"Akkor ezek szerint ezért akadt pár jól sikerült pálinkám."
Ezek szerint? :) Nem az dönti el egy pálinkáról, hogy jó-e vagy sem, hogy elméletben helyesen lett megfőzve. Azt javaslom - persze, csak ha szíved ügye jó pálinkát készíteni, és nem elégszel meg az egyszerű házival - hogy vásárolj egy fajtaazonos olcsóbb bolti pálinkát (nem xy gyümölcs ízű szeszesitalt), és ahhoz tudod viszonyítani a sajátodat. A szomszéd bérfőzdéséhez inkább ne hasonlítsd...
Pektinbontót még nagyobb városban sem lehet kapni mindig. Kertészboltokban érdeklődj utána, ha nincs, esetleg tudnak neked rendelni.
Most próbáltam megrendelni az általad beírt linken, de azt írja, hogy innen ahol én lakom nem érhető el. Azt megtennéd ha előre átutalom neked az árát megrendelnéd?
Ahogy az előttem szóló "hölgy" mondta, 2-3 menet elég, hosszba is kifejezve 2-3 méter. Ha folyamatosan tudod cserélni a vizet, akkor ennél kevesebb is. Szerintem:-)
Daráláshoz visszakanyarodván, utánanéztem, nálunk (Bicskén) a gazdaboltban 10300 Ft ugyan az a álványos répadaráló, amely az említett honlapon is van 14valamennyi+áfáért :) Ágaprítókat is néztem, az újak viszonylag drágák, vaterán meg ami pofásabb, az mind a világ végén van, nah még nem döntöttem ez még kialakul...
Nagyon várom már a meggypárlatomat a hét elejére igérték, de még nem hívtak, aromaspirálos csodaszerkezetben főzetem, kiváncsi vagyok, hogy tényleg olyan csodás e mint ahogy mondták. Valakinek esetleg van ilyen főzővel tapasztalata?
Palackozni szeretném egy részét, új üvegekbe, dugóval, zsugorfóliával. Tiszta meleg vizben átmostam az üvegeket, kérdésem lenne, hogy kell e még tennem velük valamit töltés előtt?
Rézeleje-előpárlat: végül is, ahogy olvasgatom, nem akkora gond, ha kicsit többet vettem el a szag alapján, mert a rézeleje után jön le az előpárlat,amiből szintén nem kell sok a pálinkába. Akkor ezek szerint ezért akadt pár jól sikerült pálinkám.
Pektinbontó: eddig nem használtam, de arra gondoltam, hogy idén megpróbálok vadkörtét kifőzni, és ehhez gondoltam beszerezni a pektinbontót. A környékünkön nem olyan egyszerű beszerezni, de majd csak találok olyan üzletet, amelyik elküldi postán, vagy én járok addig egy ilyen bolt közelében.
Otthon és könnyen beszerezhető, és alkalmas erre a célra?
Nem hinném, hogy ilyet egykönnyen találnál. Érdemesebb inkább megvenni a pektinbontót, nem olyan túl olcsó, de ha egyet megveszel, az több száz liter cefréhez elegendő. Mindenképp megéri használni, de el is lehet tekinteni tőle, pektinbontó nélkül is lehet jó pálinkát csinálni.
Köszönöm a segítséget. Helyem van, a vizet tudnám folyamatosan cserélni (lent be fönt ki) . Írtad , hogy 5-6 menet, Átmérő? Olvastam , hogy gázpalackra tekerve. Az jó? A többiről amit írtam mi a véleményed?
Hát igen, de az előpárlatnál fordított sorrendben kell kezdeni a kóstolgatást, mert ha az elsővel kezded, elmegy a kedved apálinkától örökre sztem..
Az én nem túl sok gyakorlatomban mindig úgy voltmég, hogy az első két poharat -perrsze a rézeleje elvétele után - kóstolás nélkül ki kellett öntenem, mert a harmadik mindig megválasztotta.
Nekem az utópárlattal van inkább gondom, sztem az a lényegesebb, most megint csresznyét tettem fel, eddig kétfajta van, az egyik utópárlatos lett, a másik finom
ezt majd meglátjuk, még azt se tudom, hány fokonál kezdem meg az elválasztást....ez örök problémám lesz úgy látom
A hűtő sok mindentől függhet. Lehet kisebb-nagyobb, attól függ, mekkora helyed van, tudsz-e menet közben vizet cserélni. Utóbbi esetben sztem elég egy 50 l-es műanyag hordóból kialakított, az még kezelhető méret, benne vagy 5-6 menet. Egy kis nézegetnivaló:
Akkor ezek szerint az öreg fejezte ki magát helytelenül.
Eszembe jutott még egy dolog: a pektinbontó. Ezt csak boltban lehet megvenni, vagy vagy olyan enzim/enzim hatású anyag, ami otthon is könnyen beszerezhető és alkalmas erre a célra? (Gondolok itt hasonlóra, mint amikor a tejből enzim helyett egy kevés citromsavval csapatják ki a fehérjét.)
Az előpárlatnak szúrós szaga és íze van, szagolgatással és ízleléssel lehet elválasztani. De is kell elválasztani minden előpárlatot, valamennyi kell hogy jusson a kész pálinkába is. Amire nekünk szükségünk van, az a része, amelyiknek már alig van kellemetlen íze, és felfedezhető benne a gyümölcsös, pálinkás jelleg. Ezt már a középpárlathoz kell tenni. Ehhez kellenek a poharak, össze össze tudd hasonlítani, mi az ami kell, és mi az ami nem. Ezt nem lehet kiszámolni, vagy elméletből tudni, csak gyakorlati tapasztalatból. Jópár liter pálinka után, már kanállal felfogott pár cseppből is tudni fogod, mi mehet a pálinkába, és mi nem.
Bocs, igazad van, metanol akart lenni, nem metilén.
Kezdő vagyok még, és főleg a régiektől hallottakból kezdtem el csinálni -csak mostanában kezdtem bújni a szakirodalmat. Apum mondta, hogy addig vegyem el a rézelejét, amíg technocol szaga van, utána már jó. Csak az a baj, hogy ezt a szagot valamiért nehezen érzem.
De akkor ezek szerint ezt a szagot nem a metilalkohol okozza, hanem a többi, nem odavaló vegyület?(gondolok itt a különböző aldehidekre, ecetsavra, stb.)
itt a fórumon mondott régebben valaki egy igazi házipatikás nagyon jó ötletet, miszerint veszel 5 db pohárkát (nyilván a főződ méretéhez mért nagyságút) és azokat kezded szépen a csurdogáló anyaggal tölteni.
Aztán az első kettőt gondolkodás nélkül kiöntöd ( vagy elteszed a "hexencsúz" kezelésére :) ) a harmadikat már szaglászod és óvatosan ízleled, a negyediket megkóstolod, és az ötödiket megiszod :) :) :)