Ha adna valaki 1-2 szem magot, fel tudnék cserébe ajánlani több félét. Van olyan is amit kb. 15 éve vetek, folyton növő apró szemű, ellenálló, de a nevét nem tudom. Más is van, e-mailben keressen aki tudna segíteni.
Engem is felcsigázott a Schott féle paradicsom. Kecskeméten szívesen vennék vagy cserélnék pár szemet belőle. Többféle paradicsommagom van , akit érdekel a csere, vagy az eladás az írjon.....
A schott fele paradicsomot itt ajanlottak nekem a forumon. Iden ultetek belole, s ha sikerrel jarok, es tudok magot is fogni, akkor nekem semmilyen nemesitett hibrid F1 nem fog kelleni, hiszen ahogyan Schott ur a videoban elmondja, ez mar 37 eve ugyanazt a minoseget adja. Koszonom a forumozoknak, hogy ajanlottak nekem ezt a paradicsomot. Permakulturas kertbe tokeletes.
Én a palántavásárlásra reagálnék: olyan kertészetben kell vásárolni, ahol nem vernek át és biztos forrásból származik a palánta. Kertészetben vásárolt palántával még nem jártam pórul. Nem a piacon kell venni az öreg néniktől, mert valószínűleg nem hibrid magokat vetettek.
Eltevésre való parit majd mások ajánlanak, én csak friss fogyasztásra termesztek és nincs tapasztalatom befőzéssel kapcsolatban.
Először radiátor tetején keltettem őket, ez a pariknak elég volt, a paprikáknak nem annyira. De lehet, hogy türelmetlen voltam, mivel chili fajtákról van szó, és azoknak elvileg akár 3-4 hét is kellhet, de valakinek meg már 4 nap után csírázik :/ (írtam korábban, hogy az általánosabb fajtákat palántaként fogom venni, mert annyi helyem nincs, hogy minden palántát magamnak neveljek). Mindegy, most a korábban befotózott csíráztató dobozban tartom a paprika magokat nedves zsebkendő között fólia takarással, egyelőre egy hete vannak bent, kb 28 fokban, de még nem indultak meg (elején 18W-os izzóval majdnem negyven fokot csináltam nekik, remélem nem döglöttek meg). Most egy 8W-os és egy 3W-os led izzóval fűtök, mert így csak 28 fok van bent. Nagyobb doboz kéne, de már mindegy, jó lesz így. (CBNora is belinkelte az ő csíráztató dobozát, az egy papír doboz, 18W-os izzóval fűtve, neki már bevált).
A paprikákból is kicsírázott négy db, paradicsomokból több is. Ezek most ablakban vannak, feléjük pótmegvilágítást raktam, így egyelőre egyáltalán nem nyúltak meg. Hozzá kell tenni, hogy a parikat néhány nappal azután, hogy szépen kiegyenesedtek, még szikleveles állapotban átraktam egy újabb pohárba, főleg azért, mert rossz minőségű földbe vetettem őket. De a másik ok az, hogy majdnem egészen a sziklevélig betemettem őket, így már korai stádiumban elindulhat a járulékos gyökérképződés. Mellesleg alapból elég sekélyen vetettem őket, szóval ez a pikírozás mindenképpen szükséges. Berakok egy képet, ezen nagyjából látszanak, a többség még szikleveles állapotban van, de eddig szépek (dithane-t kaptak vetéskor és utána mégegyszer):
Az biztos, hogy parinak nem kell sok, 18 fokon is szépen csírázik és viszonylag hamar. Paprikákkal sem volt még ennyi gondom, de ezek a chili fajták tényleg lassan bújnak. Remélem azért egyszer csak elindulnak.
Ide is betennék egy linket, remélem nem haragszik meg senki érte. Minden részlet olvasható a linkre kattintva. A lényeg, profi hibrid vetőmagokat lehet kérni, kipróbálásra, válaszborítékért cserébe. A kiírást figyelmesen olvassátok el!
Nekem paradicsom kozul bevalltak a kovetkezo fajtak:Moneymaker,Roma VF es a Marmande. Ezeket a fajtakat termeltem tavaly es iden is ezeket tervezem.Ezekbol maradt magom az elmult evbol,de fogok venni iden is.Varom hogy a Pennyben es a Lidlben ujra legyen kirakva vetomag iden is.Ja ezeket ott vettem tavaly is 40-50 ft/tasak.Jo 2 heten belul mar mar idoszeru lenne,hogy ujra aruljanak vetomagokat.Nekem tavaly bio paradicsomjaim voltak ebbol a 3 fajtabol, 87 kg-ot szureteltem mindenfele permetezes nelkul.Szeptember vegen mentek csak tonkre.Fele mennyiseg foliaban masik fele szabad foldon termett.Jo 2 hettel termett korabban a mini foliamban a paradicsom mint kinntiek.
Déli ablakban vannak egy balkonládában, ott is keltek.Nem tudom, hány fokon, de éjszaka egyáltalán nem megy a fűtés, napközben sem mindig, és az ablak elég cúgos. A fűtőtestet elzárja előlük a függöny is. Szerintem 15-16 fok körül lehet, de függ az időjárástól és a napszaktól.
Majd rakok mögéjük tükröt. A Müllerben lehet kapni nagy doboz négercsókot, a férjem szereti. Annak a doboza belül tükröző ezüst, amúgy jó kartonpapír, és könnyű szétszedni. A függönyre csipeszelve remek palánta tükör. Ilyen van a díszpaprikák mögött is.
Mondjuk ez koktél jellegű, úgyhogy ha megmarad, és jól fejlődik, tényleg korán lesz, csak nem lakunk jól vele. Bár van belőle sok, több, mint kellene...
Egyébként nagyon jóízű fajta, de fitoftórára érzékeny, azért van mindig cserépben. És nagyon reped.
A mar korabban emlitett compo sana gyogynovenyfoldben. Mivel ebben vannak tapanyagok, akkor inkabb nem tapozom oket, vagy csak kesobb. Koszonom a valaszokat!
Január vége felé szokás szerint vetettem egy ládába salátát, a tavalyi cserepes paradicsomok használt földjébe. A saláták nem keltek ki, de egy csomó paradicsom igen, és meglepő módon nem nyúltak meg. Némelyiknek már nőnek a lomblevelei. Úgy emlékszem, abban a cserépben, ahonnan a földet hoztam, Gardener's Delight fajta volt.
Nálam palántaföldben nőnek (illetve csak fognak), egydecis pohárban. Egyáltalán nem szoktam tápoldatozni. Amikor az egydecist kinőtték, akkor ültetem át az egydecis földlabdával komposztföldbe nagyobb edénybe. Akkorra már jobbak a fényviszonyok, ami most még nem mondható el.
Attól függ, milyen földben vannak. Ha normál virágföldben, ráér akkor, ha már kezdik kinőni az edényt. Ha csak valami tápanyag nélküli rostban, akkor szerintem már most, de óvatosan, inkább az előírtnál nagyobb hígításban.
Kérdeznék a hozzáértőktől :). Ugye vetettem parikat meg paprikákat. Még nagy része csak szikleveles állapotban van, egy-kettőnél jelentek meg az első lomblevelek. Mikor kell nekik először tápoldatot adni? Szikleveleseknél fölösleges, de ha megjelennek a lomblevelek, akkor már ajánlott, vagy csak később?