A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A Samsung mikróm pont olyan szürke burkolatú, mint az Iberital klasszik :) (Ennek ellenére ha használnék Iberitalt, akkor az a krómozott lenne, ilyen felületre végképp nem emlékszem a KGST háztartási gépei közül.)
Intermezzo fekete nincs! A fekete Segafredo (ha nem Espresso/Mokka Casa, akkor) Emozioni, és tényleg egy erősebb közepes. Az Intermezzo mindig piros, és a legalja gyomorforgató tőzegmocsár-robuszta.
Ezt a Segat nem mindenki kedveli, érdemes lenne mással próbálkozni. Mondjuk egy Lucaffe Classic-kal.
A Saecot esetleg bízd SiD kezeire, nem fog 40ezerbe fájni, illetve szerintem megmondja előre, ha annyi lenne :), és akkor jobb kézzel bal váll felett...
Természetesen ha nem lenne választási lehetőség, akkor maradna az Iber, mert jó daráló az kell. Ami a kinézetet illeti, az szubjektív vélemény, ezért is írtam, hogy "szerintem". Nekem nem tetszik az Iber, bennem rossz, Csehszlovák, NDK-s retro-feelinget kelt. De ami a legjobban elborzasztott – annak ellenére, hogy többen írtátok –, az a hangja volt. Fájt. Bennem jobb érzést kelt a rozsdamentes acél, mégha kocka is, mint az aknafedélszürke vagy a csilivilitükrözősaranyrámás. Én javaslom mindenkinek aki vásárlás előtt áll, mindegyiket nézze végig és próbáltassa ki, mert a valóságban mindekiben más érzetet keltenek az egyes típusok, darabok. Ne döntsön a beszámolók és a szokások alapján.
Csabi101 az Intermezzó fekete(!) egy jó közepes kávé volt amikor kóstoltam. A piros nem tudom milyen, + a keverékek komolyan változtathatják az ízüket idővel.
Közepes kávéból a Jóisten főzője sem csurgat prémium levet. Egy őrölt molinárit vagy valami más jobb kávét próbálj ki a mostani gépeddel is. Olvasd el a topic honlapot, itt van linkelve az oldal fejlécében, ott vannak előredarált kávé ajánlatok a most használt gépedhez is.
Ezen morfondírozok tegnap óta, lehet lehozom a padlásról és szétszedem, kitisztítom, persze csak addig a szintig, amíg nem tudom elrontani.:) De a szakszervízbe nem viszem vissza, mert eddig vagy 100 ezer forintomban van a gép és bekerülési költsége csak 60 ezer volt.
Az Expolygon honlapján és a Kávékorzón is fut a hirdetés, az alapján Ascaso daráló van 31ezer+ÁFA áron akcióban. Ennyiért talán már Ibert sem adnak manapság.
Azért van még más is, csak az szervízként, nem boltként -- szerintük egy kávéfőző csak akkor hibás, ha nem jön belőle barna lé. Ha jön, bármilyen minőségben/hőfokon/sebességgel, akkor hibátlan :/
Na igen, csak hát mióta is vannak Ascaso home darálók náluk? Na abban az időben amikor az Iberital boom volt, még hasonló home vonalon a LUX volt elérhető.
(most arról nem nyitnék vitát, hogy számomra a kocka Ascaso egy gnóm benyomását kelti, az M1/M41 pedig a szememben diszharmóniát sugárzó Iber-klón -- a V alakú tölcsér nálam nagyon nem illik a képbe -- csak. Még ha nem is az, de küllemének alapjai 1-1ben az ibert idézik, ugyanott van az alsó poti helye, a finomságállító, a bekapcsolócucc, de tetézi mindezt azzal, hogy a "nem ipari szabvány kar" a daráló "villája" miatt eléggé necces hozzá)
Szóval ha ma kellene darálót vennem, sanszosan megint Ibert vennék.
Lehet, hogy most sokakat meg fogok sérteni, de szerintem az Iberital nagyon ronda és hangos. Én végigteszteltem az Expolygonban szinte az összes darálót (home kategória), és ha sorba kellene állítani őket, nálam az Iber van az utolsó helyen. A kúpos Ascaso Steel csendesebb, nem fejhangon visítós, és kisebb méretű, szebb kivitelű, jobban illik egy konyhába. A belső felépítése u.a. mint az Iberé, csak a motor más és a fordulatszáma magasabb. Valamint nem sokkal drágább a fapados Ibernél. A legcsendesebb a tárcsás Ascaso volt, valószínűleg a nagyobb teljesítményű motor és az alacsonyabb fordulatszám miatt. Az ára viszont már cc. 50000 Ft, ennyit nem adnék érte. Egyébként vigyázat az Expolygon honlapján szereplő árakkal, nem mindig naprakészek, tessék telefonozni!
"IRL forgalmazó a Pannónia utcai (Katona J. sarka) szervíz" ennek a cégnek nme tudjátok mi neve, a kollégém pesten van, és szeretném megnézetni vele a BAR12-es szűrőket, csak így nekem kevés az infó....
Ha választanom kéne az MDF, Rocky és Iber közül, akkor biztosan az Iber mellett voksolnék. Árban ezek alatt, őrlemény minőségben felettük van, nem is kérdéses. Szóba jöhető ellenfele nem is ezek, inkább a Lux vagy a kúpos Ascaso, ez utóbbi a jobb design miatt.
Legutóbb elég alaposan átnéztem a fejrészt, és szemre rendben volt, de a szabályosan kirobbanó kifújása óta van ez, amit januárban produkált. Azóta valahogy soha nem tökéletes. Repedést nem találtam eddig. Múltkor valaki írta, hogy valami tömítővel (talán épp teflonszalaggal?) tekertek ott be valamit, s azóta jó neki ismét... (ki kéne húznom a Krupsokkal decemberig)
Reggel a Krups megint kifújt. Nézem, a tömítése eléggé ki van már tágulva (nem egész 2 hónapot ment). Kipróbálok egy újat, aztán ha azzal nem, akkor elkezdem beüzemelni az ajándékba kapottat.
MDF-Iberitál, melyik jobb, voltak késhegyre menő viták ezügyben régebben:-)
Annyit SiD tapasztalataiból leszűrhettünk, (ez jó) a síktárcsás (pl.MDF) darálóknál az őrlemény minősége egyenes arányban van a tárcsa átmérőjével. Minél nagyobb a tárcsa annál jobb az őrlemény.
Namost az Iberitál kúpos, és SiD leírásai szerint az Iber őrleménye a 64mm-es tárcsás gépekével van egy szinten. Vagyis az Iber jobb őrleményt ad mint az MDF. És jóval olcsóbb. Egyéb esztétikai, stb szempontok alapján lehet választani az MDF-et, de ha csak a finom kávé a cél akkor Iberitál.
Én úgy értettem gépet és darálót is vásárolna a kérdező. Nem írta használt terméket is váűsárol, vagy csak gyáriúj.
Ha nekem kellene választanom akkor árszintek szerint:
- a SiD-nél lévő használt Gaggia + Iberitál
- Valamilyen új Gaggia, netán a gyönyörű Gaggia Classic + krómos Iberitál
50 mm asszem...félreértelmeztem a szöveget, a Gaggia alatt gépet értettem, nem darálót, de végülis az is a darálója is játszhat, bár nem tudom mennyire jó ez az mdf, sztem annyira azért nem
Azért a nagy pénzköltészet előtt gondolkozzunk kicsinyég.
Annak a Krupsnak egyáltalán nem kellene pocsék kávét főznie. MrB is hasonlóval főz, és nem mint teljes csődöt jellemezte. Tud vele rendes kávét inni tudtommal. Igaz ő darál.
Szóval miért olyan pocsék az a Krups kávé? Karbantartod rendesen? Betartod a készítési előírásokat? Milyen kávét főzöl? Egy rendes daráló bizonnyal kitágítja a fogyasztható kávéfajták horizontját, de egy előredarált, frissen bontott Molináriból is elég jó kávénak kell kijönnie. Vagy legalábbis nem gyengébbnek mint a korábban használt Saecóból, aminek kávéja minőségét nem kritizáltad, csak elromlott.