Keresés

Részletes keresés

manettino Creative Commons License 2011.11.22 0 0 5494

Aha. De a kultúra nem por alakú? Ez a fagyasztva szárított?

Előzmény: Kecskeb (5493)
Kecskeb Creative Commons License 2011.11.22 0 0 5493

Injekciós fecskendő a legpontosabb.....én egy gyermekorvosság kimérőedénykéjét használom.

Előzmény: manettino (5492)
manettino Creative Commons License 2011.11.22 0 0 5492

Sziasztok!

 

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a Mosonmagyaróvárról rendelt CHR Hansen kultúrát hogy a legcélszerűbb adagolni? Hogyan lehet a legpontosabban, ha házi használatra kell, max 10 liter vagy kevesebb tejhez? Van valami bevett "mértékegység", pl. 10 liter tejhez fél kiskanál, stb? Előre is köszi.

Kecskeb Creative Commons License 2011.11.22 0 0 5491

Sziasztok!

 

Ezt az oldalt most találtam.....ha valaki még nem ismerné:

 

https://www.delifarm.hu/41-pataapolas

 

pl. egész profinak látszó tej és sajthőmérő egész olcsón.....ill. körmölő olló.....stb...

Kecskeb Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5490

Az ég világon semmi....este mérgemben otthagytam...miután két három vágást ejtettem rajta próbaképpen....reggelre kőkemény kockák...40-45 fokig felmelegítem miközben kicsit aprítgatom....csepegtetem...és délután egy teljesen savanykás túró ....tök finom...csak már a fülünkön is az jön ki....

Igaz...be van kultúrázva....(mivel sajtnak indul) STI-vel...

Előzmény: elefada (5489)
elefada Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5489

És ízben semmi zavaró?

Előzmény: Kecskeb (5487)
elefada Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5488

Hát... a kimelegítés miatt egy félkemény vagy kemény alapsajt lett, annak azért kell egy kis ídő:-0

Ha az alapíz nem édes, lehet még belőle szuper sajt, bár az indulás nem ezt jelzi.

 

Előzmény: genziana (5484)
Kecskeb Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5487

Köszönöm szépen.

Képzeld a savanyodással semmi gond sincsen....oltástól 24 óra elteltével a túrónak teljesen savanykás íze van.

 

 

Előzmény: elefada (5486)
elefada Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5486

1.Anivet talán a "legolcsobb", nincs jelentősége az edénykének.

Tolnanetre elküldtem a leírást!

Francia sajt , vegyes alvasztás, DE OLTÁS 20 FOKON!!!!!!!!!!

Kisérlet: ha elérte tizenegynéhány óra után a vázolt állapotot, lukas kanállal tedd  formába, (kicsibe, kb lyuggatott 3-4dl tejfeles pohárba,) mikor engedi, forgasd.

De gyanítom , ennél a tejnél  a savanyodással is gond lesz.

Az elöbb leírt technikával a jó alapsajt sózás után akár azonnal is ehető.

Alapíz savanykás, mivel lágy sajt, kb 2 hétig áll el, tárolás hűtőben.

Kecskeb Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5485

Szia Elefada!

 

Kérdésem lenne:

 

1 literes kiszerelésben találtam Mastitest-et a neten. Kell hozzá az a négyes csésze is....vagy elég maga a folyadék és valami otthoni edénykékben is el tudom végezni a vizsgálatot?

Nem tudom milyen leírás van hozzá, de írnál pár szót, hogy te hogyan csinálod?

 

Kérdés 2:

 

Persze, megint nem sikerült a sajt.....40-50 perc után mindig megpróbálom azért felvágni....persze nem elég kemény hozzá. Mérgemben otthagyom a francba.....viszont reggelre kőkemény az alvadék....és mivel belevagdosok, ezért kockák formájában és savóval a tetején. De valami rémlik, hogy mintha (talán a franciák) így is csinálnak valami sajtfélét.....lassú alvasztásos módszerrel....

Nincs valami ötleted?

 

Köszi

 

genziana Creative Commons License 2011.11.20 0 0 5484

No..ebből a vásárolt tejből készült sajtból még mindig van.

Két formába osztottam el a 10 liter tej alvadékát, az egyik még egészben, a másikból egy 1/4 még van, a párom a tojásrántottába belekockázta, és azt mondta feltaláltam azt a sajtot, ami még meleg hatására sem nyúlik, meg nem puhul, mert a kis kockák tökre keményen egybemaradnak:))))lehet, hogy szabadalmaztatom:)))

 

 

Amúgy én most ezen a..   Mizun? nem bírok napirendre térni, a gyerekem (3.osztályos) saját szülinapi bulit szeretne...de Anya legyen ám zene!  Mondom, hát milyen zene, Halász Judit?   De Anyaaaa, hát a Mizu, meg lassú, hogy tudjunk a lányokkal táncolni:)) A lassút még csak értettem, de meg kellett néznem, hogy mi az a Mizu.....hát a szemem, meg a fülem kettéállt:))DDD  Jobb lesz, ha elkezdek lassan beszélni a gyerekkel a méhecskékről???!!!

Kecskeb Creative Commons License 2011.11.20 0 0 5483

Nincs CMT-m....de majd utánajárok.

Köszi szépen!

 

 

Előzmény: elefada (5482)
elefada Creative Commons License 2011.11.19 0 0 5482

Kimaradt:1,6ml

Előzmény: Kecskeb (5480)
elefada Creative Commons License 2011.11.19 0 0 5481

Azért nem ártana letesztelni a tejet CMT-vel, szerintem ott kell a hibát keresni.

Ha csak egy is pozitív,már nem mükszik tökéletesen az alvadás.

Normál esetben 0.17ml,  0.2 ig emelve/ liter, semmi gond.

Előzmény: Kecskeb (5480)
Kecskeb Creative Commons License 2011.11.19 0 0 5480

Apasztó kecske tejéből. 40 fokon kultúráztam, 37-en oltottam....és 40 perc múlva még 34 fok volt az (fél) alvadék. Mennyi lehet a maximum oltó, amit 8 liter tejbe beletehetek anélkül, hogy megkeseredne?

Valamivel több mint egy éves az oltó de eddig nem volt baj vele.

 

Időnként megdózom a kukoricájukat azzal a kalcium-foszfor porral a biztonság kedvéért, tehát az nem nagyon lehet gond.

Dupla falú az edény...viszonylag jó a hőtartása.

 

Nem forraltam még fel soha....mert a joghurthoz is csak olyan 94 fokig melegítem....és csak enyhe kólis jelek vannak az alján.

 

Persze, hogy működik kecskéből!

Életem első parenyicáját egy ide-oda hányódó gomolyából készítettem, ami már több napos volt...hol hűtőben volt...hol kint....aztán egyszer csak kipattant az ötlet, hogy parenyicát kell gyártani....fogtam és elsőre legyártottam a tökéletesen nyújtható kecskeparenyicát.

És aztán hónapokig kísérleteztem, amíg rájöttem, hogy kecsketejből nem lehet parenyicát gyártani....

:-))))))))

 

És természetesen lehet....ahogy neked is...meg nekem is sikerült már....csak éppen nem értjük, hogy miért sikerül néha....és miért nem.

Lehet, hogy a tej amit használsz...a mikroklíma....a hőmérséklet...a bacik körülötted...stb...stb...most éppen ilyen hatást fejtenek ki.

Valszeg bármelyikőnk próbálná most meg máshol ugyanazt, amit Te csinálsz....nem lenne belőle parenyica....

Azt hiszem a természetben és a sajtkészítésben minden igaz.....és mindennek az ellenkezője is...

 

Szóval gyártsad csak amíg működik...

 

Lassan én is elkezdem venni a tehéntejet....hogy tavaszig ....ujjgyakorlatként ...csináljak valamit...

Előzmény: elefada (5478)
elefada Creative Commons License 2011.11.19 0 0 5479

Kecskeb!  Neked írtam az előzőt, csak lemaradt.

Előzmény: Kecskeb (5476)
elefada Creative Commons License 2011.11.19 0 0 5478

Apasztó kecsok tejéből készítetted, vagy vásárolt tehénből?

 Tapasztalatom szerint az apasztásos tej a magas szárazanyag és zsírtartalom miatt kicsit több oltót is elbír, de az alvadék sokkal vastagabb, masszívabb mint a nyári.

Kálcium hiány szerintem most nem aktuális, inkább töggyuszi, ha a hőmérséklettel minden oké volt.

Vigyázz, pár liter pillanatok alatt elhül!

Azért  gondold át mégegyszer, mi az ami változott.

A tej, ha felforralod, nem lepedékes, szemcsés. nem tapad a lábas falára?

 

 

Egy elöbbi hsz kapcsán: kecskéböl is müködik a paranyica  KB: STI: 4ó Chn:24ó spontán, kultúra nélkül:48ó  Most!

SŐT!!!!!!! Én voltam a legjobban meglepődve.

Kisérlet: mit lehet kihozni a fagyasztott tejből?

Kultúrával 24ó belűl,... KULTÚRA NÉLKŰL(nem véletlen kiabálok)48ó belül ...paranyicát.

Eszem megáll:-)) Hová tegyem akkor amit tanultunk, zsírgolyocskák bomlásáról, baktériumokról.

És hova tegyem a kora tavaszi, késő őszi, kultúra nélküli meg nem indulását a kecsketejnek.

Igaz ez nyári friss tejből lett fagyasztva.:_)))

Kecskeb Creative Commons License 2011.11.19 0 0 5477

Basszus!

Most sem sikerült! Egy kicsit használt a több oltó, meg a magasabb hőmérséklet, de így sem lett "májasan" törős!

 

Túró lesz ebből is .....a szomszédnak....

:-)))))))

Kecskeb Creative Commons License 2011.11.18 0 0 5476

Üdv Elafada!

 

A füstölt gomolya isteni lett....eddig bírtuk érlelni, nem tovább....:-))))))

Még a gyerekek is tömték magukba, pedig eddig csak a Tescos 800 Ft-os trappista volt a király....no...meg az a szar lapka sajt.

 

Más:

 

Egymás után két sajtot rontottam el....úgyhogy két napig túrós tésztát ettünk....két napig meg túrós pogácsát.

Elvileg 20-22 fok van a lakásban....de szerintem mégis a hőmérséklettel lesz a baj. Egyszerűen nem aludt meg a tej. 37 fokon kultúráztam, 35 fokon oltottam de lehet, hogy baromi gyorsan kihül. Megpróbálom 40-en kultúrázni és 37-en oltani....egy leheletnyivel több oltóval. (az oltó most egy éves....és idáig remekül működött).

Na....majd meglátjuk.

 

Üdv!

Kecskeb Creative Commons License 2011.11.13 0 0 5475

Boldog vagyok, hogy segíthettem!!!

:-)))))))

Előzmény: mamasajt (5474)
mamasajt Creative Commons License 2011.11.13 0 0 5474

Igazad van! Most ismét végignéztem,jegyzeteltem +1 oldalt,és vidáman folytatom a mesterséget!

Köszi szépen.

Előzmény: Kecskeb (5467)
Kecskeb Creative Commons License 2011.11.13 0 0 5473

Talán két-három napot érlelegettem a spejzban, ami olyan 6-8 fok körül volt. Pont azért vittem el füstölni, mert megijedtem, hogy kezd kérgesedni....(a parenyicát mindig frissen szoktam, de az pár nap alatt el is fogy).

A spejz már hűtóhideg...de nagyon száraz....úgyhogy akkor olajozom és fóliázom....

Szeretném kipróbálni, hogy meddig áll el....

 

KÖSZI!!!

Előzmény: elefada (5471)
krnemarika Creative Commons License 2011.11.13 0 0 5472

Még mi is jól állunk. Napi 2x2 őra legeltetés, és 6-7 liter tej naponta.

 

A füstöléses dolog engem is érdekelne.

 

Előzmény: Kecskeb (5469)
elefada Creative Commons License 2011.11.13 0 0 5471

Ha érlelted egy kicsit, mielött füstölted, a kéreg zárodhatott.

Remélhetőleg ebben a stádiumban a penész ellen már nem kell kűzdeni.

Én átkenném olajjal , s nem túl meleg, nem túl száraz helyen érlelném.

Ha ilyen nincs, hűtő alsó polc, frissentartóba csomagolva.

Előzmény: Kecskeb (5470)
Kecskeb Creative Commons License 2011.11.13 0 0 5470

ELEFADAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!

Előzmény: Kecskeb (5469)
Kecskeb Creative Commons License 2011.11.12 0 0 5469

Hűűű....akkor mi még jók vagyunk....4 fejésre (2nap) meg van még a 8 liter 5 anyától.

Ha meg bezárják a lányok a boltot, akkor veszek tehéntejet, úgyis állandóan a parenyicáért nyúznak...téli ujjgyakorlatnak jó lesz.

Azért köszi!

:-))))

Előzmény: Törölt nick (5468)
Kecskeb Creative Commons License 2011.11.12 0 0 5467

Úgy látom atomcsapás érte a házi sajtkészítők táborát!

:-)))))

 

Pont Te tetted fel "sajtosferi" videóját a békésibio honlapról, ahol nagyon szépen elmondja, hogy mitől lesz röglyukas a sajt...

Ha megnézed megkapod a választ.

Egyébként miért baj?

Jól tud az kinézni!

:-)

Előzmény: mamasajt (5466)
mamasajt Creative Commons License 2011.11.12 0 0 5466

Sziasztok!

Eddig, kb.egy hónapig érzésem,vélemények szerint elég jó sajtjaim lettek.Ízével,formájával most sincs baj,csak újabban elég röglukacsosra sikerül,nem sima,vagy majdnem sima a sajttészta.Szerintem nem kólis,mert nem szivacsos.Mi lehet a gondja?Esetleg kihül nagyon a töret?Vagy rosszul merem le a savót?

Segítségeteket előre nagyon köszönöm!

Kecskeb Creative Commons License 2011.11.12 0 0 5465

HEEEEEEEEEELP!!!

 

Ha nem válaszoltok azonnal, akkor felvágom és megeszem!!!

Előzmény: Kecskeb (5464)
Kecskeb Creative Commons License 2011.11.11 0 0 5464

Hahóóóó! Valaki!

 

Felfüstöltem egy gomolyát. Hogyan tovább?

Fólia, alufólia? Nélkülük? Hűtve? Nem hútve?

(bár a spejz már majdnem olyan hideg mint  a hűtőm)

 

Tovább érlelődik?

 

Meddig áll el?

 

 

Köszi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!