Keresés

Részletes keresés

HejaBajen Creative Commons License 2015.10.26 0 0 10877

Termeszetesen nem minden bevandorlo el elkülönülve panellakotelepen. Viszont forditva mar igaz a dolog, hogy a panellakotelepeken többnyire bevandorlok elnek. Sok helyen 80% aranyban.

Es a panellakotelep sem azt jelenti hogy mindenki munkanelküli drogdiler, hiszen a sokezer ember el ott, sokan teljesen elismert munkaval. Persze aki megteheti, az inkabb el kellemesebb körülmenyek között. Termeszetes hogy rengetegen tanultak tovabb egyetemen, vagy egyszerüen csak tisztessegesen elnek es dolgoznak. 

Nem is azzal van a baj, hanem hogy az orszagnak most oriasi embertömeget kellene kitanitania (svedre es/vagy szakmara). Egy irastudatlan menekültnek nem sok jövöje van itt. Kukas es buszvezetö nem lehet mindenki. Azzal is szoktak "viccelödni" hogy itt van a legtöbb diplomas taxisoför.

 

Az hogy "aki Svedorszagba jon az hozzon magaval egy szomaliai szotart" igy nyilvanvaloan hülyeseg, ilyet olyan magyarok irnak akik a kisvarosukbol sem meg leptek ki, csak a kurucinfot olvassak, es azt hiszik tudnak mindent a vilagrol. 

(Egy getto-lakotelepen tenyleg lehet hogy könnyebben boldogul az ember az arabbal/perzsaval, de az meg nem igazan Svedorszag, vagyis nem lehet az orszagra altalanositani.)

 

En sem tamogatom hogy az M1-böl tajekozodj a nagyvilagrol ;) 

 

A svedeknel ugy tudom nem nyilvanos info a bünözök szarmazasa, es persze egy ex-menekült sved allampolgar mar svednek szamit a statisztika szerint. Azt hiszem a norvegoknal volt ilyesmi statisztika, es ha ott ugy van akkor nagy esellyel Svedorszagban is.

 

Előzmény: isabellee (10875)
ggg333 Creative Commons License 2015.10.26 0 0 10876

Nem tudom , hogy csak en vagyok igy kotve de az MTV- MR vonalat csak mertekkel es szurovel hallgatom, nem tartom kiegyensulyozott mediaforrasnak.

A mostani migracio valsag kovetkezteben sokkal tobb amenedekkereso, de mar hosszu ideje celallomas az orszag. Nagyvonalakban ket migracios utvonalrol beszelhetunk. Az egyik a kozel keleti vonal (Afganisztan, Iran, Irak, Sziria, balkan es aztan Magyarorszagon vagy Horvatorszagon keresztul Eszak-Nyugat Europa). A masik a szubszarai regiobol indulva Libian, Marokkon keresztul celozza meg Olaszorszagon es Spanyolorszagon keresztul ugyanazon Eszak nyugati allamokat.

Nem, altalaban nem repulovel jonnek, mert a repulotereken szigoru okmanyellenorzes van. Afrika kozepebol, szivebol vandorolnak gyalogosan vagy autokkal csoportokban. Egyreszuk meghal az ut soran. Olyan korulmenyektol menekulnek, amelyek tukreben nem is kerdes hogy vallaljak e a kockazatos es megprobalo utat, gyakorlatilag nincs vesztenivalojuk.(ilyesmirol altalaban szo nincs amagyar kozponti mediaban, bar mondom, nem tudom kovetni rendszeresen es az az igazsag hogy felkavar a problema talalasanak a modja. (ha kiegyensulyozott tajekoztatast kell eszkozolnom , akkor magyar kozponti media-sved kozponti media/kormanyallaspont kokteljat veszem be, es annak eredojebol probalok vilagot , velemenyt formalni)

 

 

Meg messze nem  remiszto vagy borzaszto a helyzet, de persze lehet meg sokkal rosszabb. Tortenelmi perspektivaba helyezve az EU meg egy nagyon fiatal szervezet, rengeteg hianyossaggal es ez nagyon hamar kibukik. Sok mindenre nincs felkeszulve, tobbek kozott erre sem, igy nyomas alatt kell valami legyen. Mi csak bizakodhatunk, Svedorszagban komoly eroket mozgatnak meg, gondolom Nmeetorszagban is, de az egyertelmu hogy ezt csak egyutt tudjak megoldani es ebben ahelyzetben kozep es hosszu tavon nem szerencses kulonutas politikat jatszani (sajnos erre elment csaknem egy ev)

 

Ha jok az eletkorulmenyeid , ne problemazz azon hogy hol a jobb, akar igy, akar ugy a szerencsesebb reszhez tartozol, egy marek rizs nem sokat szamit.

Nekem nincs szomaliai szotaram, de en egy kis kommun kis varosaban elek. Mostantol minden kommunnek kotelezo a menekultek fogadasa , igy jobban eloszlanak majd a menekultkerok. Most egyelore az ellatasuk okoz gondot, de igazan az integracio lesz problemas.oriasi a nyelvtanarhiany peldaul, most eziranyba is probalnak kis lepeseket tenni, de az ido nem nekik dolgozik.

 

Előzmény: isabellee (10874)
isabellee Creative Commons License 2015.10.26 0 0 10875

Ez egyebkent a gettok belügye

 

Miert, Svedorszagban a muszlimok "gettok"-ban laknak? Erdekes, nalunk Amerikaban egyaltalan nincs igy. A muszlimok nem laknak gettoban, hanem elvegyulnek a lakossag kozott, es sokan kozuluk ertelmisegi. (Egy par egyetemi tanarom is muszlim volt - a legkeszsegesebb es legsegitokeszebbek voltak.) Sokkal inkabb a kinaiak laknak "gettokban". Bar ez egyaltalan nem azt jelenti, hogy a bunozes nagyobb lenne, vagy ilyesmi. Csak azt, hogy nagyon sok ember lakik kis helyen, minden kinaiul van kiirva (es angolul veletlenul se), es rettenetes budos hal szag van (mert ez a kedvenc kajajuk). Sajnos, az van, hogy egy-egy varosban (pl. New York) kineznek egy jo kornyeket, es kezdenek bekoltozni, es egy ido utan, mar senki mas nem vesz lakast/hazat, csak kinai.

Előzmény: HejaBajen (10870)
isabellee Creative Commons License 2015.10.26 0 0 10874

Kedves Foromlakok!

 

Koszonom mindenki valaszat. Elnezest, hogy nem valaszolok mindenkinek egyenileg, de mindenkinek ertekelem a valaszat!

 

En Amerikaban elek. De egy par honapja mar olvasgatom mas kulfoldi magyarok hozzaszolasat. Ugyanis, en mar megbantam, hogy itt maradtam, de mar ugy latom, hogy nincs visszaut. A ferjem is itt van (igaz, hogy magyar), a gyerekeim is itt szulettek, es van egy viszonylag jo, biztos munkahelyem.

 

Eddig ugy lattam, hogy sokan jobban jart, aki Nyugat-Europaba ment, mint Amerikaba. Svajc, Nemetorszag, Svedorszag, stb. De a menekult valsag miatt mar nem vagyok biztos. Azt hiszem, hogy ebben a topikban olvastam korabban, hogy aki Svedorszagba jon, az hozzon magaval egy szomaliai szotart.

Szoval akkor ugy latom, hogy az orszagban foleg nem a mostani migracios valsag miatt kerultek a menekultek, hanem mar korabban is. De hogy jutottak Szomaliaig ide? - felultek a repulore, es kertek egy menekult statuszt?

 

En ugy tudom, hogy Dania nem engedi at a mostani Kozel-Keleti menkulteket.

 

Azt is mondjak a hirekben (M1 - ezt az interneten keresztul tudjuk nezni), hogy a nemi eroszakot elkovetok valami 75%-a bevandorlo, mikozben az orszagnak kb. 5%-a az. Ez mennyire igaz? Es mennyire igaz, hogy a nok nem mernek kimenni az utcara, egyededul, foleg este?

 

 

 

 

gjkh1 Creative Commons License 2015.10.25 0 0 10873

Eskilstunában lakik valaki közületek?Úgy néz ki november végén interjúra megyek.

ggg333 Creative Commons License 2015.10.25 0 0 10872

A pontos szamnak  nem olvastam utanna, a hiradoban ugy emlekszem 160000 ezret mutattak de ez benne van a te intervallumodban.

Az biztos, hogy a struccpolitika sosem hoz semmi jot. Raadasul ez egy egyertelmuen olyan tema amit nem lehet megkerulni es valoszinuleg nincs hosszu tavu, jo es kivitelezheto megoldasa, raadasul sulyos erkolcsi kerdeseket vet fel letunkkel illetve a vilagrol alkotott kepunkkel kapcsolatban. Eppen ezert is fontos rola beszelgetni, ezeket a gondolatokat szem elol tartva. En azt gondolom az elmult  1-2 ev alapjan hogy sem a "nem veszunk rola tudomast" sem a "keritest huzunk es mas oldja meg" sem hozott semmifele megoldast a kerdesben, igy aztan van mit meg dolgozni rajta boven.

 

Előzmény: Gombóc XVII. Artúr (10871)
Gombóc XVII. Artúr Creative Commons License 2015.10.25 0 0 10871

Ami a számokat illeti, erre az évre én 140-190 ezer migránsról olvastam, míg jövőre ez a szám 100-170 ezer fő. (Benne idén is és jövőre is több tízezer egyedül érkező gyerek.)

Márpedig ezek hatalmas számok, ha azt számoljuk, hogy Svédországnak 9,6M lakosa van. Lakosság arányosan ez nagyobb szám mint Németországé. A hivatalos politika is egyre keményebb feltételeket emleget, mert kezdik belátni, hogy ezt Svédország már nem bírja. A határellenőrzést pedig már nemcsak az SD ("svéd Jobbik") emlegeti.

Mondjuk az számomra (aki a barbár és antidemokratikus Magyarországról érkeztem) nagyon furcsa, hogy a migráns helyzetről tartott válságértekezletre az SD-t, a harmadik legerősebb pártot nem hívják meg. Mondjuk az SD véleménye egyértelmű, de mégiscsak egy parlamenti pártról van szó. Annál is inkább érdekes ez, hogy már a többi párt is kezdi "elővenni" az SD érveit, igaz gyengébb formában.

Szóval ha össze akarnám foglalni a helyzetet, akkor azt mondanám ,hogy "egyre nagyobb a gőz a kazánban" már itt is.

Előzmény: ggg333 (10869)
HejaBajen Creative Commons License 2015.10.25 0 0 10870

Hivatalos allaspont nem letezik, legfeljebb az epp aktualis kormany allaspontja. Ez utobbi az, hogy Svedorszagnak kötelessege mindenkin segiteni. 

Most annyit "kemenyitettek be" hogy a vegleges letelepedesi engedely helyett ideiglenest akarnak adni. De a letszam-stop/limit fel sem merült.

 

Az emberek velemenyet is nehez felmerni, több okbol is:

- a svedek többnyire konfliktuskerülök, es ez most a legerzekenyebb tema. Senki sem akarja hogy lerasszistazzak. Emiatt ez pl nem tema egy munkahelyen.

- ez egy komplex kerdes, es meg ha tisztaban is van az ember a problemaval, puszta joindulatbol is inkabb elfogadja a menekülteket.

- sokan ketszinüek szerintem: a hipszter-negyedben vagy a villanegyedben hirdetik hogy refugees welcome, de csak addig amig tölük jo messzire kerülnek. A svedek messzire elkerülik a "gettokat".

 

Amugy az iszlamtol nem kell annyira tartani, a többseg nem IS tamogato, es meg mecsetbe sem jar. A kis szazalek idiotara persze figyelni kell.

Ez egyebkent a gettok belügye, ott problemasabb hogy a kevesbe vallasos muszlimokat probaljak kontrollalni a szelsösegesebb muszlimok. (Es amikor ezt szova teszi egy - bevandorlo - hölgy, azt a baloldali politikai aktivista szimplan lerasszistazza. Ez jol mutatja hogy milyen szinten van itt is a politikai parbeszed.)

 

Problema majd abbol lesz hogy ez a rengeteg uj menekült nem fog tudni hol lakni, iskolaba jarni, dolgozni, stb.

 

 

Előzmény: isabellee (10868)
ggg333 Creative Commons License 2015.10.25 0 0 10869

Svedorszagban korabban is az atlagnal tobb menekultkero erkezett a nagylelku tamogatasoknak es hagyomanyosan bevandorlobarat politikanak koszonhetoen. Tavalyi valasztasi kampanyban a bevandorlas nem is volt kerdes, gyakorlatilag politikai tabutemanak szamitott (annak ellenere hogy maganbeszelgetesekben azert rendszeresen felmerulo tema) aztan az SD (nevezzuk sved Jobbiknak) bekaszalt 15%-ot a valasztasokon es kapasbol a 3. legnagyobb part lett. Ez ev tavaszatol es plane oszetol a bevandorlasi nyomas megjobban noveket, mostmar kvazi krizishelyzetrol beszelnek, nyilvanosan (ami azt jelenti, hogy nagyon nagy lehet a gebasz). csak szemleltetesul, mult heten megduplaztak az ev vegeig prognosztizalt Svedorszagba erkezok szamat, olyan 160000 ezerre, ami az eddigi 30 milliard helyett inkabb 50-60 milliard koronaba fog kerulni. Szocialista kormany van, adokat emelnek meg persze hiteleket vesznek fel, hogy tudjak allni a koltsegeket (itta  tel, minden rendelkezesre allo helyre megprobalnak menekulteket elhelyezni). Kozben megy a mantra , hogy a tobbi EU orszagnak nagyobb szerepet kellene vallalnia a terhek eloszlasaban. Belpolitikailag a kerdesgyorsan erodalja majd akormanypartok nepszeruseget, de mivel az uj valasztastol majd minden part irtozik (biztos SD pozicioerosodest hozna) igy aztan kormanyparti-ellenzeki reszleges osszefogasbol probaljak megoldani a problemakat.

Az, hogy eliszlamosodik az orszag, nyilvanosan fel sem merul(het), a vallas gyakorlatilag maganugy. Az, hogy hogyan kerulnek Svedorszagba, ugy ahogy Svedorszagig vagy Daniaig eljutottak.

Előzmény: isabellee (10868)
isabellee Creative Commons License 2015.10.25 0 0 10868

Sziasztok!

 

Erdekelne, hogy mi a helyzet Svedorszagban a migracios valsaggal kapcsolatban.

 

A 'Bevandorlas - Problema?' (Politika) topikban mar vilagvege hangulat van. Szerintuk egesz Europa el fog iszlamosodni, de foleg Nemetorszag es Svedorszag. (Es ennek valami nemzetkozi osszeeskuves az oka.) Ti ezt hogy elitek meg? Mi a sved hivatalos allaspont, es mi az emberek velemenye?

Egyaltalan, hogy kerulnek a bevandorlok Svedorszagba? Az utvonal a Nyugat-Balkan-Ausztria-Nemetorszag. De ha Dania nem engedi at, akkor hogy kerulnek oda?

skoning Creative Commons License 2015.10.22 0 0 10867

Igen az "ägarlägenhet" kb. a magyar saját tulajdonú lakás fogalmának. de csak kb. Elég nagy a külömbség a "bostadsrätt" és az "ägarlägenhet" között költségekben és ahozzájuk tartozó administrációban is adó stb..Ezen a linken megtalálod a legtöbbet róla:

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84garl%C3%A4genhet#Referenser

 

Nem nagyon népszerü egyenlõre. csak ujonnan épült házakban van.

Előzmény: Judiit000 (10866)
Judiit000 Creative Commons License 2015.10.22 0 0 10866

kicsit utana olvastam azota, tudtok valamit az ägarlägenhet-röl? allitolag az lenne teljesen az en lakasom, lehet mar ilyeneket venni? vagy nem sok kulönbseg lenne a bostadsrätt es az ägarlägenhet között?

 

Halas köszönet elöre is : )

HejaBajen Creative Commons License 2015.10.22 0 0 10865

A bostadsrätt-re szerintem ra lehet fogni, hogy az a te lakasod. Bar tenylegesen ilyenkor is a lakasszövetseg vagy valami ilyesmi tulajdonaban marad, de amolyan "örök berleti jogot" vasarolsz vele. Az avgift amit megadnak a hirdetesekben, az a berleti dij, amit meg a bostadsrätt megvasarlasa utan is fizetned kell.

Magyarorszagi ertelemben tehat nem teljesen a tied, de gyakorlatilag megis ;)

 

Gondolom ez nem vonatkozik a villa (önallo csaladi haz) vasarlasara, csak a lakasokra (tarsashazakban). Az biztosan 100%-ban a tied lesz.

 

(De en csak bereltem eddig, tehat valaki majd kijavit ha rosszat irtam.)

Előzmény: Judiit000 (10864)
Judiit000 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 10864

sziasztok, erdekelne, hogy itt Svedorszagban, hogy muködik a lakas vasarlas, latom sok helyen, hogy bostadsrätt-et lehet venni ez lenne a sajat lakasom? vagy ha nem akkor lehet ugy venni, hogy az enyem legyen tehat nem bostadsrätt? Mi a kulönbseg akkor a kettö között?

 

Halas köszönet elöre is :)

pi20000101 Creative Commons License 2015.10.19 0 0 10863

Szia!

 

Igazad van.

 

Az akármilyent úgy értettem, ha szakmában nem sikerülne munkát vállalni, akkor bármiféle megfelelne.

 

Most sehol sem könnyű állást találni, szerintem Svédországban sem, bár lehet, hogy hamarabb megy, mint Magyarországon.

 

Nézem az AS/400-as fejlesztői állásokat, de nem találtam még.

www.stepstone.se

 

Magyarországról milyen eséllyel indul a pályázó?

 

Köszönettel:

PI

 

 

 

Előzmény: HajraMTKhajra (10860)
gjkh1 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 10862

Köszi a válaszokat!Ilyesmire számítottam.Alapvetően nagyon spórolósan vagyunk itt is.Szerintem a kezdeti túlélési szakasz hasonló lehet a M.o-i túlélési életmódunkhoz.Aztán csak jobb lehet!Reméljük!

Autót lehet kivinni?Valahol olvastam,hogy 1 évig lehet magyar rendszámmal.Erről tudna nekem valaki írni?Akkor nagyobb túlélő csomagot vihetnénk magunkkal.

Most írt a fejvadász,hogy dolgozik az ügyön.De még várni kell.Van felmondási időm is.Kiruna környékén már tudna,de délebbet javasol.Én is délebbre gondoltam.Nem a hideg,hanem a sötét a problémám.

A nyelv egész jó,németet és angolt tanultam anno.Nekem mindkettőre hasonlít.Értek sok szót.

ggg333 Creative Commons License 2015.10.08 0 0 10861

Nehez latatlanba kalkulaciot irni, mert a lakhatasi koltsegekben pl eleg nagy tud lenni a kulonbseg. Ha esetleg kisebb varosba kerultok , akkor a lakhatas meglehet sztem olyan 6-7000 koronabol, az etkezes mondjuk 2500-3000bol. a dohanyzas nem olcso mulatsag, de fogalmam sincs mekkora osszeget eget el az ember itt havonta, dohanyoskent. azt gondolom, egy fizetesbol megoldhato 3 ember szamara a megelhetes, nyilvan szukosebben.

 

Ovival kapcsolatban:

 Igen, valoban le kell adni a szulok orarendjet es az alapjan lehet vinni a gyereket ovodaba. Minden nap mennek ki aszabadba, eso nem akadaly, csizma meg esoallo oltozet az standard felszereles. A pelenkazos reszt nem tudom megerositeni, a kicsiken nyilvan van, nagyobbakon azert nem jellemzo. Es azt sem mernem allitani, hogy nem foglalkoznak veluk, mert naponta van rajzolas-festes, meseles es enekles is. Biztos ez is helyfuggo.

Előzmény: gjkh1 (10856)
HajraMTKhajra Creative Commons License 2015.10.07 0 0 10860

Az a baj, hogy most a "barmilyen munka"-ra kulonosen sokan vannak...csak iden 70ezernel tartanak a menekultek befogadasanal, plusz sokan jonnek Europa keleti felebol is...

Előzmény: pi20000101 (10857)
HajraMTKhajra Creative Commons License 2015.10.07 0 0 10859

Az egeszsegugyben mindig akad munka, komolyabb vegzettseggel pedig a fizetes sem rossz, de a nyelvet minel hamarabb el kell sajatitani, mert anelkul nem megy...

Sztem egy fizetesbol is ki lehet jonni, de ez leginkabb a lakhatas koltsegeitol fugg (berleti dij nagyon valtozo)...

Előzmény: gjkh1 (10856)
pi20000101 Creative Commons License 2015.09.28 0 0 10857

Szia!

 

Köszönöm az információt! Végigolvastam. Tudtam, hogy nagyon drága arrafelé az élet.

 

A cikk alapján nem sok esély látszik munkát kapni. Nincs ismerősöm aki ajánlana. Azért remélem, egyszerű halandó más országbelieknek is van némi remény...

 

Egyébként nem biztos, hogy életem végéig tudnék más országban élni. Szeretem Magyarországot, csak a fennálló nehézséget minél hamarabb le kell küzdeni. Ezért gondolkodom külföldben.

Magyarországon szinte már 40 év felett alig lehet állást találni, ill. itthon is kell ám a kapcsolatrendszer, itthon kell ám igazán.

 

 

E-mail címem:

levelek20000101@gmail.com

 

Üdv és köszönet!

 

Előzmény: likkatill (10855)
gjkh1 Creative Commons License 2015.09.27 0 0 10856

Sziasztok!Valaki tudna nekem egy kalkulációt írni?Mi mennyi kb.Tudom,hogy sokszor ez a téma.Meg eltérőek az igények.Vegyük úgy,hogy spórolósak vagyunk eleve.3-an vagyunk,a gyerek 2,5 éves.Végzettségünk felsőfokú egészségügyi.Párom dohányzik.Egyelőre Eskilstuna környékén vadászik a fejvadászunk.Igazából óriási fizetésre nem számíthatunk.Arra is kíváncsi lennék,hogy szerintetek egy fizuból ki lehet jönni?Nem biztos,hogy egyszerre kapunk állást,bár nem kizárt.De jó lenne tudni,mert akkor úgy kell tervezni.

Bármilyen jótanácsnak,információnak örülnénk!

Köszönjük!

likkatill Creative Commons License 2015.09.25 0 0 10855

Szia!

Itt egy cikk, bár ezt Norvégiáról írták. Volt egy ugyanilyen Svédországról is, de most nem találom. De a lényege ugyanaz.

http://hellomagyarok.hu/karrier/mi-kell-ahhoz-hogy-megelhetesi-bevandorlo-legyel-norvegiaban

 

 

Előzmény: pi20000101 (10854)
pi20000101 Creative Commons License 2015.09.25 0 0 10854

Kedves Fórumozók!

 

Szeretnék Svédországban állást keresni.

 

Közgazdász és programozó vagyok.

AS/400-on (középnagyságú számítógép) fejlesztettem biztosítási rendszereket RPG-ben több mint 10 évig. Egyelőre nem találok munkát Magyarországon sem a szakmában, sem máshol (még mosodai, takarítói munkát is szívesen vállaltam volna...).

 

Angolul tudok csak (meg oroszul - bár lassan elfelejtem), a svédet is szívesen megtanulnám.

 

A három aranyos gyerek miatt (is) sürgős lenne találni végre valamit. Szívesen kiköltöznénk, ha lenne esély munkát találni, bármit elvállalnék.

 

Bármilyen munkát elvégzek, ami adódna.

50 éves vagyok.

 

Mit kellene tennem? Hogy induljak el?

 

Előre is köszönöm a segítséget!

 

gjkh1 Creative Commons License 2015.09.20 -2 1 10853

Kemény a helyzet!

Moncsi_8 Creative Commons License 2015.09.16 0 1 10852

Most mondjam, hogy a felnőtt páromat (svéd) én tanítottam meg kezetmosni? Nem nagyon volt szokás nála. Szerencsére jó diák volt és már rendesen mos :)

Boszorka Creative Commons License 2015.09.16 0 0 10851

Ezen a pelenka dolgon mar rengeteg eve jol elamultam. Ismerösök 5 eves unokaja meg pelenkaban szaladgalt. Kerdeztem, hogy miert van ez. A valasz több helyröl is az volt, hogy igy kenyelmesebb a szülöknek. Majd ha a gyerek iskolaba megy, akkor magatol leszokik rola.

A finnek viszont igen kemenyek, ha esik ha havazik vagy fagy, a gyerekek akkor is orakat kint vannak. Taknyuk nyaluk folyik, de ez ott senkit se zavar. Nem eltem ott, de ott elö bartnö meselte. Allitolag aztan különösen edzettek lesznek a gyerekek.

Előzmény: likkatill (10849)
HajraMTKhajra Creative Commons License 2015.09.16 0 0 10850

A munkabeosztasos tortenet tenyleg igaz, es van ejszakai ugyelet...

Viszont nem nagyon van foglalkozas, inkabb hagyjak a gyerekeket "onmegvalosulni"...ez eltart az iskola 2.-3. osztalyaig...azt nem tudom, hogy ez mit is jelent...

Előzmény: likkatill (10849)
likkatill Creative Commons License 2015.09.14 -1 0 10849

Bevallom saját tapasztalatom nincs hálistennek, de több szülőtől kaptam infókat, sajnos nem sok jót mondhatnék.

 

Ha lenne e-mailed, össze tudnálak hozni olyanokkal akik élesben elmondanák neked mi a helyzet.

Amit én tudok: most kezdik bevezetni, hogy a gyerekek mossanak kezet evés előtt.

 

Általában pelenkázzák még a 3-4-5 éveseket is. (ezt két szülőtől hallottam eddig)

Egyikük Stockholm-Solna egyik magánóvodájáról beszélt, a másikuk Göteborgból való.

Mindkét szülő állítja, hogy csak 1 db felnőtt wc van 25 gyerekre és egy felnőtt mosdó. Saját tapasztalatuk, hogy a gyerekek nem mosnak kezet és inkább pelenkázzák őket, az állítólag egyszerűbb.

 

Rugalmasság - amit mindenki mondott eddig: be kellett vinni mindkét szülő munkabeosztását, mert a gyerek csak akkor lehet az oviban, ha a szülő dolgozik. Ezen én csodálkoztam, de megesküdtek, hogy így igaz.

 

Amúgy Finnország nem hasonlítható Svédországhoz. Egészen más minden. Sokkal élhetőbb, emberközelibb. El tudom képzelni, hogy vigyáznak éjjel is a gyerekekre.

 

Előzmény: gjkh1 (10848)
gjkh1 Creative Commons License 2015.09.13 0 0 10848

Sziasztok!

Milyenek a svédországi óvodák?Mennyire rugalmasak az óvónők?Szeretnék viszonyítani.Bár még bölcsis a lányom,és itt is vannak meglepetések.(Például,amikor csütörtökön szólnak,hogy következő hét kedden nem lesz bölcsi,mert csapatépítő tréning van nekik.Szóval azért bölcsis,mert dolgozom...tehát hova is rakjam?Ahova akarom.)

Egy nemrég Finnországba költözött családdal beszélgettem.Állítólag ott mindig van felügyelet,még éjszaka is üzemel,ha dolgoznak a szülők,bevihetik.Na,ezt meg nehezen tudom elképzelni.

A játszóterek tiszták?Biztos változó,de gondolom jobban ellenőrzik.

(Itt embersz*r is volt a múltkor.)

 

Sfakutya Creative Commons License 2015.08.23 0 0 10847

Göteborg környékén merre van szép látnivaló? Főleg szép svéd tájra gondolok. Olyanra vagyok kíváncsi, ami vonattal vagy busszal maximum 2 óra alatt megközelíthető.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!