A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Akkor gyorsan jön le ? Hááát, érdekes. Nem tudom SiD mi szól ehhez a jelenséghez, de azt tudni kell, hogy a Solisban valamiért 19baros Ulka van. Létezhet az OPV nem 9bar környékén nyit, hanem jóval magasabban és áthajtja a vizet ? Nem hinném hogy Solis sajátosságáról van szó, más gépeknél is lehet ilyen, mert ezen a vonalon (pumpa-OPV) nincs eltérés a gépek felépítésében.
A Gaggia bojlerben legalább annyi csiszolnivaló van, mint a Cimbaliéban. Grrrrrr.
Azért itt már nem lehet letagadni az alumínium korrozió jelenlétét.
Ahol korrodált, ott úgy viszi az anyagot csiszolófej, mint a vajat és fehér porszerű anyag formájában távozik az oxidált rész. Ahol szép fényes, ott már tiszta.Tulajdonképpen szinte 100%-osan kicsiszolható, de sok idő és türelem kell hozzá. Szerencsére az anyagvastagság elég jó, simán le tudok csiszolni belőle annyit, hogy eltűnjön az oxidált rész.
A 90-esen hamar átszalad a kávé. de asszem írtam is. Persze extrém mennyiséggel és tamperolással lehetséges megfullasztani, de értékelhető kávét nemigen sikerült vele csapolni, talán valamelyik csíbó kivételével, de az meg nem ízlik a gazdájának.
Akkor a hőfokra majd ránézetek, azt nem túl bonyolult megmérni. Hogy megvan-e a podos szűrő, nem tudom, majd megkérdem.
A két Solis egy jóbarátomnál Bonnban szolgál, az egyik otthoni, a másik munkahelyi feladatkörben.
A Peppina nem egy ritkaság, így az ára sem túl magas.
Jelenleg 7db fut az olasz ebay-en, ebből a legtöbb azonnal vihető. A legolcsóbb 137€, a legdrágább 190€.
Mivel ez nem olasz eladótól van és még szép állapotú is, ezért elképzelhető, hogy valahol 150-200€ között fog megállni.
A múltkor volt egy gyönyörű állapotú narancsszínű Arrarex Caravel osztrák eladótól, az 178€-ért ment el végül, pedig az olaszoknál szokott lenni akár 120-ért is.
15 perc nem elég a Gaggiának és nem szabad csapolgatni, mert az annyira visszahűti, hogy percekig megint nem tér magához (ez hőmérőzéssel igazolt).
hagyd magára kb 20-25 percre majd amíg darálód és adagolod a kávét, addig fél szemmel figyelgesd, hogy mikor fog bekapcsolni a fűtés. Várd ki a felfűtési ciklus végét és utána 10-15mp-cel indulhat a csapolás. Előtte ne engedj ki vizet!
Ezt kezdem megtapasztalni.... Még nem tudom mi az oka, de nem tudok azonos minőségű KV-t készíteni vele. Lehet, hogy tovább kéne melegíteni? Kb 15 percet szoktam várni + egyszer/kétszer csapolok előtte 1-2 adagnyi vizet. Most, hogy írtad: lehet, hogy a daráló beállítás (többszöri egymás utáni csapolás) után sikerült a legízletesebbre!
Egy gép kell otthonra és egy munkahelyre. M.helyen van podos, eddig csak az volt, ott most lesz egy választási lehetőség, amúgy a teljes puritanizmus kávéügyileg (is).