Keresés

Részletes keresés

siokemeny Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3596
Üdv trasgo!

Mindenképp először a kéménytisztító fahasábbal próbálkozz, 3 centi vastag kátrányt nem égethet le a kseprő, olyan intenzív hő keletkezne, hogy biztosan nem élné túl legjobb esetben a kéményed, legrosszabban a házad.

Az a fahasáb (bár semmi köze a fához) tényleg csodákat tud művelni. Önmagában, kevés papírral égesd el a tüzelőberendezésedben (azért ne a kéményben, mert meggyulladhat a kátrány), és másnapra hívd ki a kéményseprőt, hogy kotorja végig.

De!
Meg kéne szüntetni a kátrányosodás okát is. Ilyen szintű kátrányosodás nem helyénvaló.
Előzmény: trasgo (3595)
trasgo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3595
Sk. Kitudmám égetni ???majd tavaszra.
A kémény tisztító fahasábbal lelehetne szedni azt a kb 3cm-t??
Égetés után akartam újrarakni a tető feletti részt vagy az égetésnél ez már veszélyes inkább előtte?
Köszönöm üdv trasgo
Előzmény: trasgo (3594)
trasgo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3594
sziasztok
A kéményem nagyon de nagyon elvan szurkosodva (14x14 a sörte fej az még lemegy)ki akartam a kéményseprőkkel égettetni de nyögtek hogy a ház is kigyulladhat??????????
Van valami vélemény ötlete?
Köszi üdv trasgo

Urbancsok R. Creative Commons License 2008.12.16 0 0 3593
Tisztelt kéményseprő kollégák!

Gondolom, így ünnepek előtt nem tűnik fontosnak az érdekvédelmünk megszervezése, pedig az. Milyen klassz lenne látni a karácsonyfa alatt az ajándékot: azt, hogy valaki törődik velünk. És ki törődhet velünk jobban, mint saját magunk? Ki tehet többet a lakossággal és a munkaadóinkkal való való jobb kapcsolatért rajtunk kívül? Ezt a feladatot senki nem végezheti el helyettünk. (Nem mint ha tolonganának a jelentkezők.)

Vegyük számba, hogyan orvosolhatjuk jelenlegi problémáinkat. Írjuk össze, hogy képzeljük el szakmánk jövőjét. Fogalmazzuk meg rövid- és középtávú céljainkat, teremtsünk hozzá forrásokat és fogjunk hozzá önként vállalt feladataink elvégzéséhez.

Aki részt vesz az egyesület megszervezésében, annak lehetősége van tapasztalatait megosztani a kollégáival, és nagyobb lehetősége van saját jövőjét befolyásolni, mint eddig.

Üdvözlettel Urbancsok R.
siokemeny Creative Commons License 2008.12.15 0 0 3592
Üdv putricsello!

Ha ez tényleg "kémény", akkor az átmérőjét nézve valószínűleg egy zárt égésterű (turbós) gázkazán szétválasztott rendszerű kivezetése, ami elég kontár módon lett kivitelezve.

Tulajdonképpen, ha minősített anyagokból van összerakva, akkor túl nagy szabálytalanság nincs. Gondolom a gázszolgáltató nem vette át, mert a ragalja alá került, vagy mert annyira új a ház, hogy az új OTÉK miatt nem lehetett homlokzati égéstermék kivezetést létesíteni.
Előzmény: putricsello (3591)
Urbancsok R. Creative Commons License 2008.12.13 0 0 3590
Üdvözletem.

Ez a hozzászólás a szakmának szól: egyesület alakul a kéményseprő dolgozók érdekeinek védelmére, képviseletére.További információ a http://www.erdkemenysepro.hu/forum weboldalon.

Jó munkát kíván: Urbancsok R.
siokemeny Creative Commons License 2008.12.11 0 0 3588
Tisztelt Zöldövezeti kedvéért mégegyszer megismétlem!

A 37/2007 (XII.13) ÖTM rendelet 1. számú melléklete IV., V., VI. pontjai szerint nem kell bontási engedélyt kérned, de még csak bejelentési kötelezettséged sincs az építési osztály felé.

Tisztelt Zöldövezeti, kérlek hazudtolj meg!
Előzmény: vadmotoros (3585)
siokemeny Creative Commons License 2008.12.11 0 0 3586
Szasz vadmotoros!

Nem kell hozzá bontási engedély! Nyugodtan elbonthatod!
Előzmény: vadmotoros (3585)
vadmotoros Creative Commons License 2008.12.10 0 0 3585
Üdv!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy használaton kívüli kémény, ami elég rossz állapotban van és szeretném lebontani. Bontási vagy egyéb engedély kell hozzá, vagy ez önkormányzat függő?
A segítséget előre is köszönöm.
pjotrkolja Creative Commons License 2008.12.10 0 0 3583
T kkrisz12!

"Kemenyseprokkel beszeltem, azt mondjak, nekik ki kell belelni a kemenyt eloszor, es utana adnak egy elozetes szakvelemenyt, hogy lehet epiteni bele a cirkot. Jelen helyzetben (nincs beleles) csak egy negativ szakvelemenyt tudnanak adni (11000 Ft ez is) hogy ilyen allapotban nem lehet cirkot bekotni."

Zárt égésterű koncentrikus rendszernél nem kell semmiféle bélelés ... ez úgy 'álecúzámenn' hülyeség. Igazából azt sem értem miért viszed be a kéménybe, ha te vagy a legfölső lakó, hacsak nem az önkori, meg a védettség miatt. Bár sima esetben ez nem építési engedélyes változtatás. Ráadásul (ha koax rendszer lesz) előzetes kéményvizsgálatra sincs szükség, hiszen a kémény onnantól nem égéstermék elvezetésre szolgál, úgyhogy max egy kéményleírást kell fizetni (minden szinten befalazni a bekötéseket, ahol van a tisztító ajtókat is és azokat megjelölni.). Ez a mindent mindenáron ki kell bélelni dolog kicsit lenyúlás szagú. Vagyis a gázosoknak igaza van. Ha a rendszer nem koncentrikus lesz akkor persze más a helyzet ...

"Ha jol emlekszem, a vizmelegito kemenye azert esett ki, mert nincs szellozo a furdoben (valami ilyesmi, ez lehet?). Meg ott a hely is eleg kicsi. De ebben mar nem is vagyok biztos, a kemenyseprok mondtak, hogy oda nem lehet.

Ha ezt annak tudatában mondták a kéményseprők, hogy zárt égésterűt akarsz, akkor ott komoly problémák vannak. Egy zárt égésterűt akár egy dunsztosüvegbe is be lehet tenni. Bár lehet hogy a kazán víz elleni védelmi szintje nem megfelelő, )kizárt hogy ezt vizsgálta volna a szaki)


kolja
Előzmény: kkrisz12 (3581)
vargazs74 Creative Commons License 2008.12.09 0 0 3582
Hasonló van nekem
kkrisz12 Creative Commons License 2008.12.09 0 0 3581

Szia siokemeny!

 

Koszi a valaszt.

 

Kozos kepviselo szerint "az en erdekemben teszi, hogy vedje a hatam en meg az ovet ha barmi gond lenne". Szerintem meg csak idot huz mert fogalma nincs mi a szabalyozas...

 

Kemenyseprokkel beszeltem, azt mondjak, nekik ki kell belelni a kemenyt eloszor, es utana adnak egy elozetes szakvelemenyt, hogy lehet epiteni bele a cirkot. Jelen helyzetben (nincs beleles) csak egy negativ szakvelemenyt tudnanak adni (11000 Ft ez is) hogy ilyen allapotban nem lehet cirkot bekotni.

 

Gazosok viszont azt mondjak, nem kell elozetes szakvelemeny, mert nem kell beleles, mivel az egestermek (es az egeshez beszivott levego is - 80/125 koaxialis csoben) a cirko sajat csovezeseben fog menni a kemenyen at ki a szabadba.

 

Ha jol emlekszem, a vizmelegito kemenye azert esett ki, mert nincs szellozo a furdoben (valami ilyesmi, ez lehet?). Meg ott a hely is eleg kicsi. De ebben mar nem is vagyok biztos, a kemenyseprok mondtak, hogy oda nem lehet.

 

Az osztott rendszerrel meg az a gond, hogy onkormanyzatilag nem akarjak engedni megbontani a homlokzatot (varoskepileg kiemeltek vagyunk vagy mi). Ezert nem tudunk konvektort beepiteni, ezert kell cirko (mas kerdes h a konvektor elavult).

 

De megegyszer beszelek majd kemenyesekkel meg gazossal, ugyis csuszik a dolog hala a kozos kepviselonek...

 

Ja amugy legfelul lakunk, a harmadikon, egyedi kemeny epitese is szoba jott, de a gyujtokemeny hasznalata olcsobb lenne, ugyhogy most ezt a szalat kovetjuk...

Előzmény: siokemeny (3579)
vargazs74 Creative Commons License 2008.12.09 0 0 3580
Szia!

A paraméterek a következők:

kandalló: 8 kW-os, 150-es csővel
kémény: Leier, ~6 méter magas, 200-as csővel
Fabrikettel tüzelek, visszafüstölést nem tapasztaltam, az elfojtás érdekes kérdés.
Amikor már rendesen ég félig elzárom a primer levegőt, majd egy 1/4 óra múlva teljesen.
A szekunder rész kb. 1/3-nyira van nyitva.

Mennyi az elfogadható kondenzvíz mennyiség, mondjuk egy délután alatt?
(4 db fabrikett cirka 5 óra alatti elégése során)
Előzmény: siokemeny (3573)
siokemeny Creative Commons License 2008.12.09 0 0 3579
Szasz kkrisz12!

Közös képviselőd kicsit túlbuzgó, azt hiszi terheli bármilyen felelősség ezzel kapcsolatban.

A kéményseprőktől mindenképp kell szakvéleményt kérned, mivel fűtési mód változás történik a kéményen. Ezt ésszerűbb a gázszerelőkre hagyni, valószínűleg az ismeretség révén könnyebben tudják intézni a kéményesekkel a dolgokat!

De!
Mivelhogy úgyis turbós készüléket raknak fel, ahhoz hogy lenne kicsi a vízmelegítő kéménye? Nincs 10 centi átmérőjű? Mert a 80 mm-es füstgázelvezetőjét a turbós kazánnak csak végig lehet húzni benne. Az a lényeg, hogy osztott (szétválasztott) rendszerűre kell kialakítani, a levegő beszívása ilyenkor az oldalfalról történik.

Hányadikon laksz?
Előzmény: kkrisz12 (3578)
kkrisz12 Creative Commons License 2008.12.09 0 0 3578

Sziasztok!

 

A cirko temaba irtam, de lehet hogy ez (kemeny) kozelebb all, ugyhogy ide is beirtam, remelem valahol kapok kis segitseget.

 

Gazkonvektort szeretnenk cirkora cserelni. A lakasban gyujtokemeny van (regen cserepkalyhakhoz volt, azota senki nem hasznalja), egyedul ez johet szoba egestermek elvezetesre (a konvektor az erkelyre megy ki, a vizmelegito egy kisebb kemenybe, ami nem eleg a cirkonak).

A gazszerelo es a kemenysepro is azt mondta, ha a tobbi lakotol es a kozos kepviselotol lemondo nyilatkozatot szerzunk, amiben lemondanak a kemeny hasznalatarol a javunkra, akkor hasznalhatjuk a gyujtokemenyt a cirkohoz.

 

A lemondo nyilatkozatot minden lako alairta (nem gondoltam volna:), de a kozos kepviselo nem, mondvan neki valamilyen papir kell a kemenyseproktol, hogy mi szukseges ilyen esetben, mit kell csinalni a kemennyel. A kemenyseprok azt mondtak, ilyen papirjuk nincs, esetleg adnak egy negativ szakvelemenyt 11000 Ft-ert, hogy nem hasznalhato igy a kemeny, mert nincs belelve. A belelest nekunk kell fizetni, a lakasszovetkezet nem jarul hozza anyagilag. Jelenleg masfel hete nem tortent semmi, a kemenyseprok nem irtak meg semmilyen papirt, a kozos kepviselo meg addig nem hajlando alairni.

 

A gazszerelo azt mondta, nem kell belelni a kemenyt, mert a cirko zart egesteru, turbos, sajat egestermek-elvezeto koaxialis csovezessel, amit majd ok beszerelnek a kemenybe, a kemenyseprok meg majd utolag szakvelemenyezik. Csak a papir kell, es ok akkor megtervezik es beepitik, es intezik a kemenyseproket meg a MEOt a gazszereleshez.

 

Kerdeseim:

1. Megtagadhatja-e a kozos kepviselo, hogy nem irja ala a papirt, es igy nem tudjuk hasznalni a gyujtokemenyt?

2. Kell-e nekunk a kemenyseprokkel intezni valamit, megerositeni veluk hogy nem kell belelni a kemenyt, vagy bizhatunk mindent a gazosokra akik a cirkot beepitik?

 

Elore is koszonom

Krisz

hmli Creative Commons License 2008.12.08 0 0 3577
Siokemeny: Sajnos már most sem teljesíti azt a kritériumot, hogy belül azonos szerkezetűnek kell lennie. Alul kimalterozott, a tetején eternit. Igaz, mindkettő kör keresztmetszetű, a gyakorlatban nem okoz problémát. Nem tudom, hogy máshol ez szokás-e, de nálunk a régi kémények nagy százalékát ilyen módon alkották meg. (Vagy utólag fejeltek rá, nem tudom).

A kéményseprő nálunk jellemzően nem felmászós, kapirgálós típus, így a szabványossági kérdést (remélem) félretehetjük.

SolnesM: azért írtam a szigetelést, mert szerintem jelenleg azért kátrányosodik, mert kihűl az amúgy sem túl meleg füstgáz. 8 kW-os vaskályhám van, elég lájtosan fűtök benne. (még így is 25 fok van a házban, ha kinn 0 körül jár a hőmérséklet)
Holnap estére visszakapom a multiméterem, mérek füstgázhőmérsékletet a felső tisztítóajtónál, ha ez informatív.

Szerintetek szigorúan gyakorlati oldalról megközelítve megfelelő lehet az, amit én, valamint SolnesM is írt? szigetelés + alu burkolat.
Számomra könnyebben kivitelezhető, valamint jobban tetszik az, hogy "önálló" a kémény. A tetőszerkezet simán mozoghat 1..2 centit, ha hozzákötöm a kéményt, még ez lesz a veszte.. :-)

siokemeny Creative Commons License 2008.12.08 0 0 3576
Köszönöm, hogy nem hagyott hidegen a hozzászólásom, már megszoktam, ismét megtaláltad a kákán a csomót.

Nem vagy tisztában a szavak jelentésével!

Kikötni a lovat kell. Meg adótornyot, minimum 3 irányból, egyenlő szögben. A Kikötéshez használt anyag (pl drótkötél) csak húzóigénybevételre terhelhető.

Egy kéményt általában egy oldalra lehet két ponton kitámasztani, hiszen nem jellemző, hogy minden oldalról van a tetőnek magasabb pontja! És nyilván emiatt húzó-, és nyomóigénybevételt is bírnia kell (tehát valami rúdszerű anyagot kell használni) . Láttál Te már ilyet egyáltalán?

2 méternél magasabb kilógásnál egyébként is kötelező lenne.

Az L acélnak is csak akkor van értelme, ha mellette ki is van támasztva, vagy az L acél meg van fogatva pl a gerendához.
Előzmény: Törölt nick (3575)
siokemeny Creative Commons License 2008.12.08 0 0 3574
Létezik egy másik, újabb szabvány is az MSZ EN 13384-1,2.
Ebben be van vezetve egy új fogalom, a szélnyomás. A kémény kitorkolása a szélnyomásra nézve lehet kedvező, vagy kedvezőtlen kialakítású. E szerint a szabvány szerint a Te kéményed amíg nem éri el minimum a gerincet, addig kedvezőtlen. Rengeteg mástól is függ, de ezeket nem részletezném helyszűke miatt. Ezt csak azért írtam le, hogy tudd, már nem csak a MSZ 04-82/1,2,4 van érvényben.

Az általad leírt kéménymagasítást én nem támogatom (nem is támogathatom), hiszen a szabvány kimondja, hogy a kémény belső szerkezetének végig azonosnak kell lennie, és a füstgáz áramlási irányában szűkület nem lehet benne.

A megmagasítást én személy szerint úgy ajánlanám elvégezni, hogy kisméretű tömör téglával felhúzod a hiányzó szakasz, a tetőszerkezethez fogatod (kitámasztod), majd kívülről perlites vakolattal bekened jó 2 centis vastagságban. Persze a kátránnyal átitatott téglákat mindenképp cseréld!
Előzmény: hmli (3570)
siokemeny Creative Commons License 2008.12.08 0 0 3573
Sok mindentől lehet, amit így látatlanban nem tudok megmondani.

Tudnál mondani paramétereket:
- kandalló füstcsőátmérője, teljesítménye?
- kémény magassága, átmérője?
- tüzelési mód (mikor fojtod le?, milyen a levegőellátás?, szokott-e visszafüstölni?)
Előzmény: vargazs74 (3569)
ronkovik Creative Commons License 2008.12.07 0 0 3572
Ok rendben nem oldódik, akkor elvileg csak a falon kivülre lehet kivezetni a csövet, na de mi van akkor ha ez elkátrányosodik? Mert ugyan a víz kifolyik, de esetleg a kátrány eltömíti, beleragad.
Előzmény: siokemeny (3563)
hmli Creative Commons License 2008.12.07 0 0 3571
Az idézés kimaradt.. Itt a hozzászólás linkje:http://forum.index.hu/Article/addBookmark?a=40361724&t=9114615
hmli Creative Commons License 2008.12.07 0 0 3570
Sziasztok.

Olvasgatom a topikot az elejétől, azért válaszolok egy régi hozzászólásra.
Nekem jelenleg a tetőgerinctől kb 3 méterre van a kéményem, így Sweep által leírt képlet alapján gerinc alatt 90 centivel megállhatnék.

Jelenleg gerinc alatt kb 1 méterrel van vége a falazott résznek, onnan még megy felfele 1 méternyi eternitcső. Tehát ezek szerint még az eternit nélkül is teljesíti a szabványt. Viszont a szomszéd panaszkodott, hogy a füst lemegy az udvarába, és megül a kapualjba. Stb. Valóban így volt, ezért rátoldottam kb 80 centit alucsőből.
Tudom, hogy nem szabályos, de kályha fűt, füst elszáll, szomszéd boldog, stb. Csak kicsit kártányosodik a kémény.

Kérdésem az lenne, hogy valósítsam meg a magasítást?Szerintem lenne a gerinc fölé menni fél méterrel (azaz csak fél métert kellene rátoldani a jelenlegi eternitcsőre. Elképzelésem az, hogy egy, az eternitcsőbe illő koracél csővel kialakítom a magasságot, körbeszigetelem üveggyapottal, és kívülről ráhúzok spirócsövet. Persze ügyelve arra, hogy a tetején ne ázzon be.

Szerintetek a kéményseprő mennyire tolerálja ezt a megoldást?
Ráfalazni nem akarok, mert kisméretű téglából van, és a szabadon álló 2-3 méteres szakasz (nekem legalábbis) instabilnak tűnik. Vagy kivitelezhető?

vargazs74 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 3569
Szia Siokemeny!

Nem, nincsen rajta semmi.
Egy sima mezei Baumax-os lemezkandalló.
Csak fabrikettel tüzelek, a dobozán az áll, hogy max. 2%-os nedvességtartalom.
Rosszul rakhatták össze a kéményt?
Szigetelő hiány, stb...????

Üdv. Zsolti
Előzmény: siokemeny (3567)
dragaloncika Creative Commons License 2008.12.07 0 0 3568

"Tehát : tervezés , gázszerelés gázkészülék engedélyezés stb. + a kémény bélelés."
-így együtt nem tudom

csak arra emlékszem,h. örültem a konvektornak, mert 28ért megvettem, v.hol az üllőinkifelé
Előzmény: Törölt nick (3564)
siokemeny Creative Commons License 2008.12.06 0 0 3567
Akkor valószínűleg vízteres kandallód, vagy vízteres cserépkályhád van. Ugye?

Találkoztam én is nemrég olyan kéménnyel (az is Leier volt) , amibe ha az alsó tisztítóidomnál beledugtam a kezem szabályosan kátrányeső csöpögött rá (kint száraz idő volt, 13%-os nedvességtartalmú fával tüzeltek, égési levegő megfelelően biztosítva).
A rákötött cserépkályhában egy enyhén túlméretezett hőcserélő volt, ami olyan mértékben csökkentette a füstgáz hőmérsékletét, hogy a kéményen belül megtörtént teljes mértékben a kondenzáció.
Előzmény: vargazs74 (3565)
vargazs74 Creative Commons License 2008.12.06 0 0 3565
Hali!

Köszönöm a válaszokat!
A vésést csak a végén szeretném bevetni, igazából nem szeretném szétverni az 5 hónapos házat. Inkább a kémény tervezőjét!:-)))
A lötty szagát inkább ne is említsétek. Förtelmes!!!

Egy zárt rendszerre gondoltam, amiből nem árad a "fini szag".

Fabrikettet használok és 8 rúd elégetése után kell ürítenem cirka 1 liter kondenzvizet.
Ez normális?

Üdv.: Zsolti
Előzmény: siokemeny (3563)
siokemeny Creative Commons License 2008.12.06 0 0 3563
Nem oldódik, ezért nem lehet csatornába engedni.
Előzmény: ronkovik (3561)
ronkovik Creative Commons License 2008.12.06 0 0 3561
Pont azért írtam, hogy nem biztos, mellesleg ha már lent is kátrány van az elég necces, valszeg bűzlik már az egész lakás. Tényleg a kátrány mennyire oldódik vízben? Szerintem nem oldódik de ha valaki tudja írja meg.
Előzmény: siokemeny (3559)
dragaloncika Creative Commons License 2008.12.06 0 0 3560
Szia Zöldövezeti és Siokemeny!

2004-ben én nem értem rá 3-4 hetet várni az önko embereire, míg ideérnek ! irtó drága volt az albérlet, ez akármilyen kicsi, bérlakás de nem albérlet
a lehetőség az megvolt parapetra:azért nem adott engedélyt mert utcafront és nem lehet kivezetni ilyen régi házban, (halkan kérdem:- mennyivel szebb a máló és a golyóütött fal)
a végösszeg a 145, 3 emeletes a ház, 3.40-es belmagasságok aztán igy kiszámolt
22 m-t és azt szorozta +a kaminajtó + valami idom, + a munkadij és a 10 % sürgösség, valahogy így jött ki,
a kéményes meg mikor jött (pont itt voltam ) annyi volt hogy kézfogás, miújság , hogy vagytok, kész van? oké , aláírás, pont. rá se nézett a kéményre, ha nem látom nem hiszem el,
már megcsinálta ez a mostani önk.os csapat , rendesek voltak tisztán dolgoztak és gyorsan
--- különben minden évben jön egy-egy kéményseprő ellenőrizni, ők mindig megnézik ellenőrzik a huzatot aztán ragasztanak matricát, de ez biztos Nektek is ismerős!
sajnos elment ez a hajó , nem járkálok én sehova annál lustább vagyok
lonci
Előzmény: Törölt nick (3557)
siokemeny Creative Commons License 2008.12.06 0 0 3559
A gázét inkább bele lehet vezetni, mint a fatüzelés kátrányát!
Előzmény: ronkovik (3556)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!