Már mi is újítottunk.A férjem ma csinált pvc csőből sajtprést.Levágott egy darab csövet az aljára fakorong ki fúrogatva .A tetejére még egy korong furat nélkül és szép henger alakú lesz a sajt.Igazad van könnyebb lesz tisztán tartani.
Egyszer kétéves koromban.....aztán most nemrég megint..... :-))))
Elcsórtam egy peremes műanyag tálat a konyhából és 2-es fúróval kilyukasztgattam....ezt rá tudom tenni egy nagyobb fazékra....és szépen abba csepegtetem...
Könnyebben és jobban tisztítható és kezelhető mint a pelenka....és a sajtnak is szép formája lesz ha 2-3 órán belül megfordítom.
Erre kérjük meg Elefadát, hogy válaszoljon. Nálam úgy elkapkodják a sajtot, hogy örülök, ha van egy, max. két napja, hogy a só átjárhassa.
Nem nagyon volt még merszem és időm 1 hétnél tovább érlelgetni....azt is inkább 10 fokos hűtőben. De amennyire én tudom a gomolya inkább a 20 fok körülit kedveli.
Ha van egy kis plusz tejem, akkor fetát csinálok....az bármeddig eláll a sós savóban.....10 fokos hűtőben.
Lehet .Nem tudom még nagyon kezdő vagyok.És te milyen technológiát használsz?Az alvadék darabolását megcsináltam . Vártam hogy a savó megjelenjen .Utána minél kisebb darabokra próbáltam vágni, végül kézzel daraboltam össze és közbe kavargattam.Akkor hagytam abba mikor olyan érdekes volt fele olyan gumi,rugós a másik még olyan alvadékos volt.Nem csináltam utómelegítést .Beleszedtem textil pelenkába és hagytam csepegni 12 órát.
Nem ismerem a pepsin-t.....(hál s'tennek nálunk már nem árulták amikor sajtozni kezdtem. Kénytelen voltam ChY-Max-ra beruházni...de nem bántam meg....még másfél év után is tökéletesen olt.
Tehéntejből nekem mindig sikerült a parenyica....még kultúra nélkül is...kereken 24 óra....20-25 fok között.
De érlelni szoktam minimum egy fél napig a tejet...kb. 10 fokon.....vagy normál hűtóben egy napig. Egyszer volt, hogy nem sikerült...akkor frissen fejt tejet dolgoztam fel azonnal.
A másik gyanum...6 liter tehéntejből 1kg 10 dkg......kicsit soknak tűnik. 8-8,5 liter kecskéből szoktam kihozni 1,1 - 1,2 kg -ot....vagy ha lazábbra hagyom akkor 1,5-öt.
Leírom a történetét a 3 hete érlelt sajtomnak, hátha valaki tudja miért romlott el a végtermék :)
A történet a következő:
3 héttel ezelőtt PEPSIN-el oltottam tejet, melyet előtte 1 napig állni hagytam. Ugye a PEPSIN-ről tudni kell, hogy az alacsony PH tejet oltja. Gyönyörűen meg is aludt a tej 30 perc alatt 35 fokon.
Az alvadékot formázta, aztán sófürdő 1 napig és eltettem érlelni:
érlelés első hét: 10 celsius fokos környezetben naponta 2x forgatva
érlelés második hét: 20 celsius fokos környezetben (hogy lyukacsos is legyen) szintén 2x forgatva naponta
érlelés harmadik hét: visszavittem a 10 celsius fokra és ott forgattam megintcsak naponta 2x
A sajt állaga a harmadik héten: Egyszerűen gyönyörűen nézett ki. Szép sárga volt és kemény kéreg borította. Finom sajt szaga volt kívül. Penészedésnek nyoma sem volt.
Így hát felvágtuk, hogy megkóstoljuk: A kemény kéreg alatt még mindig fehér volt a sajt. Gondoltam sebaj az íze finom lesz... Hát nem volt az.. Borzasztóan keserű íz fogadott. Egyszerűen ehetetlen volt.
Gondolom azért lehetett, mert állni hagytam a tejet 1 napot. Többet soha nem oltok PEPSIN-el. Már van CHI-MAX oltóm, de félek máshol szúrtam el valamit és ha azzal oltok is keserű sajt lesz.
De már 3 naponta fejünk, és 3 litert se tudok leszedni, drága bakom is dolgozik rendesen, remélem kecskegyereket is csinál, nem csak az élvezet kedvéért:)
Egy ideje a fórum olvasója vagyok.Nagyon sok hasznos információt olvastam .Régebben már sikerült paneer sajtott készítenem .Szombaton viszont belevágtam a gomolya készítésbe,az itt tanultak ,olvasottak szerint.6 llter tejből lett 1kg 10 dkg .Az ordát is megprobáltam az is sikerült.A gomolyát hagytam állni 24 órát szobahőmérsékleten és gondoltam megprobálom a parenyica sajtot is elkészíteni.Azt is úgy ahogy itt olvastam.70C víz és fakanál között gyúrogatni.Nem sikerült.:( Utánaa gomoly egy része ment 20% szólébe .Egy részét pedig ledaráltam sóztam ,fűzszereztem és prészeltem 12 órán keresztűl.Érdekelne hogy miért nem sikerült a parenyica?Valamit esetleg elrontottam volna vagy nem savanyodott ki kellőkép a gomolya.Hogyan érleljem tovább őket?Halottam már hideg,meleg érlelésről .Ti az alap gomolyából még mit szoktatok készíteni?
Elnézést kérek hogy ilyen hosszú lett a levelem.Remélem nem írtam sok butaságot.
Újra nekifutottam a gomolya készítésnek, túl vagyok a kisavanyodáson (23 c. 20 óra), ez jól sikerült, megvolt a sófürdő (10 óra), de rájöttem, hogy nem tudom hol és hogyan érleljem. Van ötletetek? Pincém nincs, a kamrában meg max 50% a páratartalom. :-(, ott a hőmérséklet 13-17 fok közötti. Valahol olvastam, hogy a gomolyát akár 20 c fölött is érlelhetem. Igaz lehet ez?
most valami nagyon különös dolog készül, fogtam galajt, házitejjel (nem pasztőrözött) de semmi nem történt, aztán a tej véletlenül tólmelegedett (remélem nem forrt fel) na és gondoltam akkor teszek bele joghurtot, menteni ami menthető. nade jövök ma haza és látom, hogy semmi nem történt, hanem kicsi élesztő ízű dolgok úszkáltak benne semmi több. gondoltam rárottyantok olyan kézmelegre, és 20 perc múlva elkezdett valami massza kicsapódni, az aludtej és a joghurt között van, állagra olvadt élesztő. nem tudom mi ez, mindjárt kimegyek és leszűröm
Láttam a legutóbbi 30 órás csermajori tanfolyamon többen részt vettetek. Mi a novemberire megyünk, de nagyon várjuk már. Mesélnétek valamit, hogy milyen volt? Főleg a gyakorlati része érdekelne.
Van olyan aki most nem tudott elmenni és jön a következőre (állítólag már 10 főnél tart a létszám).
Figyelmetekbe ajánlom a múlt héten felfedezett bekesibio.hu oldalt,ahol egy nagyon profi kézműves sajtkészítő 3 részes,közel 3 órás előadását lehet látni,hallani,nagyon nagyon sok tanulsággal.A karesőbe kell beírni,hogy házi sajt készítés.
No, látod ez érdekes..mi úgy hordjuk be nekik a zöldet..és az a dolog pikantériája, hogy utánnunk már csak két ház van, és ott van egy darabka földecskénk, de....itt jön a pikantéria nem hajthatom ki őket oda, mert:
1. nem tudok villanypásztort húzni, mert egyik szomszéd se ad áramot, mert szerintük sokat zabál, hiába szállnánk bele a számlába, félnek, hogy a megnövekedett számla miatt rájuk száll az áramkommandó, hiába mondom nekik, hogy a villanypásztor szinte meg se mozdítja az órát, nem...
2. tőlünk nem tudom kivinni az áramot, mert, mint említettem még utánnunk van két ház, és ilyen hosszan nem tudok hosszabbítót kihúzni, meg nem is akarok, nem tudok 24 órát őrködni kint, hogy seki ne nyúljon hozzá, a gyerekek ne piszkálják...
3. ha körbekerítem a gatyám rámegy..
4. meghát itt van a következő probléma ezzel, ez egy zsákutca, rengeteg gyerek játszik az utcában, és hiába írom ki, hogy villanypásztor, meg ráz stb. a gyerek nem biztos, hogy nem akar feltétlenül kecskét simogatni, nyáron be szoktak jönni az udvarba egy kicsit nézelődni, meg simizni, de ha meg kint megüti őket az áram, azt nem bocsátanám meg magamnak..
5. aztán meg itt van a szomszédom is, aki nem biztos, hogy nem tenne keresztbe, sőt biztos, hogy begyújtana alánk, mert már zúgolódik a bak miatt...
Kicsit mókuskerék, de azért én bízom benne, hogy ezeket valahogy tudjuk rendezni, mert a kecskéinknek is jobb lenne, ha egy kicsit tudnának kint legelészni....majd meglátjuk mi lesz...azt már megtanultam, hogy mindenért iszonyatosan meg kell küzdeni, meg kuncsorogni, meg kilincselni, meg a számat rongyosra jártatni....