Nagyon vegyes a kép. Van tőke ami már két karral kész és terem is. Van ahol még csak a törzs vesszői nőnek. Tavasszal mindenképpen meglátom ezt a súlyuknál fogva lelógást. Az rendben van, hogy igyekezem kifelé fordítani a vesszőket, de mit csináljak azokkal amik befelé nőnek? Zöldben metszem ki? Később már nyilvánvaló lesz a kifelé növekedés, csak most problémás nekem.
Általában nem ismerik a könyvet a fák. Sosem úgy nőnek, ahogy le van rajzolva. HIHI.
Azért gondoltam erre, mert jobb a helykihasználása. Mivel a tőkéket csak 80-90 cm-re ültettem, így két soron tudom kihasználni a őket. A megvilágítottságról nem is beszélve.
A hátrányok nem érdekelnek, mert nem a gépi művelés a lényeg. Egy sor kordon ára nem a világ a ház mellett.
Sajnos A Guyot sem tudom, mert most kezdem, de majd megtanulom. Nagyon jó segítséget kapok itt tőletek. Jobbat mint a könyv.
Ha a Guyot művelést érted, akkor érteni fogod a Duplex művelést is. Ugyanaz a metszésmód csak itt két karon hagynak 1-1 szál vesszőt, ezt rákötözik vagy rácsavarják a huzalokra. A huzalok 180 cm magasan vannak, a hajtások először felfele nőnek aztán ahogy tovább nőnek súlyuknál fogva lehajlanak.
A GDC olyan mint a kordonművelés csak két huzalon, a termőkarok fel vannak kötözve a huzalokra és ezeken metszik a termőalapokat. Ezek is a súlyuknál fogva lelógnak 180 cm magasról.
Tehát az a különbség, hogy a Guyot és a Duplex esetében metszéskor levágod a huzalról a tavaly letermett vesszőt és új vesszőt kötözöl a huzalra, míg a kordon és a GDC művelésnél megmaradnak a huzalra felkötözött termőkarok és a termőalapokat metszed.
Mindkettőnek az a lényege, hogy nem kell kötözni mert magasról lelógnak és ezenkivül spórolnak az oszlopokkal is mert gyakorlatilag két sor szőlő van egy oszlopsoron T tartókkal. Nagy gazdaságokban könnyebb művelni mert gépekkel beférnek közé.
Nem értek hozzá, de mindennek szeretek utána nézni.
A GDC-t azért preferálom, mert kis helyen ad jó termést, jó megvilágítottság mellett. Nem muszáj nagy mennyiséget előállítani. Erre szolgál a metszés. Helyem sincs, hogy tonnákat vegyek le 26 tőről. Viszont jól szét lehet húzni a termőfelületet oldal irányba, nem úgy mint a Mosernél.
Arra azért figyelj oda, hogy ez egy hiperintenzív termelési technológia, ami mindenekelőtt a mennyiségre megy rá. Ha kevés szőlőd van, akkor az talán legyen inkább nagyon finom, nem? A helyedben átgondolnám a GDC alkalmazását. Nem véletlenül olyan helyen találták ki, ahol az őrült mennyiségű napsütés sokkal több szőlőt beérlel, mint itt nálunk.
Tapadásfokozó a felszívódó szerekhez is kell, hogy permetezéskor terüljön rátapadjon a levélre, ne guruljanak le a cseppek. A Quadrisban nincs ezért Nonitot szoktam hozzá tenni.
Igazad van, válasszuk az olcsóbbat, a Quadris még akkor is olcsóbb valamivel ha megvesszük hozzá a Nonitot. Nekem egyelőre nincs választási lehetőségem mert van jó fél flakon Amistarom, ezt kell elhasználni aztán majd meglátom hogyan alakulnak az árak.
A Quadris nem felszívódó szer? Akkor a tapadásfokozó miért kell(ene) hozzá?
Azt látom, hogy a két szer hatóanyaga és annak dózisa teljesen azonos, csak az egyiket gyümőlcsökre, a másikat zöldségekre és szántóföldi kultúrákra engedélyeztette ugyanaz a gyártó. Előfordul az ilyen. Ennek oka az is lehet, hogy el szeretnék kerülni, hogy a kialakuló esetleges rezisztencia miatt (ilyenről már hallottam a Quadrisnál!) a hatóanyag kerüljön tiltólistára. Tehát ha a szőlőből kiszorul, akkor még Amistrar néven vidáman futhat pl. a kalászosokra. Ha nem így volna, akkor az engedély kompletten megszűnne a hatóanyaggal készült egyetlen szerre, így meg a másik kultúrában még használható marad.
Szóval szerintem a kettő közül az olcsóbbat érdemes használni, ez pedig a Quadris. Ha betűre komolyan vesszük a Syngenta javaslatát, akkor pláne így teszünk, mert ezt ajánlja a szőlőre-bogyósokra.
A szer néhány óra alatt felszívódik a növényben, szóval tökmindegy, hogy mennyivel jobban tapad az egyik, vagy másik. Onnantól az eső nem oszt nem szoroz.
5 év alatt elfogyott a 2 decis Quadrisom, az idéntől Amistart adok a szőlőnek, mert ugyanaz mint a Quadris csak van benne tapadásfokozó is. Eddig volt mind a kettő, mind a kettővel spóroltam mert drága, de így meg lejár. Ha csak Amistart tartok hamarabb elfogy, tudok venni mindig frisset.
Én eclair-ral fogok, mert az jó a peronoszpórára, szürkepenészre és lisztharmatra is. Előtte csak 1x championnal mentem rá. Szerencsére a kevés permetezés végett sem betegedtek le a tőkék.
nekem is lenne kérdésem (mivel szőlővel abszolút nincs tapasztalatom): normális az, hogy a tavaly ősszel ültetett Cardinal oltványon, ami tavasszal kihajtott és kb fél méter, már van fürtkezdemény, azaz termés? Vagy inkább le kell szedni róla, mint a gyümölcsfáknál?
Ebben igazad van. Az oltás szemzés topci-ba feltettem pár képet a szőlő oltásaimról, de eddig senki nem reagált mire számíthatok.
Ma végre van egy normális késem, amivel az alanyt és a nemest is rendesen tudom alakítani. újra nekiesek egy szilva szemzésnek, meg újra megpróbálom a piros saszlát átoltani.
Még olyan kérdésem lenne, hogy láttam 2 féle oltást. Az egyik az ékoltás. a másik nevét nem tudom, ott az alanyt és a nemest is ferdén bevágták és egymáshoz illesztették. Melyiknek jobb az eredése? Mivel jobb az egyik mint a másik?
az oltas szemzes nem nehez es valamin lehet gyakorolni gallyakon agakon hogy alakulyon ki a kezugyesseg talan nehezebb hogy mit oltunk mibe mikor fokent meg miert en izekre vagtam az osszes ujjam mig megtanultam de az tuti minden oltasi modot megtanultam,igy kezd te is gyakoroly es menni fog a bemutatofilmek nagy segitsegemre voltak de a kezedet nem fogja senki,an aki soha nem tanul meg oltani legfelyebb csak szemezni mondjuk mert nincs kez ugyessege meg fantaziaja
Ha jól emlékszem 1999-ben lett elismert fajta és gyorsan sikeres lett , 2005-ben Nova Scotiában már több mint 14 ezer ha-on, Quebecben 21 ezer ha-on termelték. Hasonlóan népszerü az amerikai atlanti és prairie államokban is. Persze a gyors sikernek segített az Elmer Swenson név garanciája is…….
A sikere köszönhetö a hidegtürésének,- 45 C (- 38 C-t én is garantálhatok ),gyakorlatilag
rezisztens a betegségekre és az évjárattól függetlenül garantált bötermö tulajdonságának.
A fürtje 6-12 dkg, a bogyó átlag 1.5 gr, a Brix 19-20. A bora száraz, közepesen testes, gyümölcs illatú vörösbor. A kimondottan meszes talajokat nem kedveli, a hosszan tartó aszály ezt is megviseli….
A legtöbb borgazdaság keveri vagy házasítja “ nemesebb “ fajtákkal, de néhány gazdaság önmagában is termeli és palackozza. Én is házasítom kb. 0.7-1 : 1 ben más vörösborokkal...
Saját esetemböl tanulva, ha megint telepíteném akkor legalább 1.6 m tötávolsára telepíteném( nem volt kitöl tanácsot kérnem….), viszont jól tettem, hogy a Sylvoz rendszert választottam, ez pontosan ezeknek a fajtáknak tökéletes. Helyet adhatsz a növekedési erélyüknek, bö termés potenciáljuknak, de mégsem szalad ki a kezed alól, mivel az évi metszéssel kordában tudod tartani…..( Nekem a kisebb tötáv miatt a harmadik évtöl kezdve át kellett alakitani “ kétszintes Sylvoz” renszerré a hatalmas növekedési erély miatt )
Ha többet akarsz tudni a Sylvoz rendszerröl mint amit a szakirodalomban találsz, az urak itt a Fórumon biztosan segítenek elsö kézböl jövö tapasztalatokkal……
A bora:
Ha megnézed a pohárban, azt hiszem megegyezhetünk, hogy nem egy mély-bíbor színü, testes vörösborról beszélünk…….A legtöbb borbírálat ezzel megegyezö, de találni túlzott dicsérö értékeléseket is a neten..(viszont 2010-ben a Sieur de Sabrevois aranyérmet nyert az országos borversenyen (igaz , csak Kanadában…..))
Szaporító anyag:
Tudomásom szerint az egyetlen megbízható forgalmazó telep Európában tp329Fórumtárs kertje, ( hasonlóképpen ö a Regionális Marketing Direktor is ebben a fajtában és térségben)
Ha rákeresel a tp329 nickre, meg fogod találni, ha nem, úgy emlékszem néhány hsz.ben közzé tette már az e-mail címét.
Ahogyan megismertem, biztosan állítom, hogy száz százalékban fog segíteni, amiben tud….. Ha szépen beszélsz vele, talán az említett árnál jobbat is tudsz kapni……
Ha valamit kihagytam, vagy más is érdekel, majd szólsz…..
Sok sikert,
ö-m
A képek: az elsök a saját képeim, a többit a netröl szereztem.….Nemrég megtaláltam a Sabrevois családfáját, azt is közzéteszem…..
Nehéz elhinni, de már nyert aranyérmet országos borversenyen.........
SIEUR DE SABREVOIS Vin rouge — 750 ml — 11,5 % Prix régulier : 14,00 $
Médaille d'or All Canadian Wine Championships 2010 Vin rouge sec Sieur de Sabrevois 2007
Le Sieur de Sabrevois tire son nom du cépage Sabrevois babtisé ici au québec et développé par le chercheur américain Elmer Swenson. Vinifié avec macération pelliculaire, il est élevé en fût de chêne pendant plusieurs mois.
Ce Sabrevois, fumé et coloré, se disntingue par ses arômes de baies séchées et d’olives noires, ce qui en fait un vin particulier.
TEMPÉRATURE DE SERVICE : 16 à 18 °C
ACCOMPAGNEMENT : Viandes braisées • Viandes à sauce relevée •
Pâtes à sauce tomatée ou farcies au four • Fromages cendrés.
CONSERVATION : 10 à 14 °C À l’abri de la lumière Bouteille couchée
Utánanéztem a kérdésednek egy kicsit az internet segítségével.
Addig is, amig öreg muslica jelentkezik, egy gyors információ:
USA-ban fejlesztették (nenesítették, keresztezték) ki Minesota állam kontinentális (hideg!) klimájának az igényeihez. Elmer Swenson munkájának eredménye. Betgségekre kevéssé érzékeny borszőlő, nem találtam adatot arra, hogy Európában forgalmazná valaki. Ára az USA-ban 5 dollár/ tő (ha nagyobb tételben veszi valaki) Érési ideje Minesota államban augusztus vége.
Néro tipusú szőlőm levélfonákja tejeskávé színűre barnul, mintha lefestettem volna. Nem mindegyik (szerencsére) de elég sok. Volt már ilyen problémája valakinek? Kell tennem ellene valamit? Lehet, hogy csak kötözés közben a nap felé fordítottam néhány levélfonákot és ezek egyszerűen lebarnultak?
Ilyet már csináltam, egy izabella már szépen tőkévé alakault, idén már bőven terem is. Most 2 narancs ízű ilyen ígéretes, azok is szépen fejlődnek. (nem száradt el..) Van még noah, meg valami fehér szőlő, azok elég kétesek.
Szóval a dugványozás/bujtatás nekem sem olyan új dolog, csak hogy sokan a filoxérát mondták, nem akarok kísérletezni, így inkább megtanulnám az oltást. No meg van sok vadbarack fám amibe jó lenne végre valami finomabb nemest oltani/szemezni.