Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Nem valószínű, hogy kékhátú, az ilyen korán nem jön ki általában, bár már semmi sem biztos. Ez inkább a grisea, ami rózsás és nem lilás a kalabőr alatt, törékenyebb és csípős a lemeze. Azért ehető.
volt kollégákkal csináltunk egy oldalt, nem túl rég került fel, igyekszünk egy jó kis "összgomba" oldalt kihozni belőle, a gyűjtéstől a mikológián át a termesztésig.
Igen, ezt kipróbáltam, elsőre nem is törtek el. És az is igaz (amit a könyvünk ír), hogy a kalapbőr alatt rózsaszínes, kicsit hegyesedő a tönk vége, viszont kóstolásnál nem volt egyértelmű, hogy nem csíp, de lehet, hogy velem volt baj. Nem tudom. Legközelebb nem leszek már ilyen bizonytalan. Egyébként mi baj lehet belőle?
Hozzávalók: 16 fürt akácvirág, 2 egész tojás, 2 evőkanál porcukor, 20 dkg liszt, 2,5 dl tej, olaj a sütéshez, a tálaláshoz porcukor. A két tojást a porcukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, meg a tejet. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Igen, valószínűleg fagyás... Hasonlóan néz ki az is, amikor az MCPA-t permetező repülőgép elrepül a falu szélén és jön egy nagyobb fuvallat... Ezt minden évben eljátszák valahol.
Végre a hétvégén találtam egy kis májusi pereszkét, ma pedig ismét sikerült szednem egy pár kiló sárga gévagombát. Remélem most már lassan a szegfűgomba is megjelenik. A dunakeszi-i repülőtéren szét néztem ezügyben, de csak egy darabot találtam.
OFF: Köszi, holnap bent lesz, ma lekádereztem. (tudom, ez nem így működik :))) A hely KORREKT, és ez tőlem már nagy dícséret, még ha B-nak nincs is rá szüksége. ON Most akkor mit írjak be, 1 fő+1 eb? Ha Edula meg Hapci is hozza az övét, legalább nem unatkoznak. Mármint a kutyák.