Keresés

Részletes keresés

ZE Creative Commons License 2006.02.22 0 0 99
A kinti cég bármikor, bármit tehet, láttunk már ilyet, hogy a support megszünésével sokminden együtt járt.

Iskolai számítógép... Nem vagy sulis rendszergazda, gyanítom... Tudod milyen gyakori ilyen környezetben a "diszk gyalu, újratelepít" dolog? Egy-két iskola után naponta lenne "új reg.slot kellene" kérésed, nem is egy...

Az inkompatibilitást én megsz*vtam: Év elején töltöttem le a Notepad-od, örömködék vala neki, aztán rendeltem. Mivel PrintMusic-ból az előző évi verzió létezett, azt kaptam -- a régi fájlokkal meg gyakorlatilag kitörölhettem... No comment. (megjegyzem, némi orosz nyelvismerettel azért lehet "krákogni" is, de erre csak később jöttem rá, amikor midi-n keresztül sikerült átrakni a cuccokat...)

Ha upgrade-et veszek, akkor is jön a full doboz? Mert ebben az esetben az a 11640 Ft erőteljesen versenyképes a 29.9USD+szállítás+VÁM/ÁFA kinti árral.

Mondj 2-3 indokot, miért érdemes a 2004-es verzióról a 2006-osra frissíteni, és alszom rá egyet-kettőt.
Előzmény: makemusic (96)
PETYUS Creative Commons License 2006.02.22 0 0 98
Ja, látom már.
Előzmény: PETYUS (97)
PETYUS Creative Commons License 2006.02.22 0 0 97
> A Finale-nál évi frissítési költség van

Az mi?
Előzmény: ZE (95)
makemusic Creative Commons License 2006.02.22 0 0 96

Mi van, ha a kinti cég csődbe megy?
Nekem a MakeMusic Inc. (régen CodaMusic) kifejezetten nagymúltú, stabil cégnek tűnik, de ez is benne van a pakliban. És kétségtelen, hogy ha engem elcsap a villamos, a regisztráció is döcögősebben fog menni. :-)

 

A torta mérete adott, gyakorlatban egymás kárára lehet növekedni.
Az itthoni piac még egyáltalán nem telített. Sok suliban viszont még normális szgép sincs, nemhogy hozzáértő személyzet. A korosabb zenetanárok pedig nagyon irtóznak az új technikától. Sok esély tehát nincs a tortát növelni.
Profi progiknál amúgy nincs nagy tere a kompatitiv frissítésnek, hiszen ott nem az ár, hanem a megszerzett tudás a lényeg. Valami nagyon komoly dolognak kell történnie ahhoz, hogy valaki átálljon.

 

A Finale-nál évi frissítési költség van.
NINCS. Azaz kb. évente megjelenik egy új verzió, de egyáltalán nem kötelező rá frissíteni. A felhasználók zöme 2-3 verzióként szokott újítani.
Az upgrade mellesleg legfeljebb a kinti cégnek bolt, nekem akár bukta is lehet az aktuális árfolyamtól és mennyiségtől függően.
A PrintMusic! 2006 upgrade (9.700+) pl. kifejezetten ráfizetéses. :-(
(az olcsóbb szoftvereket is ugyanolyan áron postázzák, így relative drágábbak)

 

A csak felülről érvényes fájlkompatibilitás tényleg gonosz dolog, bár nem jellemző, hogy valaki Notepaddal kezd dolgozni, és utána vesz más régebbi verziót. (Az ingyenes Notepad verziók a nagy Finale-hoz igazodnak, és leginkább megtekintésre/terjesztésre/lejátszásra valók. A többi sw ritkábban frissül.)

Előzmény: ZE (95)
ZE Creative Commons License 2006.02.22 0 0 95
A mundér jó. Az ÁFA összege hiányzott a keretből, ezért osztottam-szoroztam, és lett USA-ból behozott szoftver. Elszámolni (áfavissza...) nem tudtam volna, így viszont legálisan kaptam meg az itthoni nettó áron.

A "Botorság, nincs itt semmi kiszolgáltatottság, ki van ez találva! Akinek újra kell telepíteni, csak idetelefonál, az intraneten törlöm az egyik regisztrációjátt, és pár perc múlva már lehet is élesíteni. De az se gond, ha éppen szabin vagyok: a progi 1 hónapig élesítés nélkül is működik."

megjegyzéseddel vitatkoznék egy kicsit...:


  • Mi van, ha a kinti cég csődbe megy?
  • Mi van, ha felhagy a termék támogatásával?
  • Mi van, ha csak az adott verzió(k) (régebbi) támogatását szünteti meg?


Tudom, hogy ebből nem lehet megélni, és az, hogy a kintről szabályosan behozott cucc költsége nagyjából azonos az itthoni nettó listaárral, az azt mutatja, hogymax. a viszonteladói kedvezmény, meg esetleg az olcsóbb szállítás (több doboz fuvaronként) az, amiből valami minimális pénz nálad marad, amit -gondolom- senki sem sajnál tőled -- én sem.

A VPID-et is elintézi a DHL, elküldték pdf-ben az igénylőlapot, amit kitöltve néhány okmány fénymásolatával vissza kellett juttatni hozzájuk. Mivel a Petzvál J. utcában is volt akkortájt dolgom, így egy rövid sétával elvittem hozzájuk, és ők a belső postájukkal juttatták ki Ferihegyre.

A kompetiív frissítéssel kapcsolatban teljesen egyetértek veled, bár egy picit finomabban fogalmaznék: A torta mérete adott, gyakorlatban egymás kárára lehet növekedni. A Finale-nál évi frissítési költség van, nem tudom, a Sibelius esetén ez hogy műx -- gondolom ott is van valami rendszeres "sarc", hiszen egy programot egy ügyfélnek egyszer eladni "nem bót" -- mármint a cégek szempontjából.

A demóval kapcsolatban anno dühöngtem egy sort: a PrintMusic-ból van X verzióm, viszont akkor, amikor vettem, a Notepad-ból egyel frissebb verzió volt kint az oldalon, és abban készült pár dolog, ami után döntöttem a sw megvételéről. Eredmény: Vagy megveszem a frissítést, hogy a Notepad-dal készült dolgaimat tudjam használni, vagy beletörődök, hogy az adott fájlokat MIDI export/import viszem át a Notepad-ból a PrintMusic-ba. Nem fizettem újabb sarcot...
Előzmény: makemusic (94)
makemusic Creative Commons License 2006.02.21 0 0 94

Kellett nekem ide hozni a fórumot. :-)))
No, akkor védjük a mundér becsületét szép sorjában:

 

1.
"HUF ár? Az USD-s árat felszorzod a bankod USD-árfolyamával, hozzárakod a DHL-es szállítási költséget, meg a VÁM-ot, illetve ÁFA-t, és megvan a forintos ár."

 

Szállítási költség: $39. A vám gyakorlatilag 0% a progira, de van csekélyke a nyomtatott kézikönyvre, és az adathordozóra. A szállítással és vámmal növelt értékre jön a 20% Áfa.
Az egészet viszonylag rugalmasan intézi a DHL, feltéve, ha van adószámod, és VPID-d (ez valami vámos azonosító). Magánszemélyeknek általában egyik sem szokott lenni. Elvétve persze átcsúszik a progi fennakadás nélkül is.

A fő probléma ott van, hogy az amerikaiak nem szoktak küldeni a magyar szabályoknak is megfelelő számlát - ott az ilyesmit sokkal lazábban veszik. Aki akar, beleköt. A másik probléma, ha az okostojás vámos a progit zongoraként, vagy DVD filmként/zeneként akarja elvámolni, és MAHASZ engedélyt kér hozzá (mindkét eset előfordult már a praxisomban). Ilyenkor sok a macera, fellebbezés, időhúzás.

 

A hiányos számlából következően a progit cégeknek nehéz elszámolni.
Ha van is számla, azt a megrendelő kapja, akire regisztrálnak, vagyis ő a licence tulajdonosa.
Idehaza viszont a regisztráció és a számla elkülönül, így pl. egy tanuló az oktatási verzióját nyugodtan veheti a gazdag nagybácsi Kft-jére, vagy egy iskola az alapítványára. Az Áfa így leírható/visszakapható, a regisztráció pedig a cégtől teljesen független. (Ez itthon mindennapos gyakorlat.)

A járulékos költségek pedig csak növelik az árrést: iparűzési adó, bankköltség, könyvelő, Tánya, … Nem akarom sajnáltatni magam, de higgyétek el, kottagrafikai progi forgalmazásából ma Magyarországon nem lehet megélni. Én is másból élek, ezen az áron jövök ki belőle bukta nélkül. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy aki tudja, szerezze be közvetlenül. De ne legyen nagyon felháborodva, ha utána csak kintről kap támogatást.

 

2.
"utána az egészet lementettem egy diszimage-be, hogy ha újra kell rakni a wendózt (mert azt sajna kell, kb. évente...), akkor ne legyen gond a limitált számú gépre telepíthető dolgával"
"Ami viszont nagyon unszimpi, az a kiszolgáltatottság. Veszélyes dolog bevállalni egy munkát úgy, hogy nem lehetek biztos abban, hogy gépmegdöglés esetén bármikor feltehetem a programot egy másik gépre."

 

Botorság, nincs itt semmi kiszolgáltatottság, ki van ez találva! Akinek újra kell telepíteni, csak idetelefonál, az intraneten törlöm az egyik regisztrációjátt, és pár perc múlva már lehet is élesíteni. De az se gond, ha éppen szabin vagyok: a progi 1 hónapig élesítés nélkül is működik.

 

3.
"sibelius+photoscore"
"nagyon áttekinthetetlen. Ha hirtelen szükségessé vált egy funkció amit addig nem használtam, biztos hogy nem ott találtam meg, ahol logikusnak gondoltam."

 

Hát igen. Hasonló érzéseim voltak, amikor a Lotus 1-2-3 táblázatkezelőről át kellett állnom az Excelre. Aki egész nap folyamatosan táblázatban motoszkál, visszasírja a mérnöki szemléletű Lotust; aki néhanapján számolgat valamit, annak az Excel egyszerűbb, simulékonyabb, átláthatóbb - szerinte tehát jobb! Mindez nagyon rokonszenves, csak ne kelljen valami bonyolultabb dolgot művelni vele.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a Finale profi kottagrafikusoknak, zenészeknek, tanároknak készült, akik minden nap, akár főállásban használják. Rengeteg mindent tud, de bele kell tanulni.
Olyasmi ez, mint a Photoshop. Ha csak havonta egyszer kéne, inkább felejtsd el. Fotó utómunkálatokhoz így én is mást használok, pedig nincs nála a mezőnyben jobb progi. Egyébként meg: annyira nem vészes, csak "belejönni nehéz".

 

4.
Kompetitív frissítési lehetőség mindkét proginál létezik.
A cégek nagy gyönyörűséggel vágnak egymás alá. Az elmaradt hasznot a frissítések díja és a káröröm pótolja...

 

5.
Végezetül: a marketing szövegeknek ne nagyon higgyetek, inkább próbáljátok ki a demót.
Ha pedig nem akartok komolyan a témával foglalkozni, használható játékszert töredék áron, vagy akár ingyen is le lehet tölteni.

 

Bocs, ha hosszú voltam.

ZE Creative Commons License 2006.02.21 0 0 93
http://www.finalemusic.com/downloads/download_file.asp?id=247
Előzmény: ZE (92)
ZE Creative Commons License 2006.02.21 0 0 92
Kompetitív frissítés, de csak a "nagyok"-ról lehet... A Sibelius telepítéshez kötött licensszel, vagy tetszőleges számban újrarakhatóan kapható? Mert azt, hogy csak kétszer engedi magát telepíteni az összes finale-termék... nos, az nagyon gázos...
Előzmény: Törölt nick (90)
PETYUS Creative Commons License 2006.02.21 0 0 91
Lehet benne valami. A Sibeliust nem ismerem, a Finale-t egy hónapig szelídítettem, mire bedöglött a vinyóm, az újra meg már nem telepítettem fel.
Amíg ismerkedtem vele, az volt az érzésem, hogy a programtermék megtervezésénél nagyon hiányzott a megfelelő személy, aki programtervező, muzsikus és kottagrafikus egyben. Az látszik minden apró részletből, hogy a Finale egy hosszú idő alatt kialakult valami, ami magán viseli a toldozás-foldozás minden nyomát. Nagyon nagy, nagyon sokat tud, és nagyon áttekinthetetlen. Ha hirtelen szükségessé vált egy funkció amit addig nem használtam, biztos hogy nem ott találtam meg, ahol logikusnak gondoltam.
Az "ütemorientált" alapállással nem tudtam megbarátkozni. Nem logikus. A változó ütemmutató és a csonka ütemek kezelése nehézkes. Sok egyéb nyűgöm is volt, de együtt lehetne élni vele, meg lehetne szokni, annyira nem vészes, csak belejönni nehéz.
Ami viszont nagyon unszimpi, az a kiszolgáltatottság. Veszélyes dolog bevállalni egy munkát úgy, hogy nem lehetek biztos abban, hogy gépmegdöglés esetén bármikor feltehetem a programot egy másik gépre. Inkább megnézem, mit tud ez a Lilypond.
Előzmény: Törölt nick (90)
ZE Creative Commons License 2006.02.21 0 0 89
HUF ár? Az USD-s árat felszorzod a bankod USD-árfolyamával, hozzárakod a DHL-es szállítási költséget, meg a VÁM-ot, illetve ÁFA-t, és megvan a forintos ár. Én Finale-t vettem így, szállítással (5-6 nap alatt (volt benn eegy hétvége...) a kezemben volt, hála a DHL-nek), VÁM-ÁFA mindennel együtt a hazai nettó ár alatt jött ki (bocs...). Lehet, hogy ez most nem így van, utána kellene számolni...

A cucc ment fel egy "szűz" windows-ra, majd reggelés, utána az egészet lementettem egy diszimage-be, hogy ha újra kell rakni a wendózt (mert azt sajna kell, kb. évente...), akkor ne legyen gond a limitált számú gépre telepíthető dolgával, bár simán adtak új regkódot, amikor volt egy összeborulás, és újra kellett rakni az egész kóczerájt.

Kottaírásra azóta a Lilypond is felkúszott, és nagyon tetszetős dolgokat sikerült vele művelni.
Előzmény: makemusic (85)
Sandor Creative Commons License 2006.02.21 0 0 86
akkor marad a sibelius+photoscore :)))
Előzmény: Törölt nick (82)
makemusic Creative Commons License 2006.02.21 0 0 85

A demo nem egyenlő a saját nyomattal...

Kipróbálni mindenképpen érdemes, de nincs semmi itthoni tapasztalat.
(Egy nagyon régi verzió működik a LFZE-n.)

 

A Finale-ban ez ketyeg: SmartScore® Lite by Musitek

A nagyobb testvér pedig itt található: http://www.musitek.com/

A SmartScore Pro regisztrált Finale felhasználóknak csak $299.00

(HUF ára nincs, még nem rendelt senki...)

 

Előzmény: Törölt nick (84)
makemusic Creative Commons License 2006.02.21 0 0 83

Pedig a demo lapokkal egészen jól működik! :-)

Ez egyébként nem a Finale hibája, hanem a hozzá adott ingyenes "Light" scané.
A fullos külön vehető, többe kerül, mint a Finale.

Előzmény: Törölt nick (82)
ZE Creative Commons License 2006.02.21 0 0 81
Tudom, csak azt _is_ meghallgattuk - ha már ott voltunk; a nagyzenekari művek esetén azért igencsak hallható néhány "összeborul minden" jellegű tutti :-( itt is-ott is.
Előzmény: Sandor (80)
Sandor Creative Commons License 2006.02.20 0 0 80
én a Miroslav cuccot nem is említettem. szerintem az ewql so gold pro/platinum az ász. az kicsit ütősebben szól a demóból.
Előzmény: ZE (79)
ZE Creative Commons License 2006.02.20 0 0 79
A Miroslav Philharmoinik demóiból a Badineire-nél elhangzott, hogy "rohannak" :)

Azt azért ne felejtsük el, hogy mp3-as demókról van szó, mert az azért elég sokat tud "takarni", ráadásul ezeket a cuccban profik rakták össze, az _elvi_ lehetőséget bemutatva -- amit egy átlag felhasználó gyakorlatilag nem fog elérni...

Most hallgatom ismét a demókat: A mély hangok összemosódnak soxor, de ez IMHO mp3-zacc. Az viszont nem, hogy rohannak...

És igen... Új világ szimfónia (Miroslav), sok hangszer, összeborulás, katyvasz...

Van, amit lehet, 6-8 hangszerig szerintem szép, meg kézben tartható a dolog, de hallható, ahogy nagyobb volumenű, tutti részeknél azért zavarosodik a dolog...


Ezekkel a cuccokkal azért igaz lehet a vicc is, hogy ti. "Világhírű vonosnégyes első- és második hegedűst, valamint brácsást keres" :-))
Előzmény: Sandor (78)
Sandor Creative Commons License 2006.02.20 0 0 78
a "nem él dolog" megfogja a lényeget. ezt úgy lehet finomítani, hogy rátesz egy human dolgot az ember a "tetejére". lehet az ének vagy hangszer. az én esetemben szólógitár, merhogy neoklasszikus metál vagy ahogy mostanában nevezik powermetal a téma :OOOOOO
Előzmény: ZE (76)
ZE Creative Commons License 2006.02.20 0 0 77
Egen, az "mennyi idő alatt lapátolták össze..." a kérdés... És az is biztos, hogy kissé "agyontekert" midi-fájlokról van szó, ami azért a Finale (mert itt ugye arról van alapban szó...) egy inputformátuma, hogy nyomtatható kottát kreáljon az ember belőle.

Amennyi munka van egy ilyen cuccal, itthon olcsóbb fogni egy hegedűst (nem, nem a háztetőn:)) és felvenni a játékát :-P
Előzmény: Sandor (75)
ZE Creative Commons License 2006.02.20 0 0 76
Tényleg szépen szól mp3-ban. Olyat kérdeztem minden kommentár nélkül, aki "némi" gyakorlattal rendelkezik a témában (bőven csókolomot köszönnek neki, és alsótagozatos kora óta hegedül...): "Valahogy nem 'él' a zene..." -- mondta. De attól még szép, viszont tuti, hogy burkológörbe-frekimenet-fázis játék van benne :-)) (Merthogy mással nem nagyon lehet játszadozni...)
Előzmény: Sandor (70)
Sandor Creative Commons License 2006.02.20 0 0 75
nem is neked szólt :))
amelyik host tudja a vsti-ket korrekten kezelni, azzal így kell szóljon!
az igazán nagy feladat a MIDI állomány létrehozása, mert ez nem csak a feljátszom stilusú dolog. a billentyűzet egy része vezérlésre szolgál, nem ad hangot. meg pedál kell a hegedűhöz, hogy a dinamikát jól lehessen utánozni. én nem vagyok otthon ezekben, csak picit ismerkedtem már ezzel a témakörrel (is).

azért befizetnék arra is, hogy mennyi idő alatt lapátolták össze ezeket a demókat ;)

amik még nagyon ütnek azokezen a honlapon leledzenek:
http://www.eastwestsamples.com/details.php?cd_index=871
itt sajnos le kell tölteni a demo-t, mert nem stream jellegű (legalábbis nálam így megy).

tán ez még brutálisabb az előzőnél is...
Előzmény: Törölt nick (74)
Sandor Creative Commons License 2006.02.20 0 0 73
az első megjegyzés a garritan stradivari-ra vonatkozik
a második meg a personal orchesrtra-ra
Előzmény: Sandor (70)
Sandor Creative Commons License 2006.02.20 0 0 72
lemaradt: be kell irni a "garritan" -t a keresőbe!
jajj mit össze bénázom :)))
Sandor Creative Commons License 2006.02.20 0 0 71
innen érdemes indulni:

http://www.bestservice.de/search.asp/en/672908a66p249p71p32
Sandor Creative Commons License 2006.02.20 0 0 70
ide fülelj be:
http://www.bestservice.de/search.asp/en/672908a66p249p71p32
az audio demó-t

:OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

pl. a brandenburgi koncerto -hihetetlen

be lehet hugyozni olyan jól szól, hallgasd végig a mintákat

de tele van az oldal hihetetlen dolgokkal...

na itt ez:

http://www.bestservice.de/search.asp/en/672908a66p249p71p32

a beethoven 5-ik szinfónia, elsőre nem mondod meg, hogy sampler!!!!!

na ne már, hogy nem lehet jó vonósokat csinálni
aki elmaradt az ADSR-nél az inkább nézzen szét a mai technológiák között, mielőtt osztja az észt....

Előzmény: Törölt nick (68)
ZE Creative Commons License 2006.02.20 0 0 69
A MIDI-ben nagyon sok dolog nincs meg, ami a kottaképhez kell. Szerintem...
Előzmény: Törölt nick (65)
Sandor Creative Commons License 2006.02.20 0 0 67
Meghallgattad a mintákat? .....
Persze semmi sem tökéletes, de ha már alapból a kötekedés megy ezerrel, akkor én inkább csendesen, silent módban (nem) követem az eseményeket tovább *<:-#
Előzmény: ZE (64)
ZE Creative Commons License 2006.02.20 0 0 64
Ellenkeznem kell... Zongorán még csak-csak, hiszen a különböző hangokat létrehozó szorosan vett fizikai rendszerek (húr) sokkal kevésbé hatnak egymásra, mint egy fúvós hangszernél, vagy pláne egy vonósnál, ahol az adott húr fizikai paramétere is (hossza) , meg a gerjesztése (vonó mozgása) is változik, és ezeknek a tranzienseknek a "milyensége" adja az átkötést -- amitől élő lesz az egész. Lehet "mímelni" bizonyos korok stílusait, ezt tudja több midi-s program is, de azok elsősorban a tempóval, illetve a kész anyag burkológörbéjével "játszadoznak" -- jobb esetben az egyes hangszerek/hangszercsooprtok hagjának a fázisával is.

Ezeknél a hangszereknél a hangok kötésmódja is sokféle lehet, ami a hagyományos ADSR-görbés, mintaegymásutánpakolós, esetleg fázistologatós módszerrel nehezen képezhető le. Szerintem...
Előzmény: Sandor (63)
Sandor Creative Commons License 2006.02.20 0 0 63
helyesen: east west quantum leap, csak elgépeltem. (EWQL)
Előzmény: Sandor (62)
Sandor Creative Commons License 2006.02.20 0 0 62
Igen, kezel. Például a Garritan Personal Orchestra VSTI-t.
Amúgy jó zenekari hangzáshoz kéretik belehallgatni az east west quantum lead honlapján a symphonic orchestra gold/platinum demo mp3 cuccokba. Még hogy nem lehet természetes hangzást csinálni sample alapon :P
Előzmény: Törölt nick (60)
makemusic Creative Commons License 2006.02.18 0 0 61

"lehet-e valaha szgéppel olyan hangot generálni ami megtévesztésig hasonló egy nagyzenekari felvételhez"
Szvsz még a Finale-val sem lehet, tessék többet Operába v. koncertekre járni!
Ha közben tekernél a potméteren, a Te füledben van a baj. :-)

 

"a Finale kezel-e más VST pluginokat a sajátján kívül?"
Tudtommal nem, de független szakértők külön árulják a sajátjaikat.
A MakeMusic pedig egy ideig ingyen osztogatta a plugin-író SDK-t.
Talán most is hozzá lehet jutni, ha tényleg van kedved fejleszteni.
Ebből akár pénzt is lehet csiholni.

 

PS: A lelkes amatőrökből lesznek a kuncsaftok...

Előzmény: Törölt nick (60)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!