Keresés

Részletes keresés

iater Creative Commons License 2005.08.10 0 0 2649

Kedves Kidu!

Ha itt "állsz" az adott topicon, akkor oldalt a Keresés-hez írd be az általad említett neveket... s kiderül, hogy volt-e róla szó vagy nem...

 

üdv:

iater.

Előzmény: Kidu (2648)
Kidu Creative Commons License 2005.08.10 0 0 2648

Sziasztok!

 

Pár családi név (saját őseim) kapcsán kérném a segítségeteket. Szeretnék többet megtudni az eredetükről.

 

Kettő a nyugati határszélről származik: Gráczol, Mentes

A Grázolnak talán Graz városához lehet köze? Talán olyan embert jelöl, aki gyakran járt oda, kereskedni stb. és így ragadt rá, hogy Graz-ol?

 

Kettő pedig Győr környéki: Bucsics, Szalay

A Bucsicsról gyanítom, hogy délszláv, esetleg horvát eredetű, de nem tudom mit jelenthet.

A Szalaynak van köze Szala faluhoz? Ha jól rémlik Somogyban vagy Zalában van.

 

Előre is köszi ha válaszoltok.

 

Kidu

 

P.S.: Sajna nem tudom átnyálazni mind a 87 oldalt, ha volt már ilyen kérdés, akkor bocs. Létezik olyan írott vagy internetes forrás, ahol helység illetve személynevek eredetéről lehet bővebb infót szerezni?

niss Creative Commons License 2005.08.10 0 0 2647

Köszönök mindenkinek mindent. Ha már ilyen szépen belejöttünk, lenne itt még egy név: Hengsperger. Ez sváb eredetû, és a Szabolcs megyei Vencsellôn bukkan fel. Tud róla valaki valamit? Elôre is kösz.

 

Niss

Előzmény: LvT (2643)
rozoga50 Creative Commons License 2005.08.09 0 0 2646

Elnézést a sok közbe kotyogásért!!

 

a "kugli szerint" majorpank az majorpang ez még elmenne(mauerbank szóból)

tényleg a házépitéshez kapcsolódik csak senki nem tudja már, hogy ezt erdélyi szász rokonság csufolódásból ,vagy a jászok büszkeségből mondták. na nem zavargok tovább sziasztok

rozoga50 Creative Commons License 2005.08.09 0 0 2645

Jó napot kivánok!

 

Kicsit visszatérve azokhoz a "hülye jász mondásokhoz" a fennálló ellentétben minden komolytalan gondolatommal, édesanyám szerint szekrényt ,ládát jelent amiben a férjhez készülő lány hozományát gyüjtötték.

ki gondolta volna?

ük papa szerint: mivel a kunokkal együtt éltek a jászokat a magasságuk alapján lehet lehetett megkülönböztetni! ez talán igaz lehet(nincs a család ezen ágán 180 centi alatt még nő se)

köszönöm a segitséget (kmetykó ügyben is)

megyek jászülók még egy kicsit

rumci Creative Commons License 2005.08.09 0 0 2644
Kochánnal megleptél. Biztos a kohanita, Cohen, Kohn vonalhoz kapcsoltam volna.
Előzmény: LvT (2643)
LvT Creative Commons License 2005.08.09 0 0 2643
Kedves niss!

Kvetkó: Alapvetően egyetérthetek Pivovarral: alapja a szlovák kvet 'virág' szó. A -ko itt kicsinyítő képző, de funkciója csak annyi, hogy férfinevet csináljon egy köznévből, majd ebből a személynévből lett idővel családnév. Ez utóbbi miatt olyan tipikus a -ko a szlovák (ill. ukrán) nevek közt, mivel a magyratól eltérően egyszerű köznevek, mint a kvet 'virág', krasa 'szép(ség)', kmet' 'agg' stb. nemigen lehettek közvetlenül személynevek. Így a magyar Virág, Szép, Agg stb. neveknek szlovákul a Kvetko, Krasko, Kmet'ko (magyarosítva Kvetkó, Kraszkó, Kmetykó) stb. a megfelelője.

Kochán: Ez a név -- a ritkább Kuchan változatával együtt -- a szláv-német érintkezés során alakult ki elsősorban cseh-lengyel területen. Az alapja, a Koch 'szakács' jelentésű német személynév (amelyből családnév is lett). Ehhez az alapnévhez járult a szláv -an kicsinyítő képző. (A csehbe-szlovákba-lengyelbe maga a német közszó is átkerült, szintén egy képzővel, de ez esetben foglalkozásnév-képzővel adaptálódva, vö. szlk. kuchár 'szakács').

Mihalidesz: Pivovar és cybercandide már összerakták: görög apanév (Μιχαηλίδης /Mihalidisz/; gyakoribb változata Μιχαηλίδης /Mihailidisz/), amelynek alapja a bibliai héber eredetű görög Μιχαήλ(ς) /Mihail(sz)/ 'Mihály' személynév.
Előzmény: niss (2637)
LvT Creative Commons License 2005.08.09 0 0 2642
Kedves Mezőbándi!

> Ez már kissé off, de ha jog = jobb kéz, akkor a jogarban mi az "ar" és mely szavainkban fordul még elő?

A jogar nyelvújításkori szó. Az agy 'értsd: koponya' és az agyar 'koponyából kinövő képződmény' vélt összefüggéséből* a nyelvújítók elvontak egy -ar képzőt , azt alkalmazták a jogar esetén is (ekkor a jog-nak már mai jelentése volt, és a jogar maga a szimbolikus jog, joghatóság). (Ilyen még: lovar < ló)

Némileg a cybercandide említette szivar is ide tartozik. Ez eredtileg szivár volt és szintén nyelvújításkori képződmény, elvonás a szivárog igéből. A szivar ~ szív kapcsolat aztán ötletet adott a fenti "csinált" -ar képző igékhez való kapcsolásához is, amely végül termékenyebb lett, mint a főnevekhez való kapcsolás (vö. ivar < ívik, rovar < ró).

A sors fintora, hogy volt régi magyar szivár szó, ez azonban 'szivacs' jelentésű volt. Ez az -ár/ér képző régi magyar eszköz, de cselekvő és foglalakozásneveket képez (a szivacs, olyan lény, amelynek a jellemző cselekvése, emberi fogalmakkal a "foglalkozása" a szívogatás) igékből, vö. csiszár '(eredetileg) fegyverkovács, aki a kardot csiszolja), foglár, vezér. Ezt a képzőt is felújították a nyelvújításkor, de minthogy a régi képzésekben lévő igék már kiavultak, ill. sokszor származékul él (vö. csiszol, foglal, vezet), így történt, hogy a nyelvújításkor is gyakran csonkolt tőhöz adták, vö. tanár < tanít, csillár < csillog '(eredetileg) szentjánosbogár', de volt, hogy jó érzékkel természetesen is előállható szót alkottak, pl. búvár < búvik ~ bújik.
Előzmény: Mezőbándi (2638)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.09 0 0 2641

ar végződés?

 

Pl: szivar (szív + ar)

lovarda -- ló(u) + ar + da

 

De nem vagyok nyelvész, úgyhogy ezek csak dilettáns pldák részemről... :-D

 

 

Előzmény: Mezőbándi (2638)
milyennincs Creative Commons License 2005.08.09 0 0 2640

Mihalidesz= Mihajlovics, Michaelson, Mihályfi, tkp. Mihály fia

lásd: Zeusz=Kronidesz, Kronosz fia.

Előzmény: Pivovar (2639)
Pivovar Creative Commons License 2005.08.08 0 0 2639

Amíg jobb nincs, itt vannak az én amatőr tippjeim:

 

Kvetkó - "Virág(ocska) /bimbó?/"   (pl. a szlovák kvet - 'virág' szó kicsinyítése?)

 

Kochán - tán zsidó eredetű ('Kohn')?

 

Mihalidesz - nagyon görögnek hangzik, talán 'Mihályi'?

 

(de vannak, akik ezt jobban tudják nálam :)

Előzmény: niss (2637)
Mezőbándi Creative Commons License 2005.08.08 0 0 2638
Köszönöm, ma is tanultam valamit. Mindig is filóztam azon, hogy miképpen lett a magyarban a mongol(?)/török(?) "sár"-ból "sárGA".

Ez már kissé off, de ha jog = jobb kéz, akkor a jogarban mi az "ar" és mely szavainkban fordul még elő?
Előzmény: LvT (2636)
niss Creative Commons License 2005.08.08 0 0 2637

Kedves LvT,

 

Nagyon köszönöm a segítséget Bachmánszky ügyben. Mivel látom, hogy nagyon otthon vagy a szlovák vonalon, nem tudsz véletlenül valamit mondani a Kvetkó, Kochán és Mihalidesz nevekrôl?

 

minden jót

 

niss

Előzmény: LvT (2556)
LvT Creative Commons License 2005.08.08 0 0 2636
Kedves Mezőbándi!

> mi az az OG

Az -og két részből áll: az -o a valahai tővéghangzó maradványa, szokásosabb elnevezéssel kötőhangzó (ill. újabban: előhangzó). A -g pedig egy ősi, "többfunkciós" denominális névszóképző (azaz névszóból más névszót képző toldalék), amely az egyik funkciójában melléknévből képez az adott melléknévvel jellemezhető dolog. A balog párja a jog (< jó(bb) + -g), melynek eredeti jelentése 'jobb kéz', a mai jelentése a nyelvújításhoz köthető. (Ilyenformán a balog is eredetileg csak 'bal kéz' jelentésű lehetett.) Ide tartozhatik talán a sárga is, amely a sár 'sárga' színnév (vö. sárarany) származéka lehet ezzel a -g képzővel és az -a kicsinyítő képzővel.

Ez a -g főnevekhez is járult, gyakran látható jelentésváltozás nélkül -- ezt a hazsnálatot általában a kicsinyítő képző terminus alatt foglaljuk össze. Példák, ahol az alapszó jelentését a rokon nyelvi megfelelők alapján adom meg
felleg < *fel-, vö. felhő
hályog *hály- 'hártya, vékony kéreg'
kéreg < *kér- ua.
köcsög < *köcs- 'nyírhéjből készült kád; merőkanál'
keszeg < *kesz- 'koncér; kárász; apró hal'
ideg < *id- 'íjhúr'
gyalog < *gyal- 'láb(szár)'
Előzmény: Mezőbándi (2634)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.07 0 0 2635
Erre nem tudok válaszolni, nem vagyok nyelvész. Bizonyára van ilyen topic is az indexen.
Előzmény: Mezőbándi (2634)
Mezőbándi Creative Commons License 2005.08.07 0 0 2634
A jelentését értem. De azt még mindig nem, hogy mi az az OG. Más szavainkban is megvan ez a képző? Mi volt előbb: a bal, vagy a balog?
iater Creative Commons License 2005.08.07 0 0 2633

cybercandide!

 

Köszi a kimerítő választ!

:-) A székely szótár különösen tetszik.

 

iater

Előzmény: Törölt nick (2632)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.07 0 0 2632
5.1. A névadásnak több indítéka is lehetséges

  Bacskó: 1. régi világi személynév (K. 58), 2. puszta helynév (Zemplén m.), Bakó: 1. régi világi személynév, 2. ’mészáros’, Baksa: 1. régi világi személynév, 2. ’ragadozó őn’, 3. puszta helynév, Balog: 1. régi világi személynév, 2. ’balkezes’, 3. nemzetségnév, 4. másságot mutató személy, Csek: 1. régi világi személynév (K. 227), 2. ’nagyobb hím állatnak, főként a bikának a hímvesszője, illetve az ebből készült korbács’ (TESz. I, 562, csök a.): a névadás alapja lehet tehát a testrész feltűnősége, vagy vonatkozhat a korbácskészítésre, Dóka: 1. a Dávid név régi kicsinyítő képzős alakja (K. 307), 2. ’rövid, dolmányszerű meleg kabát’ (TESz. I, 654), Farkas (K. 346): 1. régi világi személynév, 2. metaforikus tulajdonság, Gajdos (K. 388): 1. ’dudás’, 2. ’kissé ittas, becsípett, de lehet szlovák is ’dudás’ jelentésben, Jánosi (K. 513): 1. Jánosiból származó (a hat megyében is előforduló helységek közül elsősorban a beregi Makkosjánosira gondolhatunk), 2. a János név patronimikum képzős alakja, Kota: régi világi személynév (K. 628), 2. halászati eszköz (Herman Ottó, A magyar halászat könyve. Bp., 1887. II, 805), 3. ’kotlós’ (ÚMTsz. III, 510), Rózsa (K. 899): 1. régi egyházi női, illetve férfinév, 2. növénynév, Tamási (K. 1042–3): 1. patronimikum képzős alak, 2. Tamásiból származó (ilyen nevű helység hét megyében található, valószínűleg a bihari faluról van szó).

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.07 0 0 2631

Magyar nyelven, iater.

Nézd meg a Google-ban, ha beírod, hogy balog, balkezes, egy rakás találatod lesz.

De egy hivatalosabbat is ideteszek, amiben van hivatkozás az Új Magyar Tájnyelvi Szótárra:

 

http://64.233.183.104/search?q=cache:TyQV9VLf9_UJ:szekelymagyar.transindex.ro/%3Fbetu%3Db+balog+balkezes&hl=hu

Előzmény: iater (2630)
iater Creative Commons License 2005.08.07 0 0 2630
milyen nyelven? honnan a forrás? "og"?
Előzmény: Törölt nick (2629)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.07 0 0 2629

A balog eleve azt jelenti, hogy "balkezes". 'bal kézzel cselekvő'

 

Előzmény: iater (2628)
iater Creative Commons License 2005.08.07 0 0 2628

vagyis: Ballag - Balog

és nincs köze a Balhoz, hisz'nem találkozt(unk)am eddig még Bal vezetéknevűvel, régen sem...

Előzmény: iater (2627)
iater Creative Commons License 2005.08.07 0 0 2627

Lehet, hogy butaság és semmi tudományos alapja nincsen, vedd inkább csak egy "ötlet"-nek: Ballag - Ballagh - Ballogh - Balogh - Balog.

 

iater

Előzmény: Mezőbándi (2626)
Mezőbándi Creative Commons License 2005.08.06 0 0 2626
Nagyon egyszerűen akarom kérdezni: tulajdonképpen hogy került a Balog végére az "OG" és mi az?
rozoga50 Creative Commons License 2005.08.04 0 0 2625

Tisztelt Mindenki!

 

Hja ha a középszerből kiléptem volna a középoskolában....

nagyon sokat tudtok és én ezt már csak irigyelhetem

Szabó László: szó szerint idézte a családi mondásunk, vagy családi mondásunk Szabó Lászlót! bár nem hiszem ,hogy bárki is olvasta volna Őt! én is csak most keztem el keresgélni Őt.

a fene kezdenek érdekelni jász őseim, ez vagy a kor vagy a szentimentalizmus első jelei.

van még ilyen családi bölcsesség: ki nincs akkora mint én(185cm) jásznak ne mondja magát (ezt sem én mondtam)

majorpank jászlakás( hogy mit jelent már én sem tudom)

egy jász a fennállóval nem sporol(na ezt meg csak sejtem, bár valszeg nem jól)

meg még néhány ilyen hülyeség...

 

tiszta vérü jász? persze ,hogy nem lehet: már a családunkban csak a nevek alapján most számoltam össze valószinüleg nyolc nép keveredett,- azt mind tiszta magyarnak mondja magát( egy kiv)

 

véletlenül ide tévedtem és lassan kezdek jász "szakértő" lenni ....

LvT Creative Commons License 2005.08.04 0 0 2624
Kedves rozoga50!

> én ugy tudom,hogy a jászok nem alánok, hanem egy másik szintén iráni eredetü törzs. jól tudom?

A jászok, ahogy az alánok is, a gyakorlatban törzsszövetség voltak, azaz kevert társaság, akik horribile dictu még török csoportokat is magukba szívhattak a pusztán keresztülvonultukban (vö. a kabarok szerepe, és nyomuk kimutathatlansága a betelepülő magyok közt). Ilyen alapon valószínű, hogy bizonyos iráni forráscsoportok mindkét etnikumban szerepeltek, ahogy pl. ezek a csoportok a mai oszétek ősei közt is megtalálhatók (akiknek egyébként közös önelnevezése sincs, tehát ilyen alapon egy népnek sem lehetne tekinthető).

De a jászok nem azonosak a jazigokkal sem, ennek ellenére a haza latinságban -- névátvitellel -- mindig Jazygonesként szerepeltek. Ekként értettem én is, pars pro toto (azaz a rész elnevezését az egész megnevezéseként használva) az alánt 'jász-alán-oszét-stb. csoportba tartozó iráni etnikum' értelemben. Ez utóbbi ugyanis túl körülményes megfogalmazás lett volna, a jászok pedig mindig azonosak voltak önmagukkal, mégha mára már az iráni vérvonal el is vékonyodott, így a "nehezen hihető, hogy a jászok mindegyike (akkor és ma) tisztavérű {jász} lenne" kijelentésnek nem lett volna értelme (egy jász mindig tisztavérű jász, akkor is, ha apja kun, az anyja meg palóc volt).


> 1323-ban kérik a királyt ,hogy a kunokéhoz hasonló jogokat kapjanak. 18 vagy husz nevet( nemzetséget) sorolnak fel a folyamodók: zokan ,kevan .... na itt állt meg a tudomány kik a többiek? hol lehetne ennek utánna nézni? állitólag lajkó név is közte van!

Mondjuk utánézni a Google-lal lehet: a zokan, kevan begépelése után nekem ez az oldal jött elő: <http://jasztanc.freeweb.hu/ajszsg.html>. Idézem az idetartozó részt: "1323-ban tizennyolc nevet sorolnak fel. Ezek többnyire alán eredetű nevek (Zokan, Ambultan, Zakaran, Kevan), de előfordul közöttük kun név is (Chamaz, Kalben). Fekete Lajos szerint alán név pl. a Bagdasa, Hunoka, Bosonga, Szaburán, Gargán, Budmán s még jó néhány, de van török és perzsa eredetű is: Aga, Bahár, Bese, Boga, Cserge, Harhpuz, Torba és így tovább. Kun eredetre utaló a Kun vezetéknév is." Ez tehát 20 név, valószínűleg az összes, sőt még kettővel több is annál (:-)), a Lajkó nincs köztük.


> moldvai jászvásárhelyen is él lajkó

A román országos telefonkönyv <http://www.paginialbe.ro/index_engleza.php3>csak egy Laicut ismer ott. Ha ennek valami jász etnikai meghatározottsága lenne, akkor e név viselői számának bízvást nagyobbnak kellene lennie, mint az olyan tipikus magyar neveké, mint a 3 találattal magát képviselő Sabo (< Szabó) vagy az 5 találatos Fechete (< Fekete). A Laicu adat nem mond mást, minthogy Jászvásárba volt olyan helyről is betelepülés, ahol a Lajkó stb. név előfordult (legyen az a mai felfogásunk szerint magyar, jász, szláv vagy cigány terület).
Előzmény: rozoga50 (2622)
milyennincs Creative Commons License 2005.08.03 0 0 2623

http://www.terebess.hu/keletkultinfo/jaszok.html (kiemelések tőlem)

Bánkiné Molnár Erzsébet
Jászok és kunok a magyar történelemben
Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-tár

Forrás: www.vjrkt.hu/carus/honisme/ho010325.htm

"...A kezdetektől létező autonóm igazgatási és bíráskodási gyakorlatuk, 1696-tól kiegészült az önálló adózás gyakorlatával, azaz megteremtődtek a feltételek a Jászkun Kerület politikai egységének, törvényhatóságának létrejöttéhez.

A jászkunok nem sokáig örülhettek szabadságuknak. A koronabirtokon kialakult Jászkun Kerület tulajdonjogát I. Lipót király 1702-ben eladta a Német Lovagrendnek. A törvénytelen eladatás ellen tiltakozott a magyar országgyűlés, a nádor és maguk a jászkunok is. A tiltakozások ellenére, bár az országgyűlés 1715-ben kimondta, hogy az eladatás törvénytelen, csupán annyi változás történt, hogy 1731-től a Jászkun Kerület a Német Lovagrend földesuraságából a Pesti Invalidus Ház birtokába került, jobbágyi alávetettségük 1745-ig megmaradt.


A jászkun redempció és következményei

1741-től Pálffy János nádor támogatásával a jászkunok szervezett mozgalmat indítottak régi szabadságaik visszaszerzéséért. Felajánlásaik és összefogásuk eredményeként 1745. május 6-án Mária Terézia királynő aláírta a kiváltságlevelet, amelyben engedélyezte a jászkunok megváltakozását. Ez a hatalmas anyagi áldozatok és katonai kötelezettségek teljesítéséért elnyert önmegváltás a jászkun redempció.

A redempció új jogrendet, földtulajdont és új társadalmi berendezkedést eredményezett. A jászkun szabadság birtokolója mentesült a földesúri függéstől, szabadparaszti jogállást kapott.

A szabadságát visszaváltott Jászkun Kerület népességét 1745-ben már csak kis százalékban tekinthetjük a hazánkba külön népként betelepült, külön nyelvet beszélő kunok és jászok etnikai utódainak. Az etnikai jogfolytonosság, a hajdani kiváltságaik és történelmi jogcímeik hangoztatása még támaszt jelentett a redempció elnyeréséért folytatott közös harcukban, de az új autonómia felépítményéhez már nem. A továbbiakban a Jászkun Kerület életének minden mozzanatát a redempció határozta meg.

A privilégium, amely az eladatás évei után visszaadta a jászok és kunok önrendelkezési jogait és megszabta új kötelezettségeiket, a Jászkun Kerületben élő minden jászkun polgárra vonatkozott. A kötelezettségek anyagi terheit azonban nem tudta mindenki vállalni. Az egyenlő teherviselésre való képtelenség teremtette meg azt a rendszert, amelyben az anyagi terhek vállalása meghatározójává vált a politikai ellenszolgáltatásnak. A kialakuló új kun–magyar azonosságtudat tartalmát is a redempció formálta ki, határozta meg. Hangoztatták, hogy a redemptusok a jászkun jogok igazi örökösei, ők vásárolták vissza őseik vérrel szerzett szabadságait, ezért méltán birtokosai a gazdasági és politikai hatalomnak. A politikai jogok a redempció gyakorlati végrehajtása során a hadkötelezettséghez és a megváltott tőkeföldhöz kapcsolódtak. Aki a jászkun kerületben eladta tőkeföldjét, eladta a hozzákapcsolt jogokat is. Ez, a helyi alkotmányos élet alapjának tekinthető tétel, és a privilégium teremtette meg a Jászkun Kerület egyedülálló társadalmi rétegződését.

A redempció után a jászkun népesség sajátos, kifelé zárt, de belül rendkívül sokszínű társadalommá vált. Legfőbb jellemzője lett, hogy szabad emberek alkották, akik választott vezetőik és autonóm igazgatásuk segítségével intézhették sorsuk alakulását. A jászkun társadalom legfelső rétegét a teljes jogú redemptusok és a redemptus-nemesek alkották. Irredemptusok azok lettek, akik a redemptusoknál alacsonyabb összeggel vettek részt a megváltakozásban, s ezért a jogokból is kevesebbet kaptak. A helyi társadalom személyileg szabad, de földnélküli tagjai voltak a zsellérek. A Jászkun Kerületben tartózkodási engedélyt nyert munkavállalók, a commoransok azáltal részesültek a jászkun szabadságból, hogy mentesültek a földesúri függéstől. A szabad kerület igazgatása a redempció lezárulása után, az azt engedélyező kiváltságlevél és a végbement tényleges földváltás kettős meghatározottságában folytatódott.

Az etnikai összetételét tekintve vegyes népesség egységének megtartását nagymértékben segítette a visszanyert szabadság védelme, amely kikövetelte a környezettől való elkülönülés hangsúlyozását és elevenen tartását. A népesség etnikai keveredése nem szűnt meg a redempció után sem. 1745-ben a Hármas Kerületben mintegy 40 000 fő élt, akik három mezővárost – Halas, Karcag, Jászberény – és 22 falut népesítettek be. A török idők alatt 56 egykori település pusztává vált. 1870-re a Jászkun Kerület már 215 526 személy által lakott, 860 277 katasztrális holdon elterülő törvényhatóság volt. A közbeeső időszakban 17 település kapott mezővárosi rangot. A fenti számadatok bizonyítják, hogy a kiváltságolt terület szabadparaszti társadalma és életlehetőségei a betelepülők sokaságát vonzották a kerületekbe. A helyi társadalomvezetésnek ezért rendkívül körültekintő és részletekig kidolgozott statutumokkal, szervezett közigazgatással kellett irányítania a közösségek életét.

A környezettől való elkülönülés formális kereteit a közigazgatási egység adta meg. Közigazgatási autonómiájuk csak a Jászkun Kerület közigazgatási egységében élőkre vonatkozott, a kerületeken kívülre költözött jászokra és kunokra nem. Meghozott rendelkezéseik betartatásához tisztségviselőik a választás legitimitásából merítették hatalmukat. Irányító szervezetük, igazgatásuk fenntartását és az intézményrendszer működtetését saját erőből: a beneficiumok jövedelméből, az e célra hasznosított közföldek jövedelméből és a házi adóból biztosították. A redempció utáni jászkun autonómia tehát az engedményező állami szintű törvényre, az anyagi függetlenségre és a helyi szabályozó rendszerre támaszkodott, és szabad, kun–magyar identitású társadalmi közegben érvényesült. Tartós fennmaradását segítette, hogy beilleszkedése a birodalom, illetve az ország közigazgatási szervezetébe a nádor személyén keresztül történt."

Előzmény: rozoga50 (2622)
rozoga50 Creative Commons License 2005.08.03 0 0 2622

Kedves Mindenki!

elnézést nagyon felületes voltam! és a témában nagyon tudatlan is.

magyarázatot erre csak az a családi mondás mentség" mi jászok vagyunk de magyarok, és a magyarok között a jászok a legkülönbek"

 

én ugy tudom,hogy a jászok nem alánok, hanem egy másik szintén iráni eredetü törzs. jól tudom?

 

1323-ban kérik a királyt ,hogy a kunokéhoz hasonló jogokat kapjanak.  18 vagy husz nevet( nemzetséget) sorolnak fel a folyamodók: zokan ,kevan .... na itt állt meg a tudomány kik a többiek? hol lehetne ennek utánna nézni? állitólag  lajkó név is közte van!

moldvai jászvásárhelyen is él lajkó

 

1745-ben jászok a kunokkal együtt visszaszerzik szabadságukat a redemptióban( megváltásban)

boccs igy pontos

de a megváltás elég két értelmü szó és a családi hagyomány szerint igenis anyagi terhet jelentett ,vagyis megvásárolták

 

 mindez lehet, hogy nem is igaz!?!?

 

elnézést a borzalmas helyes irásért

milyennincs Creative Commons License 2005.08.03 0 0 2621

Kedves rozoga50 !

 

Egyrészt nem azt írta LvT, hogy szláv eredetű - arra én gondoltam sok más hasonló jászalsószentgyörgyi családnév kapcsán az 1979 hsz-ben, melyre ő 4 név kapcsán elvetve a szláv eredetet válaszolt - hanem azt, hogy:

"Lajkó: Eltekintve a Lajkó < Laukó (< szlk. Lavko ~ Ľavko) tranzíciótól, amit magam nem tartok nagyon gyakorinak, ez a név is magyar, a Lajos becézője (és a Lajos szlovákok közt nem vert gyökeret). "

 

Közben persze okosabb is lettem a Fodor-féle A Jászság életrajza c. könyv alapján, melyből a Családfakutatás topik 1909 hsz-ban Rye olvtárs szemelvényt is bemutat. De ide teszem, nem azért, hogy ne nézd meg, mi van odaát, hanem, hogy egyből lásd a lényeget, valamennyi jász település összesített adatát. http://www.tar.hu/rye/fodor/aje/a_jaszsag_redemptusai_1745.pdf. Ezidőtájt a Pentz-féle összeírásnak és az 1721-es összeírásnak bővebb tárgyalása folyt ott.

 

A redemptio 1745-ben volt egy konkrét esemény, a családnevek kialakulása viszont egy folyamat (gyakran átalakulás), ami nem is biztos, hogy az egyes szereplőkkel ott történik meg, ahol később feljegyzik a nevüket, mondjuk valamilyen összeírás, vagy anyakönyvi bejegyzés kapcsán. :)

(még annyit, nem a szabadságukat váltották meg, ennél árnyaltabban igyekszünk odaát fogalmazni több hozzászólásban.)

Előzmény: rozoga50 (2619)
LvT Creative Commons License 2005.08.03 0 0 2620
Kedves rogoza50!

Egyrészt nehezen hihető, hogy a jászok mindegyike (akkor és ma) tisztavérű alán lenne. Másrészt az ember nevének etimológiája nem mond semmit az etnikumáról: jász személynevek igen kevés számban maradtak ránk, a jászok a környezetük személynévkészletét használták, ideértve a szlávokét is -- akár közvetlenül, akár magyar közvetítéssel. A személynévkészletből aztán belső fejlődéssel lett családnév, függetlenül attól, hogy a személynévnek mi volt az etimológiája. (Pl. Tamási Áront nem véljük aráminak csak azért, mert vezetékneve az. Névdivat régen is volt, és a családnevek kialakulása előtt az egyelemű személynevek sokkal változatosabbak voltak, mint ma, hiszen egymagukban kellett olyan identifikációs készletet biztosítaniuk, mint ma a vezetéknés és keresztnév permutációinak.)
Előzmény: rozoga50 (2619)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!