A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ma kerülnek az új kések a "régi TurMix" darálódba! Remélem passzolnak bele, mert megkértem valakit és cikkszám szerint, látatlanban hozott egyet! :-) Ránézésre jó lesz! Ha nem, akkor sincs nagy bukta, 1500 pénz volt csak! :-)
"általános kérdések, válaszok és téveszmék pörögnek körbe, körbe..."
Pl. milyen téveszmék??? Csak mert e-mail-ben már találkoztam u.ezzel, hogy írtak nekem,de fórumba már nem írnak, csak olvassák! U.ezen indokok miatt, mint Te!
De egy-két téveszmét szívesen meghallgatnék! Ha van rá időd/energiád/kedved! :-)
Tényleg csak kíváncsiságból...
Vagy roszzul értem és tisztázódnak is itt a téveszmék, csak azt unod, hogy újra és újra???
Rámérni majd akkor tudok, ha kézben lesz, illetve SiD kezében. A Pt100-ra csak az elterjedtsége miatt gondolok. Nem tudom mennyire volt az SL90 idején egy félvezető alapú technika alkalmazása kézenfekvő (ilyen célra legalábbis).
Én méretre csináltattam hozzá, úgyhogy a tokozás nem mérvadó. Mérj rá egy multiméterrel, ha valamivel 100Ohm felett van az ellenállása, akkor Pt100-as. Egyébként korábban már belinkeltem hogy az enyém hogy néz ki.
Emlékeim szerint nekem ugyanebben a szituban semmit nem tudtak kínálni. Ott álltam a Turmix karral, és azt mondta a Szilágyi úr?, hogy sajna semmi belevalója nincs...
Villanymérnöknek mindig legyen 3 fajta hővezető pasztája, meg 6 fajta ragasztója, 17 darab csavarhúzója, 3 kalapácsa, 8 fogója és 3 reszelője, nomeg gyaluja. Ha még imbuszkulcsai is vannak, akkor egy helikoptert is meg tud szerelni... :-)
Ha 53-as a méret, akkor esetleg a Saeco lehet jó vagy más 53mm-es szűrő (nem sokan használnak ilyet, a La Spaziale rémlik még), de kérdés, hogy passzol-e a karba.
Bár talán a szétbontásnál kiderül milyen hőfok szenzor van a Solisban, de esélyes hogy egy Pt100-as. Ami neked be lett rakva, az milyen tokozással van ?
Értem, akkor kisérletezgetek, én a meglévő termosztát alá szorítottam be, de csináltatok egy alátétes fejűt, és akkor a termosztát csavarjával leszorítom.
A gyári, azt hiszem nyomásfokozós szűrő van a turmixhoz. Ilyen kis műanyag csöcs van rajta, ami a kávékorzós leírás szerint egyfajta műcremát gyárt a gyenge minőségű vagy rosszul darált kávéhoz is. A napokban tervezek beszerezni a korzón ajánlott la marzocco szűrőből, bár gondolom a 14 báros problémát az nem fogja megoldani.
Nekem a ~109°C vált be, de nálam a Pt100-as bent van a bojler falában (egyszer már belinkeltem). Ki kell kísérletezni hol a legjobb. :)
Egyébként meg szoktam olvasni, csak lassan kezd elmenni tőle a kedvem, mert ugyanazok az általános kérdések, válaszok és téveszmék pörögnek körbe, körbe...
A 14 bár probléma megoldása az volna ha lenne egy OPV nevű eszköz a gépedben. Ha van akkor be kell állítani 9 bárra. Ha nincs meg lehet fontolni az utólagos beépítést, nem nagy költség.
Hosszú daráló állítgatás és tamperolás tapasztalás után, immár sikerül espresszo-szerűséget kicsalni a gépből. Eddig 9-bar-on, kb 15 másodperc alatt lezubogott a kávé, ami nem volt kimondottan rossz. De... Finomabbra darálással, picit erősebb tamperral, szép 25másodperces cremás cucc jön le. Viszont most 9 helyett 14 bárral nyomja a gép. Ez okoz problémát? Nem erőltetem túl a turmix gépemet? Vegyem vissza a darálót? De akkor nem lesz meg a 25s és vizesebb lesz a kávé... A segítséget előre is köszönöm!