Apasztó kecsok tejéből készítetted, vagy vásárolt tehénből?
Tapasztalatom szerint az apasztásos tej a magas szárazanyag és zsírtartalom miatt kicsit több oltót is elbír, de az alvadék sokkal vastagabb, masszívabb mint a nyári.
Kálcium hiány szerintem most nem aktuális, inkább töggyuszi, ha a hőmérséklettel minden oké volt.
Vigyázz, pár liter pillanatok alatt elhül!
Azért gondold át mégegyszer, mi az ami változott.
A tej, ha felforralod, nem lepedékes, szemcsés. nem tapad a lábas falára?
Egy elöbbi hsz kapcsán: kecskéböl is müködik a paranyica KB: STI: 4ó Chn:24ó spontán, kultúra nélkül:48ó Most!
SŐT!!!!!!! Én voltam a legjobban meglepődve.
Kisérlet: mit lehet kihozni a fagyasztott tejből?
Kultúrával 24ó belűl,... KULTÚRA NÉLKŰL(nem véletlen kiabálok)48ó belül ...paranyicát.
Eszem megáll:-)) Hová tegyem akkor amit tanultunk, zsírgolyocskák bomlásáról, baktériumokról.
És hova tegyem a kora tavaszi, késő őszi, kultúra nélküli meg nem indulását a kecsketejnek.
A füstölt gomolya isteni lett....eddig bírtuk érlelni, nem tovább....:-))))))
Még a gyerekek is tömték magukba, pedig eddig csak a Tescos 800 Ft-os trappista volt a király....no...meg az a szar lapka sajt.
Más:
Egymás után két sajtot rontottam el....úgyhogy két napig túrós tésztát ettünk....két napig meg túrós pogácsát.
Elvileg 20-22 fok van a lakásban....de szerintem mégis a hőmérséklettel lesz a baj. Egyszerűen nem aludt meg a tej. 37 fokon kultúráztam, 35 fokon oltottam de lehet, hogy baromi gyorsan kihül. Megpróbálom 40-en kultúrázni és 37-en oltani....egy leheletnyivel több oltóval. (az oltó most egy éves....és idáig remekül működött).
Talán két-három napot érlelegettem a spejzban, ami olyan 6-8 fok körül volt. Pont azért vittem el füstölni, mert megijedtem, hogy kezd kérgesedni....(a parenyicát mindig frissen szoktam, de az pár nap alatt el is fogy).
A spejz már hűtóhideg...de nagyon száraz....úgyhogy akkor olajozom és fóliázom....
Eddig, kb.egy hónapig érzésem,vélemények szerint elég jó sajtjaim lettek.Ízével,formájával most sincs baj,csak újabban elég röglukacsosra sikerül,nem sima,vagy majdnem sima a sajttészta.Szerintem nem kólis,mert nem szivacsos.Mi lehet a gondja?Esetleg kihül nagyon a töret?Vagy rosszul merem le a savót?
Végülis sajtnak sajt lett, tömör, kemény....és olyan gumis, hogy szerintem ilyen gumis sajtot még életemben nem csináltam...kegyetlenül nyikorog a számban..
Amúgy azt a Cheddar elkészítésénél láttam, hogy csöpögtetés után felkockázzák, hogy még jobb legyen a savó leadás.Sajtruha nélkül raktam a formába, így szerintem eltömődtek a lukak ahol a savó kijöhetett volna. Ezért maradhatott benne ennyi már rájöttem.
A sófürdő is lehet emiatt nem volt hatékony, mert sok volt a savó benne és kevesebb só ment a sajtba emiatt.
Igen én is abban reménykedek, hogy csak röglyukas. De az ördög nem alszik kíváncsi vagyok a véleményekre. Azért is írtam le ilyen részletesen hátha valamilyen technológiai hibát is vétettem. A technológiával szerintetek nincs gond?
Hoztam 10 liter tejet, nem termizáltam, csak 33 fokon beoltottam. És még 50 perc alatt sem nagyon akaródzott neki a tökéletes alvadás. Nem mondhatnám, hogy májasan tört, inkább olyan renyhén, nagy nehezen felvagdaltam, próbáltam egy kicsit minden savóleszedésnél utómelegíteni, hogy legalább valami sajtféle jöjjön ki belőle. Végülis összeállt, 18 órát csöpögtettem, most van a sólébe, úgyhogy az ízéről nyilatkozni nem tudok.
Miért volt ilyen tökéletlen az alvadás? Chy max plusszal oltottam, 1,7 ml raktam bele.
A tehéntejbe több oltót kell rakni? Vagy szerintetek mi lehetett a probléma?!
4 nappal ezelőtt készítettem Chy-Max Plus-al és előtte élőflórás tejföl hozzáadásával. A tej kb. 40 perc alatt aludt meg. Felvágás után a rögnagyság kb. 1 cm volt. Ezután 12 órát csurgattam majd ismét kockákra vágtam, hogy még több savó jöjjön ki belőle. Végül formázás ismét 12 órát. Ezután a kb. 20-22 fokos környezetből átvittem 10-15 fokra. Majd 20% sófürdőbe tettem 24 órát, persze ezt már 15C fok körüli környezetben. Végül 3 napot érleltem mire kíváncsiságból az egyiket felvágtuk (2 DB-ot formáztam az alvadékból).
Felvágás után ez fogadott minket, ami a képen látható. Nem tudom az apró lyukak mik lehetnek. Kóli? Vagy csak a formázásnál nem nyomódtak össze a rögök teljesen?
ízre: Nem rossz bár még nyersnek éreztem picit. Nedves volt még belül, viszont kicsit sótlan. Nem tudom miért nem hatott a sófürdő. Lehet, hogy még érlelni kell, hogy összeálljon az íze? Vagy a tejföl kultúraként való hozzáadása miatt viselkedik így? Úgy gondolom, ha sósvizes ruhával törölgetem az érésnél lehet jobb lesz az íze. A másik darabot kb. 1 hónapig akarom érlelni legalább.
Csak a lyukakat nem tudom miért alakultak ki ilyen gyorsan. Félek nehogy elterjedjen a kóli ha az....