Keresés

Részletes keresés

aknil Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52184

Nálam cefréje válogatja, hogy meddig megyek le. Ha 10-15%-os lejövőben már nem érzek semmi aromát (esetleg kifejezetten kellemetlen ízeket/illatokat érzek), akkor abbahagyom. Ha viszont 10% alatt is kellemes aromák jönnek, akkor tovább főzöm. Szóval ha van elég időd/energiád -- és nem érzel kellemetlen aromákat! --, akkor sztem nyugodtan főzd tovább, ameddig gondolod.

Előzmény: wolf rider (52182)
Géza666 Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52183

Lehet addig főzni, ha éppen ez a mániája, csak nagyon sok energiát pazarol.

 

Előzmény: wolf rider (52178)
wolf rider Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52182

Aha értem köszönöm!

De ő nem csak az alkohol veszi ki hanem pl.: tegyük fel van a lejött alszesz 35°-os de a kifolyó párlatban már semmi alkohol nincs, és még addig egedi a (vizet) ha annak nevezhetem amíg a már lejött 35°-os párlat fel nem hígul 25°-ig

Előzmény: vf1 (52180)
norris53 Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52181

Ha ott leszel ?!

Ha nem akkor is !! :-))

Kupeci kolléga !

Előzmény: kupeci (52171)
vf1 Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52180

Az első adagot addig kell főzni míg az összes alkoholt ki nem nyered a cefréből.

A tisztázás feladata az ízek, aromák kinyerése.

Előzmény: wolf rider (52178)
rézműves1 Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52179

...nincs új a nap alatt...már Paracelzus és Leonardó is használta...de az araboktól tanulták...

Előzmény: penc (52168)
wolf rider Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52178

Üdv mindenkinek!

Egy kérdésem lenne ismét,

Konzultáltam egy illetővel aztmondja ő addig főzi az alszeszt amíg az összes lejött párlat nem lesz 25° -os

az lenne a kérdésem ez mit befolyásol a párlaton, miként hat az ízre aromára stb..

Mert lehet én is megpróbálkoznák így főzni, igaz a "nagykönyvben" az áll addig kell főzni amíg a kijövő alszesz 10-15°-os

 

 

snapszmester Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52177

Működik a dolog, de nem túl hatékony.

A hűtéstől kifagynak a vízkristályok és az alkoholban búsabb lé leönthető. A vízben is marad alkohol és az alkoholban is marad víz.

Ha ez a kóser akkor én maradok a goj módszernél.:-)

Előzmény: penc (52168)
Feriba51 Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52176

Üdv Penc!

 

..."A zacskó közepén egy barnás színű egybefagyott tömb látható, körülötte a víztiszta almapálimka."..

 

Szerintem lehet valami a dologban, csak a megfigyelés egy pár pohár pálinka után történhetett:-))))

Csak azért mondom, mert szerintem az egybefagyott barnás tömb körül víztiszta víz lehetett és a barnás tömböt úgy hasznosították, hogy kifőzték pálinkának.

Ez a vélemény azon a megfigyelésen alapszik, hogy előfordult szülőfalumban egy két szegény emberrel, hogy nem volt pincéjük és a fészerben tartották a bort. Na, még egy kemény tél is jött néha, amikor a hordóban a bor részlegesen megfagyott. Ilyenkor a gazda nagyon büszke volta borára, pláne az alkohol tartalmára. Szomorú akkor lett, amikor kiolvadt az alul, oldalt kivált, megfagyott víz s a borból már csak egy felvizezett gyenge minőségű lőre lett, hisz az alkoholos részét megitta, amikor csak az volt folyékony.

 

Tehát el tudom képzelni, hogy hideg hatására, valamilyen csoda közbejárásával kiválik a nehezebb víz, alul, oldalt és egy töményebb alkoholos (könnyebb) folyadék marad középen.(esetleg később ez is lefagyhat ha eléggé lehűtik a cuccost)

Mindenesetre nem kis képzelő erő kell hozzá:-))))

Jó nedűt!

Előzmény: penc (52168)
aknil Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52175

Nem is tudom, minek szenvedtünk idáig a főzéssel!? Asszem, mindján be is rakok egy adag barack-cefrét a frigóba, oszt holnap reggel már kezdhetem is a napot friss kajszi pálinkával. Végül is, ha az ifjú Einsteinnek sikerült maghasadással előállítania a buborékos söratomot, akkor ez is sikerülhet...

 

 

Előzmény: comad (52174)
comad Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52174

Mi az elve? Nem vágom.

Előzmény: Törölt nick (52173)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52173

Ezt hívják fagydesztillásnák. Nagyon régi módszer, állítólag az oroszok használták vodkakészítésre, mivel nem volt desztillálójuk, de hideg az volt a tajgán.

Előzmény: penc (52168)
comad Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52172

Nem is tudom. Tény hogy más-más szeszfokú folyadéknak más-más a fagyáspontja, de egy zacskó almabornak ugyanakkora mindenütt, vagy az egész fagy meg, vagy semmi. Gondolom én. Lehetett még ott valami bibsi trükk...

Előzmény: penc (52168)
kupeci Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52171

Hali Norris  (52163)!........

Előzmény: kupeci (52162)
templomhegyi Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52170

igaz ,a parasztbácsi is eljutott a szekérrudtól a fogpiszkálóig (ha elnemba..ta)

Előzmény: kupeci (52166)
murasake Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52169

Szia Gasparius!

 

Lenne egy kérésem, add már meg légyszí az "olajos edény" méreteit.

Ma igazolták vissza a megrendelésem a főzőre - az is 30-as - de csak jövő keddre ígérték a kézbesítést.

Jövő hétvégén azonban már elutazunk, addigra a már leforrt cefrémet le kéne nyomnom mindenképp, legalább alszeszig. Addig is meg lehetne bütykölni ezt az edényt, hogy ne veszítsek még több időt.

Köszi; Attila

Előzmény: Gasparius (52020)
penc Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52168

Üdv Mindenkinek!

 

Nektek is elmesélem amit hallottam.

Egy érdekes dolgot mesélt az egyik katona ismerősöm, aki Izraelbe volt, három hónapig.

Meghívták őket egy kibucba, ahol almapálinkát készítettek, kóstolás után többszöri kérésre megmutatták a pálinka készítésének rejtelmeit.

Az almát ledarálják, izo folyákony cukrot, fahéjat és papaja élesztőt tesznek hozzá.

Előtte kipréselik a levét, almabor lesz belőle.

Most kezdődik a "főzés."

A kiforrt  anyagot öt literes műanyag zacskókba öntik, majd azokat leforrasszák.

Egy nagyobb befogadó képességű mélyhűtőbe helyezik a zacskókat.

Pár nap műlva a zacskót kiveszik. A zacskó közepén egy barnás színű egybefagyott tömb látható, körülötte a víztiszta almapálimka.

A zacskót felvágják, leőntik a pálinkát, a maradványt is hasznosítják.

Ez lehet a "hidegfúzió"?

Elmondása szerint jó minőségű, és nem gyenge pálinka ömlött ki a zacskókból.

Nem feltételezem, hogy szédíteni akart a tarörténettel, nem így ismerem, viszont érdekesnek találom az eljárást.

Szerintetek lehetséges megoldás?

 

vf1 Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52167

Szerintem ne nyitogasd, kibírja.

Előzmény: HArpi82 (52164)
kupeci Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52166

Igen működik , a rosta maga az kiváló! Még egy kicsit módosítanom kell az "ekcenter "mozdításán mert egy kicsit hosszú lett az útja.

De tudod a nagyból általában konnyebb kissebbet csinálni!:))))

Előzmény: templomhegyi (52161)
rézműves1 Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52165

...remélem a finomítás is ilyen jól sikerül és talán azt is felismerik a hölgyek...a cuccon már nem múlik...sok sikert hozzá és jó nedűket...

Előzmény: Babar66 (52133)
HArpi82 Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52164

Sziasztok!

 

Van kb 45l körte cefrém,kb már teljesen kiforrt,viszont csak vasárnap lesz időm kifőzni.Szerintetek megromlik addigra?

Végig a pincében tároltam,kotyogóval lezárva és már 3-4 napja nem nyitottam ki.

Kibírja hétvégéig,vagy valamit kell beletenni?

 

Köszönöm!

templomhegyi Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52163

lazits, megvárnak azok (na megyek ránézek a meggyre)

Előzmény: rézműves1 (52160)
kupeci Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52162

Lehet még jelentkezni a szesz-tesztre?:)

Előzmény: norris53 (52159)
templomhegyi Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52161

halihó

a faárut hamarosan postázom csak még van egy kis hijja de nincs elfelejtve

müködik-e a szerkezeted

Előzmény: kupeci (52158)
rézműves1 Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52160

...köszi...de lehet, hogy nem hiszed el, alig várom, hogy hazaérjünk és kifőzzem a jó kis cserkómat, meg a cigánymeggyemet...

...meg talán a barackomat is...

Előzmény: templomhegyi (52157)
norris53 Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52159

Ok !

NY.... ZD-n ! ?

Előzmény: aknil (52156)
kupeci Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52158

Üdvözlök mindenkit egy kis idei meggyel.

 Szia templomhegyi!:))

Előzmény: templomhegyi (52154)
templomhegyi Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52157

üdv

jó nyaralást meg szakmai tapasztalatgyüjtést

gondolom a térdeid áztatására gondoltál(he-he)

Előzmény: rézműves1 (52155)
aknil Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52156

Hello Norris! Néha-néha azért idetévedek, de tényleg régen pofáztam már bele a beszédfolyamba.

Igazából én még sosem csináltam élő video-közvetítést, és azt sem tudom, hogy az index-fórumon be lehet-e illeszteni valahogyan online videót.

A meggypálinkád tesztelésében viszon szívesen nyújtok segítséget.

 

Előzmény: norris53 (52153)
rézműves1 Creative Commons License 2011.07.18 0 0 52155

...Te a pincébe mész, én meg itt Gyulán, a Várfürdőben áztatom a t..eimet...ez is egy jó program, de holnap megátogatjuk Anikót, a

Gyulai manufaktúra főzőmesterét, no meg persze a főzdét is...és ha már ilyen közel vagyunk, teszünk egy kitérőt a Békési főzdébe is...mindenesetre a pálinkaház le van tesztelve a Kossúth téren...

Előzmény: templomhegyi (52154)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!