Már régóta olvasgatom a hozzászólásokat, de sajnos nem találtam választ a gondomra.
Elkezdtem én is sajtot készíteni kisebb sikerrel. Leírom a folyamatot mert nem teljes mértékben sikerült:
Felhasznált alapanyagok:
- 5L pasztőrizálatlan friss házi tehéntej
- oltó: Gyógyszertári PEPSIN por (sajnos a közelben nem kapható más)
Elkészítés:
A tejet egy lábosban felmelegítettem kb. 40 fokra, majd 2,5 gramm PEPSIN port elkevertem benne. Ezek után várakoztam 40-35 fok között tartva a tejet, hogy megaludjon.
Eredmény 1 óra mulva:
A tej nem aludt meg még mindig ugyan olyan állaga volt mint előtte.
Eredmény ismét 1 óra mulva:
A tej még mindig nem aludt meg, de apró kicsi összeállt darabkák már voltak benne. Viszont még mindig nem volt benne sajttészta amit aprítani lehet. Tettem bele még PEPSIN-t vagy 5 grammot hátha az volt a kevés (bár úgy olvastam 10 liter tejhez 5 gramm kell így gondoltam 5 literhez 2,5 gramm).
ezek után megint eltelt fél óra....: még mindig nem aludt meg. de benne már kisebb fehér csomók, de nem a tetején, hanem a tejben úszkálva.
Mivel éjfél volt már gondoltam lefekszem aludni majd reggel lesz valami......
REGGEL: Több nagyobb csomó és foszlányok úszkáltak a tejben de még mindig nem a tetején hanem a savóban. A savó végre nem fehér hanem savószínű volt, de azt gondolom ez így mégsem az igazi.
1. Mi lehetett a probléma?
2. Miért nem aludt meg a tej 1 óra alatt? És miért nem gyűlt össze az oltótól az alvadék a felszínén?
3. A PEPSIN adagolása a rossz?
4. Esetleg a PEPSIN minősége a rossz?
5. Létezik más oltó amit ugyan így bárhol személyesen be lehet szerezni mint a PEPSIN-t?
A tej biztos hogy jó volt aznap este fejték. (nem tőggyulladásos, NEM pasztőrözött stb..).
A PEPSIN-t is gyógyszertárban vettem hivatalosan.
Aki készített már sajtot PEPSIN-el és sikerült neki kérem segítsen. Nagy segítség lenne ha leírna egy működő receptet ahogy neki sikerült elkészíteni.
köszi. kipróbálom. én kezdetnek a legegyszerűbb sajtot akarom előállítani, már amennyire ez lehetséges. ha nem sikerül, rendelek oltót, és azzal próbálkozom.
olvastam azt is hogy a spontán alvadásnál amikor aludtej és aztán túró keletkezik, akkor abból lehet túrósajtot készíteni. ebben az esetben is sózni (besózás vagy 20% os oldatba áztatás) illetve érlelni kell? és érlelés alatt a hűtőbe elrakást kell érteni?
azt hogyan lehet elérni, hogy a tej 30-60 fok között maradjon? nyers tejem van, nem túl friss, gondolom mai fejés, és a fügés oltással próbálkozom. azt olvastam balahol hogy az oltóenzim 60 c felett elpusztul. viszont egyáltalán nem tudom, hogyan lehet lakótelepi gázt úgy szabályozni hogy optimális legyen a tej az alvadásig???
gyönyörűek ezek a kosárformák... én is szemezgettem már ilyenekkel, de sajnos ennyi tejem még nem volt soha 1-2 nap alatt... majd ha bővül az állomány... nagyon szépek, guszták!!!
Nagyon sok jó ötletet kaptam tőletek,már a szárítás,érlelés is valahogy megoldott,sajtféleségeim:snidlinges,kapros Erőspistás,fokhagymás,lilahagymás,natur-sikert arattak családom és közvetlen hozzátartozóim körében.Köszönet minden jó tippért,ha nem is közvetlen nekem szólt,de sok okos dolgot "puskáztam".
Még szeretnék kérdezni:csinált e valaki közületek "lágy sajtot-krémsajtot",amit akár kenyérre is lehet kenni?És ha igen,hogy kell azt csinálni?
Köszönet minden válaszért,és sikeres próbálkozást,"gyártást" mindenkinek:mamasajt
én sem vagyok túl jártas, de úgy olvastam itt a fórumon anno sajtosferitől, hogy kilónként 8-10 óra a sófürdő ideje. Én fél kilós sajtokat szoktam készíteni, annak 3,5 órás sófürdő bevált.
Én citromsavval szoktam a ph-ját beállítani és ph indikátorral (tesztcsík)ellenőrzöm, nekem bevált. Ennyit tudok hozzászólni csupán, mint laikus
Én is agyalok, mit vigyek, gondoltam pogit sütök, meg viszek vízforralót, de ha van mikro, akkor az még jobb. A zacskós instant leves tényleg jó megoldás, hogy vmi meleg is legyen az emberben. A kávé nekem is létszükséglet... honnan vagy ilyen jártas mi minden van Csermajorban tán többször is jártál már ott? Bár koleszban valóban szokott lenni hűtő, mikro - igaz nem voltam koleszos soha... nekem sem árt egy kis diéta...
Pipihusi meg ubi az is jól hangzik és finom kenyérrel is.
Hm...háááát nem tudom mekkora az a sajt....de gyorsan vedd ki és öblítsd le....mert lassan feta sósságú lesz....
:-)))))))
Amennyire én tudom sokan 24 órás sófürdőbe teszik....de az én 1,2 kg-os sajtjaimnak mindig bőven elég volt a max 4 órás sófürdő.
(8 dl vízben 20 dkg só)
Aztán egy két nap érlelés hűtőben....a só megy a sajt közepe felé, a savó jön kifelé.
Mivel nincs ph mérőm ezért nem foglalkozom a sófürdő savfokával....ha olyan kedvem van, akkor a víz egy részét savóval helyettesítem, vagy egy kevés citromsavat dobok bele.
Ha a sajt ph-ját eltalálom, akkor a sófürdő ph-ja nem szokott bekavarni.
Van akinek sikerül a hűtőben érlelés is....8-14 fok között .....én nem sokszor vacakoltam vele. De ha érlelni akarod, akkor az eljárás is más egy kicsit .....hiszen sokkal jobban kell aprítani és kiszorítani a savót....