Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Talán narancsszínű enyves-korallgomba (Calocera viscosa) látható az 1. képen. A 2. képen látható gombára már adtak tippet (egyébként szerintem a rókagombának a legfotogénebb része a termőréteg, nagy nagyítással).
Akkor három után visszamegyek és lefotózom. :-) Két öreg akácfa van, mindkettő él, az egyiken teljesen fiatal, ruganyos telep van, a másikon két elöregedett.
Igen-igen, mindig megnézzük, van nálunk mindig 3 határozó is, de legtöbbször nem merem biztonsággal állítani, hogy milyen gombát találtunk. Ezért is kérek inkább megerősítést.
Ezt mezei (kerti) csiperkének vélem leginkább. Talált? :)
Egyáltalán nem unalmas, akácon még, ha jól emlékszem az idén senki sem fotózta.
Olvass vissza. A tömény tartalom, ízlésen nem érdemes vitatkozni.
A könyvek szerint és szerintem is a zsenge, friss gévagomba íze a fiatal csirkehússal vetekszik. Csak fiatalon és savanykás ízhatású ételekben ajánlom.
Akácfán találtam sárga gévagombát. Fotómasina nem volt nálam. Kérdem, visszamenjek lefotózni? Nem unalmas már a sok gévagomba kép? :-)
És milyen az íze?
A színe valóban pompás, de az íze a lényeg.
Mennyire fekszi meg a gyomrot?
Szeretem a gombákat, de valamikor jobb, ha csak nézem őket...
Üdv! Andrea
Ui.: Reptéren még nem voltam. Talán ma kimegyek. Nem táplálok nagy reményeket. Körbeszaladom az ismerős köröket és ennyi. Valószínűleg már száraz a fű, és gombák nem jöttek ki. Ehhez tartósabb, esős időszak kellene. Hiába esett a zivatarból sok eső, de ez nem elég.
Ezeket az imént találtuk és egy kis segedelmet kérnék a határozáshoz. Csiperke, ha jól gondoljuk, a kérdés, hogy milyen. Az egyébként helyénvaló állítás, hogy a csiperkék közül csak a karbolszagúra kell vigyázni és a többi mind ehető?
Amúgy Cs&D voltam csak nem otthonról, így nem tudtam belépni azzal a nick-kel, mert sajna elfelejtettem a jelszót. :)
Tegnap a Kis-Kárpátokban voltam, jó sok gombát láttam. Ez gondolom Judásfülgomba. Ez pedig gondolom az ehető Pisztricgomba. Jópár akadt ebből is. A pitypangot csak az arányok miatt tettem a gombára. Szép, megtermett példány volt.
Csészét mi is találtunk az idén rengeteget, de az első adag után már nem szedtük le, mert képtelenség volt megtisztítani. Valami ötlet esetleg a tisztogatásra?