Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Pénteken mifelénk az előrejelzés, kellemes, meleg, záporokkal feldobot időt mond. Ha nem lesz vészes az égkép, kimegyek a mezőre gomba után kutakodni. :-)
Ebben a körzetben nem szerveztek túrákat?A vonattól is csak tíz perc elérni az erdőt, és van egy titkos útvonal ami az összes vargányámat elkerüli.. :)Babatpusztáig, vagy Domonyvölgyig érdemes elsétálni,max12-14 km.Kivéve, ha valaki sokat nézelődik mindenféle helyekre...SS a kerepesi rengeteget fogja megismerni, az is hatalmas!
Próbálom felfedni a homályt a szállásügyről.Nálam lenne legegyszerűbb, de az Erdőkertes!!!Ittasan nagy séta.Ez a válasz persze nem neked szól főleg, csak eddig ezért nem reagáltam.
Jó messze visszanéztem, hogy Kistarcsa a lagzi.Nem a gombázás, hanem a buli utáni helyzet miatt töröm a fejem a szállást illetően.Ezt valahogy szóban kellene...skype-od?NP, vagy TIGRINCS ad telefonszámot.
Mikor érdemes nagy és kiadós eső után kimenni a rétre?
Itt Békéscsabán este volt egy alapos, áztató eső. Minden átázott, nem tudok lemenni a kertbe úgy ragad a föld. :-)
Persze a reptér hihetetlenül száraz volt, de gondolom ez a nagy eső csak átitatta a földet és elért a gomba telepekig. Mennyi idő, mire észbe kapnak a gombák és elkezdik a termőtest fejlesztését?
Üdv! Andrea
Ui.: Magam is májusi pereszkére mennék. Plusz mezei szegfűgombára.
ohohoooo, ram is szamitsatok! egy napra feltetlen atruccanok godollore. SS mikor is mesz pontosan? viszont hogy lemeozzam a munkahelyed, sofort kell keritenem. vagy megyek busszal ;)
szombaton szep nagy egeszseges peldanyokat talaltam. viszont azok mar tul kemenynek bizonyultak, nem is szedtem le oket, inkabb a kisebb darabokat szedtem.
menjetek kicsit feljebb dunakeszi fele, es ott a vizmu utan le a partra.
penteken vac alatt szedtgunk egy keveset amit meghagytak nekunk, szombaton az eso utan pedig vac folott egy kosarnyit. 1 perc alatt borig vizes lettem a magas aljnovenyzetben.
Sziasztok barátaim a gombákban! Tegnap találtam ezeket az egyedeket a Molnár-szigeten egy régóta bomló fatönkön. Kalapja rendkívül repedezett a fiatalabb példányokon is. Orsó alakúan elkeskenyedő a tönkje, és mintha kis gallér is ficeregne rajta. Ruganyos eléggé a húsa. Van esetleg valamelyikteknek kis ötlete? A lemezei első ránézésre barnák, sötétebb foltokkal tarkítottak helyenként, de néha hallucinálok valamilyen rózsaszínes árnyalatot is... Nos, van valakinek elképzelése? Minden jót! Ui. a Nagy Duna mellett szépen lehetett aratni péntekena a fiatal gévagombát. Finom volt rántva! :)
A következő két hétvégémre rátette a kezét a munkahelyem, így a feltételezett lelőhelyeimet nem tudom meglátogatni. Májusi pereszke ügyben csak hűvös északi oldalakon érdemes körülnézni, ahol kibírta a szárazságot az avar alatt (Normafa?) és most kedvet kap az eső után arra, hogy kidugja szép fehér fejét. Egyéb pereszkékre kérésed teljesítését nem feledem.
A délelőtti termésből a holnap borsóleves mellé gombás lepényt készítettem, azokkal a gyönyörű sárga színekkel egész vidáman néz ki :-))
Bocs, egy ideje lemaradtam a mail olvasásokkal.Minden rendben,közvetlen előtte 2-3 nappal pontosíhatunk mindent.Szállásügyben létszám?A gombakérdés nem kérdés.
Szerbusztok! Rég írtam már ide, de amit tegnap találtunk (még a szakadó esők előtt), azt muszály veletek megosztanom, annyira gyönyörű. Fiatal gévatelepek:
Itt látszik, hogy ez a telepecske mekkora is valójában:
Egy kis makro a vízcseppekről:
Ez pedig egy fiatalabb telep egy másik fán. Rengeteg gyönyörű cseppecskével:
Érdemes a képeket megnézni nagyobban, úgy látszik igazán a szépsége a gombának.
Egy jó órája én is megálltam egy régi (tuti) Májusi pereszkés helyemnél, szakadó esőben (esernyővel is bőrigázva!) k.b. 3 percet töltöttem bent a fák között, de így is találtam néhány apróságot....(A legnagyobb úgy 4 cm-es volt.) :-) Érdemes lesz még keresgélni...
Kedves LP, hogy nem mentem veled, sajnálom. A hajógyárin farigcsáltam a maradék gévákat, de két konyha-kísérletre tellett. Legközelebb "csak eggyet ints, csettints, szoóoóólj vagy füttyents és máris melletted vagyok". Már ha májusi-lila vagy egyéb pereszkére indulsz. bd
A géva egy része besózva, vajon átsütve, mustármármártásban került az asztalra rizibizivel. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a dijoni mustárt úgy tekintettem, mintha "hagyományos" mustár lenne, így eléggé domináló íze lett. De azért mind elfogyott :)
A többi gévát felkockáztam és eltettem a fagyasztóba ínségesebb napokra.
Sztem. hozzá lehet jutni bármelyikhez egy kis utánajárással: antikvárium, TIT börzén, gombászkiállításokon, vagy ha ráfér a képedre könyvtárból, "elvesztés" után 10x-es áron... és egyéb beszerzési forrásokból. Manapság bármit megszerezhetsz, csak legyen elég pénzed és némi ismeretséged! Egyébként jó kis bibliográfia, tudnék belőle én is válogatni:)
Beetee, ha már így gévázgatunk, a következő aratással megpróbálom az előfőzést, amivel kiszedném a csersavas ízt. A mai feldolgozáskor jól lehetett látni, hol kezdődik a fehérebb, keményebb rész, amit kikanyarítottam és eldobtam. Szeretem a színét, jó, hogy szárazságban is számíthatok rá, megfelelően előkészítve a mélyhűtőben eláll és egyénisége van. bd
Pár képet találtamLehet, hogy csak jobb állapotban vannak, vagy a képek jobbak, de egyértelműbb a sárga tönk és nincsenek foszlányos, behasadozott kalapszélek.Tiéden mintha inkább pikkelykés lenne a tönk.
NP!Zavarbaejtő dolgokat "felejtettetek" nálam.Hálából máris szervezem az említett könyv megszerzését.B. adott tippet(neki most nincs).Újabb kiadás csak Karácsony előtt,de a kiadó boltjaiban még lehet.
Sziasztok! Kérlek nézetek be a növényvédelem topikba, mert valami megrámadta a terülő tujámat. Szerintem gomba, de ott vannak képek róla, hátha ismeritek. http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9020473