Keresés

Részletes keresés

Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94680

Akkor jól gondoltam, hogy miként kellene működnie. Ha lesz kedvem, akkor megint nekiülök, előbb-utóbb csak megtalálom, hogy mit hová kell csatlakoztatni. Bár szépen üzemel, kivéve ezek a biztonsági mikrokapcsolóknál van még valami, ami másképp is lehetne. De minden egyéb ugyanúgy van megoldva az én gépemen is, a kar rögzítő retesz is. Egyedül ezt a választókapcsolót nem értem, hogy minek rá. De az újabb kiadáson, mint a tiéd el is hagyták. A kapcsolókat kimértem, azok szépen működnek mind a hárman, a nagy böszme reléblokkot nem bolygattam, egyedül az üzemmódkapcsolónál lehet a kavarodás. Van rajzom, ez van a doboz belsejében, csak az a bajom, hogy ebből nem derül ki konkrétan (számomra), hogy melyik kapcsoló mit kapcsol.

 

Előzmény: Törölt nick (94678)
Schnitt Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94679

Egy próbafúrást megérne, hogy kiderüljön a vastagsága, de én ahogy túl szoktam biztosítani mindent, biztosan vágnék lyukakat a betonba, és lebetonoznék pár oszloptartót, ahogy te is írtad.

Előzmény: feketefelh (94673)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94678

"Nálam a felhajtható forgácsterelő burkolat tengelyén van egy tárcsa aminek a palástján van egy bemélyedés. ahogy mozgatom a burkolatot és ezzel együtt a tengelyt, akkor ez is vezérel egy mikrokapcsolót."

 

Pontosan ugyanúgy, mint nálam.

 

Most nem vagyok otthon, de ahogy leírtad (hogyan kellene hogy működjön) nálam úgy van. Nekem ugye nincs üzemmód kapcsolóm, ezért onnan "tudja" hogy milyen módban van, hogy a késtengely melyik fele szabad. Legyen mondjuk a 3 mikrokapcsoló "A" (kimenő asztal ) , "B" (elszívócsonk) , "C" (felhajtható forgácskivető), A "+" legyen az hogy fent van az asztal, bent van az elszívó, fel van hajtva a kivető. A "-" ennek ellentettje. Ekkor:

 

Fent van az asztal (egyengetnénk, C ilyenkor ugye nem is lehet + :)

A+ B- C- (nem indul)

A+ B+ C- (indul)

 

Nincs fent az asztal (vastagolnánk):

A- B+ C- (nem indul)

A- B+ C + (nem indul. ld lejjebb a 2. próbát)

A- B- C- (nem indul)

A- B- C+ (indul)

 

Pl tegnap amikor a kérdésedet teszteltem, fent volt mindkét asztal, leszedtem a kimenőt, bekapcsolom (kivető lehajtva). Nem indul, fasza, eddig jó. Felhajtom a kivetőt. Nem indul. Nem fasza. Mit felejtettem el? Ja, az elszívócsonk. Kivettem, indul. Szóval nálam úgy tűnik, mindhárom kapcsoló teszi a dolgát. És egyiket sem lehet "véletlenül" aktiválni, csak szándékosan. Én pl először attól tartottam, hogy ha leveszem az asztalt, és a jobb oldali rögzítőkart kitolom, az a remegés miatt majd "visszacsorog". De amikor élőben megláttam .. .nem csorog az sehova. Az asztalt csal teljesen feltolt kar mellett tudod levenni, ekkor viszont kiugrik egy rugós bütyök, ami megakadályozza hogy az asztal nélkül forgasd a kart és ezzel zárd/nyosd a kapcsolót. Vagy kézzel benyomod ezt a bütyköt, de ekkor marha vagy :-)

 

 

Előzmény: Rahed Lee (94676)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94677

Aha, na így már jobb. Ha jól értem a kép bal oldalán látható járdán pihenne az 5 oszlop:

 

https://lh3.googleusercontent.com/8ufFagf1JdAC2yTM1ho1A4f0ZxwOKkW_etwUt4dU9RU=w1234-h925-no

 

Amin most is van pár vékonyabb gerenda. Szóval továbbra is kérdés, milyen vastag a járda, milyen anyagból lesz a tető (milyen súlyt kell elviselnie). A mostani hullámpalát gondolom elbírná, ha eddig is elbírta. Illetve ha sima gerendát teszel teherelosztónak, gondolom azt jól le kell kezelni nedvesség ellen, mert ha a talajon van, és nedvesség éri hamar elkorhadhat.

Előzmény: feketefelh (94673)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94676

Nálam a felhajtható forgácsterelő burkolat tengelyén van egy tárcsa aminek a palástján van egy bemélyedés. ahogy mozgatom a burkolatot és ezzel együtt a tengelyt, akkor ez is vezérel egy mikrokapcsolót. Ez óvja a felhasználót, hogy vastagoló állásban, miközben alulról eteti a gépet, felül szabadon maradjon a forgó késtengely. Ez a tárcsa különböző pozícióban rögzíthető a tengelyen. Én úgy állítottam be, hogy vastagoló üzemmódban csak a burkolat teljesen lehajtott állapotában indul a gép és a legkisebb emelésre leállítja. De nekem ugye van egy háromállású kapcsoló is a gépemen, itt külön kapcsolható az egyengető, a vastagoló üzemmód és középállásban generálkuss van, vagyis teljes áramtalanítás. Ilyenkor hiába nyomkodom a indító gombot. Ahogy nézem, némileg eltérő a gépeink vezérlése. A lényeg megegyezik, de a mechanikai részleteket illetően vannak kisebb eltérések.

 

Bár most már rendesen működik a gépem, azt hiszem, hogy ott a kábelrengetegben van még lehetőség, mert szerintem az nem így volt eredendően, hogy ha átkapcsolom egyengetőre, akkor leemelt asztalfél esetén, felhajtott védőburkolattal is indítható legyen. Mert nálam most ez van. Nem mintha probléma lenne és minden elektronika nélkül ne tudnám, hogy a forgó késtengelyre rá kellene hajtani a burkolatot és alulról ne nyúlkáljak be jó mélyen, pusztán érdekel a technika és ha van rá lehetőség, akkor szeretném ha minden részletében tökéletes legyen.

 

Szétszedve, összerakva, kiismerve a gépet, szerintem így kellene működnie a biztonsági mikrokapcsolóknak:

 

Egyengető üzemmódban nem indítható:

  1. Leemelt asztallal - a rögzítő kallantyú alatti kapcsoló bontja az áramkört - nálam most nem bontja
  2. Az elszívócsonk nélkül, amit alulról kell ilyenkor betolni, ez védőburkolatként is funkcionál - belül, az asztal alatti mikrokapcsoló bont - nálam ez semmit sem kapcsol
  3. A felhajtott burkolat esetén, de itt nincs jelentősége a kapcsolónak, lévén ha fel van hajtva, akkor nem lehet rátenni az asztalt :-)

 

Vastagoló üzemmódban nem indítható:

  1. Lehajtott burkolattal - ez rendben működik
  2. Ha az elszívócsonk alul bent van  - ez a kapcsoló továbbra sem csinál semmit

 

Nálad ezek hogy vannak?

Előzmény: Törölt nick (94654)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94675

Ja, most esik le hogy pont hogy leköltözteted a műhelyet, akkor az nem szakad le :-)

De a képek akkor is jók lennének.

Előzmény: Törölt nick (94674)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94674

Nekem sem látszik a fotóalbum, kérünk másik linket.

 

De.

 

Nemrég voltak itt nagy viták faszerkezetes műhely/kisház építésénél, tetőszerkezet kialakítása, oszlopok rögzítése, stb kapcsán.

 

Ha jól értem, ez az 5 db oszlop része a tetőszerkezetnek, a tetőteredet is tartja majd. Akkor én semmiképpen nem raknám sima betonjárdára, hacsak nem fél méter vastag a betonjárda, amit kétlek :-)

 

Szerintem mindenkéépen kell alá masszívabb betonalap, de hogy milyen teher alá, milyen vastag kell, nos azt nem tudom. Anno repkedtek itt a nyíróerő, palástnyomás, stb kifejezések én meg csak lestem :-) (Nen vagyok ugyanis építészmérnök)

 

Nem tudom hogy kiadtad-e ezt szakértőnek, tervezőnek, de ha ilyett kérdeztél, akkor szerintem nem. (különben a szakértő megmondaná, hogy mire rakd az oszlopokat). Tényleg jó lenne látni mit és hogyan tart az az 5 oszlop, de szakértőt mindenképpen vonj be, ez már lehet hogy nem hobbiasztalos "szint" (még ha vannak is itt tényleg hozzáértő topiktársak). Ha leszakad a műhelyed, veled együtt ... szóval kellenének azok a képek és egyértelmű leírás, milyen szerepe van az 5 oszlopnak.

Előzmény: feketefelh (94665)
feketefelh Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94673
Előzmény: Törölt nick (94671)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94672

Nincs ezeken egy szelep ami a dugattyú és a levegő-beengedő közül elengedéskor automatikusan kiengedi a túlnyomást? Olyasmi mint a kerékfújókon a visszaengedő szelep a pisztoly oldalában.

Előzmény: Törölt nick (94670)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94671

Nem jól van megosztva a fotóalbum, nem látni a képeket.

Előzmény: feketefelh (94665)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94670

Én szoktam használni a melóhelyen, jó vele dolgozni, csak kicsit pazarolja az anyagot. Amikor elengeded a ravaszt, akkor a dugattyú mögött még nyomás van, amíg az le nem csökken addig nyomja kifele az anyagot. Ezért ki kell tapasztalni, hogy az adott pasztánál mennyivel előbb engedd el a ravaszt.  

Amúgy szerintem csak ott éri meg a használata, ahol minimum 3-4 tubus pasztát kell folyamatosan kinyomni. 1-2 tubusnál még nem fárad el az ember keze, ahhoz a kézi kinyomó is jó. A kézivel pontosabban lehet adagolni a pasztát mint a levegőssel, ha pld csak a linóleum szélét kell kipasztázni körbe akkor jobb a kézit használni. Az airbus repcsiken az utastér padlók közét (kb fél centis rést) kell kitölteni pasztával, oda rengeteg pasztát használunk el, oda a levegős a jobb.

 

Előzmény: farontó (94660)
pajaci Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94669

Ezek a gyalult deszkáik érdekelnének, hogy egyenesek, vagy propeller alakúak (mint ahogy szokott lenni).

Előzmény: Karger (94668)
Karger Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94668

Én már voltam náluk azthiszem, nincs lapszabászgépük, így nem tudnak méretrevágást csinálni táblásított lapokból. Forgalmaztak CMT marófejeket is.

Rég votam ott kb 3 éve, azóta sokminden történhetett.

Előzmény: pajaci (94657)
pajaci Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94667

Nem jó képet raktam be, ezt akartam.

Előzmény: pajaci (94666)
pajaci Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94666

Ebből egyszerűbb, árban meg nagyjából egyforma ha a hulladékot is nézzük.

 

Előzmény: Törölt nick (94664)
feketefelh Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94665

Köszi :-) 

 

Sajnos most még nincs helyem, de legalább van infóm. Épp most akarom leköltöztetni a "műhelyt" az épülő tetőtérből, mert minden útban van a további munkákhoz. Ezért szétvertem a fészert. 

 

Ennek apropóján fel is merült egy kérdés. A fotóalbum végén van 2 vázlatrajz a tervezett szerkezetről. A jobb oldalon lesz a műhely OSB/hajópadló burkolattal, szigetelve. A rajz közelebb eső felén látható 5db 15x15 oszlop, ezek állnak majd a ház fala mellett. Talpakat rajzoltam alá teherelosztóként. Viszont nem tudom mennyire teherbíró az alatta lévő betonjárda, lehet hogy kéne ásnom 5 kis gödröt, kiönteni betonnal és oszloptartót rakni bele vagy rá ?

Előzmény: Törölt nick (94640)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94664

Nem olyan vészes beszerezni egy gerendát.

 

http://farengetegfatelep.hu/voeroesfeny-epit-freszaru

 

Én ragasztanám deszkákból vagy pallókból D4-es ragasztóval a gerendát. 

Előzmény: archivalo (94652)
rferi Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94663

És ha tölgyből csinálnád?

Két palló röhögve elviszi, ragasztás nélkül, élére állítva.

És száz év alatt nem korhad el még védelem nélkül se.

Előzmény: archivalo (94659)
rferi Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94662

A Möbel Businessben az Etel3 úton készen kapni rozsdamentesben több méretben is.

Előzmény: Törölt nick (94626)
Bediiii Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94661

Én nem használtam még, de láttam már üveget beragasztani levegőssel és kézivel is.

Összehasonlíthatatlanul szebb volt az eredmény a levegőssel.

 

A cél az egyenletes anyagmennyiség kinyomása egy vonal mentén, a levegősnél elég arra koncentrálni, hogy egyenletes sebességgel mozgasd a pisztoly. A kézinél a kinyomás erősségére is figyelni kell.

Előzmény: farontó (94660)
farontó Creative Commons License 2015.06.26 0 0 94660

Sziasztok! Használ valaki levegős szilikon kinyomó pisztolyt ?

Szeretnék venni , de nem tudom hogy költsek rá vagy ne.

archivalo Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94659

Köszi!

Nézzük a B tervet! :-) Ennyibe nem került az egész terasz...

Előzmény: pajaci (94653)
archivalo Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94658

Minden fazekat bele tudok rakni...

Az, hogy foglalja ahelyet a falon, igaz, de mi nem foglalja?

Előzmény: traktoros82 (94656)
pajaci Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94657

Érden jár hozzájuk valaki?

 

http://www.salixlignum.hu/hu/arlista

traktoros82 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94656

Ezzel szerintem csak annyi a baj, hogy foglalja a helyet a falon és nagyobbacska edényeket (esetleg nagy fazekakat) bele sem lehet rakni. Itt pedig a dolgok 1másra való rakosgatása szerintem nálunk azt eredményezné, hogy igen hamar lehet új készleteket venni. :)

Egyébként maga a megoldás nem rossz.

Előzmény: archivalo (94641)
traktoros82 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94655

Ezzel a problémával mi is küzdünk folyamatosan. De mondjuk én sem szeretek elpakolni mosogatás után.....mert addigra már annyira meguntam, hogy örülök, hogy végeztem. :)

 

Nálunk mondjuk az edények és fazekak mosogató tálcán való elhelyezése is igazi kihívást jelent mert elég nagy edényeket használunk, így mosogatásnál komplett kis tornyok épülnek.

Én valami olyasmiben gondolkodom, hogy 1gurulós állványszerűségen pl.3 vagy 4emeletes (mondjuk rozsdamentes acélból, és minden szint alá pl.műanyag tálca menne ami a csepegést felfogja) azt mosogatás közben oda lehet húzni a mosogató mellé, amikor végez az ember akkor meg belöki a spejzba és nincs rumli hangulat. 

De kíváncsian várom az ötleteket.

Előzmény: Törölt nick (94626)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94654

Nem, nem lehet lehajtott állapotban elindítani.

 

És ennek a válasznak a kapcsán rátaláltam a 3. kapcsolóra is. Merthogy kívülről is látható módon a forgácskivető fel- és lehajtása nem kapcsol semmit. Node ha leszedem a műanyag burkolatot:

 

 

A nyíllal jelzett tengely forog amikor fel-/lehajtom a forgácskivetőt és a jelölt bemetszés engedi fel (azaz gondolom zárja) a kapcsolót, ha felhajtom a kivetőt.

Előzmény: Rahed Lee (94643)
pajaci Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94653

Lehet ilyesmit kapni, csak az ára .....

http://www.fatelep.hu/images/arlista/Borovi-vorosfenyo-ragasztott-gerenda.pdf

 

Lucból is jól meglehet oldani, csak kádban be kell áztatni előtte impregnálóval.

Előzmény: archivalo (94652)
archivalo Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94652

Jó a tipp!

Csak honnan szerzek ekkora vörösfenyő gerendát (pallót ragasztva)?

 

AZ a baj, hogy amikor elkészült kimaradt a rovar és gombavédelem, rögtön lazúrozva lett. Utána rányomtam vagy 10 liter lenolajat, de már nem sokat használt.

 

Előzmény: Törölt nick (94647)
zodes Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94651

Hát ez rohadt nagy meló volt! Mind időben, mind munkában, energiában, pénzben. Nem véletlen, hogy mindenkinek tetszik! :-)) Na jó akkor a hétvégén nekiállok egy ceruzának.... :-DD

Előzmény: Törölt nick (94600)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94650

Nem hinném, hogy versenyről van szó. Egyszerűen csak elveszett a sok jojózó szem között :)

Előzmény: pali923 (94645)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 1 94649

Ó, nem hiszem hogy archiváló versenyt hirdetett volna (ráadásul Paco és én is hasonlót írtam).

 

Már csak azért sem lenne értelme, mert ahányan vagyunk annyifélék a lehetőségeink. Idő (szerintem ez a legnagyobb kérdés), tapasztalat, hely(szűke), család (és a kutya/macska), no és persze valamilyen szinten az anyagiak is, de szerintem találékonysággal és alternatívák keresésével ez utóbbi a legkevésbé érdekes faktor. Ha nincs helyed vagy van 3 gyereked meg hat unokád, no ennek nincs alternatívája. És persze ők nyilván előbbre valók (...gondolom, nálam a kutya is "hozott áru") mint mondjuk egy konyhaszekrény :-)

 

Előzmény: pali923 (94645)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94648

Nekem kell visszapótolni ezzel nincs semmi baj, de mégis bevált ez a recept :) Legalább megújul a tányérkészlet amit nagyon félteni fog az asszony, és inkább elpakol :)

Előzmény: archivalo (94644)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94647

Hali!

 

Ez nagyon megérett már a felújításra. 

Ha én csinálnám, akkor cserélném a gerendát egy vörösfenyő gerendára. A gerendát 1 cm-el lejjebb engedném a külső oldalon hogy kifele lejtsen egy minimálisan. A járófelületbe V alakú hornyokat marnék amik levezetik a vizet.

Igy csinálnám a hornyokat : http://www.burkolatokhaza.hu/fapadkulter.htm

A deszkák külső végére alulról vízvető hornyot marnék vagy fűrészelnék. 

 

Előzmény: archivalo (94638)
Babszem_ Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94646

Elontott a munka mas teruleteken - nemigen tudtam hasznalni sajna ... Remelem jovo heten fel tudok szusszanni es elkeszul az elszivo mert anelkul gyilkos ...

Előzmény: Törölt nick (94640)
pali923 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94645

Tényleg rosszkor dobtad be a kisasztalt (mert egy edi szekrénysorral kellett sorompóba állnia:-))

 

Azt javaslom, ebbe az utcába ne menjünk bele. Remélem, ezen a fórumon nincs verseny (már csak azért sem, mert jól lemaradnék :)) ). Én mindkét projektet jutalmaztam, mert megérdemlik.  

 

Előzmény: archivalo (94617)
archivalo Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94644

Az eljárás jó, de egy baj van, ha neked kell a visszapótlást megoldanod... :-)

És, neked fog kelleni.

Előzmény: Törölt nick (94642)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94643

Pacman kolléga, lenne egy kérdésem hozzád. A Metabo gyalugépeden ha vastagoláshoz le van emelve az asztalfél és nincs felhajtva a forgácsterelő védőburkolat a késtengelyre, akkor el tudod indítani a gépet?

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94642

"Azon filózom hogyan lehetne megoldani, hogy elpakoljanak maguktól, de ne nyűgösködjenek,...."

 

A következő pontokat hajtsd végre szép sorban, minden nap egy újabb pontot. 

  1. véletlenül leborítod a felhalmozott kupacot, jó hangosan nem baj ha eltörik pár tányér és pohár, mert neked pont alulról kellett az a pöttyös bögre
  2. elismétled másnap is az 1-est. 
  3. elismétled a 2-est

4. nap már el lesz pakolva, hidd el :)

Előzmény: Törölt nick (94626)
archivalo Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94641

Nem a reklám helye, de pont ezzel szembesültem annak idején és ezt találtam ki.

A szárítósort a budapesti Interfánál vettem, kb 10 éve, remélem, még most is kapható.

Az ajtó betétje egy székre való nádfonat:a Károly körúton, a Rotchild közért mellett lehetett venni, nem tudom, megvan-e még a bolt... Ugyanúgy raktam be, mintha üveglap lenne...

Előzmény: Törölt nick (94626)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94640

"Jó ez a Bosch ?"

 

Röviden: jó :-)

 

Bővebben: na azt leírtam itt párszor, pl itt. (vagy itt egy nagyon alap összehsonlítás, de ez inkább a fűrészlapnak szólt semmint a fűrészgépnek)

 

Írd be a Keresőbe bal oldalt hogy PTS 10, kapsz róla pár találatot, szemezgess. Babszem_ topiktárs szerzett be ilyet nemrég, egyelőre nem írta hogy ki akarná dobni az ablakon :-) (Tényleg Babszem_ , hogy szuperál a gépezet?)

 

Itt pedig láthatod működés közben, a készülő munkaasztalomhoz csináltam vele a csapolásokat. Ne ijedj meg hogy billeg vágás közben, nem a gyári állványon figyel hanem éppen egy nagyon barkács összecsukható B&D asztalkán fexik, de már hegesztettem neki masszív állványt 50x50-es zártszelvényből, csak az éppen a munkaasztalom vázát tartja :)

 

Nem fikáznám az Einhell-t mert nem ismerem. Amit találtam róla abból nem derül ki hogy szénkefés avagy sem a motorja, de én az előbbire tippelek. Amiben tuti hogy jobb mint a Bosch, az a párhuzamvezetővel való vágáskapacitás. PTS 10-nél ez "üzembiztosan" 15cm a fűrészlaptól jobbra (balra több, de azt most nem tudom mennyi, arra nem szoktam tenni :-) A kitolható asztaltoldattal (ami kvázi párhutzamvezetőként is funkcionálhat) megnő ez a kapacitás 500 cm-re.

 

Szívesen megtapogatnám az Einhellt-t, hogy hogy van összerakva, képek alapján nem lehet megítélni hogy komolyabb-e vagy sem. Én anno a PTS 10-et is úgy vettem meg, hogy OBI-ban jól összetaperoltam, megtekergettem, kihúztam/behúztam. Na ott volt egyébként Einhell is kitéve, de nem a "tiéd" hanem .. nem is tudom a típusát de annak egy borzalom volt az asztala, szögvezetője. Mint egy "játék" körfűrészé. De a te jelölted ettől jóval komolyabbnak néz ki.

 

 

Előzmény: feketefelh (94628)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94639

A képnél kattints a jobb gomb, megnyitás új lapon

 

ekkor kicsiben jelenik meg a kép de már van linkje. A likben a THM részt cseréld fel BIG betükre, a többit ne bántsd, majd nyomj egy entert. Megvan a nagy kép amit már linkelhetsz.

 

 

Előzmény: Törölt nick (94607)
archivalo Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94638

Íme:

Előzmény: pajaci (94624)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94637

Köszi!

Akkor teteje se lesz annak a sornak, GPS kolléga könnyűszerkezetes konyhája értelmet nyert ott is :)))

Előzmény: Babszem_ (94636)
Babszem_ Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94636

Lehet kapni kulon a racsot, meg a talcat es a muanyag sineket is veluk - nekem legalabbis beszerelhetoen hoztak, biztos nalatok is kapsz. Beepited ahova akarod - csak az ajtokra kell vigyazni, hogy kinyitva ki tudd huzni oket ... 

 

Van olyan sinekkel is ami egy normal dobozba beszerelheto aminek alja van, olyan is van ami merevito rudakkal jon igy a doboz aljat is helyettesiti (nincs alja a korpusznak, szellozik). A masodik verzio jobb mert csak csepeg le viz talcaval is es egy ido utan nem fogja szeretni a fa/mdf/akarmi. Nalam mindkettobol van mert egymas felett van ket ilyen , az egyik aljal, masik anelkul - jobb anelkul ha lehet ...

 

Neztem a markat de csak annyit latok rajta, hogy Inoxa, made in italy ...

Itt (http://www.inoxa.it/en/dish-drainers/702) van valami hasonlo de nem pont ez ...

 

Nalam bevallt de elarulom Neked, hogy ugyan el van pakolva de ket felnyilo ajto mindig nyitva van kulonben nem száradnak az edenyek :) 

Előzmény: Törölt nick (94626)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94635

A csávóbafflét csinált, de egy új megközelítéssel. 7:30-tól van a látványos rész.

A terelőlapja az elszívócső végéhez van fabrikálva, így utólag is könnyen finomhangolható, cserélhető. Nem rossz elgondolás!

 

torony78 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94634

A feleségemnek is nagyon tetszik a szekrény. Ő is mondta, hogy ez a munka az unokáidnak is jó lesz.

Gratula!!

Előzmény: arvaiz69 (94632)
Pillanatragasz Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94633

Ez már igazi mestermunka  ...tényleg sikerült e végül is eladnod a fiókos szekrényeket?

Előzmény: arvaiz69 (94632)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94632

Sziasztok! 

Hát igen ennyi fa lett vásárolva. Igaza van Paco155 fórumtársnak, hogy a csomós fa ami levágásra került, illetve a nagyobb hullás az még máshova (székek) felhasználhatóak. De ehhez a szekrényhez azokat a fákat már nem tudtam hasznosítani.  Tehát a leírt faanyag ár,  nem a valós beépítésre került fa ára!!! 

Beépítésre csak 16,19 négyzetméternyi megmunkált  fa került!

 

 

Ma foglalkoztam a fényképezőgép beállításával, ami nekem nem sikerült. A feleségemnek sikerült beállítani az egyéni fehér hatást, de a képek nem az igaziak lettek. Olyan sápadt, számomra nem szép képeket sikerült készíteni. 

 

Itt egy kép róla! 

 

 

Viszont elkészítettem a film elejére a bevezető videót. Kicsit sárgás a kép, de nem annyira vészes.  Jó lenne hétvégére elkészülnék a filmmel és megtudnám osztani! 

 

Üdv.: Zoli

 

 

Paco155 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94631

A vastagságból meg lesz a térfogat is :)

Előzmény: arvaiz69 (94630)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94630

Szia!

Sikerült kiszámolni a beépített fa mennyiségét! 16,19 négyzetméter. Ebbe a szekrények oldalai, a polcok, és az ajtók vannak benne. Ja és a háttámla ahol a kalaptartó és a ruhafogas van. 

Üdv.: Zoli

Előzmény: pajaci (94578)
feketefelh Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94629

Jaj lemaradt az Einhell linkje

 

http://products.einhell.com/te-cc-1825-u.html

Előzmény: feketefelh (94628)
feketefelh Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94628

Bosch PTS 10 után vágyakozom

 

Én is épp most nézegetek körfűrészeket. Jó ez a Bosch ?

 

Hasonló áron van ez a Einhell is, kicsit "komolyabbnak" tűnik, de tudom, hogy sokan köpködik ezt a márkát

Előzmény: Slam Jr. (94625)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94627

Sz

Előzmény: pajaci (94578)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94626

nEmpirikus kutatásom szerint a nők 99%-a amikor kézzel mosogat sohasem pakol el, csak otthagyja a száradón, így örökké rumlihangulat van a mosogató környékén. (a mosogatógép most nem játszik be) Azon filózom hogyan lehetne megoldani, hogy elpakoljanak maguktól, de ne nyűgösködjenek, és mindig az a felsőszekrény-verzió jut végeredményül aminek csak ajtaja van, és a polcok helyett rács, vízfogó, tányértartó. svédsárgában mintha lenne ilyen cucc, de lehet, hogy létezik megfizethető hobbiasztalos megoldás is, csak nem találtam még fel. Rácsnak jó lehet valami drótháló szerűség (légszűrőrácshoz hasonló) tányérélentartóra nem tudom mi lenne jó. Egy nagy műanyag edényszárító túl otromba megoldás, a tescó tányérrészlegén pedig nem árucikk a tányérok tartója, pedig az tökéletes lenne. Valaki talált már a fenti problémára megoldást?

Slam Jr. Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94625

Levágtam dekopírral (Bosch PTS 10 után vágyakozom, lehet lesz hamarosan) 45 fokosra a deszkákat, aztán lemartam felsőmaróval 9 mm-t a saroklapoláshoz. Kicsit meggyűlt a bajom a 4 sarok derékszögével, de aztán csak kiadta.

Előzmény: archivalo (94617)
pajaci Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94624

Fotót!

Előzmény: archivalo (94619)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94623

Biztos, hogy van rá technológia, (korhadt rész kivágása, pótdarab rögzítése a maradóhoz, átlapolással, csavarkötéssel, acél toldóidommal, stb...)  de én egyben cserélném.

Előzmény: archivalo (94619)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94622

2 alkalom igen, de pont az volt a lényeg, hogy az ember nem szeret sok pénzt magánál tartani, és a lakásban sem mindig jó, ha dugdossa. Így marad a kiflifizetgetés paypassal, és a cba-ba megyek nem a kisboltba. Kis gyakorlással szemrebbenés nélkül lehet fizetni pont úgy, mint a kutyagumi összeszedését fényes nappal a város főterén.

 

na de ez már régen offtopic.

Előzmény: MBTibi (94589)
traktoros82 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94621

Nagyon jó, hogy így összefoglaltad a mű elkészülésének fázisait. :)

Hogyan lett 1halom faanyagból 1komplett bútor lépésről lépésre........

Előzmény: Törölt nick (94600)
traktoros82 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94620

Valóban, igen, ez elkerülte a figyelmemet. :) De ettől függetlenül akkor is kicsit soknak tartom....bár ha nem lehetett csak 3kanyarból megoldani......

Előzmény: Paco155 (94594)
archivalo Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94619

Tanácsost szeretnék érni:

A menedékes pincelejáróm fölött van egy szabadtéren álló "terasz" ami a két oldalsó támfalra támaszkodó 350 x 19 x 12 cmes  (ragasztott pallókból készült) gerendákra fektetett pallókból áll.

A támfalak tetején van egy-egy "oromkő" (azaz fedlap). Kivitelezői baromság miatt, az oromkövet beszabták a két szelemen gerenda közé, így a külső gerendának, a felfekvő felületénél keletkezett egy olyan "zsák", ahol a víz megmarad, így ott a fa elkorhadt: nem kicsit, kb 5 cmet megsüllyedt a korhadás miatt - így az egész terasz megpropelleresedett... (remélem érthető, ha nem majd fotózok).

 

A kérdésem az, hogy szerintetek van-e technológia arra, hogy csak a korhadt részt cseréljem ki, vagy az egész gerendát vágjam fel tűzifának és csináljak másikat?

Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94618

-- off

ma jött egy levél a paypaltól, amiben vázolnak egy bosszantó dologra egy megoldást

 

ha valamit nagyon szeretnénk, de nem szállítják Magyarországra - itt a megoldás

 

Azért adom közre, hátha valaki ezért dönt majd a Paypal mellett
(nem, nem fizetnek nekem érte)

a további részletek az offtopicban

 

-- on

archivalo Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94617

Tényleg rosszkor dobtad be a kisasztalt (mert egy edi szekrénysorral kellett sorompóba állnia:-)), ami különben elég jól sikeredett.

A saroklapolást mivel csináltad, mer ahogy elnézem, az sportos dolog volt.

 

Sokszor elnéztem a "ámerikáji" videókban, hogy a fickók szemre, egy-egy illesztőfűrésszel vágták a gért úgy, hogy az hézag nélkül stimmelt. Nekem meg a gérvágó gépemmel, 80 fogú körfűrészlappal is csak-csak sikerül (igaz, képkeretet csináltam, de akkor is).

Előzmény: Slam Jr. (94606)
archivalo Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94616

Gyerekkoromban olyan asztalom volt, hogy egy ládaszerűség volt két fiókkal a teteje, és a lábainak volt egy rakat furat az oldalán. Ezeken keresztül lehetett az asztal magasságát állítani, mindig az életkornak megfelelően.

Amúgy javaslom, hogy nézz körül a vaterán, mert az anyagárnál olcsóbban (!) lehet íróasztalokat kapni.

Előzmény: philidor (94582)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 1 94615

Ohhhb**meg. Najó, majd legközelebb. Köszi a tippet.

/ZOLI! Ne lustálkodj, kell az asszonynak egy szép kertibútor is szerintem! :-)/

Előzmény: Garfield007 (94613)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94614

Az működik. Én úgy szoktam.

Előzmény: Garfield007 (94613)
Garfield007 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94613

ÉS a THM-et átírod BIG-re, mint a régi szép időkben? :-)

Előzmény: Törölt nick (94611)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94612

Na épp akartam kérdezni mivel csináltad a csapolást :)

 

Én is épp csapolok, és hiába van gép is, azért kell vésőzni/kalapálni rendesen. A  tenyerem köszöni szépen jól van, markom alig bírom összezárni, most éppen úgy gépelek mint Gizike 5 centis műkörmökkel.

 

És ugyan igaza van Paconak, most kicsit "elnyomja" Zoli szekrénye az asztalodat, de nem kevésbé szép munka, gratula!

 

Előzmény: Slam Jr. (94610)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94611

Úgy tettem. Mármint a kicsiket új tabon nyitottam meg és úgy mentettem le. 

Előzmény: Garfield007 (94609)
Slam Jr. Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94610

Köszönöm! Igen, az időigényesebb, de legalább gyakoroltam a felsőmaró használatát. A csempére a válaszom alább olvasható. :)

Előzmény: rferi (94599)
Garfield007 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94609

A kicsire kattintva nyisd meg új tabon.

Előzmény: Törölt nick (94607)
Slam Jr. Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94608

Köszi :) igen, összecsukható tök laposra. Két lába van felfüggesztve sarkovasra, a másik kettő szabad. Először lekezeltem Xylamon impregnálóval, aztán lepácoltam egy ikeás Behandla + egy kevés tölgy pác keverékkel.

Előzmény: zodes (94595)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94607

Én köszönöm a pluszt, a dokumentálást meg köszönjük Zolinak :)

 

Sajna csak a kis képeket tettem be az összefoglalóba, mert az új képnézegetőnek "hála", a nagyot megnyitva nincs save picture (open in new tab), vadászhatod ki a forrásból (vagy print screen, mentés paintben, neeeeem). A kicsiket meg egyszerűbb volt kiszedni. De a posztok új ablakban nyílnak, ott meg ott vannak a nagy képek.

 

Előzmény: rferi (94602)
Slam Jr. Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94606

Szia,

 

Köszi! Igen, az, Jaffában vettem a piacon, akkor még csak úgy. Aztán itthon jött az ötlet, hogy feldobom vele az asztalt.

Előzmény: Paco155 (94592)
rferi Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94605

Abszolute!

Én nem vitáztam veled, hanem alátámasztottam a mondandódat!

Előzmény: GPS (94604)
GPS Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94604

 

Ferikém! utálom magamat idézni , de ni mit írtam itt alant:

 

"Ma már tényleg ott tartunk, hogy csak hobbiból-kreativitásból érdemes házilag tárgyakat gyártani"

 

Lehet más szavakkal - de ez kb. ugyanazt tükrözi, amit te is reagáltál.

 

A "kreativítás" fogalmát pont ugyanolyan értelemben idéztem - mint ahogy te az egyediséget, vagy a személyiséget-tükröző, személyreszabott megoldást (pl. egy egyedi csaj-ruci, vagy egy innovatív konstrukciójú konyhabútor esetében)

 

Szóval: egyformán látjuk a kérdést :-))))

.

Előzmény: rferi (94603)
rferi Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94603

Egy esetben nincs igazad,és az itt most előállt!

Ha igazán minőségi, személyre szabott dolgot állítasz elő!

Az nem vetekszik se a konfekcióval, se a turkálóval, se  az IKEÁval.

Ahogy ez a bútor a csúcs, egy Rolls, úgy lehet a ruhában is olyat alkotni, hogy nincs párja, a csajszi tutira mehet, hogy nem fog vele szembejönni az utcán/esküvőn...

És ha ilyet akarsz _csináltatni_, na annak az árával már komparálható a saját munkád!

Ne a Rollsot komparáljuk az ikeával! Ugye?

Előzmény: GPS (94601)
rferi Creative Commons License 2015.06.25 0 1 94602

Hát ez szenzációs! :)

Ennek is adtam egy pluszt!

Előzmény: Törölt nick (94600)
GPS Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94601

 

"Mint írtam, tudtam hogy sokba fog kerülni, de azt magam sem gondoltam, hogy ilyen magas  lesz a bekerülési költség."

 

1:1 -ben ugyanez a probléma az otthoni varrogatással.

 

Rég a varrógép volt egy vagyon - anyáról-lányára örököltek egy-egy pedálos-Singert - erre fel ma már 3 BigMac áráért lehet varrógépet venni (Jófogáson 1 BigMac áráért).

 

Igenám, de amikor az asszony lánya elballag a textileshez és ott kiszámolják neki mennyi lenne az anyag+tartozékok egy kis nyári ruhára, például - szégyenkezve tántorog ki a boltból, mert annyi pénze bizony nincs.

 

Vagy egyszerűen nem éri meg a konfekcióhoz (no meg pláne a kínaihoz, vagy a turkálóhoz) képest.

 

Ma már tényleg ott tartunk, hogy csak hobbiból-kreativitásból érdemes házilag tárgyakat gyártani (bármilyet, legyen az bútor-ruha-elektronika-bármi) - mert gazdaságilag garantált a bukta.

 

A javítás az más - azt lehet nyereségesen végezni (pl. a szolgáltatói tarifákhoz képest) - de nulláról gyártani spórolási szándékkal - hát úgy biztos nem jön össze.

.

Előzmény: arvaiz69 (94575)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 9 94600

Zoli ... igen, soknak tűnik. De hadd emlékeztesselek ezzel a kis hisztorizált poszttal, honnan is és hova jutottál (jó, ezt én magamnak gyűjtögettem, de remélem nem haragszotok a hosszú posztért). Illetve talán más, aki most jár csak errefelé, egy jó kis összefoglaló.

 

Szóval nem olyan drága az :-) Munkaórát meg mi "nem számolunk", ugye? Mármint ha élvezetből csináljuk és nem megélhetésből. Majd jól megmondom én is, mennyibe lesz a sima munkaasztalom. Szerintem az se annyi lesz (már most se az), mint amennyit az ember csak úgy gondolna egy "egyszerű", nagy munkaasztalért.

 

Remélem nem haragszol az utolsó sorért :-)

 

 

Jan 10: Megvetted a faanyagot Túrkevén.

 

Jan 20: elkezdted leszélezni.

 

Feb. 20: nekikezdesz a szekrénynek, kalaptartó (tervrajz). (Az asszony tükröt akar!)

 

Feb 23: Hopp, kevés lesz az anyag, irány utánpótlásért! (nem ronda az anyag, ismét) (és miért táblásítasz)

 

Feb24: termelékeny napok ezek, itt már előkészítve táblásításhoz.

 

Feb25: Na tipli van! Meg tábla van!

 

Feb26: Táblásítás utókezelése: csiszolás.

 

Márc1: Itt még jó ötletnek tűnt: táblásított rétegelt :-) (itt már meggyalulva. Tényleg jól néz ki). De itt már meghajolva.

 

Ápr25-26: kezd alakot ölteni. Egész jó lesz!

 

Ápr27: milyen lakkot?

 

Máj12: Kisz szünet után: szekrényelemek első összeállítása, ajtók kontraprofil marása. Ezek a Massiv marók szépen dolgoznak! (marási sorrend, technika)

 

Máj22: jajj, a plattoló megette a marógépet :-( Amíg kiderül mennyibe fáj a javítás, meg kész lesz: plattolómarás: ahogy a profik csinálják. Aztán megcsiszolva, helyére próbálva.

 

Máj28: ajtók összeragasztva. Pánthelyek kifúrva. És azért csak készül a videó is :-) Máj29: szekrényajtók teljesen felszereve, itt néz ki eddig a legjobban.

 

Jún11: lakkozás után. Egyre szebb!

 

Jún13: vállafatartó is a helyén.

 

Jún21 : újabb adag táblásítás a polcoknak, hátfal haza az asztalostól, kalaptartó:. Extra: az aszzony nagyon ugyesen tol. Hátlapot!

 

Jún23-24: előttünk a célszalag! Akasztók, kis díszléc és  finomítások.

 

Jún25, ma: és a "várva várt" költséglista. Szem becsuk, nyugtatót bevesz. 

 

Jún26, holnap: "Zolikám, Aranykezű Ezermester Mókuskám .. nem felejtettél le valamit??? HOLATÜKRÖM!?!"

 

Előzmény: arvaiz69 (94575)
rferi Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94599

Ezt is megplusszoltam, azok a csapolások nem kis időbe telhettek!

Szép asztalka lett!

 

Honnan vetted azt a törökös csempét?

Előzmény: Slam Jr. (94562)
Régivagyok Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94598

Nagyra becsülendő a precizitásod, és a tökéletesre való törekevésed.

 

 

Előzmény: arvaiz69 (94575)
Régivagyok Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94597

Nálam az ikeás Leksvik, ami nem éppen az olcsó kategória, tele van csomóval, érdekes ez eddig fel sem tűnt.

 

 

Ilyennel van tele a szoba, szerintem nem szabad csomótlanítani, mert iszonyú drága.

 

Sőt ha megnézitek , itt csak az ajtó kerete fenyő, a betétek rétegelt lemezből vannak.

 

 

 

 

 

Előzmény: 409 (94588)
409 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94596

"...ha hívsz egy asztalost az többért csinálja meg és a csomókat lesz@rja."

 

 Persze hogy többért csinálja, hiszen nem ingyen van a munkája. Ha csomómentesre rendeled, nem szarhatja le, mert akkor értelmes ember nem veszi át, nem fizeti ki. Itt igazából csak a fa mennyiségén csodálkozunk, de tényleg kérdés, mennyi maradt meg ami még felhasználható.

Előzmény: zodes (94591)
zodes Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94595

Nagyon klassz! :-)) Ez az asztalka összecsukható? Nekem is kéne valami hasonlót csinálni, csak alacsonyabbat. Amikor filmezünk este (majdnem mindennap) közben vacsizunk, akkor lenne jó valami hasonló.

A végén mivel kezelted le?

Előzmény: Slam Jr. (94562)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94594

"de ha megnézed igen sokat költöttél benzinre. (3x5000 Ft)"

 

Ahogy írta ebben 3x utánfutóbérlés is benne van.

Előzmény: traktoros82 (94584)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94593

Abból megmaradt neki kb a fele amit másra fog elhasználni. Ezért is csalóka a számítás.

Előzmény: 409 (94588)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94592

Nagyon baba. :)

 

Sajnos rosszkor írtad be mert mindenki épp a beépített szekrényen hüledezik, de nekem teccik. Az a közepén egy díszcsempe?

Előzmény: Slam Jr. (94562)
zodes Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94591

Szerintem, ha hívsz egy asztalost az többért csinálja meg és a csomókat lesz@rja. Ez a Te munkád és büszke lehetsz rá! Megmutattam itt bent a kollegáknak.... most mosom fel őket a padlóról! :-DDD Igaz, hogy a munkaóra nincs benne, de ez a hobbi lényege. :-))) Ahogy írta valaki, erre még az unokád is büszke lesz, mint ahogy Én is a nagyapám körtefa asztalára. :-DDDD

Pont most néztünk fenyőbútort és a legolcsóbb helyen 115 ezer egy sima kétajtós akasztós-polcos nagyszekrény. Tehát szerintem nem volt drága.

Előzmény: arvaiz69 (94575)
rferi Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94590

A széket nem jó állítgatni, mert a jó üléshez drékszögben levő térd és derék kell, _alátámasztott_ lábbal.

Ezt állíthatós székkel önmagában leköveted, akkor az asztalmagasságnak folyamatosan nőnie kell

Előzmény: philidor (94582)
MBTibi Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94589

A 150e-ig (max 2 alkalom) most is ingyenes. Tök mindegy milyen automatából veszitek ki.

(Én szívből utálom utálomaz otp-t).

Előzmény: traktoros82 (94585)
409 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94588

160ezerft-nyi szélezetlen borovi? Az vagy 2m3.??  Hááát, nagyon nem gazdaságos ez a csomómentesség.

Előzmény: arvaiz69 (94575)
darki2 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94587

Vazze ,ez Kastélybútor amit az unokád is büszkén fog használni :) 

Előzmény: arvaiz69 (94575)
traktoros82 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94586

Igen, erre én is kíváncsi vagyok. :)

De ilyen munkát csak vesztességgel lehet elvégezni......tehát az eredmény szerintem nem lesz teljesen reális. 

Ettől függetlenül persze érdekes a vásárolt mennyiség, a felhasznált a mennyiség, a hulladék mennyisége és az is ami tarcsiban maradt érintetlenül.

Előzmény: Törölt nick (94579)
traktoros82 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94585

Bizony, én is ezért maradtam az OTP-nél mert minden sarkon van ótómata. A pénzkivét valóban nagy lenyúlás, ahol lehet ott én is kártyát használok, hogy minél kevesebb pénzt kelljen felvenni.

Előzmény: Törölt nick (94577)
traktoros82 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94584

Ez valóban tetemes anyagköltség. Bár a végeredmény elképesztő! Ismét csak gratulálni tudok, bár nem vagyok szakértő, de szerintem senki nem mondja meg róla, hogy nem 1profi asztalos csinálta, profi millás gépekkel. Szerintem a sok IKÁS meg egyéb gagyi bútorok elbújhatnak mögötte.

Ami -nekem legalábbis- tetszik, hogy nem mindenféle fóliás MDF bútorlapokat használtál, hanem természetes anyagot, fát. 

Ilyenkor érzek csak igazán kedvet ahhoz, hogy elkészítsem a saját bútoraimat. :)

 

A méreteiről írnál kicsit bővebben?

A faanyag valóban nem kevés, de ha megnézed igen sokat költöttél benzinre. (3x5000 Ft) Kb. mennyi faanyagot használtál vettél? ....és ha szabad tudni milyen típusú fát használtál?

Előzmény: arvaiz69 (94575)
409 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 94583

Megtartja az önmagát, de lehet a kart/pedált rögzíteni is. Az excenterest valahogy így, a talpaló és a megvezetője egymásutáni méretű zártszelvényből csinálható. Kereket lehet a vázra, vagy a talpalóra, igény/elgondolás alapján. Ha a vázon van, akkor 1, vagy 2 talpalót lehet magasságállítósra, és mindet gumitalpasra csinálni.

 

 

Előzmény: Rahed Lee (94548)
philidor Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94582

De gondolkoztam/tunk párommal, de végül letettünk róla. Egyszerűbbnek tűnik a széket állítani. 

Előzmény: Törölt nick (94581)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94581

Én meg az ilyen asztalokat utálom, mert hideg van alattuk, idegesítően zárt, és nem lehet nyújtózkodni. A konténert meg ide-oda lehet rakosgatni, ha arra van szükség. Nem gurul el, ha jól van megcsinálva. A székre is ügyelj, a legjobb egy sima 4 lábú szék lenne karfa nélkül. Aztán ott van a világítás is, az se pontfényes led legyen, hanem kompakt fénycsöves, melegfényű. állítgatós karos lámpa.

 

Magasságállítós asztalban nem gondolkoztál?

Előzmény: phillidor (94580)
phillidor Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94580

Köszi a választ!

 

Ősszel kezdi majd az iskolát, de olyan asztalt szeretnénk neki, ami sokáig kiszolgálja majd az igényeit. A lábához kelleni fog majd egy lábtartó is, mert a keresztmerevítőt el sem éri még a lábával, egyelőre.  Megfontolandókat írtál, egyedül a konténeres megoldás nem tetszik, olyan van a munkahelyemen is, utálom...

Előzmény: Törölt nick (94576)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94579

Jó, akkor most nettósítsd le a kivágott, leesett, félretett, nem felhasznált fával, meg hasonló dolgokkal az árat konkrétan csak arra amit most magad előtt látsz az előszobában.

Előzmény: arvaiz69 (94575)
pajaci Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94578

Azt még kiszámolnád, hogy hány m2 a beépített fa?

Előzmény: arvaiz69 (94575)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94577

Hát ez az. De ha a virtuális le se gyártandó kártya annyiba kerül mint a rendes, na az aztán még szép húzás lesz. Komolyan gondolkodom bankváltáson, egy érv van csak az otp mellett, minden utcasarkon van ótómatájuk, de amióta pénzkivétel is lenyúlás lett, már a 2 reggeli kiflit is szemrebbenés nélkül kártyával fizetem a CBA-ban. De vannak azért boltok ahol stabilan nem lehet kártyázni, meg fodrásznál se és hobbiasztalosos boltban se mindnél.

Előzmény: traktoros82 (94574)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94576

Fiókalj hdf bútorhátlap legyen, a fiók meg fehér bútorlap, hogy megtaláljon benne mindent. A tervezet szerintem eléggé gyerekgyilkos. Ne gyűrj a lába mellé 2 db faládát, mert nem lesz a lábának szabad helye. A lába és az asztallap között meg ne legyen fiók, vagy az a lyukas izé se, mert megint rohadt kényelmetlen lesz neki. Az asztal átellenes oldalán legyen egy keresztmerevítő (összekötő) aminek az elsődleges funkciója egyébként az, hogy a lábát fel tudja oda rakni. Életkor?

 

Egy csak asztallapot és két vázlábat tartalmazó irodaasztal szerűség plusz konténeres megoldás sokkal sokkal praktikusabb, olcsóbb.

Előzmény: phillidor (94570)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 2 94575

Sziasztok!

 

Mivel többen is érdeklődtetek a költségvetés után,  az asszony összeszámolta a szekrény anyagköltségét. Hát ledöbbentem!

 

Túrkeve fatelep 65.000 Ft fa vásárlás + 5.000 Ft üzemagyag  és utánfutóbérlés

2 x 5 kg. faragasztó 13.245 Ft

 100 db 8 mm-es tipli 800 Ft

Ismételt favásárlás Túrkeve  55.000 Ft + 5.000 Ft üzemanyag és utánfutóbérlés

Fehér furnérlemez 4.800 Ft

ismételt  favásárlás Túrkeve 37.000 Ft + 5.000 Ft üzemanyag és utánfutóbérlés

Lakk 2 x 2,5 kg 20.900 Ft

2 db. Hígító 1.380 Ft

20 db. kivető pánt +3 csavarok + központosító pánthely maró  7.525 Ft 

10 db vállfa 1350 Ft

asztalos munka betétek marás  Tiszaföldváron + üzemanyag  8.000 Ft

Kabátakasztó 5.840 Ft

polctartó tüske 350 Ft

 

Ez összesen 236.160 Ft .  És ez csak az anyagköltség! Azt nem tudnám megmondani mennyi munkaórát töltöttem a műhelyben, de meglehetősen sokat, hiszen február elején , vagy közepén fogtam a munkálatokhoz.

A fa az valóban tetemes kiadás. Alig maradt belőle olyan amihez nem nyúltam. A csomók kivágása miatt ilyen nagy a költség. A kifűrészelt csomós fa ugyan ott van a műhelyben, azt majd máshova elhasználom!  A lakk szinte mind elfogyott!  A ragasztóból az egyik vödör elfogyott a másik körülbelül félig van.

Mint írtam, tudtam hogy sokba fog kerülni, de azt magam sem gondoltam, hogy ilyen magas  lesz a bekerülési költség.

 

Ja és most jutott eszembe, hogy a tiplizés miatt megvettem a tipliző készletet a hozzávaló alkatrészekkel, ami ha jól emlékszem volt vagy 7.000 Ft. Ezt ugyan nem számoltam a költségek közé mert ezt máskor is tudom használni. De ha ehhez a szekrényhez nem kezdek hozzá, akkor nekem erre a tipliző szettre nem lett volna szükségem!  Egyébként ez a tipliző nagyon jó kis szerkezet. Én nagyon elégedett vagyok vele.

Üdv.: Zoli

traktoros82 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94574

Na igen, ez az, hogy számlacsomagot kellene váltanom és ezt nem igazán szeretném. De lehet, hogy nem lesz más választás. Ha nyitok még 1számlát az se olcsóbb.

Előzmény: Törölt nick (94560)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94573

Csak azért fura, mert az elektromos doboz belsejében ott van a kapcsolási rajz. Mondjuk nem túl egyszerű kapcsolás, de ha ott van a rajzon, hogy pl. 7-es, 8-as póluson egy kék és egy barna vezeték, akkor nem tudom, hogy miért hagyta üresen és miért rakta oda, ahol a rajz szerint nincs semmi :-)

Előzmény: adingos (94569)
pajaci Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94572

Esetleg ezek közül? Nettóért megvehetők.

http://majerszerviz.hu/hyundai.html

Előzmény: adingos (94571)
adingos Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94571

Igen, ez jó lehet, pofás kis gép. Valami alsó árkategóriát keresek, amatőr hobbi kategóriában.

Előzmény: pajaci (94568)
phillidor Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94570

Sziasztok!

 

Szeretnék készíteni a kisfiamnak egy íróasztalt, tapasztalat és idő hiányában bútorlapból. A terv nagyjából összeállt, de volna egy kérdésem: a fiókok oldal- és hátfalait miből érdemes csinálni? Én 16mm-es MDF-re gondoltam, aljának meg farostlemezt, de ha van bármi praktikum/optimum ellene, akkor szívesen venném, ha ajánlanátok mást.

 

Előre is köszi!

 

Ilyen lenne:

 

adingos Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94569

Ez biztosan nem gyári bekötés volt. Valaki bele nyúlhatott, és mivel alaposan elkötötte, nem tudta használni. Ezért adhatták el.

De fő, hogy neked megy tökéletesen!  :-)))

Előzmény: Rahed Lee (94567)
pajaci Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94568
Előzmény: adingos (94561)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94567

Egy 260 mm-es. 2200W-os Hyundai. Ugyanaz, mint a Metabo HC 260, Electra Beckum HC 260, vagy a Güde GAHD 260. A Vaterán vettem, nem volt még használva, de valamiért rendesen összerakva sem. De most már ok. nagyon jó bolt volt 100 ropiért. Csak kicsit dolgozni kellett rajta.

Előzmény: adingos (94566)
adingos Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94566

Milyen gyalu ez ami így el volt kötve?

Előzmény: Rahed Lee (94565)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94565

No, estére sikerült rendbeszednem az új kombinált gyalu elektromos rendszerét, vezérlését. Átraktam a csatlakozásokat a gyári rajz szerint, semmi sem ott volt, ahol lennie kellett volna. Össze-vissza voltak a kábelek, és a legfontosabb védelmi egység a vastagolás esetén a késtengelyre felhajtható burkolat által vezérelt biztonsági kapcsolót sem megfelelően vezérelte. Akkor indult el, amikor fel volt hajtva, és leállt, amikor a biztonsági burkolat megfelelő pozícióban volt. De szerintem túl van bonyolítva. Ki az a hülye, aki járó gépnél jó mélyen belenyúlkál.

Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94564

Én sem szoktam sokat mókolni a fehéregyensúllyal. Nekem EOS 5D-m van, sokat fotózom beltérben, én kétféle módon egyszerűsítem. Vagy természetes fénynél fotózom, ISO 800-ig még nem lesz zajos, ha kevés a fény, akkor menyezetre fordított vakuval nyomom el az izzó-, vagy neonfényt. Ettől szép lágy, árnyékmentes a kép és nincs színtorzulás. És kizárólag nyers RAW formátumot használok, itt utólag minden paramétert tudok állítani, közöttük a színhőmérsékletet is. Nagyon hasznos.

Előzmény: LyPapa (94558)
MBTibi Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94563

Folytatom az off-ban. Jó?

Elkéne a segítség.

Előzmény: Schnitt (94478)
Slam Jr. Creative Commons License 2015.06.24 0 6 94562

Üdv!

 

Csináltam egy kisasztalt, néhány kép a készítéséről:

 

  

 

 

Illetve a végeredmény:

 

  

adingos Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94561

Üdvözletem Mindenkinek !

 

Bár már volt szó, és talán alkalom is, de keresek !

 

Kombinált gyalugépet. Valaki mintha a közel múltban kínált volna eladásra.

 

Amik a jófogáson vannak, azok vagy gagyik, vagy hiányosak, vagy nem megfelelőek.

 

Tehát, keresek használható kombinált gyalu gépet!

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94560

Na akkor otp-sek kaptam válaszmailt, szóval ha faszánt akarnak kínai reszelővel legyártani, akkor a webkártya a megoldás "apró" megkötéssel:

 

A webKÁRTYA azonban csak a Net, a Prémium Plusz, a Simple, illetve a fiataloknak kínált Jump számlacsomag esetén igényelhető. A számlacsomagon belül ekkor a normál folyószámla mellett megnyitásra kerül a webKÁRTYA Számla (melynek számlaszáma összesen két karakterben tér majd el az eredeti számláétól), a webKÁRTYA ehhez az "alszámlához" fog kapcsolódni, erre a számlára helyezheti majd át az internetes vásárlásokhoz szükséges összeget. A webKÁRTYA egy MasterCard típusú virtuális kártya, amely fizikailag nem kerül legyártásra.

Előzmény: Garfield007 (94508)
Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94559

nem arról van szó, hogy te nem tudod, mit írsz, hanem Zoli többször elmondta, hogy nem ért hozzá, ezért kell csak egyszerű dolgokat mondani neki, amihez nem szükséges az a háttérismeret, ami neked megvan, neki meg hiányzik

Előzmény: LyPapa (94558)
LyPapa Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94558

Bocs, attól tartok, pontosan tudom, mit írtam. Arról volt szó, hogy fehéregyensúlyt kell beállítani. Az EOS-okon ez a módja. Ha izzólámpára állítja, kíméletlen rossz lesz, de van még rosszabb is: a neon világítás :( Igaz ez a 300D-től a 7D vagy felsőbb kategóriájú gépekre is, sajnos. 

 

Üdv: LyPapa

Előzmény: rferi (94557)
rferi Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94557

Ne bonyolítsátok neki!

Szerintem szimplán napfény állásban van az a masina  auto, vagy izzólámpa helyett!

Nem kell ide papírlap, meg customizé, ez egy szimpla előszoba, egy szimpla izzólámpás megvilágítással.

Előzmény: LyPapa (94556)
LyPapa Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94556

Az EOS-okon van ún. 'Custom white balance' - azaz, saját magad által beállított fehéregyensúly. Módszere: egy fehér vagy középszürke lapot lefényképezel úgy, hogy a teljes képmezőt kitöltse. Ekkor célszerű az autofókusz kikapcsolása az objektíven, mert a síma felületen nem lesz kontrasztdifferencia, azaz, nem fog fókuszt fixálni a kamera. Az így ellőtt képet állítsd be fehéregyensúly referenciaként.

 

 

Üdv: LyPapa

Előzmény: arvaiz69 (94552)
rferi Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94555

Emlékszem rá, de nekem négy-öt centis kátyúk voltak még tavalyelőttig a műhely padlójában, ráadásul a vastagolóval rendszeresen kijártam a teraszára dolgozni, hogy ne fulladjak meg, mert nem volt még elszívóm. A küszöb 10 centi....

Szóval nem volt akkor még jó megoldás.

Idén tető és födémcsere van tervbe véve, ha az meglesz, akkor már elvileg belakható lesz a műhely, és van elszívóm is, szóval előbb utóbb lehet ilyen szofisztikált megoldásokat is használni.

Előzmény: 409 (94532)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94554

Ezt a fehér lapot mindenképp kifogom próbálni! Lehet tényleg ez a megoldás kulcsa!

Üdv.: Zoli

Előzmény: arvaiz69 (94552)
Schnitt Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94553

Kérdezd meg a párod, nincs-e ilyen fenyő színű körömlakkja. Esetleg be lehet szerezni egy kis üveggel, úgyis gyakran dolgozol fenyővel.

Azzal el lehet tüntetni a szeget, ha teszel rá egy pöttyöt.

Előzmény: arvaiz69 (94551)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94552

Szia! 

Szerintem ezzel a géppel már lehetne jó képeket is csinálni, csak én nem értek hozzá! Egyébként Cannon EOS600D gép típusa. De mit ér a jó gép, ha egy balfék vagyok hozzá? Hát nem sokat!

De majd összejön, csak próbálkozni kell még. Ezt a fehér     

Előzmény: Barnamedvébb (94550)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 2 94551

Sziasztok!

Megszáradt a lakkozás a szegőlécen, már fel is szegeltem. A 20 mm-es bognárfejű szeg fejét lecsíptem és a megmaradt szeggel ütöttem fel.  De kicsit még így is látható a szeg vége! Próbálkozok a fényképekkel de valamit nagyon nem jól csinálok. Az asszony készíti a vacsorát így aztán nem segít. :- (

A vacsi után próbálkozunk, a beállítással.

Pár kép addig is a szegőlécről. Sikerült eltüntetni az illesztési hibákat, és még jól is mutat! 

 

A képek:

 

 

Üdv.: Zoli

 

Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94550

Zoli,

nem tudom, milyen a géped, de lehet, hogy van rajta olyan beállítás is, hogy milyen fény mellett fényképezel (napfény, műfény hideg, műfény meleg). Az is nagyon sokat segít és persze azt is össze lehet kombinálni a fehéregyensúly beállítással (vagy a fehér papír elhelyezésével). Próbálkozz vele :)

Előzmény: arvaiz69 (94537)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 2 94549

Sziasztok!

Ma szegőlécet csináltam, mert a felső szekrényelem és a háttámla között nem tökéletes az illesztés, ezért van ott egy kis rés ami nagyon zavaró számomra.

Ezzel a szegőléccel takarom el a rést. Most éppen szárad a lakk. Ha megszárad akkor fel is szerelem.  20 milliméteres bognárfejű szeget vettem a rögzítéshez. A szeg fejét kombináltfogóval lecsípem és így szegelem fel. Így a szegelés majd alig fog látszódni!

 

Itt a rés ezt akarom eltüntetni!

 

 

És itt a szegőléc: 

 

 

Üdv.: Zoli

 

 

 

 

Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94548

Igen ez is megfontolandó. Hasonló a megoldás, amit rferi is említett. Aláfordítani és kész. Nálam annyi a kaki, hogy a garázspadlóm olyan szar, hogy jobb az öntartó rendszer, hogy egy kátyúnál nehogy kiakadjon.

Előzmény: 409 (94529)
laci19791202 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94547

Én is hagy dicsérkedjek,tényleg nagyon szép lett,miért ne lenne olyan mint ha asztalos csinálta volna,dolgoztam pár asztalossal,igényesség téren az egyik 2 es alá a másik 5 ös volt,úgyszintén a géppark állapota is,és igy a munkája is!Szóval........!

 

Előzmény: arvaiz69 (94539)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94546

Szia! 

Nagyon ügyes vagy, valóban kevesebb a sárga benne! Na majd kipróbálom én is!

Üdv.: Zoli

Előzmény: Schnitt (94510)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94545

Szia!

Köszönöm az elismerést! Este újra próbálkozunk a beállítással, remélem menni fog.

Üdv.: Zoli

Előzmény: Schnitt (94509)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94544

Szia! 

Köszönöm az elismerést! Ma próbálkozunk még a képekkel!

Üdv.: Zoli

Előzmény: Babszem_ (94505)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94543

Szia! 

Köszönöm az elismerést!

Üdv.: Zoli

Előzmény: kukucs33 (94501)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94542

Szia!

Köszönöm az elismerést!

Üdv.: Zoli

Előzmény: LyPapa (94497)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94541

Szia!

Köszönöm az elismerést! 

Először én sem így akartam csinálni, de rá kellett jönni, hogy ha különálló betétre nem tudom rárakni, mert nagyon kicsi a hely! Ezért oldottam meg így! 

Igen igazad van a hulladékkal kapcsolatban! Valóban rengeteg olyan fám van, amit ehhez a bútorhoz már nem tudtam hasznosítani. Az viszont vigasztal, hogy ezeknek a hulladék fáknak a nagy részét a kisszékekhez még feltudom használni!

Üdv.: Zoli

Előzmény: Kroy Prince (94493)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94540

Szia!

Köszönöm az elismerést! Amikor fát veszek egy-egy munkához, akkor én jó nagy ráhagyással számolom ki a fa mennyiséget, hogy biztos elég legyen.

Sokszor van úgy, hogy már elég lenne a fa mennyisége, de olyan szép a fa, hogy addig vásárolok míg tele lesz az utánfutó. Nálam ha az egyik projektből megmarad a fa, akkor azt a másik projekthez felhasználom. 

Tény, hogy a szélezetlen fa vásárlásának vannak előnyei és hátrányai is. Nagy előnye, hogy olcsóbb, viszonylag könnyebb a méretekkel játszani, mert előfordul közötte 25-30 cm széles fa is. A deszka levágott széléből télen lehet fűteni a műhelyt, amiért nem kellett fizetni. Hátránya, hogy időbe telik,míg az ember leszélezi, mivel sokszor a deszka eleje és vége nem egyforma méretű, ezért sok az a faanyag amit nem tudunk felhasználni.

 

Üdv.: Zoli 

 

Előzmény: Törölt nick (94477)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94539

Szia! 

Köszönöm az elismerést! Hidd el, ha van egy kis tapasztalat, minimális géppark és türelem, akkor megvalósítható. Én sem gondoltam volna, hogy így megtudom csinálni. Annak idején mondtam is az asszonynak, ne várja azt, hogy olyan lesz mintha asztalos csinálta volna. 

Egyébként most hogy készen van én is látom hogy nagyon lett szép lett,  és nagyon jól esik hogy Ti is észreveszitek.  

Üdv.: Zoli

 

Előzmény: traktoros82 (94476)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94538

Szia! 

Teljesen igazad van! Amikor belekezdtem, én már akkor mondtam, hogy sokba fog kerülni. Csak nem gondoltam ennyire sokba! :- )

Egyébként az asszonynak is nagyon tetszik, és látom rajta nagyon büszke rám.

Üdv.: Zoli

Előzmény: Paco155 (94473)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94537

Szia! 

Ma megpróbálom, hátha segít! Ha nem akkor holnap nappal próbálkozom, de nem fűzök ahhoz sem nagy sikert mert alig jut be fény!

Üdv.: Zoli

Előzmény: Törölt nick (94472)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94536

Szia! 

A feleségem ma összeszámolja, de most nem ér rá vele foglalkozni, estére szerintem már meg tudom mondani! 

Üdv.: Zoli

Előzmény: pajaci (94468)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94535

Szia! 

Köszönöm az elismerést! Ma este újra próbálkozok a fényképezéssel, megnézem a leírásban ezt a fehéregyensúlyt! 

Hátha tudok valamit változtatni!

Üdv.: Zoli

 

Előzmény: MBTibi (94467)
Régivagyok Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94534

A hosszú összekötő tengelyt( 10-s menetszál :)) , az indokolja, hogy a lábak nem ám annyira fixek, de ez így mereven tartja.

 

Ha valaki tutira akar menni, szemből  egy szép gyalult colos deszkát rögzít a két láb közé, és csók a családnak.

Előzmény: Törölt nick (94528)
Bubi504 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94533

Az egyengetőm 3 mázsa és gurul ha akarom : az egész gép egy zártszelvényből és kazánlemezből hegesztett 'kocsin' áll aminek van 4 kereke + 4db qrva vastag csavar a 4 sarkán amit letekerek ha fixálni akarom, ezáltal a kerekek elemelkednek a földtől. Ez kétségtelenül több idő mint ezek a felpattintós megoldások, de ekkora tömegnél más megoldás kell mint egy barkács körfűrész 40 kilójához. 

Előzmény: rferi (94520)
409 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94532

Építettem anno vagy féltucat ilyen kerekes szállítót autómentősőknek. Azok is simán átfordítósak, könnyedén megemeli kerekenként az autót 12cm magasra, igaz ehhez 1méteres átfordítókar kell. Itt kerekenként 400-500kg-ról van szó. Egy gépet viszont elég 3-5cm-re emelni és ahogy írod, összesen 300kg, tehát emelhető akár egyszerre is a 4kereke erőlködés nélkül.

Előzmény: rferi (94527)
LyPapa Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94531

OFF

Az én egyszerű, kis cégemet kiszolgáló serveremet van úgy, hogy percenként mintegy 60-80 feltörési kísérlet éri. A kísérletezőnek fogalma sincs, talál-e valamit, mégis van úgy, hogy a lemez kerregése szinte folyamatossá válik, a naplók írása miatt. Sajnos, tele van a világ aberrált barmokkal, és gonosz, gátlástalan emberszabású teremtményekkel.

ON

 

Üdv: LyPapa

 

Előzmény: Paco155 (94500)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94530

A forma 1-es kocsik elsőkerék felfüggesztésének lengéscsillapítóit, rugózását vizslasd meg.

Előzmény: rferi (94527)
409 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94529

Lehet így is, csak minek? Úgy szokás, hogy átforduljon a holtponton és akkor önmagát tartja meg. Nem kell hozzá semmi csavarorsó meg kurblizás, csak egy pedál, vagy kar. Pár éve tettem ide be (vagy az off-ba ? ) egy elvi rajzot, talán az otthoni gépemen még meg van. A 2cm-hez akár excenteres emelés is megfelel, az is lehet öntartó és emelheti egyszerre mind a 4-et.

Előzmény: Rahed Lee (94519)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94528

Pont ezt akartam írni :)

De ha a tengely egy fordított U alakú vájatba illeszkedik akkor csak megemelés és ki-be rakosgatás az egész. Ha 2 db kereket szerelsz egy rövid tengelyre, akkor az önmagában is elég 1 lábnál, igaz így duplaannyi guriga kell, cserébe nagyobb a felfekvő felülete.

Előzmény: Régivagyok (94526)
rferi Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94527

Neked elég az orsó, nekem már határeset.

Nekem még olyanokat is mozgatnom kell majd, hogy 300 kilós papírvágó olló! :))))

Na oda megy az emelő

Előzmény: Rahed Lee (94524)
Régivagyok Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94526

Ehhez mit szóltok, nincs túlbonyolítva viszont annál egyszerűbb.

 

5x15 pallót úgy gyalulom, hogy meg se moccan, pedig rajta hagyom a kereket.

 

Ha majd egy vastagabb, és nehezebb anyagot kel gyalulnom, akkor lekapom a két anyát majd a kereket, és máris fixen a lábán fexik.

 

15 másodperc, tudom majd a hatlapfejű anya helyére rakok két szárnyast és csókolom..

 

 

Schnitt Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94525

Egy dacia emelő, az a rombusz alakúra összecsukódó, simán felemel 300 kilót. Tesztelve.

Előzmény: rferi (94523)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94524

Én csak egy csavarorsóval gondoltam megoldani, lévén nem kell többet emelnie, max 80 kilót. És elég, ha csak két centire emeli fel, annyi már elég, nem kell sokat kurblizni, vagy megtekerem csavarozógéppel :-). A központi emelés miatt agyaltam ki ezt az egyorsós megoldást.

Előzmény: rferi (94523)
rferi Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94523

Na, ha ezt megcsinálod négy kerekesben, akkor a vízszintes összekötő miatt egyszerre emel majd anégy kerék, és ha az összekötő végpontjánál támadod meg egy vízszintes olajemelővel, ami balra kifelé áll, nekitámaszkodva egy fix pontnak, akkor mázsákat emelhetsz fel kisujjal.

Ha nem annyira nehéz a gép, akkor olajemelő helyett jó oda egy csavarorsó és eny anyamenet is, csak akkor kurblizni kell

Előzmény: Rahed Lee (94519)
rferi Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94522

Én megnézném azt is, honnan nő ki a mezitlába

Előzmény: Babszem_ (94517)
rferi Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94521

Öt nap múlva lesz tíz éve, hogy papucsban vágtam egy hasításnyi fát a bogrács alá....

A vége az lett, hogy még aznep este műtét, öt nap kórház, két hónap rehab.

Azóta csavar a lábamban, egy ujjam nem érez, nem mozog, és kicsit hosszabb lett a rés a két ujj között :)))

Úgy belevágtam a fiskarst, mint a huzat!

De nagyon szép volt a vágás, mondta a doki, hogy öröm műteni, mert nem valami tompa szaral vertem szét szilánkosra a csontokat, hanem szépen metszette el az éles fejsze! :)))))))

Előzmény: archivalo (94515)
rferi Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94520

Ilyen megoldás van a fűrészgépemen.

18 centis kerekek, kell rajta emelni 20 centit. Lazán megoldható, mert könnyű!

De az én kombináltam vagy másfél mázsa, arra még ilyen átbillentős kerekes megoldás sem jó.

Arra fel fog kerülni a kéttonnás olajemelő, meg a vaskeret kerekekkel.

Előzmény: archivalo (94513)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94519

De amit rferi említett, az aláhajtható lapokra szerelt kerekekkel, ez nagyon tetszik.

Gyorsan hevenyésztem egy rajzot az emelős kerekes elméletemről. Ez sem bonyolult.

Előzmény: Babszem_ (94517)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94518

Az asztali fűrészemen ilyen megoldás van nálam is. Ez a legegyszerűbb, de ha szűk helyre kell vele beállni, akkor kicsit nehézkes. Nekem olyan helyet sikerült felszabadítanom a gyalugép számára, hogy oldalról kell betolnom. Nem tudok mögéállni. Ezért nálam most a négy bolygókerekes futómű kell. Ezt bármelyik oldalról lehet tolni, bármilyen irányba.

Előzmény: Babszem_ (94486)
Babszem_ Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94517

Lehet, hogy a duplaelu nagy fejsze nem csuszik el oldalra  a bicsaklasnal - megfogja a felso el mint a finn videoban? Vegulis sok vagas kozul sok bicsaklott es egy sem csuszott le ...

Fene tudja - ezek szerint akarattal csinalta igy - ezek szerint marad az elnezes meg a mellnezes :)

Előzmény: Schnitt (94516)
Schnitt Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94516

A videó leírása szerint a bicsaklás üzemszerű:

 

"Splitting firewood on large rocks was merely to draw attention to the fact that the ax never goes all the way through the wood. Instead the blocks are easily pried apart as the ax is 'flicked' sideways with a small wrist movement at the moment of contact. This technique allows anything from soft earth to a concrete floor to serve as a functional base on which to split wood."

 

Hevenyészett fordításban:
Ha nagy köveken hasogatunk tüzifát, figyelni kell arra hogy a fejsze soha ne haladjon keresztül a fán. Ehelyett könnyedén szétfeszíthetjük a fejsze oldalra csavarásával egy kis csuklómozdulattal a becsapódás pillanatában. Ezzel a technikával bármilyen talajt -a puha földtől a betonig- használhatunk alapként a fahasogatáshoz.

 

Ha jól rémlik, volt is erre a módszerre alapozva egy finn találmány, valami csodafejsze névre halgatott, vagy mi.
Meg is van a videója:

Előzmény: archivalo (94514)
archivalo Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94515

"...latatlanban is elnezest kerek a holgytol ..."

Elnézve a mellehúsát én nem elnézést, hanem vagy egy m és l betűvel való kiegészítést, vagy randevút kérnék... :-)

 

Mezítláb meg ne vágjon fárt senki, mert egyrészt meglevesesedik az orra, másrészt nem tesz jót a körmének... :-)

Előzmény: Babszem_ (94498)
archivalo Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94514

A bicsaklás nem üzemszerű működés, hanem a női kéz gyengesége.

A kétfejű fejsze egyébként nem hasításra való, hanem fadöntésre (és hajításra): nem lehet ütni a fokát, ha úgy adódna. Így kimondottan jó, hogy ilyen száraz holmikat hasogatott, mert nem tudom, mit csinált volna, ha csak félig sikerült volna belevernie... A hagyományos megoldás az, hogy ilyenkor a fokával vered oda a fejszét és a tőke a saját súlyát is beletéve "ráesik" a felfordított fejszére és széthasad.

A másik megoldás, hogy egy hatalmas fakalapáccsal ütöd meg a fokát és ekkor mintegy "hasító ék" repeszt.

(az igazi hasítófejsze ezért van megerősített pengével - sok esetben görgővel - ellátva és erősített a foka is, meg az oldala is, nehogy megrepedjen)

No, a kétélűnél egyik sem játszik.

Előzmény: zodes (94511)
archivalo Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94513

Régi "motoros" vagy, bizonyosan emlékszel rá, mert anno domini egy linkről találtam meg (valamelyik shopnotesban meg is van a terve)

Az volt olyan megoldás, hogy lábon álltak a gépek és zsanérokra volt felfogatva (egy-egy felcsapható lapon) két-két kerék, amik az üzemi helyzetben nem értek le a földre. Amikor mozgatni kellett, akkor a gép egy oldalát megemeled, a lecsapható oldalt lefordítod és fixálod: ekkora kerekek leérnek és a megemelt állapotban tartják a gépet - majd átmész a másik oldalra. Itt ugyanazt megteszed és máris 4 keréken áll a masina, amit lehet lökögetni.

A következő helyen kioldod a rögzítést és leállítod a lábára.

 

Remélem, érthető volt: ha nem,meg fogom keresni ...

Előzmény: rferi (94496)
traktoros82 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94512

Valóban. :)

Előzmény: Garfield007 (94508)
zodes Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94511

A bicsaklást én is észrevettem, szerintem az direkt van, így hasít. A kövön való vágás meg nem érdekes míg a fejsze mindig megáll előtte 1 centivel. :-DD

 

Előzmény: Babszem_ (94498)
Schnitt Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94510

Előzmény: Schnitt (94509)
Schnitt Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94509

Nagyon szép munka!

A fotózásnál, ha a gépen nincs sok állítási lehetőség, lehet azt is csinálni, hogy beteszel egy fehér lapot a fotóra valahova (padlóra, falra, bárhova, hogy ne takarja a témát), és utólag képszerkesztővel meg lehet azt csinálni, hogy megadod, minek kéne fehérnek lennie, rákattintasz a papírra, és ahhoz igazítja a többi színt, akkor nagyjából jó lesz.

Az egyik képeden frissen lakkozott fenyőhöz viszonyítva csináltam pár módosítást, bár így meg a kép teteje nem természetes, ahol több a fény, ott már kiégett, de az alja az kb jó lehet szerintem.

Előzmény: arvaiz69 (94466)
Garfield007 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94508
Előzmény: traktoros82 (94506)
traktoros82 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94507

Szintén 1etértek. Ezekről mindig csak hall, vagy olvas az ember és nehezen hiszi el, hogy vele is megtörténhet. Aztán ha 1x mégis akkor meg csodálkozik........és tök mind1, hogy mennyi ugrik el, mert azért az ember megdolgozott.

Nem tartom magamat paranoiásnak de azért az óvatosság nem árt.

Előzmény: pali923 (94504)
traktoros82 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94506

Rendben, köszi akkor utánajárok. Így mégis csak 1xűbb mint még 1számlát nyitni. Bár kérdés ennek mennyi lesz a költsége......

Előzmény: zodes (94492)
Babszem_ Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94505

Szep lett ... Gratula ...

 

A sargas szin az a white-balance miatt van - ha tudsz angolul talalsz leirast pl itt

 

A sargas szinre meg lehet koztes megoldas ha blitzet hasznalsz de ugy, hogy a fenye ne direktbe erje a butort hanem valami szuron keresztul (feher papirlap, muanyag lap pl.). Es eroltetett beallitassal (mindig villanjon). Ez valamennyire felul tudja irni a benti lampaid sarga fenyet anelkul, hogy tul kifeheritene a kepet. Csak ne szoritsd ra a bliccre a papirt mert van amelyik nagyon forro lessz - legyen nehany mm tavolsag, neha egy reteg kell, neha tobb. Benti fotoknal szoktam hasznalni, van amikor segit - van amikor meg nem :) Butorra meg nem probaltam de mas helyzetben mukodott (a lakkozast nem tudom, hogyan fog viselkedni - bevillan-e vagy sem). Vannak erre profi megoldasok is de nekem olyan nincs igy rogtonzok ... 

Előzmény: arvaiz69 (94466)
pali923 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94504

Ezzel maximálisan egyetértek. Én is azt gondoltam, hogy a bankos pénzlenyúlások csak másokkal eshetnek meg, egészen addig, míg fel nem hívtak a banktól, hogy most akarja elvinni valaki 100.000 Ft-omat. Inkább legyen az ember paranoiás ezen a téren, az nem kerül annyiba, mint egy lenyúlás. A nyugodt alvás meg meghosszabbítja az életet.

Előzmény: Paco155 (94500)
Garfield007 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94503

OFF-ban válaszolok.

Előzmény: Paco155 (94500)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94502

Most már én is a kerekeken guruló-emelő megoldáson töröm a fejem, bár az asztal is még in progress.

 

Annyi a szó szerinti nehézség, hogy k..va nehéz lesz az asztal. Munkalapokkal együtt min. 2x a gyalud súlya :-) És 2.4m lábfesztávon. Egyszerre emelős felejtős, mert nem akarok "darumechanikát" alkotni. Sztem külön-külön emelem majd a két oldalt. Mert nem igazán akarok lemondani az asztal időnkénti mozgatásáról. Masszív, forgós kerekek már megvannak, most jön a neheze :)

Előzmény: Rahed Lee (94485)
kukucs33 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94501

Zoli, ez nagyon pöpec lett!

Előzmény: arvaiz69 (94466)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94500

"Szóval, az élet egyébként is kemény, ne legyünk még paranoiások is teljesen :-)"

 

Dehogynem.  Ez a mi területünkön szinte kötelező szakmai ártalom. És nem viccelek.

Előzmény: Garfield007 (94484)
kukucs33 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94499

Fűrésznél akkor lehet fontos a vízszint*, ha gyakran dolgozol hosszú munkadarabokkal és használnál kiegészítő görgős támaszt. Ha az ferdén áll az asztallaphoz képest, akkor elviheti az anyagot oldalra. De ez akkor is könnyedén előfordul ha a talaj nem egyenletes, szóval csak annyi, hogy erre alkalmasint oda kell figyelni....

* persze nem önmagában a vízszintesség a fontos, mert ha egyformán "ferdén" áll minden, akkor nem lesz hiba ;-)

Előzmény: Babszem_ (94486)
Babszem_ Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94498

Igazi "hogyan ne csinald" bar a holgyet ertekelem :)

Legtobb fa kovon van a vagas elott - biztos jot tesz a fejszenek :)

A vagasok felenel erosen megbocsaklik a fejsze - ennek konnyen sajat labon vagas lehet az eredmenye ... Foleg ahogy a balta moge beall egyenesen a vagas iranyaba...

Hacsak azt a ketelu akarmit nem maskeppen kell hasznalni mint a nalunk megszokott fejszet mert akkor latatlanban is elnezest kerek a holgytol ...

Előzmény: zodes (94495)
LyPapa Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94497

Nagyon szép munka ! Nálam kis testi hibát okozott - ha ránézek, nehéz az államat újra, eredeti pozíciójába visszapakolni :) Ha nem lenne a természetemtől idegen, akkor irígykednék is, de ehelyett inkább örülök, hogy ilyen szép munkát látok. Ez a minőség nagyon messze van attól, amit én bütykölgetek ... Legszívesebben végigsímítanám :)

 

Üdv: LyPapa

Előzmény: arvaiz69 (94466)
rferi Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94496

A shopfoxot nézd meg, baromi egyszerű.

Egy vaskeret, pár darab ék, kerekek, tényleg nem egy nagy vasziszdasz, és a saját helyén megfordulhat a gép erőlködés nélül.

De én már olyat is láttam, ahol piacos kéttonás kis olajemelővel tolták lefelé a kerekek keretét, és emelték meg a gépet. Egy ilyen emelő ma már fillérekbe kerül.

Előzmény: Babszem_ (94489)
zodes Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94495

Látjátok! Mi meg veszzük a sok drága gépet! Mi a fenének a fűrész, a gyalu, a csiszoló.....elég egy szekerce, vagy balta-fejsze, meg egy asszonyka! :-DDDDD

Előzmény: Törölt nick (94480)
rferi Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94494

Hosszú rúddal nem tudok a szűk helyen forogni!

Előzmény: Babszem_ (94489)
Kroy Prince Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94493

Ehhez a munkához csak felsőfokban lehet hozzászólni. Gratulálok!

Egyetlen észrevétel, hogy a kalaptartó a mögötte lévő betétet harmadában takarja, nekem egy kicsit fura, de összességében fenomenális.

Sokan kérdezik, hogy mennyibe került és mennyi anyag kell hozzá. Először el kell dönteni, hogy ilyen csomómentes kialakítást akarunk-e, mert szerintem, ha az alapanyag teli van csomóval és azt mind kidaraboljuk, irgalmatlan mennyiségű hulladékot kapunk, ami jócskán megdrágítja a végeredményt.

Tehát, ha valaki ilyet szeretne, jobb, ha nem számol, mert lehet, hogy hozzá sem fog kezdeni.

Sajnos én, ha tehetném sem tudnák környékünkön olyan anyagot beszerezni, mint Zoli, így az én munkáim nem csomómentesek, de ettől függetlenül nekem tetszik az anyag mintája, úgy csomóval együtt.

Előzmény: arvaiz69 (94466)
zodes Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94492

Igen! Virtuális számla és virtuális kártya! A kártya is kell mindenképp, mert sok helyen csak kártyával tudsz fizetni. Nekem már úgy 2 éve a netes vásárlásaim az össz vásárlást figyelembe véve úgy 70-80%-ra nőtt és eddig mindig ezzel a kártyával fizettem. Sosem volt probléma.

Előzmény: traktoros82 (94475)
Babszem_ Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94491

Bar ha belegondolok a rudas megoldas helyigenyes ... 

 

Előzmény: Babszem_ (94489)
Garfield007 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94490

A valamiértre rákérdezhetek, két nagy banknál is van sok négybetű tulaj, security fronton.

Abszolút nem kezdtem azzal vitatkozni, hogy a folyamatosan generált számlaszámok és kártyaszámok rosszak lennének. Azzal kezdtem el vitázni, hogy pl. az OTP megoldása bármennyire is rohamtempós lenne, mert nem az. A robotok meg élő fenyegetések és inkább vírusok, de egészen jól védekeznek ellenük, részemről csak ennyi volt a megjegyzés. Egyébként még számtalan jó megoldás van ezen a fronton. A miért nem használják a bankok kérdést meg ne feszegessük, mert messzire vezetne.

Szóval, ezt itt zárjuk, max. folytatás az offban :-)

Előzmény: rferi (94487)
Babszem_ Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94489

Kezzel emeles helyett nem lehet hasznalni egy emelo rudat amin kerekre tamaszkodik es huzashoz is jo?
Igy gyakorlatilag egy emelo jon letre es a hosszu rud vegen messze nem a vastagolo sulyat emeled.

 

Nemreg valaki belinkelt egy Felder gepet sokszazezer forintert - annal lattam valami hasonlot - itt latszik:
https://youtu.be/3AFKq386LXY?t=452

 

Nekem valahogy egyszerubben megvalosithatonak tunik mint egy emelo berendezes ami kerekeket enged ki.
Ez a Hammer sem 10 kilonak tunt - Marius Hornbergernel lattam a beuzemeleset, harman engedtek la a pincebe ...

Előzmény: rferi (94488)
rferi Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94488

A vízszint egyiknél se számít, a vázolt megoldásod egy fűrészgépnél lazán jó, de én ezt csináltam meg a gyalugépemre is, ami kurva nehéz masina, és bizony oda már ez a felbillentem-leér-a-kerék megoldás nem jó, majd a szemem jön ki, mire arrébb teszem a gépet!

Előzmény: Babszem_ (94486)
rferi Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94487

Nem vagyok paranoiás, csak fogadatlan prókátorként elkezdtetek vitatkozni velem, mikor elmeséltem egy olyan rendszert, ami semmivel sem bonyolultabb a meglévőknél, viszont abszolut biztonságosabb, csak valamiért nem használja senki.

Mert azért abban ugye egyet tudsz érteni velem, hogy az általam vázolt virtuálkártya egy fokkal okosabb volt a mostaniaknál?

Előzmény: Garfield007 (94484)
Babszem_ Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94486

Muszaly kiengedheto legyen? Azert kerdezem mert en is valami hasonlon agyalok az asztali furesz ala ...

 

Valami ilyensmire gondoltam:

Amikor megemelem a piros nyil iranyaban a kerekek maguktol leernek es lehet huzni konnyen. Ha visszaeresztem a labakon all.

Ket labon kerek, ket lab pedig allithato lenne (a nyil feloli oldalon - ezt mar nem rajzoltam be). 

 

Vagy ezzel a megoldassal az a baj, hogy csak a billegest lehet kivenni de vizszintezni nem lehet?

Okoz az asztalifuresznel valami gondot ha nem passzent vizszint az asztal? Feltetelezem a gyalugepnek nem a legjobb ha a tengely nincs vizszintben hosszu tavon de a furesznel amugyis allithato szogbe az egesz ...

 

Tehetnem allithatora mind a negy labat de akkor mar nem igazan mukodik a kerek ahogy kene hacsak az is nem mozdul az allithato resszel egyutt ...

 

Vagy egyeb baj is van ezzel az otlettel? :)

Előzmény: Rahed Lee (94485)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94485

Mindenképpen kiengedhető futóművet gondoltam, mert kerekeken állva nem biztonságos. Fejben már megkonstruáltam egy kurblis szerkezetet, ami leengedi a kereket és megemeli a gépet. De előbb az elektromos rendszert, a vezérlést kell rendberaknom.

Előzmény: Törölt nick (94474)
Garfield007 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94484

Ha ennyire aggódsz, akkor úgy is felfogható, hogy rohamtempóba kell intézkedni. Egyébként meg összepakolod a vásárlásod, végigcsinálod a fizetésig a procedúrát. Átrakod az összeget az igazi számládról és kifizeted a vásárlásod. Ez így leírva is hosszabb, mint maga az egész.

Egyébként meg ez a robot dolog annyiban nem állja meg a helyét, hogy a bankok informatikai rendszerei nem mondhatóak szuper biztonságosnak, de az ilyen próbálkozásokat elég jól kiszűrik. Valamint ha le is rántják az e-számládon tárolt minimális összeget, akkor is visszakapod az első jelzésed után.

Szóval, az élet egyébként is kemény, ne legyünk még paranoiások is teljesen :-)

Előzmény: rferi (94482)
rferi Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94483

Számolj elsőre duplájával, az kábé jó arány szokott lenni szélezetlen gyalulatlanról ilyen minőségre (toldatlan csomómentes)

Előzmény: Törölt nick (94477)
rferi Creative Commons License 2015.06.24 0 0 94482

Vagy nincs, mivel a rárakás, és a fizetés között most akkor nekem rohamtempóban kell intézkednem!

És ha eltelik 10 perc, akkor már aggódjak, hogy éppen akkor nem nézett-e rá egy robot?

Előzmény: Garfield007 (94455)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94481

Ez meg egy olyan fiókkészítési módszer amit mifelénk mindenki szeretne művelni, de a büdös életben nem fog. :(

 

Az egyéb érdekes részletek miatt érdemes végignézni! (nem, nincs néni benne)

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94480

Működik a megosztott jutubi link 1 az 1-beni átmásolása.

 

torony78 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94479

Minden lépéssel egyre szebb, nagyon tetszik a munka is és az anyag is persze!

Sárga lámpafénynél mindig ilyen lesz, a fehéregyensúllyal lehet kicsit játszani, de nem lesz tökéletes az. Természetes fény lenne az igazi, vagy még derítés vakuval, esetleg ha hideg fényű izzókat tekernél be az előszobalámpába.

Előzmény: arvaiz69 (94466)
Schnitt Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94478

Szép gép, de rosszul van összerakva.

Ha jól látom, a levegő útja:  kompresszor-lefúvószelep-nyomásszabályzó vízleválasztó-tartály-kimeneti csatlakozó.

Namost a nyomásszabályzó vízleválasztó egységnek a kimeneten a helye, mert egyrészt a kimenő levegőnyomás beállítására való, a tartálynyomásra ott van a nyomáskapcsoló, vagy esetedben a lefúvószelep, másrészt az összepréselt meleg levegőből nem lehet lecsapatni a párát, azt a kimeneten a tartálynyomáshoz képest táguló, ezáltal hűlő levegőből kell, ami utána már csak a spirálos csövön megy a légszerszámig. 

Aki összerakta, az tudta, hogy kell bele ilyen, de nem tudta hova.

Vedd ki onnét, a lefúvó kimenetét kösd a tartályba, a nyomásszabályzót meg tedd át a kimenetre. 

Ha később a lefúvót kicseréled nyomáskapcsolóra, olyat vegyél, ami ek van tehermentesítő kimenete, és azt be tudod tenni a lefúvószelep helyére, nem kell külön csövezni semmit.

Előzmény: MBTibi (94465)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94477

Hűazannya ... ez má' tényleg mestermunka!

 

Mondjuk én is lennék kicsit indiszkrét, hogy kb. mennyibe "fájt" a cucc.

 

De ami leginkább érdekelne: azt tudod hogy körülbelül mennyi faanyagot evett meg? Mondjuk köbméterben. Mivel neked nem ez az első szélezetlen-táblásítós projekted, gondolom már jól meg tudod becsülni, hogy egy adott bútordarabhoz mennyi nyersanyagot kell venni. Nekem így látatlanban az lenne az (egyik) legnagyobb gondom, hogy hiába tudom, milyen a vágásvastagsága a körfűrészemnek/szalagfűrészemnek, gőzöm se lenne, mennyi szélezetlen árut pakoljak a kosaramba Mondjuk a készülő asztalomhoz. Amihez 15 db, 3m hosszú, 44mm x 74mm-es "zárlecet" /by wikipédia, köszi Paco :-)/ vettem.

 

Mennyi esik le szélezéskor, mennyi az egyengetéskor/vastagoláskor ... van erre valamilyen jó módszer vagy azt úgy hívják, hogy tapasztalat?

 

 

Előzmény: arvaiz69 (94470)
traktoros82 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94476

Ez nagyon profi munka! Csak gratulálni tudok!

Bár én tudnék ilyet csinálni. :) Na sebaj.....talán 1x.......

Azt meg szabad kérdezni, hogy anyagköltségben hol jársz? ...és persze munkaórában

Előzmény: arvaiz69 (94466)
traktoros82 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94475

Szia, köszi, ennek még nem jártam utána. Az ötlet nem rossz. Így kérdezzem meg, hogy "virtuális számla"? Nekem 1sima Tempó számlacsomagom van. Nem kifejezetten netes, de van hozzá netbankom,

Előzmény: zodes (94458)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94474

Javaslom, hogy olyan kerekes asztalkát/szekrénykét csinálj a gépednek, amit le lehet talpalni vagy a kerekeket fel lehet húzni ha nem akarod tologatni.  A sima fékes konténer kerék nem fogja meg eléggé ha csak 2 db-ot raksz rá. 4 db fékes esetén meg elfordul a gép az asztallal. Így meg elég balesetveszélyes dolgozni kis munkadarabokkal.  A szekrénykének vagy asztalkának jó nehéznek kell lennie, hogy ne legyen fejnehéz a gyalugéptől mert akkor meg hajlamos felborulni. 

Előzmény: Rahed Lee (94462)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94473

/sze, /sze, azok a csúnya anyagiak.  De majd ha meglesz a szám akkor emlékeztesd egy apró dologra:

 

Az, hogy eldicsekedhet a barátnőinek, hogy ezt az ő ügyes férje csinálta.. na az az érzés megfizethetetlen. :)

Előzmény: arvaiz69 (94470)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94472

Tökre illik oda minden!

 

Akassz az egyik fogasra egy fehér lapot (25%-os szürkét kéne, de jó a fehér is) aztán white balance -ban nyomj egy set gombot, de előtte állítsd be a világítást. A papírlap utána fehér lesz, a sárgaság pedig megszűnik.

Előzmény: arvaiz69 (94466)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94471

Nekem az einhell gérvágónak a motorféke halt meg, néha még működik ha úgy tartja kedve Igazából nem zavar. Nagyon brutálisan állítottam meg a 250-es tárcsát mindig, elég ijesztő volt.

 

Előzmény: stukov1 (94454)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94470

Szia! 

Majd mondom az asszonynak számoljuk össze pontosan. Azt már most biztosra tudom mondani, hogy rengeteg! Már a jó múltkorában is háborgott a feleségem, hogy milyen sokba van a bútor! :- )

Üdv.: Zoli 

Előzmény: pajaci (94468)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94469

Szia!

Köszi az infót! Majd mondom az asszonynak holnap, mert én nem értek a fényképezőgéphez!

Üdv.: Zoli

Előzmény: MBTibi (94467)
pajaci Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94468

Mennyibe áll meg cakkkompakk?

Előzmény: arvaiz69 (94466)
MBTibi Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94467

Nagyon szép lett! Gratulálok!

 

A fényképezőn a fehéregyensúlyt állítgasd.

Előzmény: arvaiz69 (94466)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.23 0 3 94466

Sziasztok, ma felszereltem a háttámlára az akasztókat és a kalaptartót. Sőt a helyére is raktam. Még majd kell készítenem egy vékonyka kis szegőlécet, mert a háttámla felső része nem illeszkedik pontosan a felette lévő szekrényhez. És ezt a részt takarom majd el a szegőléccel. 

Viszont a fényképkészítés terén szembesülnöm kellett egy komoly problémával! A fényképek zöme nem jól sikerült, mert a képek túl sárgák. A világítás nem valami jó, ezért a szobai állólámpát  is kihoztam, de nem lett jobb a helyzet. A feleségem állítgatott a gépen, de nem mondhatnám hogy komoly változás történt.  Még holnap próbálgatok képeket készíteni hátha sikerülne. A filmbe szeretnék hibátlan képeket rakni hogy igazán élvezhető legyen.  Sajnos a bútor nagyon kicsi helyre lett berakva és nagyon macerás a fényképezése. 

 

Most idáig jutottam: 

 

 

Üdv.: Zoli

 

 

MBTibi Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94465

A motor teljesítményére is rosszul emlékeztem.

3 fázissal is "csak" 700W:

 

És így néz ki kompletten:

Előzmény: MBTibi (94452)
MBTibi Creative Commons License 2015.06.23 0 1 94464

Nekem ez a megoldás tetszik a mozgatásokhoz:

https://www.youtube.com/watch?v=7TTnb3TyH5Y

 

Előzmény: Rahed Lee (94462)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94463

Nekem már igen. :(

Előzmény: Kamelot (94415)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94462

Ma estére sikerült összeraknom a darabjaira szedett és újra összerakott új gyalugépemet. Volt értelme, mert sok laza csavart, beállítási pontatlanságot találtam. A kritikus pontoknál csavarrögzítővel szereltem össze, biztos ami biztos. A rövid és bizonyos pontokon erősen meglapított, megtört hálózati kábel helyett is kapott egy új gumikábelt.

 

De valami gebasz azért van. Szerintem ezt a gépet valaki már egyszer összerakta, de nem igazán alaposan. Az a gyanúm, hogy az elektromos bekötésnél valami félre van kötve. Valszeg a három biztonsági kapcsoló és a háromállású választókapcsolónál nincs rendben valami. Egyengető üzemmódban minden rendbenvalónak tűnik, de vastagoló állásban csak akkor indul, ha fent van az az asztalfél, amit vastagoláshoz le kell venni, vagy kézzel ráhajtom az asztalrögzítő kart a biztonsági mikrokapcsolóra. És a forgácskivezető, ami egyben biztonsági burkolat is, ez is kapcsol egy mikrokapcsolót, ez meg semmit sem csinál. A mikrokapcsolókat egyenként kimértem, rendben vannak. Szerintem nincsenek ezek a mikrokapcsolók a megfelelő sarura csatlakoztatva.

 

Szerencsére van a dobozban egy precíz kapcsolási rajz, majd holnap nekilátok és pontról-pontra végigmegyek. Nem lesz egyszerű, mert egy valag kábel, kapcsolók, relék és vagy húsz kontakt van a rendszerben. Az is okot ad a gyanúra, hogy a dobozban filctollal vannak jelölgetve a tömszelencék, hogy mi honnan jön. Ezek nem gyári jelek. A gép tényleg nem volt még használva, ez látszik rajta, de 2005-ös évjáratú. De ettől eltekintve nagyon szépen, finoman jár. A 2.2 kW-os motor könnyen felpörgeti a késtengelyt. Csak kurva nehéz, közel 70 kiló, kell szerkesztenem valami kerekes tróglit, hogy mozgatni tudjam. Megemelni még csak megemelem, a kocsi csomagtartójából is egyedül emeltem ki, de nagyon nem lehet megfogni, nem egyemberes gép. Majd megszakadtam.

zodes Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94461

a folyószámla díjam? Az havi 500 Ft, ha jól emlékszem.

Előzmény: Törölt nick (94460)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94460

és mennyi ennek az ára, ha már van egy sima folyószámlám rádiós bankkártyával (annak minden kezelési stb kltgével)

Előzmény: zodes (94458)
zodes Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94459

Az AliExpressen be kell regisztrálni a kártyádat! Valami olyasmi, mint a PayPal. Vagyis, ha reklamálsz, visszakapod a lóvét. Ez most jött be, kb egy két hónapja! Biztonságos és megnyugtató. A kici kisz kína be is fosikázott, mikor írtam neki, hogy nem erről volt szó. Vissza is utalta az átult összeg egy részét a csillagokért :-DD

Előzmény: archivalo (94424)
zodes Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94458

Szia traktoros82! Ha OTP-s vagy akkor nem kell még 1 számlát nyitnod! Nekem már 2 éve egy alap netes számlacsomagom van és kaptam mellé egy virtuális számlát, da ami a legfontosabb 1 virtuális master card-ot! Mindig kb annyi pénz van rajta, amennyit a netes vásárlásokra használok. Erről vásárolok Kínából is az Alin. A két számla között hétköznap (munkaidőben) azonnal teljesül az átutalás és ingyenes. Menj csak beaz OTP fiókódba és kérdezd ki az ügyintézőt! Nekem nagyon bejött! Ja és ha kínából vásárolsz eurora váltja át a forintot, nem is annyira rosszul.

Előzmény: traktoros82 (94453)
pali923 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94457

Én ugyanezt tettem, többe kerül, de biztonságos. Azt hiszem le is írtam már itt, hogy le akartak nyúlni 1xx.000 Ft-tal egyszer erről a számláról, de nem volt rajta pénz. A banknak is feltűnt, cserélték a kártyámat azonnal ingyér. Így máris ez lett az olcsóbb megoldás.

Előzmény: traktoros82 (94453)
Garfield007 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94456

Ha már OTP-s vagy, akkor ott a Net csomag vagy valamelyik drágább és ahhoz van webkártya szolgáltatás külön számlával.

Előzmény: traktoros82 (94453)
Garfield007 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94455

Szóval a virtuális kártya, aminek mindig ugyanazok a számai nem a 100%-os dolog, még ha nem tartasz rajta pénzt állandóan, akkor sem, mert robotokkal lehet állandóan basztatni, aztán egyszercsak ha lesz rajta pénz, azonnal meg is lovasíthatják.

 

De csak fizetés előtt rakod rá a pénzt és ezzel meg is van oldva a dolog.

Előzmény: rferi (94448)
stukov1 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94454

A Parkside excentercsiszolómban meghalt a "motorfék" - ha így hívják. Kikapcsolás után szabadon pörög jó sokáig. Egyébként jó.

traktoros82 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94453

Nekem is ezzel van most gondom. Én arra a megoldásra jutottam (OTP-s) vagyok, hogy nyitok még 1számlát és arról fogom intézni ezeket a netes vásárlásokat. Arra mindig csak annyi pénzt teszek amennyi épp kell az átutaláshoz......így ugyan némileg költségesebb de szerintem biztonságosabb.

Előzmény: torony78 (94433)
MBTibi Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94452

Bocs"! Igazad volt a max 7bar-al.

Most megnéztem jobban, 6,5 bar-on fúj le.

Elengedtem a tartályból a nyomást, teljesen nullára.

Néztem stopperral, hogy mennyi bar-nal jár.

0:25 -> 1bar

0:55 -> 2bar

1:25 -> 3bar

2:00 -> 4bar

2:37 -> 5bar

3:15 -> 6bar

Előzmény: MBTibi (94386)
Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94451

dehogy, 

igazából úgy kellett volna kérdeznem, hogy neki is ez  a gondja?

 

35 éve vagyok informatikus, éppenséggel tudhatnám, mitől féljek, de nem vagyok hajlandó beszarni :)
de hogy más hogy áll ehhez a kérdéshez, az mindenkinek a magán ügye, joga

 

én csak egy praktikus(nak vélt) megoldást említettem, mert ugyan én már kezdetektől paypal-ozom és híve is vagyok, de ha valami nagy barkácsgép szerelem megjelenne egy ilyen oldalon, akkor biztos meglépném ezt, hogy enyém legyen az álmom :)

ennyi, nem több

Előzmény: archivalo (94431)
Kamelot Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94450

A bizalom persze az első csalódásig áll fenn. Amit paypal-on kívül vásárolok az hekkelés esetén sem fogja felborítani a költségvetésemet.

Előzmény: rferi (94448)
GPS Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94449

 

"Ez van amikor egy különleges ember és egy különleges ember találkoznak."

 

http://www.youtube.com/watch?v=ndOV4lbZqfM

 

 

(Külön értékeljétek, hogy én még ezeket is tudom :-)))) - hisz mindezt nekem mind utólag kellett megtanuljam.

Még én is csodálkozom, hogy honnan a fenéből tudom ezeket, miközben fingom sincs, hogy honnan erednek, vagy mitől híresek.

Csak úgy megmaradt, amikortól úgy döntöttem, hogy "bepótolom a bukaresti éveket".

Eszem megáll hogy ugrott be ez most :-))))

.

Előzmény: Kamelot (94446)
rferi Creative Commons License 2015.06.23 0 1 94448

Az a baj, hogy ha egyszer a kártyadatok kikerülnek egy eladóhoz, utána bármikor levehet róla lóvét.

Egyszer a Zeissnek  fizettem kártyával Jenába, majd két évvel később egyszercsak valami zavar volt a térerőben, utánanéztem, és kiderült, hogy még egyszer levettek pénzt a kártyámmal a számlámról!

Ment emil nekik, hogy mivan, és jött a válasz, hogy jaj, elrontották, rossz kártyáról vették le a lóvét, elnézést, meg minden.

 

Szóval a virtuális kártya, aminek mindig ugyanazok a számai nem a 100%-os dolog, még ha nem tartasz rajta pénzt állandóan, akkor sem, mert robotokkal lehet állandóan basztatni, aztán egyszercsak ha lesz rajta pénz, azonnal meg is lovasíthatják.

 

Ebben a témában a megboldogult Inter Európa banké volt a legjobb, ott ui. a webes felületen igényeltél egy virtuál kártyát, 45 forintért, az a kártyaszám élt 48 órát, vagy egyetlen fizetést, amelyik hamarabb eljött.

Utána azok a számok soha többet nem voltak jók semmire!

Nanáhogy a CIB nem vette ezt át, mikor megvette az Intert!

Kamelot Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94447

Ez van amikor egy különleges ember és egy különleges bank találkoznak.

Előzmény: Kamelot (94446)
Kamelot Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94446

Ez van amikor egy különleges ember és egy különleges ember találkoznak.

 

Nincs választás, eszel nem eszel nem kapsz mást.

 

Csak egy a baj hogy Te állandóan utalásról írsz. Az internetes vásárlás nem utalásra épül.

Előzmény: GPS (94444)
jcsapo Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94445

Én is csak ma kaptam értesítést, hogy a csomagot átadták a futárcégnek, akik 3 munkanapon belül kiszállítják. Tapasztalatom szerint ez a 3-ik napot jelenti, így lehet, hogy te előbb megkapod mint én.

Előzmény: arvaiz69 (94421)
GPS Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94444

 

"Az hogy van sms vagy nincs az a beállításaid kérdése."

 

Nem, kérlek - az Unicredit egy fillért sem utal - amennyiben a 3 percig élő sms -kódot nem igazolod, hogy a te telefonod és nálad is van és jóvá is hagyod az utalást.

 

Ez nem opció kérdése.

.

 

Előzmény: Kamelot (94442)
Schnitt Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94443

Nekem volt egy esetem egy kínai webáruházzal, írtam is itt róla régebben, hogy gyanúba keveredtek hasonló témában.
Ilyenkor a bankok, akikkel az áruház kapcsolatban volt ügyfél szinten, megkapják a drótot, és rögtön megy a tájékoztatás az ügyfeleknek.

Nálam ez úgy zajlott, hogy egy nap hívott az OTP, hogy olyan webáruházban vásároltam, ahonnét kiszivároghattak ügyféladatok, ezért ők letiltják most a virtuális kártyámat, ami egyébként akkor töküres számlához tartozott, mert én is csak vásárláskor szoktam rá pénzt tenni.

Letiltották, csináltak egy újat teljesen ingyen, és ezt az egészet ők kezdeményezték.
Ha nem szólnak, tudomást sem szerzek róla, hogy esetleg rossz kezekben van a kártyám.
Ez a webshopok részéről nem megnyugtató, hogy így kikerülhetnek adatok, a bankok felől viszont respect, hogy figyelnek.

Ezzel együtt kellő óvatossággal kell kezelni a .com üzletágat

 

Előzmény: GPS (94441)
Kamelot Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94442

Az hogy van sms vagy nincs az a beállításaid kérdése.

 

utalni másképp - azt simán levehetik             ezt nem tudom értelmezni.

Előzmény: GPS (94441)
GPS Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94441

 

Nézd: ha valakinek utalni akarok 100 Ft-ot - addig nem utalják, amig nem írom be az sms-en kapott kódot.

Ha 1000 eurót akarok utalni másképp - azt simán levehetik - amire a barátom azt mondta, hogy "komoly cégek ezek, nem nyúlnak le egy centtel sem."

 

Na jahh. Ők nem is.

.

Előzmény: Kamelot (94440)
Kamelot Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94440

Kis zavart érzek az erőben.

máshonnan veszek      minden kérdezés nélkül

Ha veszel valamit akkor még rá kellene kérdezni hogy biztos meg akarod -e venni? Szükséged van neked erre? Biztos ki akarod dobni a pénzt az ablakon?

A banki felületen sms-el azonosítod magadat. A vásárlói felületen meg a kártya adataiddal.

A virtuális számlán kártyán csak annyi pénzt tárolok ami az adott vásárláshoz szükséges. Csak a vásárlás előtt teszem rá. Innen nehéz lenne lehekkelni a nemlétező vagyonomat vagy csak akár a havi fizumat.

Előzmény: GPS (94436)
pali923 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94439

A másik problémám ezzel a banki utalással, hogy nem annyiba kerül egy külföldi utalás, mint a paypal, ami gyakorlatilag díjtalan. Fizettem már külföldre utalással, de néhány ezressel mindig szegényebb lettem csak emiatt. 

Előzmény: GPS (94436)
torony78 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94438

Persze, de nem ez volt a kérdés.

Előzmény: *Steve (94434)
torony78 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94437

Ezt nem tudom, csak tudok róla. Nem lehet több, gondolom, mint egy virtuális kártya.

Előzmény: GPS (94435)
GPS Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94436

 

"ezt mint archiváló szaktárs személyi bankára írtad, vagy ez a te saját problémád? :)"

 

Nem vagyok archiváló szaktárs személyes bankára - bár ha rám bízná a vagyonát (teljes aláíró jogkörrel), ki tudja, lehet még vállalnám is.

 

De az engem picit visszatartott a netes vásárlástól, hogy az így esedékes fizetések gyakorlatilag inkasszók (aki jártas a dologban tudja mi az) - szóval az én értesítésem nélkül bármennyit leszedhetnek a számlámról.

 

Mivel hogy én engedélyeztem azt - és nem ám konkrét összegre, hanem úgy általában.

 

Ha holnap neked utalok 1.500 Ft-ot egy mondjuk 400 mm-es egyetemes esztergáért (késkészlettel és tartozékokkal  együtt) - akkor nekem ezt az 1.500 Ft-ot a telefonomra kapott sms kóddal igazolnom kell.

 

De ha máshonnan veszek szintén 1.500 (csak euróért) valamit - azt simán lehekkelik a számlámról - minden kérdezés nélkül.

 

Na ez az én gondom, érted?

Előzmény: Barnamedvébb (94429)
GPS Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94435

 

Mennyi pénzért, havonta?

.

Előzmény: torony78 (94433)
*Steve Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94434

bármelyik banknak van ilyen 

Előzmény: torony78 (94433)
torony78 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94433

Az Unicreditnél lehet nyitni alszámlát a főszámla mellé, amitől a fő számlád független és onnan intézheted a netes vásárlásokat. Nem hívják "virtuálisnak", de létezik ilyen megoldásuk.

Előzmény: GPS (94428)
Kamelot Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94432

Van nekik, szerintem nem tegnap vezették be.

Előzmény: archivalo (94431)
archivalo Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94431

Köszi, nehogy má' összevesszetek....

ERSTE bankos vagyok, itt sincs - legalábbis eddig még nem volt és nem szoktam hetente kérdezni...

 

Ráéreztél, pont azért krédeztem, mert egy kínai webáruháznak, ahol az eladó csangcsing végképp nem adok ki a kártyám adatait. Nem azért mert annyi pénz van rajt,a hanem csak.

Előzmény: Barnamedvébb (94429)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94430

Ez nem probléma neki, hanem tény.

Előzmény: Barnamedvébb (94429)
Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.23 0 1 94429

ezt mint archiváló szaktárs személyi bankára írtad, vagy ez a te saját problémád? :)

Előzmény: GPS (94428)
GPS Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94428

 

Unicredit Bank - nincs (!) virtuális kártya.

Európa egyik legnagyobb bankja - de a magyar rendszerében virtuális kártya: NINCS!

.

Előzmény: Barnamedvébb (94427)
Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94427

a te bankkártyád mellé nem lehet kérni egy virtuális kártyát, amire a nagyról teszel pénzt és úgy vásárolsz vele? tehát egy "házi paypal"-szerű megkerülős csel

 

néha jól jön, ha ilyen felállás van, hogy egy olyan oldalon akarsz valamit nagyon megvenni, ahol a paypal nem elfogadott, de az ember nem szeretné kiadni az alap bankkártyája adatait

 

 

Előzmény: archivalo (94424)
Slam Jr. Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94426

Nincs még paypal, sima bankkártyás. Sokat rendelek tőlük, eddig nem volt semmi gondom velük.

Előzmény: archivalo (94424)
Kroy Prince Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94425

Még annyit pontosítanák az ággyal kapcsolatosan, hogy anno egyáltalán nem volt fejtámlája. Én a gázcső felüli részén alszom és nem nézek ott TV-t. A nejem a melletti részen vackolt a TV nézéshez és a falon nem győztem javítgatni a nyomait. Ezért találta ki, hogy oda kellene a falra szerelni valamit, de én úgy döntöttem, hogy mivel a gázcső miatt egy oldalon elég hülyén nézne ki, bármit is eszkábálnák, inkább nekilátok egy komplett új ágy készítéséhez.

Mondjuk a "kopogással" gond nem lenne, mivel a lakásunk egy régi vályog családi felújított ház.

Előzmény: Törölt nick (94422)
archivalo Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94424

Egy kicsit off kérdés: AliExpressen hogyan lehet fizetni?

Még mindig nem lehet PayPal-al?

 

Igazából én emiatt álltam el a használatától...

Előzmény: Kamelot (94407)
Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94423

ja, hogy csak szimbóleum (sic! ;)) - OK, kösz

 

Előzmény: Kamelot (94414)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94422

Mint kiderült, nekik ez sokkal hamarabb, sőt az asszonynak jutott az eszébe :) Nekem csak most mozgatta meg a fantáziámat. Az ágy tényleg világbajnok!

Előzmény: rferi (94420)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94421

Szia!

Az Uni-max-tól ma érkezett válasz a levelemre. Azt írják, hogy a technikusuk megvizsgálta a gépet és az megfelel az adatlapon megjelölteknek, tehát a gép 2000 wattos, mindig ezt szállították,  nem forgalmaztak soha nagyobb teljesítményt ebből a gépből.  Ezek után nem tudom mit gondoljak! Vagy ennyire nincsenek tisztába azzal mit árulnak, vagy ezt a triton nevet szándékosan nem akarják kiejteni!

Ha neked megérkezik írjál azonnal! Nekem azt írták már átadták a futárcégnek a csomagot, 3 munkanapon belül megérkezik.

Üdv.: Zoli 

Előzmény: jcsapo (94235)
rferi Creative Commons License 2015.06.23 0 1 94420

Hagyd már ezt a hülyeséget, hogy az ágy feje legyen a falon külön!

Csinált egy világbajnok ágyat, és azon agyalsz, mér nem szedi szét, és rakja az egyik darabját külön az ágytól?????

Előzmény: Törölt nick (94419)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94419

Hát pár "fakockával" 10 centivel kijjebbre teszed a faltól, és nem csak az ágy mögött, hanem akár végig beboríthatod a falat. :) Így az ágy tologatása is megmarad opcióként, továbbá ha külön van a kettő, akkor a felnőttfilmekre jellemző szomszédba történő kopogatás is elmarad.

Előzmény: Kroy Prince (94418)
Kroy Prince Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94418

Kösz a dicséretet.

A falra szerelhető hátfal ötlet még az előző kárpitos ágyunknál felmerült (a nejem találta ki), de sajnos elég idétlen lett volna, mivel ezen a falon van a gázcső. A képen láthatod jobbra az ágy oldalától 40 cm-re és 7 cm-re kiáll a fal síkjától. Ezért nem lehet a falra szerelni és a mostani ágyat sem lehet a falig betolni. Ez egy ilyen lehetetlen megoldás, amin a gázcső rendszer miatt változtatni nem lehet.

Előzmény: Törölt nick (94394)
409 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94417

"Szerintem az olajozó inkább a nagyobb fordulatú pneumatikus gépekhez kell, mint lyukköszörű..."

 

Olyat is használunk, csak nagyságrenddel kevesebbet mint a légkulcsokat. Van amelyik több mint 20éves.

Előzmény: Rahed Lee (94408)
409 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94416

De, az több is van. Itt a Duna parton pláne kell.

Előzmény: pajaci (94406)
Kamelot Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94415

15 - 60 nap. Nekem még nem volt 3 hétnél hosszabb.

Előzmény: Törölt nick (94412)
Kamelot Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94414

Csatlakozási lehetőségeket szimbolizálja mint centrifugális ventilátor és ipari porszívó.

Előzmény: Barnamedvébb (94413)
Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94413

és miért van ott a fotón a lidl-s porszívó (hasonló)?

simán rá lehet applikálni?

Előzmény: Törölt nick (94412)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94412

Ezt már érdemes megvenni, csak a 60 nap a kicsit sok. Ennyi pénzért nem érdemes otthon barkácsolgatni.

Előzmény: Kamelot (94407)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94411

A vízleválasztó kell a levegős szerszámok elé, különben hamar berozsdásodnának.

Előzmény: pajaci (94406)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94410

Én sem használok olajzót otthon, még a melóhelyen sincs, pedig ott nagyon sokat megy a levegős dotkó. 3 évet kibír ipari felhasználásban az is. 

Előzmény: 409 (94405)
Schnitt Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94409

Azért egy ilyen koloncot nem raknék a szerszámra:

 

Tudom, van az a kicsi verzió, amit a levegőcsonk helyére lehet betekerni, de abból kapásból 2 kéne, légkulcs, szögbelövő, és még nagyapámtól szeretném elkérni a levegős fúrógépét, meg egy kis nagyfordulatú egyenescsiszolót, az még kettő.

Ilyen gépre tehető olajozót meg lehet kapni vakerán 1500-ért, meg egy másik ezres egy spiráltömlő dedikáltan olajos használatra, és kész is van.

 

 

Előzmény: Paco155 (94404)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94408

Én is kértem kölcsön egy ismerőstől, egy profi kapocsbelövőt a múltkor. Ő iparszerűen használja nap mint nap. Aggódtam, mert az én kompresszoromon sincs olajozó, erre azt mondta, hogy ő sohasem használ olajködölőt, félóránként egy csepp WD40 neki és így dolgozik vele évek óta. Szerintem az olajozó inkább a nagyobb fordulatú pneumatikus gépekhez kell, mint lyukköszörű, vagy flex. Egy légkulcs nem forog annyit.

Előzmény: 409 (94405)
Kamelot Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94407

Pillanatnyilag ez a legolcsóbb az alin.

Előzmény: Törölt nick (94399)
pajaci Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94406

Víz leválasztó sincs rajta?

Előzmény: 409 (94405)
409 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94405

Nem akarok senkit lebeszélni az olajozóról, csak kérdés, mennyire van arra szükség.  ? Nálunk a műhelyben nincs olajozó a rendszerben, használunk róla 3db légkulcsot (egyebeket is, de ez ezeket folyamatosan) 4-5évet kibír egy légkulcs, ami otthoni használatban 30-40évet jelentene. Ekkor sem a légmotor megy benne tönkre, hanem általában ütőműve és/vagy az irányváltója.

Előzmény: Schnitt (94403)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94404

Az olajozót közvetlenül a szerszám elé tesszük.  Teheted persze a kompresszor kimenetre is, de akkor azzal a csővel amin az olaj átment soha többet nem fogsz festéket fújni.

Előzmény: Schnitt (94403)
Schnitt Creative Commons License 2015.06.23 0 0 94403

A saját készítésűre, amit most építek, én is fogok tenni, sőt, a kimenetet elágaztatom 2 felé, és az egyik ágra teszek levegő olajozót, a szegbelövő használatához. De lehet, hogy nem elágazás lesz, hanem egy gyorcsatlakozó papa-mama az olajzó be és kimenetén, és ha kell, beteszem a sorba a nyomásszabályzó és a tömlő közé. Bár így macerásabb tárolni, meg elkallódi, és akkor nem lesz meg, mikor kéne. 

Előzmény: Törölt nick (94401)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94402

Brrrr.... Ez a belejavítok más írásába nem az én stílusom. :( Arra meg nincs időm hogy saját szó cikkeket írogassak.

 

Előzmény: Bubi504 (94398)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94401

Én a saját készítésű kompresszoromra (egyben ez egy vákumszivattyú is) felraktam egy nyomás mérő órát (1000Ft), egy nyomáskapcsolót ami bármilyen gyári kompresszoron is van, csak amit én felraktam az 380V-os, és egy golyós csapot a kimeneti oldalra, hogy ha hirtelen kinyitom, akkor a tartályból kilövi az ott felgyülemlett kondenzvizet. Ja és van rajta vízleválasztó és olajleválasztó is.

kb 20 éve üzemel probléma nélkül, még olajat sem cseréltem benne soha pedig rendesen használom szinte minden nap. 

Előzmény: Schnitt (94397)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94400

Azt nem kapott piros színben, így nem passzolt a ruhájához :)

Előzmény: Törölt nick (94395)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94399
Előzmény: Akbeta Akbeta (94365)
Bubi504 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94398

Wiki nem ír hülyéseget, nem tud írni. Beregisztrálsz, kijavítod és kész. Én minden évben küldök egy kis pénzt is nekik, hatalmas találmány ez. 

Előzmény: Törölt nick (94334)
Schnitt Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94397

Nem gazdaságos, az igaz. De levegős szerszám eddig a légkulcs volt, ami több levegőt evett, mint amennyit a kompresszor termelt, így ott nem volt dolga a szelepnek. Autógumi pumpáláshoz, brigéciol szóráshoz, meg ezt-azt lefújatni/kifújni meg elég volt egyszer feltermelni 6 barra, aztán le is lehetett állítani.

Szóval nem volt probléma belőle, és így tehermentesítő szelep sem kellett. 

Ha kis levegőigénnyel kell valamit sokáig használni, (pl az új szögbelövőmhöz) arra meg most épül egy hűtőkompresszoros poroltótartályos szerkezet, ahhoz már van 10 baros biztonsági szelep, meg nyomáskapcsoló is.

Nem kizárt, hogy egyszer majd a nagyon is lesznek ilyen úri huncutságok, de egyelőre nincs rá igény.

Előzmény: raklapjúzer (94388)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94396

Ez nagyon jó ötlet!!!!

Előzmény: archivalo (94373)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94395

A munkavédelmi bakancs oké, de hol a többi?

Előzmény: Törölt nick (94362)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94394

Szép munka!!!

Egy dolog eszembe ötlött. Tulajdonképpen miért kellett oda olyan hátfal az ágyra? Simán lehetett volna az ágy egy külön kocka, a falon meg ez a hátfal felcsavarozva, és a kettő nincs egybeszerelve, hiszen ígyse-úgyse veszed el onnan, nem?

Előzmény: Kroy Prince (94359)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94393

Igen, ez a korrekt magasságbemérés. Az ágy szélén ül az ember, az ágyon fekszik.Miért nem magasságállítósak gyárilag???

Előzmény: Törölt nick (94352)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94392

Van ott több ecetfa inda is. Fúrjd meg, és nyomd bele a glialkát. A bekúszott példányt meg egy ásóval kövesd vissza ha tudod.

Előzmény: pali923 (94342)
409 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94391

 

  65liter/8bar/95sec   (1400-as fordulat)

Előzmény: Paco155 (94376)
409 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94390

"Nyomáskapcsoló a megoldás, a bárhol kapható vízhez készültek többsége is tudja a szükséges 7-8 bar nyomást kapcsolni."

 

Lekapcsolni tud, de a visszakapcsoláshoz a vizesek túl sokat ejtenek a nyomásból. Olyan kell (szerintem) aminek állítható a visszakapcsolási nyomása is. A vizesek, legalábbis amit eddig láttam, ezt nem tudják. Ami még nagyobb baj, hogy nincs rajtuk tehermentesítőszelep, az meg kell, ha tehermentesítős visszacsapót tesz rá. 230V-os motor esetében erre többnyire szükség van, hogy elinduljon nyomás alatt is.

 

" A lefúvószelep biztonsági okokból  nélkülözhetetlen!"

 

 Na, én pont ma döntöttem úgy, hogy az enyémen nem lesz. Vagy 2napot küzdöttem az IFA lefúvóval, aztán landolt kukába. Vettem egy tehermentesítős visszacsapót aztán annyi. Az IFA kompresszor fénykorában sem tud 12bart, a tartályom 45bar-os próbanyomást kibírta, akkor csak kitart. A tehermentesítő amúgy is kinyit 8bar-nál, ennél nem megy tovább a nyomás akkor sem, ha nem kapcsol le a nyomáskapcsoló elektromos okból.

Előzmény: raklapjúzer (94388)
Pillanatragasz Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94389

ezt a csajt aki a monitoron látszik a hétvégén fotóztam  ha valakit érdekel rakok fel képeket róla az offtopikban :) falum legszebb lánya, egy hetet könyörögtem amíg kijött velem az erdőbe ..:)

Előzmény: Pillanatragasz (94387)
raklapjúzer Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94388

A lefúvószelep rendben van egy járó bazi nagy dízelmotoron, de nem gazdaságos egy villanymotor hajtotta kompresszoron. Nyomáskapcsoló a megoldás, a bárhol kapható vízhez készültek többsége is tudja a szükséges 7-8 bar nyomást kapcsolni. A lefúvószelep biztonsági okokból  nélkülözhetetlen! Pártized bar nyomással feljebb kell állítani mint a nyomáskapcsolót, és ha valami miatt a nyomáskapcsoló nem állítja le a kompresszort, akkor lefúj. Házilag is előállítható némi esztergályos munkával. Megfelelő rugó, egy csapágygolyó, ülék és állítócsavar, aztán kész is. De ezt nem is írtam! Hivatalosan bemért, minősített lefúvószelep kell!
Nálunk a cégnél a lefúvószelepen rajta van a bevizsgáló cég neve, a műveletet végző ember neve, dátum, anyja neve, mikor született, fitymaméret, szeme színe meg minden. Ja és a villanymotor meg a hálózat kímélése miatt lényeges a kompresszort tehermentesítő visszacsapószelep beépítése is.

Előzmény: Schnitt (94382)
Pillanatragasz Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94387

Űdv urak :) 

 megcsináltam még a tavasszal a kerti asztalt jó régi projekt ...három év alatt készült el 

 aztán ma voltam a LIDLben vettem almás pitét  de a pitába belé még elhoztam egy menetfúró készletet is  mondom a pitába belé :)

MBTibi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94386

Ezen lehet, mert most is 7 bar-on van.

Előzmény: Schnitt (94382)
MBTibi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94385

Szerintem sem. :-)

Legalábbis remélem.

Előzmény: Paco155 (94376)
Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94384

OK, látom, h nálad nincs erre hely

Előzmény: Kroy Prince (94381)
torony78 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94383

Jól van már. Fater mindig azt mondja, hogy ő már volt annyi idős, mint én, én viszont még nem voltam, annyi mint ő, szóval én nem tudhatom.

 

Előzmény: halaloszto (94378)
Schnitt Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94382

Apunak is IFA kompresszora van 2 db légféktartállyal, ami összesen kb 50 lityi, és az IFA lefúvószelep van rajta határolóként, nyomáskapcsoló azon sincs.

Azt a szelepet nem lehet 6 bar fölé tekerni, szóval ha a tiéden is olyan van, akkor nyomáskapcsolóval se fog felljebb menni.

1-2 perc alatt felnyomja lefúvásig. Van egy légkulcs, aminek a levegőigénye 140 liter, na annak már kevés a folyamatos használathoz a légszállítás.

Előzmény: MBTibi (94375)
Kroy Prince Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94381

Teljesen igazad van, ahol megoldható igen praktikus az oldalt kihúzható fiókos megoldás. Láttam is ilyet és egy ismerős asztalos barátom megrendelésre készített már több darabot. Csak hát ehhez olyan hálószoba kell, ami ad teret a kihúzáshoz. Nálam a korábbi lakásomban sem volt kivitelezhető, a mostaniban meg látod a képen, ahol a két éjjeliszekrény van, nincs egy centi plusz hely sem. Ezért lett szemben a komód.

Előzmény: Barnamedvébb (94379)
Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94380

hmmm, ennyiért már érdemes feladni a barkácsolási vágyam

majd más barkács feladatra fordítom a felszabaduló időt :)

Előzmény: Akbeta Akbeta (94365)
Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94379

én egy kicsit fiatalabb vagyok nálad, de már nekem is kezd kényelmetlenül alacsony lenni a mostani ágyam, amit pedig annyira szeretek, h viszem magammal (egy natúr fenyő, egyszerűbb felépítéssel)

 

pont a költözés kapcsán fogalmazódott meg bennem, h ideje és alkalma lenne egy magasabb ágylábra cserélésnek, még tanakodom rajta, mert előbb más bútorokat kell ott megcsinálni

 

viszont sajnálom az ágy alatti helyet elpazarolni és olyan megoldásban gondolkodom, hogy egy kigurulós fiókot fogok alá csinálni, ami az ágy oldalával szépen és pormentesen (pl. filc csík) illeszkedik. Akkor nem kell semmit emelgetni és az ágyra támaszkodva még vagy 20 évig ki fogom tudni húzni (optimizmus).

 

persze ez csak ott valósítható meg, ahol van hely kihúzni a fiókot.

Előzmény: Kroy Prince (94377)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94378

ez nagyon érdekes nekem. magamból kiindulva mindig azt hittem hogy ahogy az ember öregszik, egyre macerásabb alacsonyra leülni, onnan felállni. a saját ágyam 80cm magas uszkve 15 éve, és nekem nagyon kényelmes. nagyon feltűnően melósabb egy alacsonyabb ágyból felkelnem. de most megtanultam hogy ez a ritkább.

 

Vajk

Előzmény: torony78 (94355)
Kroy Prince Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94377

Köszönöm a gratulációt.

Az előző ágy kárpitos volt körbe és ágyneműtartós. A kárpitból lehetetlen volt a poratkát véglegesen kiirtani. Az ágyneműtartót pedig már az utóbbi időben egyáltalán nem használtuk, macerás volt az ágyrács emelgetésével hozzáférni. Készült egy 4 fiókos komód, szembe az ággyal, abba került az ágynemű és a tetején van a TV. Ezek figyelembe vételével lett az ágy olyan, amilyen. Nem kell a rácsot emelgetni, nem kell az ágy alá mászni takarítani és nekünk nagyon kényelmes. Főleg a kedves nejem boldogságára, mivel ráadásul mindene az ágyból TV-zés.

Az igazsághoz hozzátartozik még, hogy nálunk az eszmei kivitelező a kis feleségem, nekem már csak a pontos tervezés és a megvalósítás marad.

Előzmény: Barnamedvébb (94372)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94376

Az ifa kompresszor légszállítását nem tudom, de ha veszel rá egy 10 baros nyomáskapcsolót akkor a feltöltés idejéből ki tudod majd számolni. Az én ismereteim szerint nem csináltál rossz vásárt. :)

Előzmény: MBTibi (94375)
MBTibi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94375

Nna, vettem is egy kompresszort ma. Igaz nem új, de -szerintem- jobb lesz.

Van rajta egy 220/380V-os 1,1kW-os motor, 50literes tartály, meg egy IFA-kompresszor. Jelenleg 230V-ra an bekötve.

Ami miatt gondolkodom azon, hogy átalakítom, az az, hogy nincs rajta nyomáskapcsoló, csak egy lefúvószszelep, ami állítható. Csendesebb, mint az -általam- eddig használt bolti ész kompresszorok. 20e forintocska volt az ára.

Azért is vettem inkább ilyet, mert ezen ha elromlik valami, nem kell kidobni az egészet.

Előzmény: Paco155 (94297)
archivalo Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94374

Főzni nem tud: a férje vitte be neki a fürdőszobába a reggelit... :-)

Előzmény: Törölt nick (94368)
archivalo Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94373

Most láttam egy "érdekes" videót (címet nem mentettem el), aminek az volt a lényege, hogy a kézi körfűrészhez is "zéró hézagú talpat" használt af ickó és pusztán csak ennyivel máris nem szaggatta alapot gép. Annyit tett, hogy a kézi fűrészre felcsavarozott egy farostlemezt, majd belesüllyesztette a lapot nnyira, hogy a vágás mélység + 5-6 mmt álljon ki a fog.

A "before - after" látványpár magáért beszélt.

 

Más: tegnap végre ráértem és bekötöttem a mosógépmotort - teljesen OK, tök jól, és hihetetlenül csendesen jár.

Már sak azt kell(ene) kitalálnom, hoyg egy 130W-os, 1400 körüli fordulatszámú motort mire tudok használni... Első blikkre egy oszcilláló hengeres csiszolóra gondoltam, de minden okos ötletet szívesen veszek.

 

Előzmény: zodes (94353)
Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94372

nagyon szép, gratulálok! 

 

először arra gondoltam, hogy azért pazarlás, h nem csak lába van, hanem teli oldala, de aztán gyorsan emlékeztem rá, hogy már annyira nem esik jól nekem sem az én ágyam alatt porszívózni és már én sem akarok semmi sem az ágy alatt tartani, semmiféle tartóban, vagy ilyesmi, mert a föld egyre messzebb kerül tőlem. ;) 

Előzmény: Kroy Prince (94359)
Kroy Prince Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94371

Mivel a környékünkön nincs borovi fenyő értékesítés, ezért hajópadlóból készítettem. A falcokat egyszerűen levágtam, majd legyalultam és táblásítottam.

Szétszedhető belülről minden eleme. 

Előzmény: torony78 (94370)
torony78 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94370

Majd a 20. ágyat remélem én is ilyen szépre fogom tudni megcsinálni. És kb. ilyen magasra. :) Gratulálok! Gyönyörű!!

 

Ezt mind te táblásítottad? Szétszedhető elemeire?

 

Én ilyen díszperemet nem mernék csinálni, mert tuti, hogy szétverném benne a térdemet, ha éjszaka kell kóvályognom.

Előzmény: Kroy Prince (94359)
GPS Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94369

 

Bizonyára a favágási-tehetsége fogná meg leginkább :-)))

.

Előzmény: pali923 (94367)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94368

Polírozni is szépen tud. Szerintem főzni is tud!

Első ránézésre inkább néztem volna plázákban grasszáló, férjre vadászó milfnek mint stihlfűrészes amazonnak.

 

Előzmény: Törölt nick (94363)
pali923 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94367

Szerintem Téged nem a főzési tudománya érdekelne elsősorban. :))

Előzmény: Törölt nick (94362)
torony78 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94366

És még a rönktámaszt sem használta, aztán mégis ledöntötte. Combos.

Előzmény: Törölt nick (94363)
Akbeta Akbeta Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94365

Csak annyit: aki ilyet szeretne, nekem most nem rég jött aliexpresszről ugyanilyen, 7500-ből itt volt.

Kb 2 hét alatt.

Előzmény: Kamelot (94282)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94364

Szerintem nem zavaró, minden méret azzal a prefixummal van  megadva, hogy ne legyen benne tizedes, vagy 103 fölötti érték.

 

De ha neked nem tetszik akkor javítsd ki. Megteheted, a wikit közösen szerkeszti a jónép.

Előzmény: Törölt nick (94334)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94363

Ja és itt a videóban ami 2 éve készült még csak 48 éves :)

Előzmény: Törölt nick (94362)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 1 94362

Ügyes kislány, remélem főzni is így tud :)

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94361

Ez nagyon szép lett, gratulálok. Mestermunka :)

Imádom az olyan faanyagot ami ilyen szépen görcsös, ahogy a természet megalkotta. 

Előzmény: Kroy Prince (94359)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94360

Mi a kerdes? Rengeteg dopog van ami mergezo megis rendszeresen fogyasztjuk

.

Előzmény: Törölt nick (94351)
Kroy Prince Creative Commons License 2015.06.22 0 1 94359

A franciaágy témához megjegyzem, én elmúltam 60 éves és jó pár ágyon volt szerencsém már aludni, de olyan kényelmes ágyunk még nem volt, mint a mostani. Én saját kezűleg készítettem (korábban már tettem fel ide képeket róla) a korábbi tapasztalatok alapján. Az oldal magassága 40 cm, ágybetéttel 48 cm. A fejrész azért olyan magas (120 cm), mert a nejem ágyban szeret TV-t nézni.

A 48 cm-es magassághoz készítettem a két éjjeliszekrényt és így minden kézre esik, az ágyra és ágyról történő mozgás a legkényelmesebb.

Megjegyzem ez az én véleményem, hisz kinek a pap, kinek a papné. Íme még egyszer két kép:

 

torony78 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94358

Ő már túlkoros :D

Előzmény: 409 (94357)
409 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94357

"...ami amúgy 40cm magas, a gyermekeink kb. 2 éves koruk óta fel tudnak mászni,"

 

 

:-))  Most csináltam ágyat a 2.5éves unokámnak, 46cm magas a matrac teteje. Mint a villám le-fel.

Előzmény: torony78 (94355)
409 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94356

"viszonylag olcsó, de jó lapot"

 

Hááát, vagy ez, vagy az......   Rétegelthez szerintem a nagyból legalább 40+ fogú lenne a jó, de azért ezzel is el lehet vágni.

Irwin, Abraboro, esetleg Yato

 

A kicsiből van nekem egy Irwin, ami nem volt ugyan olcsó, de eddig biztosan vágtam vele 2km fenyőt és még nem kell élezni. Szóval nem biztos, hogy az olcsó lesz végül az olcsó.

Előzmény: zodes (94353)
torony78 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94355

Abban talán kiegyezhetünk, hogy bármely életkorhoz, magassághoz és egészségi állapothoz az állítható magasságú ágy az ideális, melynek fej, hát és lábrésze külön-külön dönthető. :)))

Ezt a vonalat már én sem űzöm hivatásszerűen.

 

Elfogadom, hogy valakinek a magasabb fekvésű ágyak jobban bejönnek, vannak helyzetek, amikor tényleg jobbak.

 

Még az jutott eszembe, hogy elég kicsi a hálószobánk, és a franciaágy majdnem teljesen kitölti. Az ágynak csak az egyik oldalán van egy női vállszélességnyi hely, ahol el lehet jutni az ajtótól az ablakig, ezért ide nem tettünk éjjeliszekrényt. Így aztán bármilyen apróságot, amivel nem akarunk egy ágyban aludni (pohár víz, mobil, könyv, stb.), lepakolunk a földre. Ha túl magas lenne az ágy, nem lehetne fekve felvenni ezeket a földről, illetve letenni oda. (Ezt lustaságnak is hívják.) Ugyanerre az ágyra, ami amúgy 40cm magas, a gyermekeink kb. 2 éves koruk óta fel tudnak mászni, ami azért sem rossz, mert egyedül átjöttek a szobájukból éjszaka (már amikor) és gond nélkül bemásztak mellénk, föl sem kellett kelni, hogy segítsünk. A leszállás az ágyról már korábban is ment nekik. Ugyanez a mutatvány egy magasabb fekvésű ágyon már neccesebb.

Előzmény: halaloszto (94350)
409 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94354

 

 Ja-ja, de ha nem bohóckodik a két tolófával, hanem megfogja a levágott lécet a tárcsa után, mint később a 45°-os vágásnál is, akkor nem kapja be a tárcsa mellett.

 Ettől függetlenül persze kell a lehető legkisebb hézag, van amit nem lehet megfogni sem.

Előzmény: Törölt nick (94344)
zodes Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94353

Sziasztok! Folytatnám a francia típusú szerszámos falam. 20-as rétegeltet kéne fűrészelnem és szeretnék hozzá venni egy fűrészlapot. Eddig ezek voltak a fűrészeimben.

Kérdésem, hogy hány fogú lap kell, illetve, ha konkrét viszonylag olcsó, de jó lapot tudnátok ajánlani mindkét gépembe... nagyon örülnék.

Köszönöm :-)

 

https://onedrive.live.com/redir?resid=EECB194F99919882!16662&authkey=!AAr_ax5FSjHnvb8&ithint=folder%2cjpg

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94352

Én is valami ilyen magasságúra tervezem az ágyat, már nekem is nehéz felkelni 30 cm magas ágyból. Legyen olyan magas mint egy szék ülőlapja.

 

Előzmény: BözsiBözsi (94327)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94351

Üti egymást, ha figyelmesen elolvasod. Mind a két mondat a TERMÉSÉRŐL szól!

Az egyikben limonádénak ajánlja a másikban meg enyhén mérgezőnek.

Előzmény: rferi (94346)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94350

hmm. én nem hivatásszerűen űzöm, de mindig az alsó 30 centivel van bajom.

 

Vajk

Előzmény: torony78 (94341)
Tie Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94349

Ahol meg mostan lakom, ott meg velünk szemben van egy két hektáros terület tele gazzal, azon agyalok, hogy azt meg teleültetem kínai császárfával. Megér nekem 50-60ezret, hogy legalább erdő legyen ott, ne a mellig érő vaddohány, annyiért meg már kapok 30-40 tövet. :)

Előzmény: Tie (94348)
Tie Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94348

Az egyik hely, ahol laktam egy ideig, kurvára tele volt ecetfával, de nekem nem volt vele bajom. Baromi gyorsan nő, viszont gyorsan kiszárad, úgyhogy amikor már alkarnyiak voltak, akkor mindig kivágtam párat, és állandóan volt fasza fám a bogrács alá. :-D

Előzmény: pali923 (94342)
buats1950 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94347

Én most csináltattam egy heverőt. 66 éves vagyok, fáj a derekam, a térdem. A magassága a heverőnek 55 cm. Két napig furcsa volt, de azóta javultak a fájós mozgás szervi bajaim.

A hálószobában az ágy magassága 43 cm.

 

Üdv.

 

Jakab 

Előzmény: joevagyok68 (94324)
rferi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94346

A kettő nem üti egymást, rengeteg mérgező növénynek van ehető része!

 

Krumpli: CSAK a gumója ehető, minden más része HALÁLOS

paradicsom: szára mérgező

tiszafa: csak a piros bogyóhúsa ehető a madaraknak, minden egyéb része halálos méreg

 

stb...

Előzmény: Törölt nick (94335)
rferi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94345

A wikipédiát bárki marha  írhatja, volt cikk, amit én írtam például...   :)))))))

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (94334)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94344

Kicsit megint a házi készítésű "zero clearance" betétlapról, az asztali fűrészeinkhez.

 

Jó példa erre ez, hogy miért kell ezt pl. a 3600 eurós Felderhez is elkészíteni:

 

https://youtu.be/8X_vd-T3hqk?t=389

 

 

Egy milkáért ugyanúgy vághat pofán egy ilyen fadarabka, mint a 40 ezres WorkZone-on.

rferi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94343

Vagy csak oda is esett egy szem mag, ami most kihajtott

Előzmény: pali923 (94342)
pali923 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94342

Éppen a héten fedeztem fel, hogy az utcai ecetfánk sikeresen hajtott egy új növényt a kerítésen belülre is. Már akkora, mint én, pedig nem kevés cserje van körülötte. A kerítés betonalapja kb. egy méter mélyen lehet, a kis szemét meg az alatt is átbújt.

Előzmény: Törölt nick (94337)
torony78 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94341

Perszehogy (nyári gyakorlatokon, meg aztán már fonendoszkóppal a nyakamban is).

Ha már kifordult az ágy mellé, akkor könnyebb a magas ágyról átpakolni a kerekesszékbe pl., de visszafelé ez nem igaz.

Előzmény: halaloszto (94333)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94340

Egészséges embernél, európai kultúrában. De egy japánnak más erről a meglátása, és ha valakit rakosgatni, ápolni kell, máris magasabban van az a szint ahol kényelmesen lehet erőt kifejteni. Leesés ellen meg ott az oldalkorlát. A magasabb ágyban az is jó, hogy alatta lehet kényelmesen használható dugihelyeket csinálni.

Előzmény: BözsiBözsi (94327)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94339

Hagyd megnőni kb 40-50 cm magasra, majd totális gyomrtóval öntözd meg bőségesen a levélzetét és a földet is körülötte.

Előzmény: Törölt nick (94337)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94338

Rákenni rá lehet, de nem szerencsés. Hamar le fog pattogzani róla. Inkább az eredeti xyladekort válaszd.

 

Előzmény: TrOn (94330)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94337

Na pont ecetfáztam a hétvégén :) A rohadékot régen kivágták már, a tönkjén nő pár kis gizgaz amit persze nyesegettek szorgalmasan. A tönk már kezd mállani is. De egy gödörbetemetés kapcsán érdekes dolgokat leltem. A szemétje erről a tönkről 2-3 méteres ágakat hajtat a földben 20-50 centi mélységben, 30 cm-ként egy új bokorral.

Tie Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94336

Aztán ez a kettő miért üti egymást? Az első nem állítja, hogy nem mérgező, csak azt, hogy készíthető belőle limonádészerű ital. Az, hogy megdöglik tőle, aki megissza, az más kérdés. :)

Előzmény: Törölt nick (94335)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94335

A wikipédiát böngészve az ecetfa leírásában alul a felhasználása címszó alatt az áll, hogy "Termését hideg vízben átmosva, megszűrve, megédesítve rózsaszín, limonádészerű ital nyerhető belőle."

 

mérgező növények listája bejegyzésben viszont az áll, hogy az ecetfa levele és termése enyhén mérgező. 

 

A két bejegyzés így üti egymást, és problémát okozhat, mert ez így a véleményem szerint veszélyes. Nem vagyok szakértője a témának, csak egyszerűen kiszúrtam ezt a hibát. 

 

Előzmény: Törölt nick (94334)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94334

Elég nagy ökörségeket ír a wikipédia is néha, példa rá pont ez a bejegyzés.

 

Bányadeszka

  • normál bányadeszka hossza: 120 és 15 cm, vastagsága fenyő esetén: 18, 24 mm, keménylombos fa esetén: 20, 24 mm szélessége a legkeskenyebb helyen: 4… cm"

Össze vissza használja a mm és a cm egységeket, teljesen átgondolatlan ez így.

 

Előzmény: Paco155 (94295)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94333

emeltél te már ágyba magatehetetlen embert? az a jó ha magasan van, könnyebb felvenni és letenni is mintha be kellene hajolni.

 

Vajk

Előzmény: torony78 (94329)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94332

Na ma lekerülnek a szorítók, és megátlózom, csak hogy jól felidegesítsem magam, így utólag (ha lesz eltérés).

 

Egyébként a munkalap, amit ráteszek erre a keretre mindkét dimenziójában túlnyúlik 10-10 cm-t (keret: 240x100cm, munkalap 260x120cm). Szóval a halál(osztós .. bocsánat :-)pontos derékszög ITT nem is lenne akkora követelmény. Csak a síkja .. na ha ennyi egyengetés/méregetés után billegni fog rajta a munkalap, én leszek sík .. ideg (de ku**a kipihent vagypok ma)

 

De észben tartom legközelebbre, pl ágykeretnél is jól fog jönni.

 

(pedig hány videón láttam .. de megint csak a kapkodás. én is olyan vagyok mint torony, gyorsan akarom. pedig nem lóverseny, meg a fa is drága)

Előzmény: Rahed Lee (94293)
bekom Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94331

Sziasztok!

 

Idáig amit kérdeztem mindenre kaptam megoldást. :) Hihetetlen! :)

Most megint kérdeznék. Konyhapultot kellene összemarnom. Néztem a sablonokat igen horror árban mozohnak. Elgondolkoztam, hogy aranyból készülhetnek e? A lényeg hogy összesen 4 marást kellene csinálnom, tehát nem éri megvennem, mert a pult ára. Esetleg valahol nem tudtok egy helyet ahol i lehet bérelni egy hétvége erejéig. Ha nem akkor kézből megcsinálom.

 

Előre is köszönöm:

 

Norbert

TrOn Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94330

Sziasztok,

 

Bár nem teljesen asztalos téma, de mégiscsak fával kapcsolatos, ezért bátorkodom itt feltenni (meg azért, mert ezt a topicot olvasom rendszeresebben).

 

Akác rönk hinta Supralux Xyladekor Classic-al lett lekenve a készítője (apósom) által, viszont szeretnénk sötétebb színűre festeni. Van itthon Lidl-es Baufix lazúr. Kérdés, hogy az oldószeres Xyladekorra kenhetek-e vizes bázisú Baufix-et, ha igen mennyi idő elteltével? Ha nem, akkor nyilván veszek olyan színű Xyladekort, ami tetszik.

 

Köszönöm a segítséget.

torony78 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94329

Ha pl. ápolni kell valakit, aki magatehetetlen, nem szerencsés a túl magas ágy, mert az emelgetésnél, forgatásnál nehezebb erőt kifejteni, ha magasan van a súlypont. Ha részegen valaki legurul az ágyról nagyobb eséllyel lesz koponyatörése, ha magasabbról esik.

Ezek az extrém példák jutnak eszembe kontra magas ágy :)

Előzmény: Bubi504 (94328)
Bubi504 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94328

Nagyszüleimnél fel kellett ülni az ágyra (és nem volt rövid). Annyira, hogy az ágyon felhalmozott dunyhákkal együtt hasig ér az ágy teteje. Egy magas ágyra kényelmesebb lefeküdni, felkelni, ágyazni, lehet alá is pakolni - szerintem semmi hátránya nincs. 

Előzmény: Babszem_ (94326)
BözsiBözsi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94327

Matracos kollégáktól hallottam azt, hogy a szabad ágymagasságot úgy számoljuk ki, hogy

leülve a földtől megmérjük a térd forgójának a magasságát + 5 cm.

Ez lenne a "hivatalos" méretezés egyénre szabottan.

Előzmény: joevagyok68 (94324)
Babszem_ Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94326

Amiket en lattam azoknak nem az alja volt fennebb hanem magas volt a keret korbe ...

Az meg gondolom a szalmazsak merete miatt - egy jo szalmaval feltoltott zsak magassaga nem ~20cm mint a mai matracoknak (az elso par hetben :) )

 

Es rovidek voltak - utoljara amikor ilyenen aludtam a terdemig ert az agy, oldalt kellett kilogassam egy szekre. Eletemben olyan nyomorekul nem aludtam - megfogadtam inkabb a foldon mintsem megegyszer az ~1.60 hosszusagu agyon :) 

Előzmény: joevagyok68 (94324)
torony78 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94325

38 cm az ülőmagassága. Ebből 20 cm a matrac és 18 cm magasan van a földtől a keret belsején körbefutó támasztóléc. Érzésem szerint kicsit alacsonyan van ez, idős, nehezen mozgó embernek már megerőltető róla felállni, viszont amíg mi meg a gyerekek használják, addig ez így OK (gyerekek alacsonyabbról esnek le), aztán a támasztólécen még tudok emelni 10-11 centit gond nélkül és a közeljövőben még tervezünk rátenni egy 5 centi vastag szivacsmatracot, amitől még kényelmesebb lesz, és a gumis lepedőt is könnyebb lesz rajta áthúzni (ezen most nem tudjuk szépen betűrni a széleken a lepcsit, emelgetni meg a favázas rugós matracokat, az elég küzdős. Szóval a lényeg, hogy fel tudjuk még emelni olyan 50 centi körüli ülőmagasságra, ami már teljesen idősember barát szerintem.

Előzmény: joevagyok68 (94324)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94324

Megkérdezhetem, hogy mekkora a magassága ?

Mert nekem is aktuális lesz valamikor egy ágy készítése..

(bár lehet a "szokásosnál" magasabbra kéne már most csinálnom , gondolva a "jövőre"....hisz az anyósnak is most kellett megemelni az ágyát, mert nehezen tudott felállni )

 

Azt amúgy tudja valaki , hogy a régi parasztágyak miért voltak magasabbak, mint a maiak ?

Fűtetlen szobában messzebb vót a hideg fődtől ? 

Vagy gondoltak öreg korukra ?

Vagy akkor még volt anyag bőven ?

Előzmény: torony78 (94318)
torony78 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94323

Köszi szépen!

Egy pár év múlva remélem eljutok oda is, ahol most te tartasz, csak a türelmetlenség az én bajom. Sokat akarok és gyorsan, szóval előbb ezt kell megtanulnom kezelni.

Előzmény: arvaiz69 (94320)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94322

Szerintem semmi sem indokolja, de ott van :-)

Előzmény: Régivagyok (94321)
Régivagyok Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94321

A 3. középső hernyócsavar létét mi indokolhatja?

 

Azzal mit állítunk?  Mert a két szélső beállítja a síkot ugye.

Előzmény: Rahed Lee (94298)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94320

Szia!

Nagyon jól néz ki, ügyesen megcsináltad, gratulálok! 

Üdv.: Zoli

Előzmény: torony78 (94318)
rferi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94319

Ja, és ezeken jellemzően 370-500wattos háromfázisú motor van, amit még egy fázisról egy frekiváltóval is könnyedén el lehetne járatni, ha nem volna 3f otthon (de mint olvasom, van)

Előzmény: rferi (94317)
torony78 Creative Commons License 2015.06.22 0 1 94318

 

 

Bár fogadkoztam, hogy a következő ágyat 5 év múlva dobom össze, de már most fél éven belül jött ez a projekt becsúszó szereléssel. Naná, az asszony nővérének és a pereputtynak is kell fekvőhely a telken, úgyhogy full támogatással ment a projekt előre :) Az ágykeretet 24mm-es hossztoldott boroviból készítettem, csak az éleket kerekítettem le. A matracok egy leharcolt, málladozó (bútorlap) franciaágyból valók, bonellrugós megoldásúak. Az illesztéseket megint nem rendes (olyan akasztós) ágyvasalattal oldottam meg, hanem derékszögű horganyzott vinklikkel. A legközelebbit már lege artis fogom - megígérem.

 

 

Kárpitozás előtt.

 

 

És után.

 

Ha majd hosszabb időt leszünk kint a telken, lekenem 4 réteg cseresznye színű vizes vastaglazúrral.

Előzmény: torony78 (83218)
rferi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94317

Ilyeneket keress, ha tartósat és erőset akarsz:

http://www.jofogas.hu/budapest/Oszlopos_furogep_29728486.htm

vagy

http://www.jofogas.hu/hajdu_bihar/Oszlopos_furogep_30536516.htm?first=1

Nekem mind a kettőből van egy, és ezek még ha fel kell újítai, ami pár csapágy cseréjét jelenmtheti, meg egy alapos festést, akkor is jobban megéri bármilyenkínainál.

A földön álló az 220! kiló! De szétszedve egyedül tudtam transzportálni

Előzmény: MBTibi (94118)
joevagyok68 Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94316

"ezért élezés után a köszörülésből adódó veszteség simán utánállítható."

 

Neked mennyit "lóg" ki a kés a késékből ?

Mert szerintem nem az állíthatóság a szűk keresztmetszet, hanem a "kilógás" !

Ami - tán az anyagvastagság miatt - sokkal kevesebb mint az élezhetőnél

szerintem

Előzmény: Rahed Lee (94298)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94315

Tehát én "zárléc"-ből csinálom az asztalomat. Értem :-)

Mondjuk vicces akármilyen lécnek hívni ... de ha így, akkor így. 

 

Köszi!

Előzmény: Paco155 (94295)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.22 0 0 94314

Ha nincs olyan vékony lap, ami "vonal" vastagságú ...

 

(Milyen vonal? Rotringgal húzott vagy tompa ácsceruza? :) Nem mindegy. Ill. egyenes vagy görbe vonalat követnél vele?)

 

... akkor elgondolkoznék esetleg egy kézi dekopírfűrészen. Abba aztán tényleg vékony pengét foghatsz, ami "vonal" vastagságban vág. Kell persze kis gyakorlat a használatához, de én kétlem hogy gépi dekopírhoz adnának ilyen vékony pengét.

Előzmény: stukov1 (94312)
pajaci Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94313
Előzmény: stukov1 (94312)
stukov1 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94312

Heló!

 

Létezik dekopírfűrészhez olyan lap, ami nagyon vékony?

Szinte vonal szélességű vágást szeretnék vékony rétegelt lemezben.

A gépem Bosch - hozzá való lap kéne.

 

Sürgős lenne, köszi!

LyPapa Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94311

Úgy tűnik, nekem szerencsém volt a sajátommal :)  Pedig olyat is tettem, ami nem volt túl szerencsés: kölcsön is adtam, sőt, munkatársam is  hurcolászta, jellemzően számítógépeket tisztítani.

 

Üdv: LyPapa

Előzmény: Rahed Lee (94308)
LyPapa Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94310

FIAC ECU volt az oldalára írva.

 

Üdv: LyPapa

Előzmény: Paco155 (94304)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94309

Ebben igazad lehet. Nálam nem opció a hurcolászás, pedig kombim van:-)

Meg az enyém 50 literes, valóban nem könnyű.

Előzmény: Paco155 (94307)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94308

Amikor az enyémet vettem 2 éve, akkor akkor én is dilemmáztam, hogy vegyek-e olajmentest. A szaküzletben (egyben szerviz is) maga az eladó mondta, hogy a teflonosak, ha nem csak hébe-hóba vannak használva, általában csak addig bírják, amíg tart a garancia. Nyilván itt is vannak minőségbeli különbségek, de általánosságban kijelenthető, hogy jóval rövidebb életűek. És ahogy kopnak, a teljesítményük is folyamatosan csökken.

Előzmény: LyPapa (94301)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94307

Mármint ha otthon van letámasztva a sarokban és soha nem mozdul onnan. De ha már hurcolásznod kell kocsiban és nem kombid van akkor hidd el nekem, hogy sokkal több a gond az olajossal...

Előzmény: Rahed Lee (94300)
LyPapa Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94306

A mai termelés nem arról szól, mint tizenöt-húsz éve, de a kereskedelem sem. Sajnos, azok az idők elmúltak, amikor közel ipari minőségű eszközöket kaptál, nem feltétlen ipari áron. Ma már nehéz megkülönböztetni a gagyit a jótól egy adott kategórián belül - lásd itt a fórum hozzászólásai között mennyi kérdés merül fel a Güde, Einhell és társai kategóriájára vonatkozóan. Na, ez még kicsúszott ...

 

Üdv: LyPapa 

Előzmény: pajaci (94302)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94305

Fene tudja, elképzelhető. 

Előzmény: pajaci (94299)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94304

Nem Fini volt? :)

Előzmény: LyPapa (94301)
LyPapa Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94303

Sokszor. Inkább a második mondatod ül - sajnos, az nagyon :(

 

Üdv: LyPapa

Előzmény: pajaci (94302)
pajaci Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94302

A 20 év alatt hányszor használtad? Meg olyan 20 éves gépeket nem gyártanak manapság.

Előzmény: LyPapa (94301)
LyPapa Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94301

Használat függő. Én tavaly adtam el az olajmentes kompresszoromat, igaz, mindössze kb. 20 éves volt :) A műanyag háza volt repedt, de egyébként kifogástalanul üzemelt. Órákon át akkor volt terhelve, mikor a kerítést festettem. Egy olasz gép volt,  a jobb fajtából, a megnevezése nem jut eszembe :(

 

Üdv: LyPapa

Előzmény: pajaci (94299)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94300

Szerintem az olajmentest nem szabad megvenni, hacsak nem kéthetente egyszer pumpálnál fel vele egy biciklit. Azok a teflonos hengerrel szerelt gépek nagyon rövid életűek. Az olajossal sem nagyon kell bajlódni. Ha többet használod, akkor évente egyszer cserélsz benne olajat és slussz.

Előzmény: MBTibi (94294)
pajaci Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94299

Állítólag az olajmenteseknek sokkal rövidebb az élettartama.

Előzmény: Paco155 (94297)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94298

Szó volt nem régen az élezhető és az egyszer használatos, fordítható gyalukésekről. Az általános gyakorlat szerint az eldobható kések azok, amelyek vékonyabbak és mindkét oldaluk le van élezve. Az élezhetők a vastagabbak. Én most borítottam szét az új gépemet, ez elég praktikus e téren. A vékony, 1.5 mm-es kétélű kés van benne, de ebben a felállásban biztosan élezhető, mivel van rajta két furat, amibe az éklécen lévő két kis stift ül bele. Az éklécen van három hernyócsavar, ezekkel lehet emelni-süllyeszteni, és a stift segítségével együtt mozog a késsel. Több mm-t lehet állítani, ezért élezés után a köszörülésből adódó veszteség simán utánállítható.

Paco155 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94297

Ezek úgy nagyjából egykutyák.  És a kívánt célra neked elég lesz egy 8 bar nyomást tudó 25 literes tartállyal.

Ha nem drágább akkor érdemes az olajmentest venni azzal kevesebb a gond.

Előzmény: MBTibi (94294)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94296

Ha pontosabban érdekel, akkor arrafelé ÉM-on a "lakatos satupad" megnevezése a pank. :)  Az asztalos gyalu( és egyben satu)padot gyalupadnak hívják. :)

Előzmény: Törölt nick (94289)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94295

"A hosszú gerendánál (?? valaki mondja meg hogy minek nevezzük! :D )"

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1r%C3%A9szipari_faterm%C3%A9k

 

Előzmény: Törölt nick (94285)
MBTibi Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94294

A kompresszoroknál is érvénes, hogy egykutyák (Güde, Einhell, Straus, Hyundai, Scheppach)? Vagy ezek azért különböző minőségűek?

Itthonra venném, pl. öntözőt kifúvatni, kereket felpumpálni, esetleg egy szegbelövő, ilyesmi). Milyet lenne érdemes néznem?

Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94293

Jól mondja Vajk, egy nagyobb élhosszúságú lapnál, keretszerkezetnél nincs pontosabb ellenőrzése a derékszögnek, mint az átlómérés. Hagyományos derékszöggel csak hellyel-közzel tudsz pontos derékszöget mérni.

Előzmény: Törölt nick (94290)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94292

Szia!

Ez a gép 2975 Euró bruttó = 900.000 Ft  De ebben az árban nincs benne az asztalhosszabbítás, sem a kerekek és a mozgatásához szükséges rudazat sem. Sőt gyalutengelyben lévő kés sem élezhető. Ha élezhetőt akarsz venni akkor azért külön kell fizetned, jó borsos árat!

Üdv.: Zoli 

Előzmény: laci19791202 (94280)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94291

szöget mérni nagyon nem egyszerű. egy 1x1m négyzetnek ha az egyik sarka 90.2 fok, azt az életben nem méred meg derékszöggel, viszont az átlóinak különbsége több mm-lesz.

 

Vajk

Előzmény: Törölt nick (94290)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94290

Jajjnekem ... nem :(

 

De ha mindenhol derékszöget mértem? Szorítózás után is? Becsszó, mindenhol tényleg az!

Előzmény: halaloszto (94288)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94289

Akkor Paco meg is válaszolta. Mondjuk nem tudom jól írtam-e le, de mióta ott van a pincében (kb 25 éve) , azóta így hallom hogy fater is így hívja, meg aki csinálta, ő is így hívta. És igen, van rajta egy böhöm nagy satu :)

Előzmény: Barnamedvébb (94270)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94288

de ugye kiátlóztad?

Előzmény: Törölt nick (94285)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94287

Igen, egyetértek, ez az filmezés egyfajta önkontroll is, nem csak exhibicionizmus. Sok hibára vagy kevésbé hatékony módszerre rávilágít.

 

Előzmény: Törölt nick (94281)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94286

Köszi! A géppark alakul, most már összeáll a csapat, és csak a projektek kellenek. De most hogy öcskösből jövőre fater lesz, belőlem meg nagybácsi, hát ebben sem lesz hiány :) Pelenkázó, kiságy, bölcső .. mondtam hogy ezeket meg ne merjék venni vagy valamelyik nagyszülőtől megkapni, gyűjtsenek inkább pelenkára meg kisvasútra :) (ha lány lesz, akkor kis kisvasútra! régen nem játszottam már olyannal)

 

Sajna a Tritont még nem tudtam rendesen megnyúzni, csak bekapcs, kicsit mar, dolgozik szépen ahogy kell de rendesen még nem teszteltem meg. De amint elkészül a munkaasztal, az egyik végébe be is fog csücsülni szépen, na majd akkor ...

 

A videós kérdésre meg akkor az offtopikban válaszolok.

 

Előzmény: arvaiz69 (94277)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94285

Nahát .. őszintén meglep hogy segítség ez a kis film, de örülök ha így van. Jó hogy vannak ezek a gépek, de amint írtam is, egy kb. párszáz forintos egyenes LUX-os fűrész plusz egy széles véső is közel ugyanazt tudja. A hosszú gerendánál (?? valaki mondja meg hogy minek nevezzük! :D ) mással nem is igen tudtam volna a csapot megcsinálni.

 

Egyébként megszületett a felső keret, épp szárad a ragasztás:

 

 

Magam is meglepődtem, hogy szárazon összerakva is mindenhol derékszöget mértem, annyira passzosra sikerültek a csapolások. És amitől a legjobban tartottam, hogy nem lesznek síkban az illesztések, nos kár volt. Valójában semmi más nem kel,l csak betartani a talán egyes számú asztalos aranyszabályt: kétszer mérj, egyszer vágj. És működik a dolog. 

Előzmény: buats1950 (94271)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94284

A videó szerkesztéssel menjünk át az off topikba

Előzmény: arvaiz69 (94277)
Kamelot Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94283

Itt csak időnként megtöltöd a puttonyt és kész.

 

 

Előzmény: Törölt nick (94253)
Kamelot Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94282

Ha valakinek kevesebb az ideje mint a pénze akkor ingyenes szállításos ciklonos porleválasztók.

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94281

Az megfigyeltem én is már, hogy az ember ha filmre veszi a munkáját majd szán rá időt a visszanézésére nagyon sokat tanulhatunk a saját hibáinkból is. Én is sokat bénázok, ha olyat csinálok amiben nincs nagy gyakorlatom, keresem a fogásokat, próbálom kitalálni, hogy melyik eljárás vagy mozdulatsor a legjobb nekem. Amikor csinálom, akkor ez nem tudatosul annyira, de amikor visszanézem a filmet, akkor látom, hogy ezt nem így kellett volna, vagy ez az eljárás, fogás jó és érdemes tovább fejleszteni. 

Előzmény: Törölt nick (94267)
laci19791202 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94280

https://m.youtube.com/watch?v=3AFKq386LXY

Jó kis gépnek tünik,600 ezer pénz!

 

Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94279

kösz

Előzmény: Paco155 (94276)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94278

Szia!

A film most 24 percnél tart! :- )

Üdv.: Zoli

Előzmény: Törölt nick (94248)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94277

Szia! 

Jó a film, nagyon tetszett! És ügyesen dolgozol, látom jó gépparkod is van, gratulálok hozzá. 

A filmmel kapcsolatban lenne pár kérdésem! Hogyan csináltad a gyorsított felvételeket?  Illetve látom, hogy a mozgó film mellé zenét szerkesztettél.  Azt hogyan lehet csinálni, hogy én a fényképek mellé akarok szöveget betenni (amikor beszélek, de film nélkül) ? Tehát hogyan tudok a fényképezővel csak hangot felvenni? Mármint mikor a filmben a fényképek egymást követnék akkor nem zene menne, hanem én beszélnék!

Üdv.: Zoli

Előzmény: Törölt nick (94248)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94276

satupad

Előzmény: Barnamedvébb (94270)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94275

Szia! 

Tán nem tudsz aludni? Mit csinálsz ilyen nagy lelkesedéssel, hogy már hajnali négykor ekkora munkába fogsz?

Üdv.: Zoli

Előzmény: Pillanatragasz (94269)
laci19791202 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94274

Na köszi :)  ,ám akkor este egy két ember szemébe biztos átalakultam rossz szomszéddá. :)

Előzmény: Barnamedvébb (94272)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94273

Igazán én is csak hétköznap max este nyolcig hangoskodom. Kivéve ha nem, de akkor erős lelkiismeretfurdalás közepette teszem. Pl. pünkösdkor kimondottan szégyelltem magam. De nem volt mit tenni. A hegesztőkocsinak el kellett készülni :-)

Előzmény: laci19791202 (94268)
Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94272

a te szomszédaid jók

csak nekik van rossz szomszédjuk ;)

 

csak viccolok

Előzmény: laci19791202 (94268)
buats1950 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94271

Nagyon jó lett a csapolás, sok segítség nekem is ez a film. Bevallom, már én is kacérkodtam, hogy a körfűrésszel oldom meg a lapolás kérdését, de a hosszú anyagoknál letettem róla.

Kösz a figyelemfelhívást.

 

Üdv.

 

Jakab

 

Előzmény: Törölt nick (94267)
Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94270

mi az a "pank"? csak mint szógyűjtőt érdekel...

Előzmény: Törölt nick (94267)
Pillanatragasz Creative Commons License 2015.06.21 0 1 94269

Ma hajnali négykor becsengetett hozzánk a szomszéd. 
Úgy meglepődtem, hogy majdnem kiesett a kezemből az ütvefúró. :)

laci19791202 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94268

Navebbe igazad van,ők csak másolgatnak sok mindent,remélem beválik  gép és meg leszel vele elégedve!

A tegnapi műhelyeshez meg csak annyit hogy kár hogy nincs egy kis műhely számára hely,de tényleg jó szomszédaid lehetnek.

Egyszer nyáron úgy alakult hogy időhiány miatt és segitség miatt  csak este 8 óra körül tudtunk haverral nekifogni kb 30 mázsa tölgy öszevágásába,mivel az anyag a garázsba volt bepakolva és este is volt igy bent vágtunk,persze két kinyitott ajtó melett hogy némi légmozgás kivigya a gázokat!Mivel haver nagy Huskvarnája volt nálam igy gondoltam megesszük sec-perc ezt a kis anyagot,(40cm es métetes rönkök,végeztünk is nem olyan soká de utánna mikor leültünk egy cigire már a kapuba állt a rendőr hogy bla bla blaa :) .

Pedig jó szomszédaink van és kertes ház de valakinek mégis csak ennyire baszta a fülét! :)

Előzmény: Rahed Lee (94266)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94267

Igen, már menet közben is rájöttem pár dologra de a videót visszanézve pl:

 

- az átlapoló (? nemtom így hívjuk-e) ) csapolás a középső kereszttartó/merevítőnél ... az priceless hogy nekiestem ráspollyal a szintkülönbség eltüntetése miatt, miközben a seggemnél meg ott a zsírúj gyalugép ... meg kell még szokni, hogy van :)

 

- mikor a 15-ös forstner fúróval küldöm az első likat, látszik hogy egy bizonyos mélységnél "megáll", habtestem majdnem mind a 106 kilójával ránehezedve sem nagyon akarta az igazságot. Akkor azt hittem göcsbe jutottam, mondom ódefaszaköszönjükemese .... Aztán rájöttem, hogy annyira betapad a forgács ami nem tud kijönni (nem csoda, nincs ilyen hosszan kihordó menet), hogy ha nem húzogatom vissza és nem hordom ki én a forgácsot, nem tud az él vágni rendesen. A "nem teli" likaknál, ahol volt egy is érintő a másik likkal, ott beleszaladt mint kés a vajba, ill a többi teli liknál sem volt már ilyen probléma.  

 

- Volt egy rész amit kivágtam, mert én is megijedtem magamtól ill nem kellene, hogy valaki esetleg utánam csinálja. De azért leírom, hogy amikor körbevágtam körfűrésszel a kerületét a fának, akkor ugye bütü oldalról is be kell vágni (vagy vésővel leütni, de szép vágást akartam), és én azt is körfűrésszel csináltam, az elsőnél. Namost felállítva olyan kicsi a szögvezető ellentartása, hogy odaszorítózva sem volt egy safety-vb győztes megoldás. Fel is adtam, és szalagfűrésszel csaptam le. (kézi fűrész+vésős megoldást a 228 centis darabnál használtam, azt "macerás" lett volna egyedül mind a kör- mind a szalagfűrészhez illeszteni, a végénél)

 

Jó nagy a műhely - jó nagynak tűnik. Kampányszerűen mozoghatok kijjebb is az "zöld zónából", de "hivatalosan" úgy állapodtunk meg (leginkább faterral, muter nem nagyon jár le ide :)) hogy a sárga vonal mögött lesz az én játszóterem:

 

 

De ott most:

 

 

- sötétség van (most vaterázok fénycsöveket, armatúrákkal együtt),

- megmaradt autóalkatrészek (öcsém cuccai, kép bal oldala, két kiba. nagy szekrény tele mindennel)

- és a leendő asztalom helyén lévő ilyen-olyan kisszekrények, csálé felületű és lábú asztal, amik most még állnak de hamarosan kalapács és fűrész alá kerülnek.

 

 

Na ez a terület kb 30nm. De kampányszerűen használhatom akár az egész garázst is, csak éjszakára/jégeső idejére legyen egy "matiznyi" beállóhely. Tartósan azért nem lehetek kijebb, mert öcsém is idejár időnként autót szerelni, vagy kocsit takarítani. 

 

Poros kocsi: de, az lesz. De mellette, a pank alatt ott figyel egy kompresszor, meló végén mindig lefújom :) Illetve ki is állok a gépsárkánnyal, ha nagyon muszáj. Pl hegesztésnél.

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (94256)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94266

Egyébként nem a kínaiak találták ki, sok Electra Beckum és Metabo-n is ott van. A kínaiak csak szolgamódon másoltak.

Előzmény: laci19791202 (94263)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94265

Szerintem is így lehet, ahogy írtad, mert a Metabo egyik leírásában is így sorolta a biztonsági kapcsolókat. Annyit tennék hozzá, hogy a választókapcsoló háromállású. Van középen egy "0". Egyébként tul sok értelme nem lehet, mert az újabb gépekről már lehagyták.

 

A másik felvetésre válaszolva, töltöttem le egy használati útmutatót (Güde GAHD 260), de ebben is csak annyi van, hogy vastagolásnál ide, egyengetésnél oda kell kapcsolni, illetve mit kell leemelni, felhajtani. Szerintem ennél többet nem érdemel ez a téma, majd gyakorlatban kipróbálom. De ehhez előbb szétszedem, majd újra összerakom :-)

Előzmény: laci19791202 (94262)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94264

A rajzot megnézve most már biztos, hogy amit leírtam a szerint vezérli a gépet. Szerintem is eléggé felesleges túlbiztosítás, de ha már gyárilag benne van a gépben akkor nem érdemes kiszerelni belőle. 

 

Előzmény: laci19791202 (94263)
laci19791202 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94263

Báár ha kina igy gondolta akkor ennek sok értelmét nem látom mert mi van ha valaki elfelejti átkapcsolni!Ennek úgy látnám értelmét ha ez a két állású kapcsoló egyben a motort is inditaná és ez mellett csak egy vészgomb lenne.

 

Előzmény: laci19791202 (94262)
laci19791202 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94262

Igen jól látod,at a két állású kapcsoló csak a mikrokapcsolókat kapcsolja (SQ 1 2 3),ugye azt  irta Rep épitő hogy 3 mikrokapcsoló van a gépen,teheát akkor ez szerintem a következő módon műxik:

SQ 1=fölső burkolat aktiválja -ekkor lehet vastagolni

SQ 2=alsó burkolatot aktiválja-ekkor lehet egyengetni

SQ 3= elszvócsőnél lévő kapcslót aktiválja-ez nélkül nem indul a gép!

A kapcsoló egyengető állásba kapcsolva zárja a SQ 2/3-at,vastagoló állásba meg az SQ 1/3-at,tehát a gép akkor indul egyengető állásba ha alul van a burkolat és van elszivócső,majd vastagolóba kapcsolva pedig csak akkor ha fölül van a burkolat és van elszivócső,ez csak egy nagyon primitiv védelmi,biztonsági funkció.

Előzmény: Rahed Lee (94260)
Barnamedvébb Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94261

most ez egy hülye kérdés, hogy nem érdemesebb-e egy felhasználói leírást vadászni a neten?

Előzmény: Rahed Lee (94260)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94260

Sajnos csak ennyire tudtam lefotózni, nem fértem bele a telefonnal. De talán látható minden. Ahogy így nézem a rajzot, én is úgy látom, hogy ez a biztonsági mikrokapcsolókat (SQ1/2/3) vezérli.

 

Előzmény: Törölt nick (94259)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94259

Nálam a két mikrókapcsoló párhuzamosítva van, bármelyiket benyomom, el lehet indítani a gépet a biztonsági kapcsolóval.

Nálad valószínűleg úgy van párhuzamosítva a két mikrókapcsoló, hogy közé van iktatva a forgótárcsás fokozat kapcsoló ami kiválasztja a megfelelő mikrókapcsolót. 

 

Ha a kést állítom akkor akkor véletlenül megnyomhatom a felső mikrókapcsoló gombját, és ha a biztonsági kapcsoló zöld nyomógombja be van ragadva akkor elindulhat a gép és  legyalulhatja az ujjaimat. (ezért szoktam kihúzni a konnektorból késállításkor a gépet) Nálad egy plusz biztonsági funkció az a tárcsás fokozatkapcsoló, de ez sem ad 100%-os védelmet, mert ha egyengető állásban van akkor ugyanúgy elindul nálad is a gép ha megnyomod az asztal melletti felső kapcsolót.

Előzmény: Törölt nick (94257)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94258

Bocs, én a mikrokapcsolókat neveztem biztonsági kapcsolónak. 

A főkapcsoló működésével tisztában vagyok, a többi gépemen is van :-)

Előzmény: Törölt nick (94257)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94257

3 db biztonsági kapcsolót???? az én gépemben csak 2 db mikrókapcsoló és 1 db biztonsági kapcsoló van. 

Az egyik mikrókapcsoló az asztal alatt van, akkor nyomódik be a gombja, ha berakom alulra az elszívó burkolatát, ekkor tudok egyengetni. 

A másik mikrókapcsoló az asztal szintjében felül van az asztal mellett, és akkor nyomódik be ha felülre szerelem át az elszívó burkolatát, ilyenkor tudok vastagolni.

A biztonsági kapcsolómon (főkapcsolón) két nyomógomb van egy sárga műanyag fedő alatt, az egyik zöld a bekapcsoló és a piros a kikapcsoló. A fedél meg tudja nyomni a pirosat a vészleállításhoz. 

 

 

Előzmény: Rahed Lee (94255)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94256

Köszi a videót, szerintem nem sokat bénáztál, nálam is menet közben jönnek az új ötletek, hogy hogyan lenne célszerű csinálni. 

Kíváncsian várom a folytatást :)

 

Szép nagy a műhelyed :) Az autót nem lepi be nagyon a por?

 

 

Előzmény: Törölt nick (94248)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94255

Szerintem is csak a három biztonsági kapcsolót aktiválja, vagy inaktiválja bizonyos esetekben. Biztosan nem forgásirány váltó, mert a késtengely mindkét üzemmódban ugyanabba az irányba forog. Emiatt kell vastagolásnál ellenkező oldalról etetni. Próbálok egy közelebbi fotót csinálni a rajzról, csak az a gond, hogy belül van és a relék betakarnak.

Előzmény: Törölt nick (94252)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94254

Ez is termelékeny megoldás :

 

 

Előzmény: Törölt nick (94253)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94253

Egy hatalmas ötlet :

 

Véletlenül akadtam erre a videóra, csak azért rakom be ide mert tudom hogy valaki itt méhkaptárakhoz gyárt kereteket. Halál biztonságos a megoldás, pontos, gyors. A szalagfűrészes kivágás sehol sincs ehhez képest.

 

Méhészeknek keret marógép

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94252

Sajnos a fotó távoli, így nem nagyon látni, hogy mi is van abban a kapcsoló dobozban a kapcsolási rajzon. Pedig szerintem itt meg tudnánk fejteni a működését. 

Elképzelésem van ugyan, hogy mire kellett az a tárcsás fokozat kapcsoló de nem vagyok benne biztos, hogy így látatlanban jó az ötletem. Látni kellene, hogy melyik vezeték hova megy a kapcsolótól. Szerintem a gépben lévő mikrókapcsolókat választja ki, hogy melyik műveletben melyiknek kell működnie, Szerintem ez egy plusz biztonsági funkció csak. 

Előzmény: Rahed Lee (94243)
laci19791202 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94251

Ő most olvasom hogy te is ezt irtad,na e most nem?vissza felé minek forgatnánknazt a tengelyt??

Előzmény: Törölt nick (94249)
laci19791202 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94250

És ha átkapcsolod akkor visszafelé forog a késtengely,az úgy pont jó.Én nem tudom elképzelni hogy forgásirányt kellene váltani ahhoz hogy egyengt vagy vastagol az ember.Persze a kapcsoló lehet hogy forgásirány váltó,de hogy nem azt vált az szerintem tuti.

Vagy mire gondoltál,mert én ezt nem értem!

 

Előzmény: Bubi504 (94247)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94249

Ööö ... gyalugépen?? o.O :-) miért jó ha visszafelé forog a késtengely?

 

Szerintem inkább valami biztonsági kapcsoló lehet. Az enyémen (Metabo HC 260 C) olyan megoldás van, hogy ha pl egyengetek, csak akkor lehet beindítani a gépet ha alulra beteszem az elszívó csonkot (az aktivál egy mikrokapcsolót). Ha nincs bent, akkor feltételezi hogy vastagolsz, de azt meg csak úgy lehet ha leveszed a kimenő asztalt, és felhajtod a forgácskivetőt (másik mikrokapcsoló aktiválása).

 

Előzmény: Bubi504 (94247)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 1 94248

Részemről szerepelhetsz egész héten, ha ilyenekkel jelentkezel :-)

 

Így még azt is megbocsájtjuk, hogy HOLA15percnélHOSSZABBvideó?? Pedig ahogy az asszony kitolja a hátlapot, azt remélem levideózta valaki! :D

 

Én meg addig is amíg, el nem készülök valami normális bútordarabbal, a mekkelek sorozatommal jelentkezek, csapolás témakör. Volt itt minden használva ... épp csak bugylibicskát/láncfűrészt nem használtam. Így is elment rá az egész napom. De végülis pontos lett ... csak szerintem igen sokat bénáztam. Az utolsó 3 csapot már nem is fúrtam/véstem ki, majd holnap (ma):

 

 

 

Előzmény: arvaiz69 (94237)
Bubi504 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 94247

Az a kapcsoló : forgásirányváltó. 

Előzmény: Rahed Lee (94243)
Bubi504 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94246

Ha a 'főnököd' tud róla és bevállalja, miért ne ? Papíron segédmunkás leszel oszt kész. 

Előzmény: Törölt nick (94244)
buats1950 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94245

Nagyon szép. A páromnak is nagyon tetszik.

 

Üdv.

 

Jakab

Előzmény: arvaiz69 (94237)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94244

Meg szeretném kérdezni kinek van itt asztalos végzetsege?

Megkeresett ma egy bútorasztalos hogy dolgozzak neki mellék állásban, látta a munkaimat (kerti szeker diszkut, apácaracsos viragtarto).

Asztalos vegzettseg nelkül el szabad vallalni szerintetek?

csak a netröl képeztem magam, semmi tanulas nem volt mestertöl.

Szoval a kerdes az ki merne bevallalni ezt?

Nyilvan nem az anyagiak miatt tennem ezt hanem a tanulas es a magam iranti bizonyitas miatt.

A mukaim jok, de a sebességgal vannak gondok picit lassu vagyok.

Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94243

Ebben nincs persely. De ahogy mondod, hogy a tiéd is ement így 25 évig, nem sürgős a csere.

Ell tárgyalt "csirkefejű" választókapcsolót is kivizsgáltam. Ez itt biztosan csinál valamit, mert egy valag kábel megy ki-be, nem hinném, hogy teljesen funkciótlan lenne. Van benne kapcsolási rajz is, de nem bírtam megfejteni.

 

 

Előzmény: Régivagyok (94229)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94242

Zoli! 

 

Ez egyre szebb :) El tudom képzelni milyen lesz kettőre :)

Írhatnál arról, hogy mit és hány rétegbe kentél rá, mert nagyon jól néz ki.

Előzmény: arvaiz69 (94233)
GPS Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94241

 

"Kár lenne érte, nagyon jó asszony, hol találnék másik ilyet!!!"

 

Te most címeket, telefonszámokat vársz?  :-)))

.

Előzmény: arvaiz69 (94238)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94240

Szia! 

Á dehogy, hova gondoltok! :- ) 

Üdv.: Zoli

Előzmény: buats1950 (94236)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94239

Szia! 

Köszönöm, várom a beszámolót! 

Üdv.: Zoli

Előzmény: jcsapo (94235)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94238

Szia! 

Kár lenne érte, nagyon jó asszony, hol találnék másik ilyet!!!  :- ) 

Üdv.: Zoli

Előzmény: Paco155 (94234)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94237

Sziasztok!

Nem akarok egész nap szerepelni, de ezek a képek múltkor lemaradtak, ezt még megosztanám veletek!!! :- ) 

Elkészítettem a szekrény teteje és a mennyezet közötti deszkát!  Már fel is raktam.

 

 

És a polc amiről beszéltem. Ilyen szép polctartó tüskét kaptam.

 

 

Üdv.: Zoli

 

 

buats1950 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94236

"Aztán kíváncsiságból a helyére próbáltuk. A feleségem a cipős szekrényre állt, én pedig beemeltem a hátlapot, utána a feleségem tartotta. Miután megállapítottuk, hogy nagyon jó munkát végeztem Ő ügyesen kitolta a hátlapot."

 

Ezt a perverziót. A cipős szekrény tetején folytattad a "lakkozást":)

Bocs, ezt nem hagyhattam ki.

Üdv.

 

Jakab

 

 

Előzmény: arvaiz69 (94233)
jcsapo Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94235

Szia!

 

Ha megjött, majd megírom, hogy mit kaptam. Bár nem nagyon szokták elsietni a küldést, előreláthatóan szerda-csütörtök magasságában várhatom a futárt.

Előzmény: arvaiz69 (94219)
Paco155 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94234

"Aztán kíváncsiságból a helyére próbáltuk. A feleségem a cipős szekrényre állt, én pedig beemeltem a hátlapot, utána a feleségem tartotta. Miután megállapítottuk, hogy nagyon jó munkát végeztem...."

 

Itt kellett volna befejezni a projektet :P

Előzmény: arvaiz69 (94233)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94233

Sziasztok!

Kis pihenés után újult erővel folytattam a munkát. Szépen felcsiszoltam, így már igazán mutatós lett!

 

Felcsiszolva:

 

 

Aztán kíváncsiságból a helyére próbáltuk. A feleségem a cipős szekrényre állt, én pedig beemeltem a hátlapot, utána a feleségem tartotta. Miután megállapítottuk, hogy nagyon jó munkát végeztem Ő ügyesen kitolta a hátlapot.

 

Pár kép erről is:  

 

 

És utána következett a lakkozás, gyors elkészültem az első sor lakk felhordásával. Holnap délelőtt felcsiszolom, portalanítom és jöhet a második sor lakkozás!

 

Íme lakkozva: 

 

 

Üdv.: Zoli

 

pajaci Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94232

Megvan!

Emeletes ágy ötletek gyerekeknek

Ma foglalkozzunk egy kicsit a lakberendezéssel, hiszen minden családban eljön az idő amikor dönteni kell, hogy milyen ágyat készítsenek a gyerekeknek. Ilyenkor célszerű megfontolni, hogy a jobb hely kihasználás érdekében  az emeletes ágy milyen legyen. A mai videóban 90[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Előzmény: pajaci (94231)
pajaci Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94231

Gratulálok, de nem találom. Merre van, mi a címe?

Előzmény: Törölt nick (94230)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94230

Most látom, hogy az index címlapjára kikerült a a hobbiasztalos blog mai cikke. :)

Régivagyok Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94229

Nem mondod hogy nincs benne bronz persely?

 

Hát akkor mégsem 1:1 ben klón a Metabóval.

 

Lehet olcsóbb venned egy bronz perselyes metabó gyári tárcsát, mint az esztergáltatás.

 

Én most vettem a nagy tárcsát 2000 forintérés van benne bronz persely.

 

Mondju a gyári danamid betétes elment 25 évig.

Előzmény: Rahed Lee (94214)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94228

Most az jutott eszembe, jobb lenne ha a felső szekrényelemet venném le. Talán így nem lenne annyira körülményes. :- )

 

Előzmény: arvaiz69 (94226)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94227

Ide kell beraknom!

 

Előzmény: arvaiz69 (94226)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94226

Szia!

Köszönöm szépen! Most már lassan a végére érek a munkálatoknak. Éppen azon gondolkodtam, hogyan fogom ezt az elemet a helyére rakni? Lehet nem utolsónak kellett volna elkészíteni!   Gyanítom, így elég macerás lesz a beillesztése. Ha nem sikerül elsőre beraknom a helyére, akkor szét kell csavaroznom a bútorelemeket és az egyik nagy ajtós szekrényt ki kell vegyem. Persze addig a felső szekrényt alá kell támasztani.  Na mikor ezzel megvagyok akkor tudom ezt az elemet a helyére rakni és rögzíteni! Az előbb a méreteket még egyszer ellenőriztem, minden rendben van, elég egy iciri piciri eltérés a derékszögben és már nem is illeszkedik rendesen! Úgy gondolom lesz vele bajom míg a helyére rakom! 

Üdv.: Zoli

Előzmény: buats1950 (94224)
buats1950 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94225

Nagyon ötletes, gratulálok.

 

Üdv.

 

Jakab

 

Előzmény: pajaci (94215)
buats1950 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94224

Nagyon szép, precíz munka. Gratulálok.

 

 

Üdv.

 

Jakab

Előzmény: arvaiz69 (94218)
Én és én, meg az Irén Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94223

Na, megvoltak a mamutfenyők :) Csak 10x10-es volt a hat méteres, de volt 7.5x15-ösből 4 db 4 méteres, és párdarab 2 méteres. Szépen körbe lettek gyalulva. Két óra volt az egész. Kellett a görgős állvány................

arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94222

Szia! 

Ma megrendeltem! Csak elfelejtettem leírni! Mivel jcsapo fórumtárs már szerdán megrendelte, ezért feltételezem hogy neki hamarabb megérkezik. Azért írtam neki,  azonnal számoljon be arról hogy mit kapott! Nagyon kíváncsi vagyok rá!!!

Üdv.: Zoli

Előzmény: Kamelot (94221)
Kamelot Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94221

Ha komolyan gondolod akkor ne variálj sokat. Ennyire olcsó mostanában nem volt és talán nem is lesz. Ha a kisebb B268 típust kapod nem a Tritont akkor sem jársz rosszul. Mostanában senki nem kapott B268 típust. Én bruttó 42 ért vettem őt éve, most 75. Nem kicsit, nagyon fölment az ára.

Előzmény: arvaiz69 (94219)
pajaci Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94220

Alapból az asztal másik oldalán dolgozok, ahol nincsenek ilyen ütközők.

Előzmény: Törölt nick (94217)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94219

Szia! 

Nem kaptam még választ levelemre. Próbáltam telefonon útólérni őket, de azt mondta az autómata hang, hogy hétköznap munkaidőben próbálkozzak. Már nincs is rá remény, hogy 21-e előtt válaszolnak!!! :-(  Hagytam azért üzenetet!  

Ha megérkezik neked, azonnal számolj be róla hogy mit kaptál!!!! 

Üdv.: Zoli

Előzmény: jcsapo (94196)
arvaiz69 Creative Commons License 2015.06.20 0 1 94218

Sziasztok!

A napokban összetáblásítottam még 2 db polcot a szekrényhez.  A polc oldalába 10 mm széles 20 mm mély nútot martam, és abba ragasztottam egy tölgyfa lécet, hogy a polc ne tudjon eldeformálódni. 

 

 

 itt még csak 7 mm mély a nút: 

 

de itt már 20 mm: 

 

 

 

Ma hazahoztam a faanyagot az asztalostól, ezt is szépen megmarta. Össze is próbáltam, először még csak ragasztás nélkül:

 

 

Itt már össze van ragasztva:

 

 

Ez lesz majd a kabátakasztó, amit vettünk hozzá. 

 

 

Na és ez pedig a kalaptartó, ezt még a munkálatok legelején elkészítettem.

 

 

 Ebéd után kis szünetet tartok, aztán szépen felcsiszolom, ha lesz időm akkor egy sorral még le is lakkozom. 

 

 

Üdv.: Zoli

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94217

Akkor csak csalóka volt a láb alatti bútorlap, ez így teljesen korrekt. 

A derékszöges vasak funkcióját most már értem, tök jó ötlet, de kicsit hosszúak a kiálló csavarok, ha nekimegy az ember akkor a csípőn jó kis foltokat lehet összeszedni miatta. Ezt az ötletet lehet hogy én is ellopom, sokat segít keret készítésnél, ragasztásnál. Csak én akkor raknám fel a vasakat, ha éppen szükség van rá. Esetleg az is megoldás lehet, hogy amikor nincs használatban és le vannak fordítva akkor egy bemart mélyedésbe besüllyednének és akkor még a vasdarabok sarkai sem és a csavar feje sem állna ki az asztal széléből. 

Előzmény: pajaci (94215)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94216

Nem tudom, hogy a te gépeden hogy van megoldva a nagy tárcsa szíjfeszítése, de az enyémen elég szar beállítani. Ráadásul piszok feszesre kell állítani a szíjat, különben a felső kicsi keréken a szíj meg tud csúszni és akkor elégeti a szíjat, ahogy nekem 2 db új szíjjal is tette. (kb 6-7000 ft volt a két szíj már nem emlékszem pontosan az árára) A feszes szíj miatt a nagy keréken az imbusz csavar alól egyszerűen kinyomta a zsírt, ezért tudott felmelegedni és megszorulni. 

Ha jól értelmezem akkor neked a nagy szíjtárcsa műanyag és nem alu mint az enyémen. A műanyag szerintem hamarabb ki fog kopni ha nincs elég kenése, illetve megolvad a műanyag. Talán neked is érdemes lenne egy csapágyat berakni oda, nem sokkal drágább mint egy persely. Én úgy csinálnám hogy egy fém perselyt beleragasztanák vagy belepréselnék a nagy tárcsába, és abba forogna a tűgörgős csapágy. Az úgy egy örök élet lenne. 

 

A beállításoknál és a tesztelésnél járasd a gépet egy 4-5 percig üresen, terhelés nélkül, úgy hogy nincs rajta a burkolat, majd amikor leállítottad ellenőrizz minden forgó alkatrészt mennyire melegedett fel. Ha még elbírja a kezed a meleget akkor nincs probléma, de ha már túl melegnek érzel valamit akkor meg kell keresni az okát.

 

Kíváncsi vagyok, hogy a te gépeden hogyan lehet állítani a fix asztalt, az enyémen sehogy. Volt is szopás vele, mert kicsit ferdén állt, és odébb kellett reszelnem az egyik lyukat pár tizeddel.  

 

Nézd meg a csavarok minőségét is, én egy csomó csavart kénytelen voltam kicserélni már újonnan, mert valami szar puha anyagból volt. 

 

Remélem csinálsz egy pár képet a géped belsejéről szétszedett állapotban is mert kíváncsi vagyok rá :)

Előzmény: Rahed Lee (94214)
pajaci Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94215

Nem lett rövid a láb, át van fúrva két bútorlapdarab, abban tud elmozdulni az anyával történő állításkor a csavar.

 

Nincs körbe szegve.

 

 

Azok az ütközők derékszög állításhoz. Ajtó, ablak, szúnyogháló, tükörkeret, stb összeállításánál ehhez hozzányomva pontos és stabil derékszöget kapok.

 

Előzmény: Törölt nick (94213)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94214

Na megvizslattam kicsit alaposabban a gépet. Ezen is csak zsíron fut a műanyag szíjtárcsa. De van alátét a zegergyűrű alatt és rendesen meg van zsírozva. Nem gondolnám, hogy ezzel itt bármi gond lenne, ha nem szárazon fut. Lehet, hogy egy bronzperselyt esztergáltatok bele, de szerintem egyenlőre marad a gyári állapot. Nincs itt sem nagy fordulat, sem nagy erőhatás. Rendesen le van áttételezve, egy 20-25 mm-es laposszíj veszi le a hajtást a késtengelyről. Jópár emberrel beszéltem, akinek ilyen gépe van, de senki sem panaszkodott, hogy gond lenne az előtoló mechanikával. Egyszerű, letisztult konstrukció, nincs benne sok hibalehetőség. Persze a súrlódó alkatrészek kenéséről gondoskodni kell.

 

De meglepően finom, átgondolt, konstrukció. Ami már biztos, ha hazaérek vele, első dolgom lesz, hogy szétszedem atomjaira. Több laza csavart, szerelési pontatlanságot találtam, nem kockáztatok. Megér 1-2 napot. De súlya az van rendesen. Szerencsére társaság van nálunk, lányom és baráti köre, a fiúkkal bírkóztattam ki a csomagtartóból és vissza:-) hát két embernek is éppen elég.

Előzmény: Törölt nick (94180)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94213

Jó lett a munkaasztal, kár, hogy egy picit rövidek a lábaik és alá kellett pakolni, de gondolom így adta ki az anyagod. A középső szorítózás jó ötlet, nekem is jól jönne néha. Látom, hogy a bútorlapot szépen beszegted körbe lécekkel, nem tudom miért, de nekem tetszik az ilyen megoldás, én is csináltam már ilyet. 

Az a sok vasdarab a kiálló csavarokkal mi célt szolgál az asztal élébe? 

 

Előzmény: pajaci (94212)
pajaci Creative Commons License 2015.06.20 0 1 94212

Én is épp az új munkaasztalom befejezésénél tartok. Javarészt abból készült ami volt itthon, csak a legfelső korpusz fehér bútorlap új. Alul felül 18-as bútorlap, középen 14-es osb, így 50mm a vastagsága. 8x4db lemezanya van beleapplikálva így a közepén is tudok szorítót használni. Néhány szorítónak levágom a fix pofáját, és hegesztek rá helyette egy rövid menetes szárat. A lábai csavarral állíthatók, egy szintbe hoztam a mellette lévő körfűrésszel, így nagy táblákat is tudok majd vágni. A körfűrész oldalára jön egy felhajtható asztalpótlás, ami a munkaasztalig ér. Az oldalán 50x5-ös laposvasból vannak az ütközők, amik oldalra fordítva az asztal síkja alá kerülnek. Épp egy szúnyogháló első két darabja van rajta, így egyszerűen megvan a pontos derékszög.

 

Kamelot Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94211

Azért a 2,4 és 3 métert ne keverjük a 6 méterrel. nem sok a difi csak a duplája. Az én asztalom is 1,1 méter hosszú. A 6 méteren való pontos magasságról és megvezetésről beszélek.

Előzmény: Törölt nick (94208)
Kamelot Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94210

Csupán csak azért nem mert 6 méteren nem keveset hajlik a palló. Neked a 6 méteren be kell kalkulálnod a hajlást a betoláskor + még hozzá ismét csak 6 méteren szabad szemmel belőni a tolási magasságot. A behúzóhenger nem fogja leszorítani az anyagot ha ezek az előbb említettek nem pontosak. Ha nem szorítja le akkor nagyobb lesz a fogás. Egy esetben nem lesz nagyobb a fogás ha a hengerek végponton vannak és nem tudnak feljebb menni, de ha ekkor végig nem párhuzamos az anyag és kicsit vastagabb akkor szorulás lesz amit a ricinus sem old meg.Hogy ezt mind betartsd nem kell különleges képesség? Rövidebb anyagnál persze megoldható. Csupán a 6 méterben kételkedem az egyedüli vastagolásba. Egyengetésnél egyértelműen nem tudod rányomni az anyagot de nem tudod belekapatni az anyagba. legfeljebb többször tolod el. de ha vastagolásnál az említettek miatt belekap akkor nincs méret tartás. Tudom ez nem érv mert lehetek kontár is de több mint húsz éve van kombinált gépem és nem lemezes barkácskategória. 25 cm szélességben 3 mm-es fogást fenyőben simán viszi (nem a Holzmann-ról van szó) Volt időm kitapasztalni az egyszemélyes lehetőségeket és a határokat mivel nincs segítségem.

Előzmény: Törölt nick (94206)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94209

Az a borítás filc??

 

o.O o.O

 

Én azt hittem konyhai munkapult vagy ilyesmi :-) De pöpec. Masszivitás az szerintem nekem is meglesz. Csak sík legyen, csak sík legyen ... na megyek is csapolni.

 

Előzmény: FüstyZ (94204)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94208

Közel sem tartom lehetetlennek.

 

Én ugyan csak 2m40 centis /deszkát? gerendát? már korábban is kérdeztem minek hívunk 88x74mm-es összeragasztott "valamit" :-) de tényleg, mindenféle flame nélkül: minek hívjuk?/ anyagot szépen, lazán alátartva amíg eléri kb a közepét, enyhén nyomva a vastagolás irányába hogy segítsd a behúzóhenger munkáját, szépen át"szaladt" a vastagolómon (az enyim csak egy picivel masszívabb talán mint Repítőé).

 

Azon kívül Repítő csinált vastagoló asztalhosszabbítást is az övéhez:

 

https://www.youtube.com/watch?v=3C_Pj_f0NO8

 

Én azért hiszem el hogy megy az, mert saját tapasztalat a majd' 3m, bőven elég kb. a felénél átszaladni és folytatni az alátartást (addig tart annyit a vastagoló asztala, főleg ha meg van hosszabbítva), illetve enyhe húzást. Ha megfelelően van vaxolva az asztal, az átszaladás idejére még talán meg sem akad. Sok gyakorlattal szerintem még nekem is menne a 6m, bár nem látok rá a közeljövőben projektet :)

Előzmény: Kamelot (94199)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94207

Gyalugép az hagyján, a flex az igazi:-)

Rendesek a szomszédok. Meg én is, mert csukott ajtónál flexelek, gyalulok. Este csak hegeszteni szoktam:-)

Előzmény: Schnitt (94203)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94206

Én sem tudtam egyedül egyengetni,  de ezt is írtam az első hozzászólásban amit Kamelot nem vett észre. Most már a vastagolást sem hiszi el, vicces :)

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=135322678&t=9104263

 

 

Előzmény: laci19791202 (94201)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.20 0 1 94205

Nagyon régen amikor még nem voltak favédő vegyszerek akkor a sima hétköznapi anyagokat rohasztottak/érleltek össze pld fokhagymát és burgonyát feldarabolták, kicsit megtörték hogy levet eresszen majd egy zárt edényben kirakták a napra. Amikor jól megerjedt, akkor leszűrték a trutyit, és azzal kenték le a szarufákat. De ugyanígy felhasználták a vöröshagyma és fokhagyma keverékét is. 

Valahol olvastam, hogy az ilyen kutyulékba ha egy kevés mézet kevertek akkor a penészedéstől is megóvták a fát. 

"Leonardó is ezt használta"

 

Előzmény: rferi (94150)
FüstyZ Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94204

Szia, olvasom belefogtál munkaasztal építésbe. Az enyém egy tábla 250x125-ös,18-as OSB, rajta a Diegoban kapható legolcsóbb filc. Jól lehet takarítani, a porszivoval szép tiszta lesz mindig. Alul hosszában két db 60x40-es zártszelvény fut végig élére állítva, alulról csavarozva. Egyik felét egy masszív kecskeláb támasztja meg, másik végén egy régi kiszuperált konyhabútor elem. Engem is meglepett, hogy mennyire masszív, rá is állhatok. Szép vízszintes, a filc miatt nem sérülnek a bútorok. Mondjuk én 90% bútorlapost csinálok. Amikor elkopik a filc, vagy már nagyon szakadt, akkor 3000 Ft-ért lecserelem. Ez 10 év alatt egyszer fordult elő. 

Előzmény: Törölt nick (94192)
Schnitt Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94203

Belvárosi sorházban gyalugép, az azért zorall :)

Bár te ismered a szomszédaidat. Nekem itt a panelben már azért kopognak, ha este 6 után bekapcsolom a dremelt.

Előzmény: Rahed Lee (94202)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94202

Sajna nincs helyem. Belvárosban lakom, négylakásos sorházban, apró elő- és hátsó kert, nincs szabad terület. A garázst lehetne kiszélesíteni kb. másfél méterrel, de az már építkezés lenne. Inkább pakolok.

Előzmény: laci19791202 (94198)
laci19791202 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94201

10x5 ös anyag felénk se gerenda,de szerintem vastagolni minden további nélkül megoldható ha ügyes az ember,na egyengetni,azt megnézném ilyen kis gépen minden segédeszköz nélkül.

Előzmény: Kamelot (94199)
pajaci Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94200

Nem egyengetésre gondoltál? A vastagságiba bedugom kijön a másik oldalt, mindegy milyen hosszú.

Előzmény: Kamelot (94199)
Kamelot Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94199

Hát azért a 10x5-ös anyagot gerendának hívni olyan mellébeszélés mint hogy azért puha hogy ne fájjon. De még ezt is 6 m-es hosszban mindenféle alátámasztás nélkül szabad kézből lehetetlennek tartom vastagolni, minőségben.

Előzmény: Törölt nick (94149)
laci19791202 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94198

Elég rosz lehet igy helyhiány miatt mindent úgy alakitani hogy jó legyen,tudom hogy nem olcsó se a vasanyag se a fa nyag se semmi de nem akarsz egy kis egyszerű költséghatékony kis mühelyt épiteni?Gondolom hely az akadna neki.Mondjuk egy 5x6m est,megváltás lenne!Beton alap kis lábazattal,erre egy fa szerkezet,vagy épp zártszelvény ha abból olcsóbban kijönne,osb lapból oldala,késöbb szigetelni is lehetne,teteje meg lehtne bitumenes lemezből/hullámlemezből.

 

Előzmény: Rahed Lee (94197)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94197

30 m2.... de szép is lenne. Álmaimban néha megjelenik, de aztán sajnos felébredek. A 70m2 már az a kategória, amit értelmezni sem tudok:-) 

Az épülő gyalugépnek is azért kellett mennie a háztól, mert nem fért el külön-

külön az egyengető meg a vastagoló. És ami a legrosszabb, hogy minden munka után el kell, hogy pakoljak, mert vissza kell állnom a garázsba. De legalább nem fajulnak el az állapotok:-)

 

Előzmény: Törölt nick (94195)
jcsapo Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94196

Szia!

 

Ha eddig nem válaszoltak, akkor valószínűleg a héten már nem fognak, az akciónak viszont 21-én vége lesz.

Ahogy több helyen is olvastam, uni-max-os  Triton B268 rendelésre a Triton TRA-001-et (2400W) hozta a futárszolgálat.

Egyébként ha esetleg mégis "csak" 2000W a motor teljesítménye, akkor is van egy nagyon jó, asztalba építhető felsőmaród. Nem hiszem, hogy e miatt ne tudnál elkészíteni valamilyen szép munkát. Ugyanavval a mechanikával a kisebb teljesítmény valószínűleg tartósabb gépet eredményezne.

Végül is a döntés a tied, én amint megkaptam a hírlevelüket, szerdán rendeltem egy ilyen akciós gépet. Az akciós árra még plusz 5% engedményt is kaptam, mert a legutóbbi vásárlásomhoz kaptam egy ilyen árengedményre jogosító kupont.

 

 

Előzmény: arvaiz69 (94176)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.20 0 0 94195

Azt a 30m2 területet hamar ki fogod nőni. Én 70m2-en alig férek már el. :) Ha összejön egy kis pénzem, akkor építek mellé egy könnyűszerkezetes 10*6 m-es OSB oldalfalú fészert és akkor pár gépet ki tudok majd oda rakni, és a garázsomból is ki tudom majd pakolni az ott száradó faanyagokat, mert most ettől nem tudok beállni a garázsba a kocsival :) De szeretnék már oda eljutni :o

Jól meg fogod csinálni azt a munkapadot, ne félj ettől, csak szép lassan nyugodtan csináld, ne szabj határidőt magadnak és akkor nem kell kapkodnod, és akkor el sem rontod, mert rengeteg időd lesz átgondolni, megtervezni a következő lépéseket. 

Előzmény: Törölt nick (94192)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.19 0 0 94194

A kezdeti nehézségek és átalakítás után már nem volt a géppel semmi probléma, azóta is rendesen használom, meg is vagyok elégedve vele. Pedig ez az egyik legolcsóbb kombi gyalugép. Persze azóta is felmegy bennem a pumpa, hogy képesek voltak csapágy nélkül megcsinálni egy gépet.

Előzmény: Régivagyok (94187)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.19 0 0 94193

Szerintem nem égeted magad, ha meglátjuk, milyen körülmények között tudsz szépet alkotni, sőt talán még nagyobb az érdem. :)

 

Javaslom, hogy ne ősszel vedd meg a faanyagot, akkor már elég párás, esős szokott lenni az idő. Ha most vagy a nyár közepén, esetleg szeptemberben megveszed és fedett helyen tárolod, akkor tavaszra már sokkal szárazabb anyagból dolgozhatsz. Csináltam méréseket ezek szerint a frissen kivágott és felszeletelt 5 cm vastag juhar és cseresznye pallóim frissen meg sem tudtam mérni a mert 40% feletti volt a nedvesség benne és a műszer kiakadt mert a maximum mérési kijelzése 40%.

Kb 6 hónappal később már csak 18%-22% körül volt nedvesség tartalma. A teljesen szoba száraz faanyag ami évek óta szárad, az meg 12-14%-os körül van de a levegő páratartam változása  miatt ez is felmegy 15-16%-ra, vagy lemegy 10%-ra. A pallókat egy szellős, fedett garázsban tárolom, ahol a szél jól átjár, szépen szabályos rakatba rendezve, így nem vetemedik. (az egyes sorok között kb 2-3 cm vastag távtartó lécek vannak, és a távtartó lécek pontosan egymás fölött vannak) 

A frissen vásárolt és még nedves faanyag bütüjét le kell festeni 2 rétegben valami olajfestékkel, esetleg vastag lazurral, akkor nem fog szétrepedni a száradás során a deszkák, pallók végei. 

Előzmény: buats1950 (94191)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.19 0 0 94192

Ahogy mondani szokták: lehet Pajtás géppel is Pulitzer-díjas fotót csinálni, meg milliós géppel is ledarálni valót.

 

Nekem is nagyon tetszik amit csináltál, meg a legfőbb zsűrid (az asszony) már kvázi zöld utat adott a folytatáshoz. Hát hajrá! :)

 

Igen, Repítőtől és itt szinte mindenkitől sokat lehet tanulni, egyelőre én is a nebuló oldalon állok még, így a tanácsokat legtöbbször kapom, remélem majd vissza is adom egyszer.

Én műhelynek való területtel szerencsére relatíve jól el vagyok látva, (egy ~30nm-es pincerész,de jelenleg anslussz alatt tartom több mint a felét). Munkaasztalnak vagyok nagyon híján, ezért most belefogtam egynek az építésébe, már legyalultam és méretre vágtam a keretnek és lábaknak valót, holnap elkezdem a csapolásokat, ez lesz számomra a legkritikusabb rész, mert ezen múlik hogy szépen szintbe lesznek-e ezek a duplán ragasztott gerendák.

 

 

És így ezen múlik hogy szépen, síkban feküdjön majd fel a munkalap. Még soha nem csináltam semmilyen bútordarabot (max renováltam), hát őszintén remélem hogy nem tüzifa lesz belőle :)

Előzmény: buats1950 (94191)
buats1950 Creative Commons License 2015.06.19 0 0 94191

Ha 2014 februárjában nem biztatsz a többi szakival együtt a kerti székek feljavításával kapcsolatban, akkor ez a vacak nem készült volna el. Ezért kimondottan hálás vagyok neked és a többieknek is a biztató szavakért. 

Távol vagyok attól hogy filmet készítsek, nincs műhelyem, az udvaron készítek mindent. A gyári béka

segge alatti kategóriás -most már hullámos asztallal rendelkező- körfűrészgéppel és a fúrógépemmel csak égetném magamat. De szívesen segítek mindenkinek amiben tudok. Azért, ha nekiállok az ablakoknak jövőre, akkor fényképeket készítek.

Nem bízom a környéken lévő fa lerakatokban, vagy asztalos üzletekbe. A vásárolt anyagok nagy része vizes, durva felületű. Idén ősszel, anyagbeszerzés lesz a feladat és jövőre történik a nagy feladat elvégzése.  

De, köszönöm a biztató szavakat.

 

Üdv.

 

Jakab

 

Előzmény: Törölt nick (94182)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.19 0 0 94190

Nem leveleztem én semmit, csak amit írtam, hogy lesz-e ákcijó, de arra nem kaptam választ. Így fogtam és megrendeltem.

 

Most megkerestem az első visszaigazoló emailt (a weben csak a link van a termékre, és az ugye most a címke nélküli). Én megesküdnék, hogy akkor min. a leírásban 2400W-os modellt láttam. 

 

De a visszaigazoló email, ami ugye egy statikus HTML csatolmányban tartalmazza a terméklistát, ez szerepel:

 

B268 Felsőmaró B268 - 2 000 W1 97 636,00 97 636,00

 

Szóval a terméknévben 2000W szerepel. Llehet hogy rosszul emlékszem, és csak a lelki szemeim előtt volt a címkés/2400W maró? Akárhogy is, a gépváz tanulsága szerint ez 2400W-os.

 

Továbbmenve: belelapoztam a magyar nyelvű leírásba (ami egyébként úgy néz ki mintha egy fénymásolatnak a fénymásolatának a fénymásolata lenne, képek katasztrofális minőségűek benne), és ezt találtam:

 

 

Olybá tűnik, hogy a csehek maguk se tudják időnként, mit adnak el ...

Előzmény: arvaiz69 (94176)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.19 0 0 94189

Ja, már értem. Az előtoló nagy tárcsájára gondoltál, ami a késtengelyről kapja a hajtást. Holnap reggel megnézem. Köszi a tippet.

Előzmény: Törölt nick (94180)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.19 0 0 94188

Tudom hogy visszaküldhetném, de nem akarooom :) Ez már az enyém! Amilyen szerencsém van, visszaküldöm, visszakapom az árát és addigra vége az akciónak, és lesz 140kHUF ha megint megrendelem. Vagy kifogok egy valamilyen hibás darabot. 

Előzmény: halaloszto (94165)
Régivagyok Creative Commons License 2015.06.19 0 0 94187

Fasza lett, most nem azért a 2 fillérért de enne a kis gépnek a  meghajtása, sokkal masszívabb mint az én Elektra beckum gépemé, és a klónjaié. Ez tiszta fém.

 

Mondjuk a nagy tárcsa így is bírt 25 évet.

Előzmény: Törölt nick (94180)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.19 0 0 94186

Én is ebben a gépben láttam először ilyet. :)

Előzmény: pajaci (94183)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.19 0 0 94185

Okosan csináltad, hogy a legkisebb ablakkal kezdted megtanulni a fortélyokat. A többiről csinálj videót a készítéséről mobillal ha tudsz, nagyon kevés a magyar nyelvű hobbiasztalos videó a youtubon. 

Előzmény: buats1950 (94178)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.19 0 0 94184

Gratulálok az új gépedhez. Én is szemeztem vele, de csak fél szemmel, mert nekem túl drágának tűnt. 

Előzmény: Törölt nick (94162)
pajaci Creative Commons License 2015.06.19 0 0 94183

Hétfogú lánckeret még sose láttam.

Előzmény: Törölt nick (94180)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.19 0 0 94182

Gratulálok, nagyon ügyes vagy, szépen megcsináltad. A színe is jó. 

Az alu pálcát ne rakd be belülre, mert ha idővel berohad és megszorul akkor nem fogod tudni szerelni. Így meg csak ha kívül van a pálca pár csepp olajat rácseppentesz és mozogni fog újra. Kár, hogy a készítés folyamatáról nem csináltál képeket vagy videót. Megnéztem volna azokat is.

 

 

Előzmény: buats1950 (94169)
pajaci Creative Commons License 2015.06.19 0 0 94181

Jobb későn mint soha :-) Azzal nagyon el lehet rontani egy munkát, vagy nagyon fellehet javítani egy elcseszettet. Legjobb estben mindkettő tökéletes.

Előzmény: buats1950 (94179)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!