Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
A vargánya és rókagomba versenybe nem tudok még beszállni mert egyet sem találtam, hiába néztem át a tuti helyeket várni kell még rájuk. Ami van: fülőkék, barna csészegomba, tavaszi rétg., gévag., júdásfülg., nyári laska, májusi pereszke.
Magyarországon 23 orchidea-nemzetség tekinthető őshonosnak. Élőhelyük nagyon változatos, a fajtól függ: a homoki gyepektől az üde erdőkig, láprétektől a fenyvesekig. Járj nyitott szemmel ha gombászol, biztos találkozol velük, mert most van a "főszezon". Kedvelem őket én is, nem csak szépségük, hanem hasznosságuk miatt is, mert némelyik megjelenése róka-és egyéb úrigombák előfordulására utal. Amíg élőben nem sikerül találkoznod velük, ajánlom Neked: Molnár-Sulyok-Vidéki: Vadon termő orchideák c. könyvét / Kossuth kiadó 1995.
Szépek az orchideák, próbáltam meghatározni őket, de sokszor ezeket sem könnyű beazonosítani fénykép alapján, akárcsak a gombákat. Nagyon forma- és színváltozat gazdagok. (1. ? 2. széleslevelű ujjaskosbor 3. kétlevelű sarkvirág) Érdekelne az 1. is. Felismeri valaki?
Egyébként a vadon termő orchideák izgalmas növények, mert a talajban lévő mikroszkópikus gombákkal élnek szimbiózisban.
A tönk nem volt hálózatos, hanem középen egységes vörösbarna.
Megosztom mai "termésünket" is:
Raguleves gévagombával:
Vaj/libazsír 1:1 arányú keverékén jelentős mennyiségű hagymát pirítunk, majd beletesszük a fiatal géva julienne-re vágott keményebb részeit. Vékonyra vágott zöldpaprikát, egy negyed citrom héját és levét is hozzáadjuk, majd igyekszünk puhára párolni. Lepirítás után ugyanannyi mirelit – vékony csíkokra vágott - vegyes zöldség (karfiol, zöldbab, brokkoli, sárgarépa) kerül bele. Sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal, kakukkfűvel ízesítjük, majd liszttel megszórjuk. Ha a liszt lepirult, igen jó minőségű száraz fehérborral kiforraljuk, később vízzel felöntjük. A végén tejföl és frissen vágott zöldpetrezselyem kerül bele.
Ezt ma főztük acettával közösen. Nagyon jól sikerült! (később képet is teszünk fel)
Talán narancsszínű enyves-korallgomba (Calocera viscosa) látható az 1. képen. A 2. képen látható gombára már adtak tippet (egyébként szerintem a rókagombának a legfotogénebb része a termőréteg, nagy nagyítással).
Akkor három után visszamegyek és lefotózom. :-) Két öreg akácfa van, mindkettő él, az egyiken teljesen fiatal, ruganyos telep van, a másikon két elöregedett.
Igen-igen, mindig megnézzük, van nálunk mindig 3 határozó is, de legtöbbször nem merem biztonsággal állítani, hogy milyen gombát találtunk. Ezért is kérek inkább megerősítést.
Ezt mezei (kerti) csiperkének vélem leginkább. Talált? :)
Egyáltalán nem unalmas, akácon még, ha jól emlékszem az idén senki sem fotózta.
Olvass vissza. A tömény tartalom, ízlésen nem érdemes vitatkozni.
A könyvek szerint és szerintem is a zsenge, friss gévagomba íze a fiatal csirkehússal vetekszik. Csak fiatalon és savanykás ízhatású ételekben ajánlom.