Keresés

Részletes keresés

zsluzse Creative Commons License 2008.08.16 0 0 1044

Hát azt nem csodálom... De nem hinném, hogy még rontanának is a kezeléssel! Hogy zajlik ez az egész amúgy?

Sok kitartást!

Előzmény: demjengi (1043)
demjengi Creative Commons License 2008.08.15 0 0 1043

Sziasztok!

 

Keddtől járok az onkológiára sugárkezelésre a szememmel. Minden nap kell menni, 10 kezelés lesz.  Közben még van hátra két szteorid infuzióm. Elöször érzek valami hatást a szteroidnak, jobban tudom a szememet mozgatni, de a kettőslátáson semmi javulást nem tapasztalok. Nagyon szúrkolok, hogy szemműtétre ne legyen szükség.

Szemészetre is az onkologiára kell mennem, állítólag az itteni doktornő ennek a szembetegségnek a specialistája.

Én is próbálok nem betegségtudattal élni. Mivel betegállományban vagyok megpróbálom a legjobban érezni magam, mintha nyaralnék. Szeptembertől el is akarok járni vagy jógára vagy Tai Chi-t megtanulni. Nem hisztizek, nem a betegséggel foglalkozom egész nap,  nyugodtan viselem a kezeléseket. SZóval próbálok pozitívan hozzállni az egészhez.

De a múltkor olyan rettenetes élményem volt a szemészeten ülve, hogy azt hittem elájulok. A várakozók között volt egy nő, fehér bottal, és amikor láttuk egymás szemét rögtön elkezdtünk beszélgetni, mert tudtuk, hogy ugyan az a bajunk. Na ez a nőci azt kezdte nekem ecsetelni, hogy ő attól a sugárkezeléstől vakult meg majdnem amit nálam éppen elkezdtek. A rémület jött rám, hogy éppen most vakítanak meg. SZőrnyen ideges lettem, ő aztán bement a doktornőhöz, és ott maradt a férje, aki egy órán keresztül szídta az orvosokat, és mindenben csak a rosszat látta. Teljesen kiborultam. Állitólag a doktornő szerint kizárt, hogy a kezeléstől lát ilyen rosszul a hölgy. Rémes élmény volt. Próbálom elfelejteni.

 

 

 

zsluzse Creative Commons License 2008.08.15 0 0 1042
Ja! Lehet, hogy az elején nekem is néztek ilyeneket, de ez már nagyon rég volt, nem emlékszem! Aztán meg csak TSH, FT3, FT4 volt! Tudom azért nézik, mert a Metho roncsolja  a fehérvérsejteket! Nekem nem roncsolta soha.
Előzmény: kkmd (1041)
kkmd Creative Commons License 2008.08.15 0 0 1041

Mi az az fvs, neutrofil...? Nekem csak sima túlműködésem volt, Basedow kórom.

 

fvs= fehérvérsejt, neutrofil ezeket figyelik a labor vizsgálatoknál. Nekem mindkettő zúgott lefelé 10 napon belül (ez a Met. egyik lehetséges mellékhatása) ,ezért is szedtem minél kevesebbet. írtad, hogy napi felet szedtél, én is ezt a dózist próbálom még egy hónapig aztán csá.

Előzmény: zsluzse (1039)
zsluzse Creative Commons License 2008.08.15 0 0 1040
Nekem elég rossz érzést okoztak a tünetek, th. én örültem neki, hogy megszabadultam tőle. És mennyivel egyszerübb az alulműködéssel együtt élni... Reggel ha felkelek beveszem a gyógyszerem és rá fél órára kajálok és nincs semmi bajom!!! :)
Előzmény: kkmd (1038)
zsluzse Creative Commons License 2008.08.15 0 0 1039

Változó volt, hogy mennyit szedtem a Methotyrinből. A legelején amikor a TSH-m 0,03 volt akkor kezdtem 2 szemmel. Aztán ugye mindíg csökkenteni kellett, míg a végén fél szemet szedtem, de mindíg kiújult. Így 3 év után megcsináltattam az izotópos kezelést. Nem szabad hosszú távon szedni a Methot, mert nem tesz jót a fehér vérsejteknek. Már 1 év után meg kellett volna csináltatnom, mert amit az alulműködésre szedek az ugyanaz mint amit a szervezetem is termelne normál esetben. Mi az az fvs, neutrofil...? Nekem csak sima túlműködésem volt, Basedow kórom. Csak TSH-t, FT4-et és FT3-at néztek. De túl sűrűn voltam kontrollon, így már nem emlékezhetek, hogy milyenek voltak az értékeim.

De amúgy nekem 6 hetente kellett vérvételre járnom, aztán 2 havonta, abszolút kivitelezhető volt,  több mint 2 évig jártam rendszeresen, csak aztán beleuntam, meg tudtam, hogy lesz az izotópos kezels nemsokára, így kicsit lesz.rtam. De én ezt azért senkinek nem ajánlanám! Ez csak az én hülyeségem volt.

Előzmény: kkmd (1037)
kkmd Creative Commons License 2008.08.14 0 0 1038

Meg van még egy dolog: tünetek ugyebár szubjektívek, a szem körüli ugyan zavar, de egyáltalán nem érzem magam betegnek. Abszolute nincs betegségtudatom! (azért csak használt az a fránya gyógyszer:-))) S így teljesen fölöslegesnek érzek bármiféle kontrolt, kezelést. Lehet, hogy egy nagyobb rosszullét segítene, hogy komolyabban fogjam fel ezt az egészet? :-)

 

Előzmény: zsluzse (1036)
kkmd Creative Commons License 2008.08.14 0 0 1037

Milyen dózist használtál? Ki írta fel a szükséges gyógyszert, háziorvos?

Csak kíváncsiságból: Neked mennyire tértek el a határértékektől a TSH, FT4, FT3 eredményeid (elején)? A fvs, neutrofil nálad mutatott szignifikánd csökkenést az első időszakban?

 

Bocsi a sok kérdésért, de lehet, hogy én is inkább öngyógyító leszek, a mhely sem engedi az alkalmankénti 3-4 órás távolléteket...

Előzmény: zsluzse (1036)
zsluzse Creative Commons License 2008.08.14 0 0 1036

Nekem visszahúzódott a szemem ahogy szedtem a gyógyszert.

Én 3 évig működtem túl, az utolsó egy évben alig jártam dokihoz, ha éreztem a túlműködés jeleit felemeltem a gyógyszeradagot, aztán egy idő múlva visszavettem belőle. Tudom, hogy ezzel nem lett volna szabad játszani, de untam állandóan orvoshoz járni.

Azért ne nagyon hanyagold el a vizsgálatokat! Azzal nem bünteted őket, csak magadat!

kkmd Creative Commons License 2008.08.14 0 0 1035

Sziasztok,

ma kiderült, türelmem egy szál se!

Jól elcsodálkoztam itt, hogy mi az , hogy 3 hétig kell TSH-ra várni: erre kiderül, hogy nekem sem lesz meg 1 HÉTEN belül az eredményem, megyeszékhely kisebb jelentőségű kórházában. Ugyanitt a sima SZTK 1 NAPON belül szállítja a TSH leletet!!! Felháborító!!! Innestől szakítottam velük, egy darabig nem megyek én sehová. Majd ha nagyon gallyra mentem , majd talán akkor. Egyébként meg arra senki nem tudott nekem érdemlegest választ adni, Basedowban miként hat a szemtünetekre a gyógyszeres terápia. Úgyhogy a hócipellőm tele van, de nagyon!!!

cirmos11 Creative Commons License 2008.08.08 0 0 1034
Sziasztok!
Tegnap kiderült, hogy még sincs túlműködésem, a TSH-m 1,265., de szeretném megköszönni mindenkinek, aki segitett. A háziorvosom szerint a szapora szivverés lehet alkati is, úgyhogy most ebben maradtunk, szedem a szivgyógyszert. Kicsit hiznom kéne szerinte.. Na mindegy, mindenkinek jobbulást, akár alul- vagy túlműködik, gyógyuljatok meg :))!!
zsluzse Creative Commons License 2008.08.06 0 0 1033

Szia!

Én is ebben bíztam... azért adnak többet, hogy tutira ne újuljon ki a túlműködés, mert az elég veszélyes ha mondjuk pont a terhességem közben jönne ki megint. Így inkább működjön alúl és arra a gyógyszer amit kapunk az pont ugyanaz mint amit a szervezet is termelne normál esetben. Az amit a túlműködésre kapunk az roncsolja  a fehér vérsejteket. Nekem is elösször nehezen ment feldolgozni, hogy életem végéig gyógyszert kell szednem, de végül is szörnyebben hangzik mint amilyen. Engem inkább a szédülésem aggaszt, hogy nem tudom mitől van... ma megyek íriszdiagnosztikára, remélem ott mondanak valamit! A gyerek téma még annyira nem érdekel, még csak tegnap volt az eljegyzésem... Januárban jár le elvileg az egy év a kezelés után, de én úgy vagyok vele, hogy ráérek 30 vagy 31 évesen szülni. Már csak azért is, mert a párom tűzszerész és állandóan kiküldik misszióba. Volt ,ár Irak, Koszovo, Afganisztán... na és addig amíg nem megy nyugdíjba (33 évesen mehet, az elvileg még 5 év) vagy valahogy nem oldódik meg az, hogy többet nem kell kimennie addig nem akarok szülni. Gondolom hallottad a két halálesetet egy hónapon belül..

Előzmény: Magentha (1032)
Magentha Creative Commons License 2008.08.05 0 0 1032
Köszönöm szépen a választ!

Nagyon nem vagyok még képben az alulműködésben, most próbálom az egészet feldolgozni. Annyira bíztam benne, hogy be tudják mérni az adagokat. Nem is értem, hogy miért nem adnak inkább többször kevesebb izotóp kapszulát.
Én 35 múltam, van már egy gyerekem, egyébként úgy hallottam, hogy a kezelés után bő egy évet kell várni a terhesség előtt. Szerintem még semmiről nem késtél le!
Előzmény: zsluzse (1031)
zsluzse Creative Commons License 2008.08.05 0 0 1031

Szia!

 

Azt hiszem minden gyógyszer ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, csak a különböző gyártók másképp nevezték el őket.

Én is izotópos kezelést kaptam, nekem utána 100 volt a TSH-m. Megkérdezhetem, hogy hány éves vagy, volt-e már gyereked?

Mert én 26 leszek, nincs gyerekem és ha meghallják az orvosok ezt a jódizotópos kezelésemet a hajuk szála az égnek áll...

Előzmény: Magentha (1030)
Magentha Creative Commons License 2008.08.05 0 0 1030
Sziasztok!

Régóta olvasgatom a fórumot, én is többszörösen visszaeső túlműködő voltam áprilisig. Akkor megkaptam a jódizotópos kezelést (hasonló a helyzetem Szasszoéhoz).
A végsőkig reménykedtem, hogy nem lesz alulműködésem, de most már tudom, hogy ilyen nem létezik (én legalábbis senkit sem ismerek, akinek előbb vagy utóbb ne fordulna át ).
Most 72 a TSH-m, napi 75 mg Letroxot kell szednem.

A kérdésem az lenne Hozzátok, hogy mitől függ kinek melyik fajta gyógyszert írják fel (Letrox, Euthyreox stb)?

Előre is köszönöm a válaszokat és azt is, hogy meghallgattatok!
zsluzse Creative Commons License 2008.08.02 0 0 1029
Szégyenletes a mai orvosok hozzáállása! Tisztelet a kivételnek! Én nem szédülök állandóan és nem is ilyen nagy mértékben, de elég idegesítő. Persze nem mondom, hogy nem ért stressz az elmúlt időben, mert a párom tűzszerész és az, hogy kint volt Afganisztánban eléggé padlóra tett, na meg a két haláleset is, de valahogy úgy érzem, hogy ez nem ezeknek a lefolyása. Most egyenlőre jövő hét szerdán elmegyek írisz diagnosztikára, hátha ott mondanak valamit. Aztán ha semmi akkor visszamegyek a körzetihez.
Előzmény: demjengi (1028)
demjengi Creative Commons License 2008.08.02 0 0 1028

Szia!

 

Nekem tavaly volt szédülésem, de nem olyan mint amit Te leírtál. Felkeltem az ágyból, és iszonyúan szédültem, olyat soha elötte nem éreztem. Szerintem semmi köze nem volt az akkori pm túlműködéshez, így ne hogy magadra vedd. Nekem is csináltak nyaki uh-t és agyi CT-t, de kisebb meszesedésnél nem találtak mást. Tudtam, hogy ez valami komoly baj, ezt azért érzi az ember. Mikor már az orvosoknak nem volt több ötletük, el kezdtem mondani, hogy el akarok menni a kardiologiára. A körzeti azt mondta, oda nem kell mennem, mert a szédülés biztosan nem adtól van, és lazán felírt még két agyi serkentő gyógyszert, amit már be sem vettem, mert ennyi gyógyszert nem vagyok hajlandó szedni.

Neurologus küldözgetett az fent említett szakrendelésekre, és neki is mondtam, hogy még a kardiológiára is el akarok menni. Érdekes, ő nem találta hülyeségnek , és megírta a beutalót. ELég hamar el is jutottam a kardiológiára, ahol az orvos elitélhető módon, még a a vizsgálat elött el kezdett cikizni, hogy minek jöttem ide szédülési panasszal, biztos magas a vérnyomásom és attól szédülök. Nagyon kellemetlenül éreztem magam, hogy pazarlom a doktor úr drága idejét és ilyen hülyeséggel zavarom. Mikor elkészült az EKG, kiderült, hogy a szívem le van blokkolva, csak annyira müködik, hogy életben maradjak. Azonnal mentő, és intenzív, végül pacemakert-t kaptam, ami egy csodálatos szerkentyű, a berakás után egy hét múlva dolgoztam, kéthét mulva hegyet másztam a Nápolyi öbölben.

Megint azt mondom, hogy lehet hogy ennek semmi köze a pm problémámhoz, de a tanulság, hogy lehet, hogy az ember jobban megérzi, hogy mi a baj, mint az orvos, és nem kell nekik mindent elhinni.

 

Előzmény: zsluzse (1027)
zsluzse Creative Commons License 2008.07.31 0 0 1027
Igen, de a TSH-m most normál a Letrox szedése mellett: 2,97! És a pajzsmirigy doki azt mondta, hogy ettől nem szédülhetek. Ő mondta, hogy kéne nyaki érfestést meg ct-t csináltatnom, de hogy ha az a barom neurológus nem küld tovább?
Előzmény: kkmd (1026)
kkmd Creative Commons License 2008.07.31 0 0 1026

Voltam a dokinál, szerinte aug. közepétől lehet a 3x1-t 2x1-re csökkenteni. Hehe, én már napi 1-t szedek, remélem, a labor a jövő hétan engem igazol:-))) ha nem, akkor megemelem 2x1-re...

 

megjött ( illetve kidumáltam, mert 5 hét után sem mutatta a labor gépe, úgy kellett telefonálni!) a TRAK ereménye is, 22,07 lett a max 1,5 helyett. De ez már régen volt!

 

Most olvastam a Solymosi cikkét, hogy táppénzre lehet venni a delikvenst, amíg a T3/T4 nem rendeződik, hát ez kimaradt az életemből:-((( de úgyis mentem szabira:-)))

 

ZSLUZSE! Alulműködésöknél a szédülés gyakori panasz, a terápiára bocsi, de nem emlékszem. Majd utána nézek.

 

Pusz mindenkinek!

kkmd

zsluzse Creative Commons License 2008.07.31 0 0 1025
Tegnap voltam neurológusnál a szédülésem miatt. Szerinte pánikbeteg vagyok és szorongok az utcán és biztos alkoholt is fogyasztok! Kár, hogy egyik sem igaz rám, de azért megköszöntem neki, hogy felírt nyugtatót, mert úgy felidegesített, hogy emelt hangnemben beszéltem vele (szerintem más is felhúzta volna magát rajta), mire közölte velem, hogy itt a bizonyíték, most is idegesvagyok! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!!!!!!
cirmos11 Creative Commons License 2008.07.29 0 0 1024
Csak azért kérdeztem ezt a napozást, mert nekem van egy bőrbetegségem is, ami semmi mástól nem javul, mint a napozástól :( Amúgy birom a napot, csak piszkosul izzadok, mintha leöntöttek volna vizzel, folyik mindenhol. Inkább a meleg levegőt nem birom, kóválygok ilyenkor.
Még nincs eredményem, tegnap az öcsém volt a laborba a lelteiért, és rákérdezett.
Most már kivárom a jövő szerdát.
Előzmény: kkmd (1017)
zsluzse Creative Commons License 2008.07.29 0 0 1023

Értem, köszi! Mert a dokim nem mondaná el mi miért van, de mindegy...

Akkor 3 éve szedtem Methotyrint, de soha nem lehetett beállítani a hormonszintemet, mindíg ingadozott! Mondjuk én nem tudtam ezt a napra nem lehet kimenni dolgot, de nem lettem rosszul!

Előzmény: kkmd (1022)
kkmd Creative Commons License 2008.07.29 0 0 1022

Alulműködésben megnőhet a koleszterin szint, túlműködésben pedig lecsökken. Nekem nagyon régen nem volt ennyire alacsony!

 

Az alapanyagcsere magasabb fokozatra áll túlműködésben, ezért "ég ki a zsír", na ze elég pongyola megfogalmazás volt, de a lényeget takarja.

Előzmény: zsluzse (1018)
kkmd Creative Commons License 2008.07.29 0 0 1021

de akkor mióta szedtél gyógyszert? Hormon szintek be is álltak addigra?

 

Ebben az évben én azzal kezdtem, hogy nem nagyon bírtam a meleget, lehet, hogy ez már jelezte, hogy valami nem OK...

Előzmény: zsluzse (1020)
zsluzse Creative Commons License 2008.07.28 0 0 1020
Én napoztam vele, 1 hetet olaszban minden nap a tengerparton feküdtem,  csokin jöttem viszza. Nekem semmi bajom nem volt vele!
Előzmény: kkmd (1017)
zsluzse Creative Commons License 2008.07.28 0 0 1019
Rajta kívül még lesz 3 szobatársa! Már ha Vácra kerül és bentfekvősre! Ezt nem a leletek alapján állapítják meg, hogy mekkora adagot kap, hanem van elötte egy 3 napos bemérés, mondjuk: szerdán megy üres gyomorra 8-ra és kap egy kevés lötyit pár óra múlva, kb. 1-kor bemérik és utána hazamehet. Másnap megint bemegy 8-ra megmérik és hazamehet és péntek reggel ugyanez és akkor kiderül, hogy hogy reagál a szervezete a jódra, mennyit tud tárolni a pajzsmirigye és annak függvényében dől el, hogy mennyi adagot kap. Az adag nagysága függvényében pedig eldöntik, hogy meddig nem mehet emberek közé. Amíg bent van addig külön wc-t kell hazsnálni a nagy és a kisdologhoz és 3x le kell húzni. Vinni kell evőezközt amit bő vízzel el kell mosni és a ruháit is ha hazament külön kell kimosni. Van ott egy hátsó kijárat az udvarra és oda kimehet levegőzni ha nincs kint senki.Ha bent kell maradni 3 napot akkor is úgy kell hazamennie, hogy kocsival, mert tömegközlekedésre nem szállhat és még egy hétig nem mehet emberek közé. De azért akkor már kis időkre szabad hozzá menni, csak minnél távolabb kell tőle tartózkodni.
Előzmény: Szetka (1016)
zsluzse Creative Commons License 2008.07.28 0 0 1018
Most kérdeztem az elöbb a TSH-mat: 2,79 :D TÖK JÓ!!! (2 szem Letrox-al) ésa koleszterinem is visszaállt tényleg! De az mitől volt magas?
Előzmény: Saléva (1015)
kkmd Creative Commons License 2008.07.28 0 0 1017

 - nekem még aznap megjött a TSH eredménye, régebben csak másnap

 

- a túlműködésesek általában nem is bírják a meleget, a napot, de nem is ajánlott. Írtam anno a Solymosinak, és ő a nyak fehér kendővel való takarását javasolta a nyaralás ideje alatt (tengerpart). Az más kérdés, hogy nem is napoztam, mert nem akartam leégni, de míg lubickoltam, nem kötöttem be. Viszont városnézéshez kalapot tettem, meg galléros fehér inget.

 

(tegnap kifeküdtem light-osan napozgatni, de lehet, hogy nem kellett volna, mert mára már szorít a torkom, hogy ettől, vagy csak beképzelem, rejtély.

Előzmény: cirmos11 (1014)
Szetka Creative Commons License 2008.07.27 0 0 1016

Köszönöm szépen a válaszodat, Zsluzse!

 

75 éves az Anyukám, hát .... nem szívesen hagyom teljesen magára. Azt hittem, hogy egy pár percre megengedik a látogatást.   Ez így egyre rosszabbul hangzik.

 

Közben akkor senki sem néz rá? Ez egy fiatal, fitt páciensnél nem gond, de annál, akinek még ezeregy más baja is van???

 

Gondolom, hogy az adag függ a pajzsmirigy megnövekedett méretétől, és őneki elég nagy. (Most nincs nálam a lelet, pontos méretet nem tudom.)

Még bemérésre sem mehetünk, a januári kontrasztanyag miatt, ősszel kell visszatérni a témára, ez azt jelenti, hogy lassan kérhetem az időpontot az ambulanciára.

Mindegy, Solymosi dr-hoz mindenképp elviszem, és hátha ő más okosságot is tud mondani.

 

Előzmény: zsluzse (1013)
Saléva Creative Commons License 2008.07.26 0 0 1015

Szia Zsulzse!

 

A koleszterin visszaáll, nekem is magas lett. Viszont ha belegondolok én is szédültem az izotóp után. Nem azonnal, hanem néhány hónap múlva, voltam szemészeten is, mert azt gondoltam ez okozza. - 0.5 ös mindkét szemem, ez minimális úgyhogy lehet hogy nem is ettől szédültem , főleg hogy mostanában nem tapasztalom. Nem állandó szédülés volt hanem egy-két pillanatig tartó csak.

Előzmény: zsluzse (997)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!