Keresés

Részletes keresés

gombákos Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22697

 

A vargánya és rókagomba versenybe nem tudok még beszállni mert egyet sem találtam, hiába néztem át a tuti helyeket várni kell még rájuk. Ami van: fülőkék, barna csészegomba, tavaszi rétg., gévag., júdásfülg., nyári laska, májusi pereszke.

 

 

 

 

tuutuu Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22696

Nagy nehezen megtaláltam, meg összepaszíroztam a képeket, amiket én erdőszélinek tudtam:

 

 

 

 

 

A sorrend persze nem jó. Az első képen hanyatt a gyufás öreg példány van.

Az utolsón levők is elég nagyok voltak.

liscsim Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22695
Szerintem is LP megoldása, nézd az 1-en a bal szélen hanyatt fekvő picin még majdnem teljes a burok.
Előzmény: Summer Song (22689)
Paideia Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22694
Magyarországon 23 orchidea-nemzetség tekinthető őshonosnak. Élőhelyük nagyon változatos, a fajtól függ: a homoki gyepektől az üde erdőkig, láprétektől a fenyvesekig. Járj nyitott szemmel ha gombászol, biztos találkozol velük, mert most van a "főszezon".
Kedvelem őket én is, nem csak szépségük, hanem hasznosságuk miatt is, mert némelyik megjelenése róka-és egyéb úrigombák előfordulására utal.
Amíg élőben nem sikerül találkoznod velük, ajánlom Neked: Molnár-Sulyok-Vidéki: Vadon termő orchideák c. könyvét / Kossuth kiadó 1995.
Előzmény: Gamma Leonis (22691)
shuffle Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22693
LP, SS, köszönöm.
Előzmény: Summer Song (22689)
Paideia Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22692
Szépek az orchideák, próbáltam meghatározni őket, de sokszor ezeket sem könnyű beazonosítani fénykép alapján, akárcsak a gombákat. Nagyon forma- és színváltozat gazdagok. (1. ? 2. széleslevelű ujjaskosbor 3. kétlevelű sarkvirág)
Érdekelne az 1. is. Felismeri valaki?

Egyébként a vadon termő orchideák izgalmas növények, mert a talajban lévő mikroszkópikus gombákkal élnek szimbiózisban.
Előzmény: acetta (22672)
Gamma Leonis Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22691

Szia!

Az ország mely területén jártál? Hol fotóztad az orchideákat?

Régi vágyam, hogy élőben láthassam hazánk orchidea fajait.

Üdv!
Andrea

Előzmény: acetta (22672)
Gamma Leonis Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22690

géva akácfán

 

 

sárga gévagomba

 

A mai gomba látvány. Szép.

Summer Song Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22689

Az első Sárga kénvirággombának nézki, a második a Húsvörös nyálkagombának, a harmadik valőszínűleg Tavaszi rétgomba...

 

S.S.

Előzmény: shuffle (22685)
tuutuu Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22688

Én az ilyet eddig nyugodt szívvel erdőszéliként ettem, mert azt mondták a piacon rá..:}}

Na, majd ha lesz, teszek be az én gombáimról is képet ( bár, ha keresgélek, talán régi van valahol...)

Előzmény: lilapereszke (22673)
lilapereszke Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22687

Shuffle!

2. kép OK.

1.3. kép tavaszi rétgomba (Agrocybe praecox)

Előzmény: shuffle (22685)
Summer Song Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22686

Javítsatok ki ha nem így van, de nekem nagyon úgy tűnik, mintha ennek a "vargányának" sötéten foltosodott lenne a termőrétege.... (???)

 

Nem jól látom? :-)

 

S.S.

Előzmény: faág(i) (22678)
shuffle Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22685
Gratulálok!!

Ezek mik lehetnek?
A középső LP által is talált húsvörös nyálkagomba?


faág(i) Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22684

A tönk nem volt hálózatos, hanem középen egységes vörösbarna.

Megosztom mai "termésünket" is:

 

Raguleves gévagombával:

 

Vaj/libazsír 1:1 arányú keverékén  jelentős mennyiségű hagymát pirítunk, majd beletesszük a fiatal géva julienne-re vágott keményebb részeit. Vékonyra vágott zöldpaprikát, egy negyed citrom héját és levét is hozzáadjuk, majd igyekszünk puhára párolni. Lepirítás után ugyanannyi mirelit – vékony csíkokra vágott - vegyes zöldség (karfiol, zöldbab, brokkoli, sárgarépa) kerül bele. Sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal, kakukkfűvel ízesítjük, majd liszttel megszórjuk. Ha a liszt lepirult, igen jó minőségű száraz fehérborral kiforraljuk, később vízzel felöntjük. A végén tejföl és frissen vágott zöldpetrezselyem kerül bele.

Ezt ma főztük acettával közösen. Nagyon jól sikerült! (később képet is teszünk fel)

 

Előzmény: lilapereszke (22682)
shuffle Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22683
cinkes.:)
Előzmény: bagusz (22674)
lilapereszke Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22682

Gratulálunk a vargányához!

Nekem olyan vörösbarna vargányának  tűnik (mintha volna lilás szín a kalapbőr alatt.) De lehet, hogy "csak" ízletes vargánya, hálózat?

 

Azért még nincs vége a versenynek. Ki találja az első nyári vargányát? Óra indul :-)))

 

Előzmény: faág(i) (22678)
faág(i) Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22681
Hát bizony:)))
Előzmény: beetee (22680)
beetee Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22680
Lementetek Őrségbe?
Előzmény: faág(i) (22678)
IWAS Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22679

Talán narancsszínű enyves-korallgomba (Calocera viscosa) látható az 1. képen. A 2. képen látható gombára már adtak tippet (egyébként szerintem a rókagombának a legfotogénebb része a termőréteg, nagy nagyítással).

 

Üdv:

IWAS

Előzmény: balagan_ (22648)
faág(i) Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22678

Itt a vargánya is, kicsit öreg, kicsit csigarágott, de a mienk:

 

Előzmény: lilapereszke (22675)
liscsim Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22677
Én már a vargányát sem ismerem fel????
Előzmény: acetta (22672)
Tigrincs_007 Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22676

Szia!

Szerintem igen, mezei csiperke.

http://images.google.hu/images?svnum=10&hl=hu&gbv=2&q=agaricus+campester

 

A tintaszagú-, és sárguló csiperkék a veszélyesek.

Elviekben annak a csiperkének aminek vegyszer szaga van az nem ehető, az összes többi, keserű mandula, és kellemes gomba illatú csiperke fogyasztható.

Ajánlom még ezt a táblázatot is :)

http://www.netgombasz.hu/gombavilag/segedletek/a_csiperkek_nemzetsegenek_osszehasonlito_tablazata.html

Bár van még egy halszagú csiperke ami szintén nem ehetőnek van feltüntetve.

És biztos hogy van még számtalan ritka de nem ehető faj is :)

Majd kijavítanak a bölcsebbek, ha rosszat mondtam! :)

 

Előzmény: kopasz79 (22670)
lilapereszke Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22675

Pont a vargányáról nem csináltál néhány szép képet ?:-)))

Vagy csak én nem látom?

Előzmény: acetta (22672)
bagusz Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22674
ne de hol a vargánya? :)
Előzmény: acetta (22672)
lilapereszke Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22673
Talált, süllyedt :-))
Előzmény: kopasz79 (22670)
acetta Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22672

Sziasztok, megtaláltuk az első idei vargányánkat a 7végén. :) Volt még picike géva, néhány szép orchideaféle és kicsike szamóca.

Néhány szebb kép:

Gamma Leonis Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22671

Akkor három után visszamegyek és lefotózom. :-) Két öreg akácfa van, mindkettő él, az egyiken teljesen fiatal, ruganyos telep van, a másikon két elöregedett.

Előzmény: lilapereszke (22668)
kopasz79 Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22670

Igen-igen, mindig megnézzük, van nálunk mindig 3 határozó is, de legtöbbször nem merem biztonsággal állítani, hogy milyen gombát találtunk. Ezért is kérek inkább megerősítést.

Ezt mezei (kerti) csiperkének vélem leginkább. Talált? :)

Előzmény: lilapereszke (22669)
lilapereszke Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22669

Benne van a Netgombász határozóban :-)))

Új határozó kulcs, csiperkegombák részben. Lehet ismerkedni a határozóval is:-)))

Előzmény: kopasz79 (22665)
lilapereszke Creative Commons License 2007.05.13 0 0 22668

Gamma!

Egyáltalán nem unalmas, akácon még, ha jól emlékszem az idén senki sem fotózta.

Olvass vissza. A tömény tartalom, ízlésen nem érdemes vitatkozni.

A könyvek szerint és szerintem is a zsenge, friss gévagomba íze a fiatal csirkehússal vetekszik. Csak fiatalon és savanykás ízhatású ételekben ajánlom.

Előzmény: Gamma Leonis (22666)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!