmény: cirmos11 (1004)
cirmos11 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 1005
Nem nagy város, elárulom :) Tolna megye bonyhádi szakrendelő. De mondtam a házidokinak is , hogy 3 hét az eredmény meg az ultrahangos doki is kérdezte, hogy mikor lesz meg, annak is mondtam, és egyik se csodálkozott rajta csöppet se. Csak én csodálkoztam, mert előtte már jócskán böngésztem ezt a topicot és itt csak napokról volt szó. Nem tudom...
Előzmény: kkmd (1003)
cirmos11 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 1004
Köszönöm, próbálok nyugodt lenni, de húúú..:) És már alig várom, hogy kapjak valami gyógyszert és megint jól legyek. Bár igy visszagondolva ki tudja mikor volt olyan, elég régóta vagyok ilyen "idegbeteg", csak talán most már betegségtudatom is van..
Előzmény: demjengi (1002)
kkmd Creative Commons License 2008.07.25 0 0 1003

A laborban nem az eredmény értékét kell kérni, hanem, hogy egyáltalán kész van-e. Azt meg kell mondaniuk (név, TAJ szám kell)

Nem tudom merre laksz, de egy nagyobb városban egy TSH nem olyan sok időt kell hogy igénybe vegyen!!!

 

Előzmény: cirmos11 (999)
demjengi Creative Commons License 2008.07.25 0 0 1002

Próbálj egy kicsit megnyugodni. Megkapod a megfelelő gyógyszereket, és ezek a tünetek el fognak múlni.

 

Előzmény: cirmos11 (1001)
cirmos11 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 1001
A belső remegés az valami szörnyű, és közben nem tudom elhessegetni a gondolatot, hogy lehet, hogy meghalok és mi lesz a gyerekeimmel és alig tudom visszatartani a sirást. Külsőleg nem látszik, nem esik le a kaja a villáról meg ilyen. És észrevettem, hogy akkor jön leginkább, amikor fizikailag nincs mit csinálnom vagyis semmi dolgom. Ilyenkor hiába tv-zek vagy próbálok olvasni nem tudom róla elterelni sehogy a gondolataim, őrjitő.
A lábdobogás detto, nálam is, vagyis nem dobogtatom, hanem keresztbe van a lábam és az alsót rázom lábujjhegyen. A felpörgés is megvan, ezenkivül minden idegesit, miért ugat a kutya?, miért nyávog a macska?, miért csörög a telefon? mit főzzek? stb...
Az anyagcserém? nem tudom, hogy fölgyorsult-e, egy nap egyszer megyek wc-re, viszont, ha iszok egy fél pohár vizet negyed órán belül biztos megyek pisilni, szóval az olyan, mintha csak átszaladna.
Előzmény: zsluzse (998)
cirmos11 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 1000
Na, fogyni nem fogytam , az igazat megvallva nem mérem magam, de mivel igy is nagyon vékony vagyok (176cm, kb 53-55 kiló) biztos feltűnt volna, hogy lötyögnek a ruháim. Dühkitöréseim sincsenek, én magamban tobzódom örökké, de azt nagyon! Mindenen az égvilágon tudok aggódni.
Előzmény: demjengi (996)
cirmos11 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 999
Köszönöm, hogy válaszoltatok!!!

A pajzsmirigyvizsgálat kérő lapomon egyedül a TSH volt beikszelve és én is nagyon csodálkoztam, mikor kérdésemre (hogy mikor lesz eredmény) 3 hetet mondott az aszisztens, aki levette a vért (még vissza is kérdeztem, hogy 3 hét?)
Azt még tegnap elfelejtettem irni, hogy attól függetlenül, hogy most nagyjából beállt a pulzusom, sokszor van szivdobogás érzésem, nagyon idegesitő.
A citromfű teát ki fogom próbálni, köszönöm! A laborban telefonon is lehet érdeklődni?
Most lehet hülyeséget fogok irni, de inkább derüljön már ki, hogy túlműködésem van, mert ha nem az van, akkor megint csak ott tartok, hogy nem tudom mi a baj és az még rosszabb :(((
Előzmény: kkmd (995)
zsluzse Creative Commons License 2008.07.24 0 0 998

Szia!

Nem tudom milyen az a belső remegés, nekem erről inkább a pánikbetegség jutott eszembe..., mert én remegtem, de rendesen! Nem tudtam a villán megtartani egy falat kaját sem. A lábammal meg egyfolytában doboltam... Nem vagy felpörögve? Nem gyorsult fel az anyagcseréd? Mert ezek is tünetei a túlműködésnek!

Előzmény: cirmos11 (994)
zsluzse Creative Commons License 2008.07.24 0 0 997

Szia!

Mióta alulműködök az óta kicsit magas a koleszterinszintem... elötte sose volt gond vele! Lehet ez a kettő egybefügg? Mert látom, hogy nálad is kérték az ellenőrzését. Ha megtudsz valamit szóljál!

demjengi Creative Commons License 2008.07.24 0 0 996

Szia!

 

Nekem csak 3 tünetem volt amikor túlműködtem: fogyás, belső remegés, dűhkitörés, pedig egyébként nagyon békés ember vagyok. Halál félelmem nem volt.

Előzmény: cirmos11 (994)
kkmd Creative Commons License 2008.07.24 0 0 995

Szia!

Milyen paramétereket kért vajon az orvosod? A TSH, FT3, FT4 amelyek jelezhetik a túlműködést 1-2 napon belül megvannak. A TRAK, az autoimmunra utaló paraméterek azok valóban hosszabb időt vesznek igénybe. Próbálj meg érdeklődni a laborban, hogy a TSH stb. nincs-e már meg. Ha azok megvannak, már lehet jósolni, valóban a paizsmiriggyel van-e gond, mert még egy csomó más dolog is szóba jöhet. A túlműködésre jellemző a folyamatos magas pulzus és az idegesség. De ez ugyanakkor jelenthet "sima" pánikbetegséget vagy stressz okozta magas pulzust. A túlm. okozta magas pulzusra általában a Huma-Pronolt preferálják. A belső remegés is lehet a túlműk. miatt akár.

 

Addig is míg nincsenek eredmények ( azért érdeklődj részeredmények után!) igyál citromfű teát, és kérj a dokitól valami enyhe nyugtatót ( együtt ne a kettőt!) . Egyáltalán nem biztos, hogy a pajzsmiriggyel van gond, nyugodj meg.

Üdv

kkmd

Előzmény: cirmos11 (994)
cirmos11 Creative Commons License 2008.07.24 0 0 994
Sziasztok!
Új beteg vagyok, illetve még csak valószinű, hogy túlműködéses vagyok...2 héttel ezelőtt nagyon megugrott a pulzusom , a háziorvosom szabadságon volt, igy elmentem a helyetteséhez. Rögtön ekg-ra rakott, 120 volt a pulzusom. A helyettes orvos és másnap a háziorvosom is mindketten a másik véleményéről nem tudva pajzsmirigytúlműködésre gyanakodott egyből, pedig "csak" magas pulzus és minden ok nélküli folyamatos idegesség volt a panaszom. Voltam uh-on, az teljesen negativ, a szemészet is. Múlt héten vették le a vért, 3 hét mire megjön az eredmény, vagyis márcsak 2. A szapora pulzusra a dokim Bisoblockot irt fel, reggel egy felet, úgyhogy az most nagyjából rendben van. Csak azt nem tudom, és ebben kérem a segitséget attól, akinek túlműködése van, hogy néha érzek olyan belső remegést, mintha az egész testem bizseregne belülről, ez is tünete a túlműködésnek? Nagyon rossz érzés, 1-2 órát tart és olyan halálfélelem érzés jön rám közben. Lehet, hogy mivel a pulzusom most a gyógyszerrel karban van tartva igy próbál "jelezni" a túlműködés? Köszönöm, ha valaki válaszol :)!!!
könyvmoly Creative Commons License 2008.07.23 0 0 993
Szia!

Szemproblémát az alulműködés szerintem sem okoz. Inkább arra tippelnék, hogy vagy ilyen a véletlen, vagy valami szemproblémád volt korábban is, amit a tiroxin szedés elkezdésének valamelyik mellékhatása kihozott. Pl picit magasabb pulzus, vérnyomás, stb... Nem tudom, de a helyedben nem csak az endokrinológust nyaggatnám, bár persze kérdezd meg azért, hanem szemészhez is elmennék.

(Nem szabad abba a hibába beleesni, mint sokan, hogy ha kiderül egy betegségük, akkor onnantól jó ideig minden bajuk okozójának ezt tartják. Komoly egyéb betegségeket lehet nem észrevenni így...)


A másik: igen, ennyire leterheltek, ilyen rengeteg a beteg. Mondjuk én is zokon venném, ha nem válaszolna a kérdéseimre a doki, de akkor is tény, hogy nagyon lecsökkentett rendelési idők vannak, messze nem elég ennyi betegre. Arra mindenesetre számíts, hogy ha nem kapsz időpontot kontrollra, hanem csak azt mondja, gyere vissza kontrollra kb ekkorésekkor, akkor akár két-három hónappal korábban kell időpontot kérni, annyira tele vannak.
Előzmény: thalean (991)
demjengi Creative Commons License 2008.07.23 0 0 992

SZia!

 

Ahogy én tudom a szemprobléma akkor jelentkezik, ha valaha is volt túlműködésed. Csak alúlműködés szerintem nem okozza.

Együtt jár azzal hogy a szemgolyód hátúl fáj egy kicsit, és a szemhéjad is vastagabb lesz. SZóval lehet, hogy a dokidnak igaza van.

 

 

Előzmény: thalean (991)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!