A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Noooo ! Amiket írsz, az kiemelkedő a magyar eszperesszó kultúraban (ha van ilyen) ! Remélem életképes a cég, ha adódik rá alkalom, kéne is tőlük rendelni. Csak kilós csomagolás van ezek szerint, kár...
Ma elmentem a 2.számú minőségellenőrzésre :-) a Caffe Bridge-be (Mammut II.). Vergnano már nincs - van viszont Caffe Cagliari! Úgy, ahogy kell: háromféle keverék (100% arabica; 80/20; 60/40), három vadonatúj, rendesen beállított Mazzer darálóval.
Egyszer élünk alapon:-) végigkóstoltam a sort. A véleményem, dióhéjban:
a 60-as így, elsőre nagyon jó alapkeverék, soha rosszabbat. A 80-as a 10-es skálán nálam maximumot kapott, a tiszta arabica mondjuk, 9 pontot.
Egy szőke hölgy nyomta a kávékat, de valahová elment egy kis időre, ezért nekem a főnök (ha jól hallottam, Ákos) készítette az elsőt - aztán a következő 2 eszpresszót is. Amikor az utolsót elém tette, kicsit elbambultam - illetve kérdezgettem a Cagliariról -, és elfeledkeztem a kávéról. Úgy 2 perc után szó nélkül készített még egyet, a "régit" meg elvette előlem, és beöntötte a mosogatóba, "ez már fáradt, és nem az igazi, fogyassza a frisset" kommentárral... Ez a gesztus többet ért minden ócska reklámnál, ha arra járok, biztos mindig bemegyek hozzájuk.
...annál is inkább, mert ők a Caffe Cagliari importőrei, első felindulásomban vettem is 1 kg 80/20-ast (Espresso Bar, 6900 Ft). A korábban már említett védőgázas csomagolásban van, azért ilyen pufi:-)
A többi darálóhoz hasonlítva a 360 fok egy ricninek felel meg, amiből 72 db van. 72-szer állítva közelít 1 mm-t a forgórészhez. Az állítókerék átmérője 73 mm, az egy ricnihossz pedig 3,5 mm.
Szerintem egy kis pötty nem árt, ha rá van rajzolva, vésve, ragasztva arra a kis tekerőre. Legalább az egész fordulatokat ( egy ricniket ) pontosan számon lehet tartani. A babtartályra is lehet ragasztani valami mm-es beosztást akár számokkal, de ebben az esetben rögzíteni kell a babtartályt az állítókerékben, különben a rezgésektől elfordulhat.
Találós kérdés...de komolyan, " F " betüre végződik a legújabb vaterás darálóm neve, ugyanis a többi betü lekopott a tábláról. Ha valaki tudja a márka nevét, megköszönném. A Rossi darálóhoz csak az állító műanyag tárcsája egyezik 100%-osan, meg ha majd sikerül visszafordítani a motor eredeti forgásirányát, akkor majd még a 64-es tárcsa is egyező lesz.
Dolgozom rajta, az egyik mai eredményt a 46046-os hsz-nél láthatod. Nekem is vissza kell vennem több lépésben az őrlésfinomságból, mert már egy kicsit túlzásba estem. De a daráló szinte végtelenített tekerősdijét még nem érzem eléggé.
Azt tudom, hogy műanyag is van benne. a töke súlyát nem tudtam, hogy van és ekkora. Viszont ezek együtt sem adják ki a +10 wattot és a dupla sebességet. Szóval tuti ugyanaz a motor van bennük? (attól még lehet, csak kérdem)
Könyörgöm, egyetlenegy daráló sincs a világon, ami ilyen pici-fekete-doboz design és alkalmas lenne kiszolgálni egy komoly presszógépet! (Fölösleges egyenként mindről megkérdezni.) Ami ezekből kúpos, az jó filteres kávéhoz, French presshez, kotyogóhoz.
Mi van az OPV-vel? Sikerült belőni? Nálam a fejtömités enged, nem tudom megmérni....
Ma nem éppen pumpakimélő finomságura daráltam a KV-t...szóval amolyan pumpafullasztóra...és már majdnem kikapcsoltam a gépet mire lassan elkezdett csepegni a kifolyón a nedű. A kerülőágon jól halhatóan csorgott a visszaárramló víz a tartályba. Ez egy esti új pörkölt KV volt és azért a daráló ugyanazon beállítása ellenére apróbbra darálódik. Egy kis állítás és a következő már jó volt.
a +2.5kg az Ibi aljában elhelyezett tőkesúlyból adódik. és az Iberitalban is vannak műanyag alkatrészek az őrlőműben (talán l.lorien aggódott az Ascaso termékleírásában olvasott műanyag alkatrész miatt)
MrB ezt már írtam korábban, az Iberben van a motorra aggatva egy nagy puszta vasdarab. Ettől nehéz, de nem ettől jó. Nem is tudom mi szerepe van annak a koloncnak, talán rezonancia elnyelés-hangolás valami elviselhetőbb tartományba? Vagy nehezebben dől fel ha lejjebb van a súlypont? Ennyi erővel bármibe beönthetünk tíz kila higanyt, oszt jó nehéz lesz:-)
Más:
A Homebarista teszt nekem szimpatikusabb. Az elkészült kávét ítélik meg vaktesztben. Engem ez érdekel, nem a gép "minőségérzete" (főleg ha azt kétkila vaskolonc adja:-) és egyéb műszaki paraméterei. Már persze ha azok nem jelentenek azonnali áthidalhatatlan akadályt.
Krém megjelenése, tartóssága, aroma, édesség, savasság, keserűség, testesség végülis ezt isszuk, ez a realitás.
A CG inkáb műszaki eszközöket hasonlít össze műszaki szempontból.
Ez is fontos, jó tudni, hogy az Iber késeit harminc év múlva cseréljem, vagy elég lesz negyven év múlva. De a most megivott ital íze nem ettől függ.
Mindenesetre meghökkentő, hogy a Rocky hogy lenyomta a Mazzer minit. És a Nemox is.
A 0 pont a Mazzer Robur, ehhez képest vannak lejjebb-följebb a derálók.
Úgy látom ma begyűjtök néhány ejnyebejnyét. Senkit nem akartam önérzetében megsérteni, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy az Ibin túl is van élet ;)
en is pontosan igy vagyok vele. nekem nincsen kinezetre az Ibi-vel bajom, pedig nem a kromos van nekem teljesen megfelel, es eddig senki sem mondta, hogy ronda es nem udvariassagbol ugy hiszem.
orlemenyben kituno amit produkal
igen, kisse hangos de ezzel elni tudok egy anno 27ezerert megvett orlonel - a tobbi szinten mar 50+ ezertol volt csak halkabb es SOKKAL nagyobb
Hmm, az őrlemény minőségben ott van a Mazzer mini nyomában, a nagyjából 120 eurós daráló közel ugyanazt hozza, mint a 4-500 ajrós. Nekem ez a legfontosabb szempont, illetve a tartósság. Elromlott Ibi nemigen volt a fórumon, pedig sokan használjuk. A többi olyan extra és sallang, amelyért valaki vagy hajlandó fizetni vagy sem. A lefőzött kávé minőségét szerencsére a daráló hangja, dizájnja, babatartálya, stb. nem befolyásolja. :)